Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

A legtöbb munkahelyi kultúra megkeserítője maga a felső vezető. Újabb pofont kapott a Revolut. Tavaszra várható a magyar 5G stratégia. Hírlevél küldés esetén mit tegyünk a GDPR alapján? A jövő a bionizmus.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

A hálózatokat is kezelésbe veszi a mesterséges intelligencia Az Ericsson új megoldása választ ad a hálózatok komplexitásának növekedésére, és megoldást a szolgáltatók számára az egyre több eszköz, többféle technológia (4G, 5G, IoT) kezelésére, illetve a sokrétű szolgáltatási követelmények teljesítésére. Az Ericsson Operations Engine elnevezésű megoldás közvetlenül és proaktívan kezeli a a menedzselt szolgáltatások komplexitása okozta kihívásokat, ahogy az iparág egyre inkább az 5G és az IoT elterjedése felé halad. 

Nemzetközi kiberbiztonsági konferencia Budapesten Harmadik alkalommal kerül megrendezésre hazánkban a nemzetközileg elismert BSides IT-biztonsági konferencia 2019. március 28-án a budapesti Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban, ahová 21 előadó érkezik kilenc különböző országból, izgalmas témákkal.

Újabb pofont kapott a Revolut Újabb pofont kapott a Wired által már tollhegyre tűzött Revolut. A brit The Telegraph anyaga szerint a Revolut három hónapra kikapcsolta a pénzmosás elleni védekezésre tervezett automatikus rendszerét 2017. júliusa és szeptembere között. A cég azután kezdett el nyomozni az ügyben, hogy egy szivárogtató jelezte az igazgatótanácsnak, hogy az illegális tranzakciók kiszűrésére szolgáló rendszer nem működik. 

Hazai mobilpiaci trendek A magyar okostelefon piacot 2018-ban is a Samsung uralta, és a közép-európai trendekkel szemben a dél-koreai gyártót a Huawei kevésbé szorongatta meg itthon.A Samsung a közép-európai országok közül idehaza volt a legeredményesebb,” - mondja Tóth László,az IDC Hungary kutatásvezetője. 

Helyhez szabott innovációs ökoszisztéma Ljubljanában Az Európai Bizottság közös kutatóközpontjának (Joint Research Centre, JRC) oldalán megjelent esettanulmány a szlovén főváros, Ljubljana technológiai parkjának ökoszisztémáját mutatja be. A helyre szabott innovációs ökoszisztémákat bemutató, sorozat részeként a ljubljanai esettanulmány a helyi technológiai park katalizátorszerepére fókuszál, amivel hozzájárul az új, innovatív vállalatokat támogató innovációs ökoszisztéma kohéziójához és fejlődéséhez.

A magyar bankok 5 legnagyobb kihívása és lehetősége 2019-ben – 2. rész „Vágtában patkoljuk a lovat” – mondják a szektorban, miközben ütemváltásra kényszeríti a szabályozó – és hamarosan az ügyfelek is – a hazai bankokat. Közeleg két fontos dátum is: 2019.07.01. – az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulásaés 2019.09.14. – a banki infrastruktúra kötelező „kinyitása” (PSD2).  Az idei év 5 legnagyobb kihívását akkor lesznek képesek kezelni a bankok, ha magasabb fokozatba kapcsolnak. 

Valami készül egy magyar városban, ami az egész országra hatással lesz A Pest megyei Monoron már elindult az az okosváros pilotprojekt, amelynek sikere az egész ország képét átrajzolhatja. Intelligens köztéri mosdók, a gyerek iskolalátogatásáról sms-t kapó szülők, okospadok és -zebrák is színesítik a terveket.

Keresik az NHP fixet a kkv-k Január óta elérhető a pénzintézeteknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új refinanszírozott hitelterméke, az NHP fix. Az NHP korábbi szakaszaival ellentétben itt már nem a kkv-hitelezés beindítása a cél, az MNB a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni azáltal, hogy a hitelállományon belül a fix kamatozású hitelek arányát növeli. 

Az adat ára – félmilliárdos az elérési adatok hazai piaca Az adatok ára egyre emelkedik, amit az egyre szigorodó adatkezelési szabályok is ösztönöznek. Nem csak drága, nehéz is jó adatokhoz hozzájutni. Adatelemzők mellett pedig nem árt ha a cégek a jogászaikkal is alaposan megvizsgálják az adatgazdálkodás kérdését. Az Evolution konferencia második napján, az adatgazdasággal foglalkozó tematikában arról is volt szó, hogy még mindig milyen kevés figyelmet fordítanak a cégek az üzleti sikerükről döntő adatok védelmére.

Unja az EU, hogy hallgat a Facebook, suttog a Google Az elmúlt években egyre nagyobb erőforrást fordítanak a közösségi oldalak és a Google arra, hogy visszaszorítsák az álhíreket, az Európai Unió döntéshozói viszont továbbra sem elégedettek az eredménnyel – ez derül ki az idén januári eseményeket értékelő jelentésükből.

Feltekerték a kapcsolót, rekord sebességgel jött az internet Európába a 6600 km-es tenger alatti kábelen A MAREA nevű adatkábel forgalmát még 2017 októberében kapcsolta be a Facebook és a Microsoft, ami eddig is a világ legnagyobb kapacitású vezetéke volt, most azonban még csavartak egyet a teljesítményen.

Nem akárkik védik a kémkedéssel vádolt Huaweit Eltúlzottnak és megalapozatlannak tartják a kiberbiztonsági szakértők a kínai Huawei Technologies mobilhálózati berendezései biztonsági kockázataival kapcsolatban felhozott vádakat. Az amerikai nemzetbiztonsági hivataltól (NSA) 2017-ben nyugdíjba vonult és a Recorded Future kiberbiztonsági vállalat elemzőjeként dolgozó Priscilla Moriuchi szerint „épp a leleplezés kockázata miatt gyakorlatilag zéró annak a valószínűsége, hogy a Huawei ilyen hátsó ajtót építene be berendezéseibe”.

Tavaszra várható a magyar 5G stratégia A kormányzatiak mellett iparági és egyetemi-kutatói tagokból is álló magyar 5G Koalíció nagy erőkkel dolgozik azon, hogy feltárja a technológiában rejlő lehetőségeket. A munka eredményeként tavasszal napvilágot lát hazánk 5G stratégiája – mondta Solymár Károly helyettes államtitkár.

Köszönjük, egyelőre jól elvagyunk a 4G-vel Az első 5G-s kereskedelmi hálózatok idén elindulnak, hangsúlyozottan a 4G-s hálózatok egyfajta evolúciójaként, feladatuk pedig, hogy a következő években, évtizedekben jelentkező, óriási vezetékes adatforgalmi igényt kielégítsék, egyben tehermentesítsék a rosszabbul skálázódó, kevésbé hatékony spektrumfelhasználást biztosító előző generációs hálózatokat.

Nagy sikert ünnepelt a 7 éves Raspberry Pi Amikor valaki lapka PC-t szeretne, akkor kézenfekvő és jól bevált megoldásnak tűnik a Raspberry Pi egyik terméke. Az apró lapka PC-kkel foglalkozó cég nemrég lett 7 éves, ezzel együtt pedig februárra már 25 millió terméket szállított le (ebben nincsenek benne a kiegészítők, azokból még 1-2 millió fogyhatott). Ezt maga Eben Upton, a Raspberry Pi alapítója árulta el

Egyszerre két tabut dönt le a Vodafone Egyszerre két tabut is ledönt a magyar feltöltőkártyás piacon a Vodafone Magyarország új pre-paid tarifája. A cég az iparágban elsőként továbbgörgethető adatmennyiséget és belföldi valamint EU-s roaminghívásokra egyaránt vonatkozó költségplafont vezet be portfóliójába.

 

HUMAN

Förtelmes főnökök – hogyan kezeljük őket? A legtöbb munkahelyi kultúra megkeserítője maga a felső vezető. Jobb esetben egy előrelátó és nyugodt ember vezeti a céget, aki motivál és jutalmaz. De a legtöbb cégnél nem ennyire paradicsomi a helyzet: van, ahol a főnök egyszerűen inkompetens és nem nőtt fel vezetői feladatához.

Ott akart lenni, ahol a jövő születik Az informatika világába a kreativitás és az innováció lehetősége vonzotta; fejlesztőként kezdte karrierjét 28 éve, most fejlesztési igazgató. Végigjárta a ranglétrát és eközben mindvégig hűséges maradt ahhoz a céghez, ahol pályafutását kezdte: a NEXON-nál. Mint mondja, náluk, a fejlesztésen születik a jövő és ez adja a munka izgalmát. Barna Istvánnal beszélgettünk.

Ingyenes, szakképzett mentori segítség az induló vállalkozásoknak Országos önkéntes mentorhálózat épül ki az INPUT Program kezdeményezése keretében. Jelenleg 39 gyakorlott vállalkozó segíti a hazai ICT-cégeket és ötletgazdákat a projektjeikhez igazodó szolgáltatással. A mentorok első csoportja március 1-jén, Budapesten vette át a szakmai képzés elvégzését elismerő okleveleket.

Az egész toborzási szektort átalakíthatja a Talentuno Talentuno története a tulajdonosok korábban indított startupjából, az SSC Heroes toborzási platformból indult. Ez a szolgáltató központok alapvetően hosszú és nehézkes toborzását digitalizálta úgy, hogy a felvételi folyamat elejét, a jelentkezést, a szakmai és nyelvi teszteket az online térbe tették át, így az ügynökségi előszűréshez szükséges 10-14 napot öt-hat órára redukálták. 

A távmunka rejtelmei: lazsálás vagy hatékony munkavégzés? Képzeld el, hogy felkelsz reggel nyolckor, van időd reggelizni, meginni a kávéd, megnézni a kedvenc sorozatodból egy rövid részt, esetleg elolvasni a híreket, majd kinyitod a laptopod és nekilátsz dolgozni - mindezt úgy, hogy egy percre sem kellett kimozdulnod a lakásodból. Jól hangzik, igaz? A fent vázolt helyzet az otthoni munkavégzés, a távmunka egyik variációja. Sokan szinonímaként használják a távmunka és a home office kifejezéseket, pedig két eltérő fogalomról beszélhetünk.

Szakmaváltás 40 év felett? A szakmaváltás nem csak a fiatalok útkeresésének hozadéka, egyáltalán nem ritka, hogy már a negyvenes éveikben járó munkavállalók kezdenek új karrierbe. Bár korábban a pályamódosítás egy leépítés vagy a munkahely megszűnésének következménye volt, ma már sokan a jobb érvényesülési esélyek, a magasabb fizetés, az érdeklődés megváltozása vagy kiégés miatt váltanak.

Hírlevél küldés esetén mit tegyünk a GDPR alapján? A hírlevél küldés az ügyfélnyilvántartással kapcsolatos adatkezelési tevékenységtől eltérő adatkezelés. A hírlevél küldés nem csupán adatvédelmi kérdés, hanem megannyi más jogszabályi feltételnek is meg kell felelni. A fenti jogszabályok értelmében hírlevelet csak akkor küldhet egy vállalkozás, ha az érintett előzetesen hozzájárult ahhoz, hogy hírlevélküldés céljából kezeljék az adatait. 

A jövő a bionizmus Múlt héten zajlott le Barcelonában a Mobil Világkiállítás, ahol - szokás szerint - minden eddiginél élesebb képernyőket, még profibb kamerákat és 5. generációs hálózati kapcsolatokat mutattak be. De van még hova fejlődni? Mi jöhet még ezek után? Ezekre a kérdésekre válaszolt Philippe Starck, aki az elmúlt években a Xiaomi számára tervezett okostelefonokat. A francia szakember szerint hamarosan véget ér az okostelefonok korszaka

Jönnek a B2B influencerek! Az emberek egyre kevésbé hisznek a cégeknek, a vállalati kommunikátoroknak. A B2C cégek a népszerű instagrammereken és youtubbereken keresztül szólítják meg közöségüket, de mit tegyenek a felhős szolgáltatásokat, nehézgépeket értékesítő és más B2B cégek. OIyan hiteles, külső személyeket kell keresniük, akiknek hisznek a vevőik. Ők a B2B influencerek. 

Jó(l)lét, közösség és élmény a munkahelyen A munkakörnyezetnek is követnie kell az elmúlt években a munkaerőpiacon végbement és a technológiai fejlődés által kiváltott változásokat. Így az irodáknak is egyre inkább multifunkciós térré kell válniuk, egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségi terek; úgy tűnik, megdől az egyterű irodák uralma; egyre nagyobb teret nyer (ha lassan is) a cégek körében a távmunka, a shared desk, clean desk munkamódszer.

A Google szerint teljesen rendben van, hogy nőket lehet nyomon követni egy alkalmazással Az Apple jelenleg is vizsgálja, sért-e bármilyen törvényt/jogot a szaúdi kormány által fejlesztett Absher alkalmazás. A Google már kivizsgálta, ők arra jutottak, hogy nem. Pedig a tények másról árulkodnak. A keresőóriás elutasította az arra irányuló „kérést", hogy távolítsa el az applikációt a Google Playből. A cég megvizsgálta az alkalmazást, hogy az megfelel-e a felhasználási feltételeknek, és arra a következtetésre jutott, hogy semmilyen szabályt nem sért, így maradhat. 

A könyvelő már félig tanácsadó Ahogy a pék sem süthet már csak kenyeret, a könyvelő sem elégedhet meg azzal, ha kontírozza a számlákat és kiszámolja a fizetendő áfát. Ma már sokkal szélesebb körű szolgáltatást kell nyújtani a piacon, hiszen a vásárlók, ügyfelek elvárásainak meg kell felelni. És ahogyan egy pékségben helyet kell biztosítani a tönkölybúzából készült pogácsának, és már nem elég, ha nincs mazsola a túrós batyuban, úgy egy könyvelőnek is többletszolgáltatást kell nyújtania.

Miroslav Kořen a Kaspersky Lab új kelet-európai igazgatója A Kaspersky Lab Miroslav Kořent nevezte ki Kelet-Európáért felelős igazgatójának, aki Prágából fogja vezetni a vállalat kelet-európai csapatát. Felelős lesz a B2C szegmens, valamint a digitális és vállalati kiberbiztonsági üzletág hosszú távú üzleti növekedéséért és nyereségességéért a teljes kelet-eutópai régióban.

Ötletpályázat elektronikus fizetési megoldásokra Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége „Elektronikus Fizetési Megoldások” címmel ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók számára. Az ötletpályázatra a 2019. február 28-tól 2019. április 15-ig lehet pályázni minden olyan elektronikus fizetések kapcsán megvalósítható szolgáltatásfejlesztési, innovatív ötlettel és pilot projekt javaslattal, amely megkönnyíti a hétköznapok pénzügyeinek intézését, valamint felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra.

Mennyibe kerülhet egy munkahelyi hiba? Hogyan felel a dolgozó? Csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik – szokták mondani. Bizony előfordul, hogy akár már egyetlen hiba is súlyos kárt okoz a munkáltatónak. Mikor lesz felelős a dolgozó? Mennyi kártérítést kell a munkavállalónak megfizetnie? - erről ír részleteket az Érthető Munkajog blogon Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: