Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

Nem fog kiégni az, aki úgy kezd bele egy munkába, hogy valójában sohasem szerette – az illető ugyanis sosem égett érte. Digitális detoxikáció: van-e kiút a mobilfüggőségből? Vért izzadnak az operátorok az 5G kapcsán. Az Amazon gyakorlatilag nem fizet adót.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

Vért izzadnak az operátorok az 5G kapcsán A kontinens egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Deutsche Telekom is megtartotta idei kötelező, jövőbe tekintgetős demonstrációját a barcelonai MWC2019-en. A német multi láthatóan ugyanazzal a dilemmával küszködik, mint versenytársai: A cég továbbra is keresi az 5G-s hálózatokra felhúzható üzleti modellt, illetve a szolgáltatásból fakadó valós felhasználói előnyöket, melyekkel a lehető leggyorsabban el lehet adni az új hálózatot a végfelhasználóknak.

2025-re a mezőgazdaság lesz a robotok második legfontosabb felvevőpiaca A robotok a globális mezőgazdaság számos kihívására képesek választ adni: használatukkal javítható a gazdaságok jövedelmezősége, csökkenthető a termelés környezeti terhelése és az egyre súlyosabb munkaerő problémák is orvosolhatóak. A mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt.

Öt magyar cég is odaér a barcelonai startup kiállításra Öt magyar vállalkozás képviseli Magyarországot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány jóvoltából a barcelonai Mobil világkongresszus (MWC 2019) kísérőrendezvényén, a 4YFN startup kiállításon – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára Barcelonában, a magyar stand megnyitóján.

A Vodafone a világon elsőként kapcsolta össze az 5G okostelefonokat a hálózatával A Vodafone a világ első mobilszolgáltatójaként 5G okostelefonokat kapcsolt össze már működő 5G hálózatával. A vállalat 2019 második felében számos európai városban előkészíti az 5G elindítását. A négyhetes időszak alatt sikeresen lezajlott a cég próbaüzeme három 5G okostelefonnal, amelyeket 2019-ben fognak bevezetni. 

High tech a disznóólban A disznók jólétében fontos szerepet játszik a megfigyelés – és miután Kína a világ legnagyobb sertéstenyésztője, ezt humán erőforrásokkal nem biztos, hogy meg lehet oldani. Jackson He, a Yingzi Technology vezérigazgatója szerint a jövő sertéstelepein mesterséges intelligencia felügyeli majd az állatokat. A technika sikeres alkalmazásához rögzíteni kell az állatok sajátosságait, hangmintát kell venni tőlük, így a rendszer riaszthat, ha a disznók nem esznek rendesen.

Az autógyártók csak sokadiknak tartják az autonóm vezetés fontosságát Bár az autonóm vezetés technológiája a járműipar növekedési motorjának számít, ez a befektetésekben nem igazán mutatkozik meg. A befektetési lista csúcsán ugyanis a szabványok fejlesztése, a digitális biztonság, valamint a járművek és a gyártás digitalizálása találhatók. A Sopra Steria Consulting és az F.A.Z.-Institut által készített tanulmány készítői rámutattak arra, hogy várhatóan a közeljövő sem lesz rózsásabb.

Megint kihúzta a gyufát Elon Musk a Twitteren Egy héttel ezelőtti Twitter-posztja miatt kerülhet bajba ismét Elon Musk - tudta meg a Bloomberg. Az amerikai pénzügyi felügyelet azt sérelmezi, hogy minden előzetes jóváhagyás nélkül publikált egy olyan gyártási számot a Teslára, ami nem állta meg a helyét - és amit pár órával később Elon Musk maga is pontosított. De ezzel félrevezethetett 24 millió embert, ráadásul megsértette a bírósággal kötött tavalyi megállapodást. A Tesla árfolyama 5 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben. 

Az Amazon gyakorlatilag nem fizet adót A társaság a 2017-ben elfogadott adócsökkentési törvény rendelkezéseiből profitál. A Donald Trump által beterjesztett jogszabály alapján az internetes kereskedőcég a több milliárdos nyeresége ellenére adójóváírást könyvelhet el. Azonban nem csupán az Amazon a törvény egyetlen nyertese. A The Washington Post számolt be az 1980-ban alapítottInstitutes of Taxation an Economic Policy (ITEP) elemzéséről.

2019 a hajlítható telefonok éve lesz Ahogyan arra számítani lehetett, az idei év a hajlítható kijelzőjű okostelefonokról, illetve az 5G-ről szól majd a mobiliparban, és ennek megfelelően a barcelonai Mobile World Congress (MWC) nulladik napján is ez a téma kapta a főszerepet, a Huawei-nek köszönhetően. A kínai gyártó új szintet képviselő, ugyanakkor méregdrága készüléke mellett a Nokia 5 hátlapi kamerával ellátott telefonjára is érdemes lesz odafigyelni.

A negyedik ipari forradalom lehetőségei A Deloitte több mint 350, a gyártás, bányászat, energia-, olaj- és gáziparban dolgozó vezetővel készített felmérése azt vizsgálta, hogyan és hová fektetnek be a vállalatok ezekben az ágazatokban, milyen főbb kihívásokkal szembesülnek a befektetések során és hogyan alakítják át a technológiai és szervezeti stratégiáikat az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelően.

Közel két és fél millió okostelefont adtak el Magyarországon A hazai okostelefon piacon éves összehasonlításban 6,6 százalékos növekedés volt 2018-ban. Az utolsó negyedévben 704 ezer készüléket adtak el, ami 1,7 százalékkal teljesítette túl az előző év utolsó negyedévét. Éves szinten 2,47 millió darab készülék eladásáról van szó, ebből is látszik mennyire fontos szerepet játszik az utolsó negyedév.

Felvásároltak egy magyar startupot A szoftverhibák valós idejű monitorozását végző szoftvercég, a San Francisco-i székhelyű Rollbar felvásárolja a magyarországi székhelyű Samebugot. A szakmai tapasztalat mellett az európai ügyfeleket is könnyebben érhetik így el.

Bizonyítékokat vár az amerikaiaktól a Huawei Az Egyesült Államoknak meg kellene osztania az európai hatóságokkal a Huawei elleni vádakat alátámasztó bizonyítékokat, hogy egységes álláspontot alakíthassanak ki cég technológiájának alkalmazásáról mobil hálózati szolgáltatásaikban – jelentette ki Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója újságírók előtt a barcelonai mobil világkongresszuson.

 

HUMAN

A túl nagy pörgés és lelkesedés is kiégéshez vezethet Nem fog kiégni az, aki úgy kezd bele egy munkába, hogy valójában sohasem szerette – az illető ugyanis sosem égett érte. Persze ez esetben más lesz a baj: amellett, hogy az ilyen attitűd nem vonzó a munkáltatónak, a munkavállaló sem fogja jól érezni magát a pozíciójában. Ha pedig korábban nagyon is vágyott rá, nagy tervei voltak és örömmel űzte, amit csinált, majd hirtelen belefáradt mindenbe, nos, ott már beszélhetünk kiégésről.

Milliárdok az élet meghosszabbítására Számos olyan projekt is zajlik a Szilícium-völgyben, amelyek célja az emberi élet meghosszabbítása. Több amerikai startup kínál például vértranszfúziókat, amelyek azonban a hatóságok szerint semmi értelmük, sőt, úgy vélik a kockázatok miatt azokkal teljesen fel kellene hagyni. De emellett vannak más programok is, többek között a Coalition for Radical Life Extension, amely összehozza a halhatatlanság iránt érdeklődő tudósokat, támogatókat és különböző gazdag személyeket.

Romkocsmából az év irodája - lezárult Az Év Irodája Verseny Februárban lezárult a kilencedik - ezúttal több mint húsz különböző kategóriában kiírt - Az Év Irodája Verseny. Idén több olyan kis- és nagyvállalat is nyert, amelyik a világ több országából csábított haza magyar munkavállalókat újonnan nyílt irodájukba. A díjnyertes irodákban a kreatív megoldások domináltak: a kisvállalati kategóriában győztes szegedi irodát például egy romkocsmából alakították ki.

Digitális detoxikáció: van-e kiút a mobilfüggőségből? Azt mondják, az idő pénz, de ez nem igaz. Az idő sokkal fontosabb, mint a pénz, mert mindenkinek napról-napra egyre kevesebb van belőle. A pénztárcánk hízni is tud, de az életünk csak fogyni. Ha jönne egy varázsló, és azt mondaná Önnek, hogy hozzátesz minden egyes hétköznapjához 3-4 órát, amit azzal tölt, amivel szeretne, mi mindent csinálna? 

Az ügyfélszolgálatosok is retteghetnek a robotoktól Nemcsak a dolgozóknak, de az üzleti vezetőknek is szembe kell nézniük a ténnyel, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása miatt több ezer állás szűnhet meg a vállalatok szolgáltatási területein. Vannak azonban olyan cégek, amelyek kifejezetten örülhetnek a fejleményeknek.

Szocmédia, merre tartasz? Még nem is volt olyan régen, amikor a vállalatok gyanakodva, vagy egyenesen elutasítóan figyelték a közösségi hálózatok gyors előretörését. Végül, némi lemaradással felzárkóztak, majd erősen rácuppantak a hálózatokra. Vannak, akik ügyesen kihasználják a szocmédia lehetőségeit, mások inkább csak a „ha másnak van, nekünk is kell” biztonsági stratégiát követik. Pécsi Ferenc prognózisa 2019-re. 

Vállalatok főnökök nélkül? Egy új menedzsment-áramlat szerint a technológiai ma már megérett arra, hogy a korábbi, piramis szerkezetű vállalati struktúrák ellaposodjanak és kialakuljanak a nagy egyéni döntési szabadságot kínáló, menedzsment nélküli cégek. Napjaink egyik legnagyobb felhajtása a menedzser nélküli cég elmélete. A módszer propagálói szerint a főnök felesleges. Gary Hamel, egy amerikai menedzser guru 2011-ben adta meg az irányt.

10 éves lett a WhatsApp, a második Messenger bár a szolgáltatás hivatalosan 2009. február 24-én kezdte meg működését, több mint öt évre volt szüksége ahhoz, hogy felhasználói tábora 500 millió főre nőjön. Ugyanebben az évben döntöttek úgy, hogy a másfél éve pletykált felvásárlás végérepontot téve csatlakoznak Mark Zuckerbergék Facebookjához. A közösségi oldal ezzel története legnagyobb felvásárlását könyvelhette el. 

Fogalmunk sincs, mihez kezdjünk a Wizzair-generációval Bár magyarok százezreit érinti, kevesen szoktak higgadtan, szakszerűen, mégis érthetően beszélni a magyar kivándorlásról. Emiatt nem csak az elmúlt évek „Wizzair-generációjáról”, de a száz éve elköltözött felmenőinkkel is nehezen tudunk mit kezdeni. Ezen próbál változtatni az új, “Mit tudunk a kivándorlásról?” című kötet.

Új, virtuális bemondónő a kínai állami tévénél A kínai Hszinhua állami hírügynökség bemutatta első női virtuális hírbemondóját. Bár Hszin Hsziaomeng úgy néz ki, mint egy ember, a műbemondó csupán mesterséges intelligencia. Érzések és  lelkiismeret hiányában bármilyen hírről rezzenéstelen arccal tudja tájékoztatni a publikumot. A Hszinhua az első virtuális és éppenséggel egy valós személyről modellezett férfi riporterét, Csiu Haót már tavaly novemberben, az Internet Világkonferencián munkába állította. 

Az egészséges munkavállaló mindenki érdeke A cím látszólag triviális kijelentésnek tűnhet, a munkáltatók mégis csak az elmúlt években kezdenek rájönni, hogy számukra is megéri törődni dolgozóik egészségével, úgymond megéri ebbe hosszabb távon is befektetni. A helyzetet a munkaerőhiány és ennek következtében, a munkavállalók jóllétéről szóló közbeszéd megváltozása is kiélezte.

Valamit nagyon tud az Apple: ezen a listán messze lehagyja a Samsungot, a Google-t és a Microsoftot Az MBLM kutatócég az idén is elemezte a felhasználók és a márkák között kialakuló érzelmi kötődést. Bár egy kicsit rontott, de azért még mindig igen előkelő helyen végzett az Apple. Három év után a Disney vette el az elsőséget az Apple-től az MBLM éves, a felhasználói kötődés elemzése után kialakított listáján, de azért még így is a második helyen áll a cupertinói cég. 

A digiszexualitás nem a távoli jövő, hanem konkrétan itt van a nyakunkon Akihiko Kondo egy 35 éves japán hivatalnok, akinek a története tavaly ősszel bejárta a világsajtót. A tokiói férfi akkor vette feleségül a szerelmét, Hatsune Mikut. Ő azonban nem ember, hanem egy hologram. Akihiko Kondovalószínűleg digiszexuális. Ez a fogalom 2017-ig még csak nem is létezett, két amerikai tudós találta ki.

A magyarok 70 százaléka el tudja képzelni, hogy ugyanannál a cégnél dolgozzon nyugdíjba vonulásig Ahhoz, hogy egy munkáltató-munkavállaló viszony hosszú távon is sikeresen legyen, mindkét fél számos kritériumnak kell megfeleljen. Ma már nem elég üres hívószavakkal bevonzani a tehetséges munkatársakat, és egy-egy jól kozmetikázott önéletrajzzal sem lehet messzire jutni. Azonban, ha a két fél kölcsönösen elégedett, akár a 30-40 éves jubileum sem kizárt!

Munka esetén az elégedettség helyett a legtöbben inkább a pénzt választják Társadalmi szinten gyakran tapasztalt jelenség, amikor az emberek a munkájukra panaszkodnak. Egy új kutatás szerint a munkavállalók ezt akkor is megteszik, ha nyilvánvalóan vannak más lehetőségeik. Egy friss tanulmány megállapította, hogy bár az emberek szembesülnek a választással, mégis szívesebben teszik le a voksukat egy unalmasabb feladat mellett az ösztönző kihívással szemben.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: