Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

Néhány vállalat úttörő megoldásokkal, hatékony HR-modellel igyekszik rugalmasan alkalmazkodni és kiszolgálni a megváltozott munkaerőpiaci igényeket. Tehetséggondozás: szép szavak, de tartalom is van mögötte? Így „provokálja” a művészet a szervezeteket.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

3,5 millió eurós tőkebevonással ugrik szintet a Codecool Működésének negyedik évében újabb, ezúttal 3,5 millió euró kockázati tőke befogadásáról írt alá megállapodást a Codecool programozó iskola. A korábbi befektetők ismét bizalmat szavaztak a cégnek és új szereplőként a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. is támogatja a társaság további növekedését és nemzetközi terjeszkedését.

Várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele Míg az elemzők átlagosan 172 milliárd forint bevételt vártak, ezt meghaladva 174 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom csoport szintű árbevétele 2018 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Nőtt az éves árbevétel is: 7,6 százalékkal 657,1 milliárd forintra, míg a menedzsment célkitűzése 630 milliárd forint volt 2018-ra.

Nem látni, ki lehetne a magyar Morgan Stanley A magyar gazdaság legnagyobb kihívása, hogy míg a multik pörögnek, addig a hazai tulajdonú cégek nem fejlődnek, demográfiai fordulatot pedig nem egyszeri intézkedésekkel, hanem a bérek és a termelékenység növekedésén keresztül lehet elérni – derült ki a Világgazdaság versenyképességi konferenciájának panelbeszélgetésén.

Egymilliárd dollárt önt startupokba Szöul Több mint egymilliárd dollárt fektetne a dél-koreai Szöul városvezetése fintechcégekbe és blockchain startupokba 2022-ig. A befektetéseket a Szöuli Innovációs Növekedési Alapon keresztül teszik majd meg, főleg olyan startupokat támogatnának, melyeknek gondja van az A-sorozatú tőkebevonásokkal. Az alap tavaly óta működik.

Milliárdokból fejlődhet idén mezőgazdaság 2019 az építés esztendeje lesz a magyar mezőgazdaságban, 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését. A kormány fenn kívánja tartani a beruházási kedvet, ezt szolgálja a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre meghirdetett új 50 milliárd forintos keret, melyet a borászat számára rendelkezésre álló 10 milliárd forintos forrás egészít ki. 

Online számla: lépéskényszerben az adózók Változást hozott az év eleje a valós idejű számlaadat-szolgáltatásban. Az adatküldéshez használt jelenlegi XML séma – vagyis az adóhatóság által elvárt adatstruktúra régi verziója – már csak néhány hónapig lesz használható. A múlt év végén láttak napvilágot a módosításokra vonatkozó előzetes információk, ehhez kapcsolódóan pedigfebruár 6-án már elérhetővé vált az első körös módosítási tervezet.

Hatalmas a kereskedelem adatéhsége A kereskedők szerint a következő néhány év legfontosabb területét a mesterséges intelligencia jelenti majd, melyről az EuroCIS kereskedelmi technológiai szakvásár sok standja és előadása is tanúskodott. A fejlesztések pedig nem csak terveket jelentenek, hanem a gépi tanulás vagy a prediktív analitika már több cégnél a mindennapok része.

A magyar vállalatok bevételének 8 százaléka érkezik a késedelmes fizetések behajtásából Az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint jelentős, a cégek árbevételének mintegy 8 százaléka érkezik a késedelmes kintlévőségek behajtásából. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja 17 európai országban, 3400 vállalati döntéshozót kérdezett meg kutatásában - áll közleményben. 

A Galaxy Fold az első összehajtható telefon a Samsungtól Nem a Galaxy S10-ekkel kezdődött Londonban a Samsung Unpacked esemény, hanem rögtön bedobták a nagy durranást, az összehajtható telefont, aminek Galaxy Fold a neve. Csak azért nem mondhatjuk, hogy a világ első, összehajtható telefonja, mert egy kis gyártó (Royole) megelőzte őket, illetve májusig még más is előzhet egyet, de erre olyan sok aspiráns nincs, hacsak a Huawei nem villant valamit Barcelonában. 

Még közel sem áll készen a pénzügyi szektor az AI alkalmazására Az Oracle és az Association of International Certified Professional Accountants legújabb felmérése kimutatta, hogy a pénzügyi szakemberek nem rendelkeznek a legújabb AI innovációk alkalmazásához szükséges digitális készségekkel, ezzel pedig negatívan befolyásolják a bevételi eredményeket.

Egy jól működő példa a blockchain alkalmazására az energetikában Az Egyesült Királyságban tavaly decemberben a Deloitte közreműködésével létrejött a VAKT, egy blockchain-alapú kereskedési platform, amely hatékonyabbá teszi az energiatermékek kereskedelmét, és amely már tizenkét globális vállalatból áll. A szervezet fő missziója az energiaszektor ügyleteinek blokkláncra migrálása, az energiaszektorban elterjedt papíralapú dokumentáció okos szerződésekre cserélése, az adatminőség javítása, a biztonság növelése.

Brexit: speciális vízumért lobbiznak az informatikusoknak Speciális, tech-vízum bevezetését szorgalmazza a Revolut Londonban, hogy a város a Brexit után is fintech központ maradjon. A londoni székhelyű challenger bank, a Revolut elkötelezett London iránt, ezért a Brexit miatt sem tervezik áttenni a székhelyüket máshova, és kétszeresére növelnék jelenlegi alkalmazotti létszámukat a brit fővárosban.

A Made in Hungaryt váltsa fel az Invented in Hungary! A közepes fejlettségi csapda elkerülése kulcskérdés Magyarország számára – hangsúlyozta Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja a Világgazdaság Versenyképesség – Magasabb fordulatszámon című konferenciáján. Nagyon gyors fejlődést érhet el egy gazdaság, ha támogatja a közvetlen tőkebefektetéseket, ám ennek van egy határa, egy ponton túl maga a gazdasági szerkezet gátolja a fejlődést. Az ipari alapú gazdaságról a tudásalapú gazdaságra kell továbblépni.

Blokkláncban nyomul a CBA  A Kínai Bankszövetség (CBA), amely nemrég bejelentte, hogy olyan platformot kíván létrehozni a kereskedelem finanszírozásra, amely a blokklánc technológia használatára összpontosít. A projekjüket pedig hivatalosan „Kína(i) Kereskedelmi és Pénzügyi Bankközi Blokklánc Platform” -nak nevezik, és több pénzügyi szolgáltatáshoz, például kereskedelmi finanszírozáshoz, pénzügyi tranzakciókhoz, vámoláshoz is hozzá kívánnak járulni a jövőben.

 

HUMAN

Jó embereket hozott össze a HR Néhány vállalat úttörő megoldásokkal, hatékony HR-modellel igyekszik rugalmasan alkalmazkodni és kiszolgálni a megváltozott munkaerőpiaci igényeket. Esettanulmányunkban egy olyan multinacionális vállalatot mutatunk be munkavállalói szemszögéből, ahol a humánerőforrás erőfeszítéseinek köszönhetően az elmúlt három évben harmadára csökkent a fluktuáció.

Tehetséggondozás: szép szavak, de tartalom is van mögötte? Ha megkérdezzük a felső vezetőket arról, hogy HR szempontból melyek a vállalat prioritásai, az esetek döntő többségében a tehetséggondozás a dobogós helyek egyikén áll. Jól hangzik, nagyot nem lehet tévedni vele, és valószínűleg senki sem fogja vitatni. Minden magára valamit is adó vállalatnak kell, hogy legyen ilyen stratégiája, és ez különösen igaz az ICT-iparágban tevékenykedőkre.

Óriási siker a kínai elnök mobilos appja A Tanulj, hogy erőssé tehesd Kínát című propaganda appot alig egy hónap alatt 44 millióan töltötték le Iphone-ra és Androidra. Benne lelkesítő gondolatokat lehet olvasni Hszi Csin-ping elnöktől, illetve rövid videókat lehet nézni róla, amint beszédet mond vagy megtekint dolgokat. Az alkalmazás újabb jele a Hszi köré épülő személyi kultusznak, de emellett a felhasználókat megfigyelő eszköznek sem utolsó.

Így „provokálja” a művészet a szervezeteket Talán először furcsán hangzik a párosítás, hiszen mi köze lehet a művészetnek egy olyan nagyon is pragmatikus célhoz, mint egy szervezet fejlesztése? Azonban, ha jobban belegondolunk, a körülmények folyamatosan új dolgokhoz való alkalmazkodásra kényszerítenek bennünket, amihez gyakran elkerülhetetlen a szemléletváltás. A művészet pedig szinte folyamatosan ezt teszi, provokál: hogy megváltoztassuk a perspektívát és ezzel a percepciót. 

A nagyi kedvenc robotja - idősek millióinak élete válhat könnyebbé a jövőben A robotok szépen lassan mindennapjaink részévé válnak, és így az idősek életminőségének javításában is komoly szerepet tudnak vállalni. Azokban a fejlett országokban, ahol kevesebb gyermek születik, több robot van, míg a fejlődő, fiatal országokban, ahol több gyermek születik, kevesebb a robot.

Egy online hirdetési forma, ami naponta többszáz milliárdszor megsérti a GDPR-t Megszegi a fő európai adatvédelmi szabályokat a real-time bidding jelenlegi gyakorlata. Az ebben részt vevő cégek érzékeny adatokat is megkapnak a felhasználóról, akik ezt nem is tudják korlátozni. Panaszeljárások iratai szerint az IAB Europe végig tudta ezt.

„Ne az alapító sírja felett vesszenek össze” – milliárdok forognak kockán a generációváltó családi cégeknél Egy hullámban öregszenek ki a kiemelten fontos családi vállalkozások vezetői, de többségük a jelek szerint az öröklétben hisz. A staféta átadását személyes viták, megcsalások és árulások nehezítik, a gazdasági és jogi döntések ezeknek csak a tünetei, állítja a nemzetközi Family Business Network magyar szervezetét vezető Boross Dávid.

Robban a magyar nyugdíjbomba, de van itt egy még nagyobb baj Néhány évtized múlva a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy nem készül erre rendesen a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években a megtakarításokon belül. Kétséges, hogy a hamarosan megjelenő állami nyugdíjkötvény rövid- vagy középtávon elhozná a pozitív fordulatot. 

A reklám őrületesen hatékony fegyver, ha elég tökös vagy A Reklámtörténet Könyvek sorozat legújabb, tavaly megjelent kötete a történelem egyik legnagyobb hatású kampányát dolgozza fel. Azt, amelynek „Think small” fősorral megjelent darabját az Advertising Age a 20. század legjobbjának választotta. A Bogár forradalma – Egy reklámkampány, ami naggyá tett egy kicsi kocsit szerzője, Dominik Imseng interjúban mesélt a legendás kampány keletkezésének történetéről.

Elindult az első minősített, gyakorlatorientált innovációs képzés Magyarországon Számos cég végez úgy kutatás-fejlesztést, hogy nem is tud róla. Így a K+F tevékenység jelentős mértékű hatékonyságvesztés és költségnövekedés mellett zajlik, ráadásul az adókedvezménytől is eleshetnek. Mindeddig nem volt olyan felnőttoktatási program, amely gyakorlatorientált módon mutatta volna be az innováció menedzsmentet. Már van.

Környezetbarát szenzorok 3D nyomtatással A kanadai Simon Fraser Egyetem (SFU) és a Svájci Szövetségi Anyagtudományi Laboratórium kutatói a dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) csatlakozó, nyomtatható szenzorokat fejlesztenek. A környezetbarát és eldobható érzékelők kidolgozásához a kutatást vezető Woo Soo Kim, az SFU tanára behatóan tanulmányozza a fából kivonatolt cellulóz elektronikai eszközökhöz történő felhasználását.

A részmunkaidő népszerűsítésére van szükség A gazdaság egyre gyorsuló fejlődésének köszönhetően kialakult munkaerőhiány nemcsak Magyarországot érinti, szinte minden ágazatban, a kereskedelemben is gondot okoz. A munkaerőhiány problémája a kereskedelmi szférát érinti a legjobban, ugyanakkor ott is eredményezi a legnagyobb bérnövekedést. A helyzet orvosolható, azonban a kialakuláshoz hasonlóan a megoldás is hosszabb folyamat.

Egyre többet vásárolunk interneten Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Béremelésre és színvonalas oktatásra vágynak a fiatalok Az érintettek 43 százaléka saját bevallása szerint könnyen találna magának új munkát. Az országon belüli különbség azonban óriási: a nyugati megyékben élő fiatalok 64 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, míg a keleti megyékben mindössze 28 százalékos az optimisták aránya. Egyre kevesebb fiatal találja az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és az oktatási rendszerrel is kevesen elégedettek – derül ki a K&H 2018 harmadik negyedéves ifjúsági indexéből.

Kiderült, mennyit keresnek a magyarok Decemberben is kitartott a keresetek emelkedése, így az év egészében dinamikus, 11,3%-os béremelés valósult meg Magyarországon - derült ki a KSH friss adataiból. A reálkeresetek jelentősen, 8,3%-kal nőttek az év egészében, miután az infláció viszonylag alacsony volt tavaly, habár ősszel - amikor hatéves csúcsra nőtt - azért érdemben erodálta a keresetek reálértékét. 

Emiatt van feszültség sok magyar munkahelyen A teljes munkaidőben dolgozók 20, a 6 órában dolgozók 24 százaléka a vezetőit jelölte meg elsődleges stresszforrásként a Profession.hu reprezentatív kutatásában. A stressz miatt a dolgozók 30 százaléka váltott már munkahelyet.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: