Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_Today.jpg
Forrás: ITB

Nem kell ördögtől való megoldásként tekinteni a kiszervezésre, a cégek szívesen élnek vele a költségcsökkentés és a munkaszervezés hatékonysága érdekében. Az 5G már itt van, a kínaiakkal vagy nélkülük. 20 évvel ezelőtt indult az e-hitelesítés magyarországi története.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

Technológia és modellezés: újabb díjat kapott a budapesti Morgan Stanley Kitüntették a Morgan Stanley budapesti irodáját Varsóban, a közép-európai üzleti központok éves díjátadó gáláján. A vállalat 2006-ban nyitotta meg budapesti irodáját. Az iparág jeles szakértőiből álló nemzetközi zsűri hat jelölt közül ítélte oda a Morgan Stanley budapesti irodájának a 2019-es évre a Business Services Firm – Hungary elismerést.

Még tovább durvulnak Kína megfigyelési módszerei Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat. A Watrix startup technológiája a személyeket járásuk és testfelépítésük alapján azonosítja. Tavaly novemberben Pekingben és Shanghajban már elkezdték tesztelni a szoftvert, aminek most megérkezett a 2.0-ás, még fejlettebb verziója.

Az 5G már itt van, a kínaiakkal vagy nélkülük Az 5G már nem a jövő, hanem a jelen, a mobilhálózatokat alkotó berendezéseket és szoftvereket gyártó Ericsson Barcelonában világossá tette: 2019-ben minden készen áll az újgenerációs technológia globális rajtjára. Bármi is történjék a versenytársakkal, 2019-ben globálisan elrajtolnak az 5G-s hálózatok, az Ericsson portfóliója pedig készen áll arra, hogy az ügyfelek (jellemzően mobilszolgáltatók) igényeit kiszolgálja.

Már itt vannak a fiatal trónkövetelők a technológiai szektorban Az elmúlt évek részvénypiaci raliját szinte teljesen eluralták a technológiai sztárok. Néhány amerikai óriás simán maga mögött hagyta a piac egészét, azonban ez a folyamat tavaly megakadt. Idén pedig még nagyobb izgalmak jöhetnek, mivel több olyan startup is készül kilépni a nyílt piacra, amelyre a befektetők már hosszú ideje várnak. Közeleg a trónfosztás vagy csak ügyes trükkök állnak a háttérben?

Magyarországi kísérlet: felturbóz egy turbófeltöltő-gyárat a Telekom A hónapokon belül mindenki számára elérhető 5G-s hálózatok előszobájának tekinthető ipari hálózatot épít ki Magyarországon és a régióban elsőként a Magyar Telekom a BorgWarner turbófeltöltő-gyártó üzletágának oroszlányi telephelyén. A Campus Network elnevezésű megoldás dedikált, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetővé a gyár területén.

A Digitális Falu lehet a vezeték nélküli technológia jövője Az idei rendezvényen a Huawei kiterjesztette „Teljesen összekapcsolt, intelligens világ” elképzelését. A vállalat szerint a jövő intelligens világa egy – a kiállításon is felépített – Digitális Falu lesz, aminek részese minden felhasználó és minden okoseszköz, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz és folyamatos közöttük a kommunikáció. 

20 évvel ezelőtt indult az e-hitelesítés magyarországi története Magyarországon 1999. február 25-e óta van lehetőség e-aláírásra jogosító tanúsítványok beszerzésére magyar szolgáltatótól, az első, tanúsítvány kiadásra jogot szerző szervezet a NETLOCK volt. Bár az informatika rengeteget fejlődött az elmúlt 20 évben, de az e-aláírások elterjedése egyáltalán nem tartotta a lépést. A technológia viszonylag komplikáltan volt használható, sem az állam, sem a versenyszektor nem állt a digitalizáció ezen területének az élére. 

Ez az ország lehet a kereskedelmi háború egyik nyertese Nevető harmadikok nyerhetnek Kína és az USA kereskedelmi háborúján, és hasíthatnak ki egy újabb szeletet a világkereskedelemből - derül ki egy friss ENSZ jelentésből. Földrajzi elhelyezkedése és impozáns gazdasági fejlődése miatt például Vietnam lehet az egyik ilyen nyertes: pozícióit erősíti, hogy az USA-val és Kínával egyaránt jó a kapcsolata. 

Nagyon meglepődnénk, ha a blockchain idén nem érne fel a csúcsra Mi várható a különböző iparágakban és informatikai trendekben 2019-ben? Frederik De Breuck, a Fujitsu blokklánc-innovációs központjának vezetője osztotta meg gondolatait. A nagyvállalatok jelentősen gyorsítani fogják a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia bevezetését. A különböző főkönyvek és a meglévő rendszerek harmonikusabban működnek együtt. Az MI intelligensebbé teszi az okos szerződéseket.

Digitalizáció? Már nem az informatikai fejlesztés a legfontosabb a magyar cégeknek Az előző negyedévi megingást (72 százalék) követően megugrott a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból. A legtöbben gépeket, berendezéseket vásárolnának.

Reklámtorta 2018: Lassult a magyar reklámpiac növekedése 259,69 milliárd forint volt a 2018-as magyar reklámtorta mérete tavaly. Ez a 2017-es 240,98 milliárd forinthoz képest 7,77 százalékos növekedést jelent. Az előző évek növekedési üteméhez képest ez kisebb növekedést jelent, hisz a növekedés 2016-ban és 2017-ben még meghaladta a 11 százalékot.

Nagy változás várhat a magyar startupokra Az MNB több területen is nagy változásokat szeretne, fejlesztené az innovatív vállalatok környezetét is. A magyar vállalatok innovációs hajlamuk alapján három csoportba sorolhatók. A vállalatok ötöde folytat innovációs tevékenységeket (21 százalék) más részük innoválna, de valamiért nem tud (8 százalék), és a többségük nem is lát okot az innovációra (71 százalék).

 

HUMAN

Paradigmaváltás küszöbén: megtartás az új toborzás A munkaerőhiány miatt a HR-szakemberekre nagyobb nyomás nehezedik, mint valaha. Okos taktikával, jó mechanizmussal azonban „a kevesebb több” elve jól érvényesülhet. A kis költségvetésű toborzás nem ördögtől való, sőt új érát hozott a munkaerő bevonzásba. Hogyan lehet a megnyirbált költségvetés mellett eredményes toborzást végezni?

A kiszervezés diszkrét bája Nem kell ördögtől való megoldásként tekinteni a kiszervezésre, a cégek szívesen élnek vele a költségcsökkentés és a munkaszervezés hatékonysága érdekében. Ugyan nem tökéletes megoldás, de ha okosan visszük véghez és a munkajogi következményeire is figyelünk, akkor csodákra képes.

Megkezdődött a jelentkezés a fiatal fejlesztők versenyére Harmadik alkalommal rendezik meg március végén a fiatal fejlesztők ChaosStack elnevezésű versenyét Budapesten. Az online előválogatóra már megkezdődött a jelentkezés. Háromfős csapatokat várnak, akik a beugró feladat után pedig a legjobbak lesznek, március végén mérhetik össze tudásukat.

Nem, az 5G-től sem fogunk mind meghalni Ahogy minden új technológia bevezetése előtt, az ötödik generációs mobilinternet-hálózatok beindítását megelőzően is fellángoltak az esetleges egészségügyi ártalmakról szóló találgatások. Ezrek írják alá a petíciókat, amelyekben az 5G beindításának leállítását követelik, abban a szent meggyőződésben, hogy élve megsütnek majd bennünket a mikrohullámú adóállomások. Erre azonban meglehetősen kicsi az esély.

Egészséges munkahelynek lenni létfontosságú, de nem olyan költséges Nem olyan költséges, mint az a helyzet, amit a megfelelő munkakörnyezet hiányából adódó hátrányok okoznak. Kevés olyan hazai vállalkozás van - ha egyáltalán akad - akit ne foglalkoztatna a toborzás, a betanítás, a megtartás, a motiválás és a teljesítmény növelés kérdésköre. A manapság gyakran emlegetett munkavállalói jóllét a felsoroltak mindegyikében segítségünkre lehet. 

A hely, ahol mindent megtanulhatsz a blockchainről Számos tanfolyam és előadássorozat indult el az utóbbi években kriptopénz témakörben, viszont a legtöbb blockchain témájú esemény nem a technológiát, az izgalmas kriptográfiát helyezte górcső alá, hanem többnyire a befektetési lehetőségeket. Hiánypótló jelleggel elindult az Open Blockchain workshop sorozat.

Az amerikaiak „lőtték le” a netről az orosz trollgyárat Az amerikai kibervédelmi parancsnokság a tavaly őszi félidős választások napján blokkolta a hírhedt szentpétervári orosz trollgyár internet-hozzáférését, és ezzel leállította tevékenységét - jelentette internetes felületén a The Washington Post. Meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva kedden közölte az exkluzív információt a napilap az Internet Research Agency (IRA) nevű trollgyár elleni amerikai kibertámadásról.

Apróságokon múlik a cégek sikere, avagy miért került tükör a liftek mellé Teljesen mindegy, hogy egy vállalat milyen területen működik, ha nem képes azt nyújtani vásárlóinak, ügyfeleinek, amit ők elvárnak. Az ügyfélélmény korábban csak elvont fogalomként létezett, ma viszont már külön szakma alakult köré, amelynek célja, hogy a kliensek igényeit a lehető legjobban kiszolgálja, ezzel segítve sikerre a céget.

Személyes network és automatizáció Dübörögnek az AI alapú rendszerek, támadnak a robotok és a HR piacán is berobbant a crowdsourcing. De vajon mely technológiák válnak hosszú távon is sikeressé és hatékonnyá a toborzás és a talent menedzsment területén? Ezekre az aktuális szakmai kérdésekre keresték a választ a Talentuno és az AmCham közös rendezvényén, a Future of Talent szemináriumon, ahol Joe Wilson, a Microsoft egykori operatív vezetője is körüljárta a HR és a recruitment jövőjét és az idei nagy trendeket. 

Ellenzik a Microsoft alkalmazottai a HoloLens 2 katonai használatát A Microsoft néhány nappal ezelőtt mutatta be a HoloLens 2-t, amelynél megkétszerezték a szemüvegben lévő kijelző képpontjait és az eszköz hosszabb időn át is kényelmesen viselhető marad. Az amerikai hadsereg már tavaly megbízást adott a redmondi konszernnek 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására. 

Közösségi vezetés: kommunikáció és együttműködés A munka világában már nem elégséges a hatékonyságról, munkakörökről és szervezeti felépítésről beszélni, sokkal fontosabbak a kapcsolatok, a kommunikáció, az együttműködés és azok a szociális készségek, amelyekkel ma a modern világban boldogulni lehet. A közösségi vezetésről: hogyan legyünk sikeresek a modern munkakörnyezetben? - adott elő Shannon Banks, a Be Leadership ügyvezetője, coach, facilitátor és tanácsadó a Coaching Határok Nélkül workshopján.

Kína magyar fiatalok százezreire terjesztette ki befolyását A TikTok már az Instagram babérjaira tör! Karvalics Attila becslése szerint itthon minimum 500 000-en töltötték le az appot, de akár az 1 milliót is elérheti a hazai felhasználók száma. Az ArvaliCom vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy miközben a jövő fogyasztóiért vívott harc ezzel nyíltan is nagyhatalmi dimenzióba került, addig itthon a reklámszakma még nem találta meg a hangot a fiatalokkal.

Ilyen képzés még nem volt itthon Elindítja az ország első középiskolai 3D-s szakemberképzését a budapesti Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium. A képzés tantervét multinacionális cégekkel együttműködve és a Digitális Jólét Programhoz kapcsolódva alakították ki. Két tanulmányi területen hirdetett meg képzést a budapesti Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium: emelt szintű angol nyelvi tagozat és digitális művészeti tagozat. 

Idén végre törölhetünk mindent, amit a Facebook gyűjtött rólunk David Wehner, a Facebook pénzügyi vezetője beszélt arról egy előadásában, hogy a hosszú halogatás után idén mindenképpen megjelenik a Clear History tool, tehát a tevékenységünk közben összegyűjtött adatok törlésére szánt segéd. Az újdonság valóban jó sokáig váratott magára, hiszen még tavaly májusban, a Facebook F8 fejlesztői konferenciája előtt beszéltek róla először, hogy valamelyest enyhítsenek az akkoriban előbukkanó Cambridge Analytica botrány miatti felzúduláson.

Munkaerőhiányra megoldás a mesterséges intelligencia? A telekommunikációs piac világszerte jelentős kihívással néz szembe: Magyarországon is egy telített piacon versenyeznek a szolgáltatók. Kulcsfontosságú tehát az ügyfelek megtartása és az új ügyfelek szerzése. Miskolci Katalinnal, a Vodafone Magyarország lakossági értékesítési és operációs vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a hazai ügyféligényekről, a cégcsoportnál alkalmazott toborzási és integrációs praktikákról.

Beavatkozás kell a munkaerőpiacon A magyar gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét, a munkanélküliség további csökkentéséhez munkaerőpiaci reformra van szükség - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó szakértők a legfrissebb foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: