Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Elképesztően bátor dolog, hogy az üzleti életben sikert sikerre halmozó ICT-szakemberek kilépnek a komfortzónájukból és az arcukat adják egy tévés produkcióhoz. A 21. század négy lovasa: digitalizáció, automatizáció, MI és robotika. Az ingatlanpiacot is átformálják az adatvezérelt üzleti modellek.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

A 21. század négy lovasa: digitalizáció, automatizáció, MI és robotika Kifejezések, melyek vállalatmérettől és iparágtól függetlenül okoznak fejtörést a döntéshozóknak. Jól hangzó frázisok, melyek a gyakorlatban milliós pluszba tolják a mérleget. De merre vágtázik most a négy lovas az iparágak rengetegében, és milyen globális trendek sarjadnak patáik nyomán? Egyáltalán, van helye az embernek a digitalizáció nyergében?

Hello Biznisz vállalkozói meetupot tartottak Győrben Közel 40 vállalkozó jutott be zárás után a győri Árkád Telekom üzletébe a T-Systems Magyarország, a StartITup Győr és az Újraterveztem első meetupjára. A tavalyi évben felmért tény alól, miszerint a hazai kkv-k nem érdeklődnek a digitális megoldások iránt, ezek a fiatalok egészen biztosan kivételek: a kétórás rendezvényt követően még hosszasan beszélgettek az előadókkal saját tevékenységükről és arról, milyen megoldással, hogyan tudnák hatékonyabbá tenni a vállalkozásukat.

A Panda Security nyerte el a Telefónica globális EDR-védelmének szerződését A spanyol multinacionális kiberbiztonsági vállalat megoldását, a Panda Adaptive Defense-t és a hozzá kapcsolódó Threat Hunting szolgáltatást 14 országban, a Telefónica globális IT-hálózatának 180 ezer számítógépén vezetik be.

Az ingatlanpiacot is átformálják az adatvezérelt üzleti modellek Az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc alapvető változásokat indítottak el az ingatlanszektorban is. Az adatvezérelt megoldások révén számos tevékenység válhat lényegesen hatékonyabbá ebben a szegmensben, azonban a kínálkozó lehetőségek kihasználásához az ingatlanpiaci szakemberek összefogására is szükség van.

Irgalmatlanul drágák, de nem biztos, hogy van értelmük a hajlítható kijelzős kütyüknek A Samsung már évekkel ezelőtt megmutatta ugyan a hajlítható panellel felszerelt okostelefon koncepcióját, a Huawei pedig azzal menőzött tavaly, hogy mindenkit beelőz, de végül a kínai-amerikai Royole startup rukkolt elő a világ első hajlítható kijelzős modelljével, a Royole Flexpai-jal, amit a Las Vegas-i CES-en mutattak meg januárban. A visszajelzések szerint a premier leginkább arról szólt, hogy a cég megszerezze magának a dicsőséget.

Megállíthatatlanul terjeszkedik a dán robotikai cég a kelet-európai régióban Az OnRobot – az együttműködő robot-kiegészítők vezető gyártóvállalata sikerekkel zárta a tavalyi évet a magyar piacon, és további, gyors fejlődést prognosztizál 2019-re! Az újonnan, három cég összeolvadásával alakult dán óriás többek közt magyar gyökerekkel is rendelkezik, és az innovatív megoldásaival új területeket nyitott meg tavaly az együttműködő robotika felhasználásában.

Franciaország jelentős bevételt remél az IT különadótól Franciaország különadóval sújtaná az IT-óriásokat. A megadóztatni tervezett legnagyobb cégek kezdőbetűiről elnevezett adóról (GAFA) szóló törvénytervezet szerdán kerül a francia kormány elé. A jogszabály azokat a globális vállalatokat sarcolná meg – egyébként nem csak a fenti négy céget -, amelyeknek az éves világszintű bevételük több mint évi 750 millió euró, franciaországi bevételük pedig meghaladja az évi 25 millió eurót. Az adó mértéke a bevétel 3 százaléka lenne. 

Kézírásos megkeresések indították el a milliárdos vállalkozást Alexander Rinke nagyon szerette volna, hogy a világ legnagyobb vállalatai közül néhány alkalmazza az általa alapított kis start-up céget, a Celonis technológiai vállalkozást. A kapcsolatfelvételhez új megközelítést választott – kézzel írott leveleket küldött a vezérigazgatók számára.

A pénzforgalmi piac jövőjének biztosítása Európa digitális kihívásokra való felkészülésének kulcsa az innováció – véli Gauder Milán, a Mastercard Europe szolgáltatásokért felelős alelnöke. Az európai pénzforgalmi piac minden területét érintő digitális átalakuláson megy keresztül. A legkorszerűbb technológiáknak, valamint az e-kereskedelem és mobil kereskedelem növekedésének köszönhetően a digitális fizetési megoldások folyamatosan fejlődnek, és vásárlási szokásaink is változnak. 

Megnyílt Svájc első digitálisan épített háza Zürich kanton legnagyobb városában, a világvárostól 10 kilométerre fekvő Dübendorfban megnyílt a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és 30 ipari partnere által épített DFAB HOUSE. Különlegessége, hogy a világ első nemcsak digitálisan tervezett, hanem 3D nyomtatással és robotokkal kivitelezett lakott épületéről van szó.

A K&H tesztkörnyezetet és a fejlesztői portált indított a nyílt bankoláshoz A K&H Magyarországon az elsők között megnyitotta a második pénzforgalmi irányelvvel összhangban (PSD2) az új típusú szolgáltatók számára hozzáférést biztosító K&H fejlesztői portált és tesztkörnyezetet. A portál célja, hogy segítsen eligazodni a kifejezetten banki adatok lekérdezésére, fizetés kezdeményezésre kialakított nyílt interfészen (API), valamint támogatást nyújtson a harmadik felek számára a fejlesztés időtartama alatt.

Új áruházláncot hozna létre az Amazon Az Amazon 2017 júniusában vásárolta meg 13,7 milliárd dollárért a Whole Foods Market nevű bioélelmiszereket árusító áruházláncot és ezzel pillanatok alatt az Amerikai Egyesült Államok élelmiszerpiacának egyik fontos szereplőjévé vált. A szupermarketekbe a társaság integrálni akarja az Amazon Go rendszerének a technológiáját. Most ismertté vált, hogy a Whole Foods Market után az Amazon egy második üzlethálózatot is létrehozna az Amerikai Egyesült Államokban. 

Minden szomszédunknál olcsóbb 1 GB mobiladat, mint Magyarországon Magyarország szomszédjai közül Ausztriában a legolcsóbb 1 Gb mobiladat átlagára: kevesebb mint 2 dollár. Hasonlóan alacsony átlagárral büszkélkedhet Románia, Szlovéniában pedig csak kevéssel többet, 2,21 dollárt kell egységnyi adatért fizetni. Szerbiában (4,83 dollár), Horvátországban (4,89 dollár) és Szlovákiában (5,56 dollár) már más árkategória a mobilinternetezés, de még így is jócskán le vannak maradva Magyaroszágtól, ahol 6,56 dollár 1 Gb mobiladat átlagára, ami világszinten a 135. 

Hazai startupkönyv közösségi finanszírozással Megjelenés előtt Turcsán Tamás PéterStartupbook@me: Az elveszett recept című könyve. A megjelentetéshez saját fejlesztésű támogatói oldalt hozott létre az újságíróból lett startupszakértő. „Startup definíciók sokasága, vállalkozói könyvek tucatjai és cégalapítók milliói keresik a »tuti választ« arra, hogy miként is lehet sikeres vállalkozást indítani. Rengeteg szakmai cikk, előadás, workshop foglalkozik a vállalkozói lét rejtelmeivel. Egyik formát sem találtam eléggé személyesnek – hát gondoltam írok egy saját könyvet...”

Az e-könyvek és a digitális jogkezelés - DRM védelem vagy vízjel? Az első e-könyvek megjelenésekor többen gondolhatták, hogy leáldozott a hagyományos, papír alapú könyvek világa, mert a jövőben majd mindenki csak egyszerűen beszerezhető és könnyen tárolható elektronikus köteteket vásárol a nyomtatott példányok árának töredékéért. Azóta jó pár év eltelt, de az e-könyvek még mindig nem tudták átvenni a nekik kijáró helyet annak ellenére, hogy az értékesítésük mértéke az utóbbi időben folyamatosan növekedett.

 

HUMAN

Ki gondolta volna, hogy lesznek még IT-celebek? A fenti címnek akár pejoratív felhangja is lehetne, pedig eszem ágában sincs bármi dehonesztálót írni az ICT-társadalom szereplőiről. Ellenkezőleg! Egy szerintem igencsak fontos jelenségre szeretném felhívni a figyelmet az egyik kereskedelmi televízió nemrég indult műsorának apropóján. Az említett adón ugyanis főműsoridőben(!) a hazai ICT-világ prominens szereplőit ítész szerepkörben ismeri meg kis országunk széles publikuma.

Ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál 14,2 százalékkal alacsonyabb a nők bruttó fizetése Magyarországon, mint a férfiaké – derül ki az Eurostat összesítéséből. A 2017-es átlagbérek alapján készült összevetés alapján a magyar nők jobb helyzetben vannak az uniós átlagnál: a 28 ország esetében a bérkülönbség 16 százalékos. A legrosszabb Észtországban a helyzet, ott a nők a férfiak fizetésének kevesebb, mint a háromnegyedére számíthatnak. Romániában viszont jószerével megvalósult az egyenjogúság.

Félreértés, hogy az önvezető autók meghozzák helyettünk a kényes döntéseket Jön-jön az önvezető autók kora, de mikor már? Ha nincs tökéletes biztonság, mekkora biztonságot várhatunk el a sofőrök nélküli közlekedéstől? Lesznek még saját tulajdonú autók a jövőben, vagy egyáltalán legális lesz autót vezetni? Mit mondanak most a jogászok az önvezető-balesetek felelősségének kérdéséről?

Szerdán a jövő kutatói versengenek a BMC-ben Március 6-án, azaz szerdán 16.30-tól a Budapest Music Centerbe várják azokat, akiket érdekel a közérthető tudomány. Ekkor lesz az idei SCIndikátor döntője, ahol a döntőbe jutott 14 lelkes és fiatal magyar kutató mesél majd a projektjéből, és kiderül az is, hogy ki lesz az idei nyertes. 

Ezekre figyeljen, ha szabadulna a cégétől A tulajdonosok több mint egyharmada azonban tart attól, hogy a potenciális vevő az elvárásaikhoz képest kevesebbet fizetne. A cégérték tudatos maximalizálásával ez elkerülhető, ráadásul az értékesítés alapos előkészítése azért is létfontosságú, mert a kkv-k esetében gyakran egy egész élet munkájáról van szó.

Szervezetátalakítás? Ezt a négy szabályt tartsd be a sikerhez! Tegye fel a kezét, akinek a munkahelyén az elmúlt egy évben volt valamilyen szervezetátalakítási projekt! Gondoltam, hogy nagyon sokan vagytok… Azoknak a keveseknek, akik nemmel tudtak válaszolni, üzenem, hogy igencsak szerencsések. De azért ne dőljenek hátra, jó eséllyel rájuk is vár ilyesmi a közeljövőben, ezért most azt írom le, hogy szerintem mi kell egy sikeres transzformációhoz.

Empátia és fejlesztési módszerek Az ember egy szociális állat. Evolúciós úton természetszerűleg fejlődött ki bennünk, hogy törődjünk a másikkal, ahogy az megfigyelhető az emlős rokonainknál is. Pszichológusok szerint pedig az empátia készsége a születésünk utáni első két évben az erős szülői kötődéssel alapozódik meg. A legutóbbi neurotudományos kutatások alapján az emberek 98%-ának agyában huzalozva megtalálható az empátiára való képesség. 

Furcsa jel jelent meg a Vodafone budapesti székházán Látványos akcióval hívja fel a figyelmet a női esélyegyenlőség fontosságára a Vodafone Magyarország: a nemzetközi nőnap alkalmából budapesti székházán a nőnemet szimbolizáló piktogramra cserélte több mint 20 milliárd dollár márkaértékű vállalati logóját, hogy ezzel is demonstrálja az egyenlőség szerepét a vállalat életében.

Nem csak a webshopok privilégiuma a konverzió – szerintem, szerintünk Bár sokakban első gondolatra alapnak, és mindenki által ismertnek vélt dolog a konverzió, magam is gyakran meglepődök előadások, egyetemi órák alatt, hogy azért ez közel sincs így. Nem beszélve arról, hogy valami furcsa misztikum is övezi ezt a témát: egyrészt van egy tévhit, miszerint ez csak a „E-commerce” cégek privilégiuma.

Miért a kkv-k a kiberbűnözők elsődleges célpontjai? A kiberbűnözők nemcsak a nagyvállalatok, pénzintézetek, államigazgatási szervek vagy magánemberek adatait akarják megszerezni, de célkeresztjükben vannak a kis- és középvállalkozások (kkv-k) is.  A kisebb cégek ugyanúgy érzékeny – és értékes – információkat gondoznak, mint nagyobb társaik, csupán azzal a különbséggel, hogy rendszerint ott spórolnak, ahol tudnak, így nem ritkán kevesebb energiát fordítanak olyan területekre is, mint az informatikai eszközeik védelme.

Teljesen új ételeket készít egy mesterséges intelligencia A legokosabb algoritmusokra ugyan várnunk kell még, de sokan dolgoznak már rajtuk, és jövendő repertoárjukból a gasztronómia sem marad ki. A Jeopardy-győztes és szakácskönyvíró mesterséges intelligenciájáról, Watsonról (is) híres IBM MI laborjának több kutatója évek óta együttműködik az illatok, ízesítés és fűszerezés világvezetője, a McCormick & Company ételfejlesztőivel.

Minden negyedik pályakezdő külföldön vállalna munkát A friss diplomás orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek harmada öt éven belül külföldön vállalna munkát, az egészségügyi alapszakokat végzett pályakezdők közül pedig minden negyedik dolgozna egy másik országban – derül ki a Felsőoktatási Elemzési Jelentések friss tanulmányából, amelyet a Felvi.hu-n tettek közzé. A legkevesebben a mesterszakos diplomával rendelkezők – például az egészségmenedzserek, egészségpszichológusok, fizioterapeuták, klinikai laboratóriumi kutatók – közül mennének más országba.

Menőbb a zenei CD és a bakelit, mint az iTunes és a digitális letöltések A RIAA legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy Amerikában az emberek többet költöttek zenei CD-kre és bakelitlemezekre, mint amennyit digitális letöltésekre az iTuneson és más helyeken. A fizikai adathordozóra írt zenék eladásai 2018-ban 1,15 milliárd dolláros bevételt generáltak, ami 22,8 százalékkal kevesebb viszont, mint 2017-ben. A letöltött dalok alig több mint 1 milliárdot hoztak tavaly, ami 26 százalékos visszaesés éves szinten. 

Van-e élet a tréningkatalóguson túl? Egyre látványosabb a céges képzések, fejlesztések és a tréningpiac anomáliája. Miközben minden szereplő tudja, hogy a legtöbb vállalat túlélésének kulcsa az adaptivitás, a gyors változási, tanulási képesség fejlesztése. Annak ellenére azonban, hogy szinte minden érintett érzékeli ezt a régi-új kihívást, a megoldáshoz szükséges változások stratégiai perspektívából alig vagy rendkívül lassan valósulnak meg. 

Itthon is egyre többet adunk ki okostelefonra Még mindig a Samsung uralkodik a magyar okostelefon-piacon - derül ki az IDC elemzéséből. Igaz a Huawei egyre több régióban szorongatja meg a dél-koreai gyártót, Magyarország továbbra is bástyának számít a vállalat számára: ahogy Tóth László, az IDC Hungary kutatásvezetője rámutat, a gyártó a közép-európai országok közül nálunk volt a legeredményesebb, a szomszédos országokban alacsonyabb részesedést produkált.

Az ukrán munkaerő életet menthet Nem találok munkaerőt - hangzik a már unalmassá kopott panasz a magyar munkaerőpiacon. Szinte minden szektorban aktuális ez a mondat, a megoldási lehetőség között viszont már nem minden vezető képes könnyen eligazodni. Érthető, hiszen például az ukrán munkaerő alkalmazása speciális tudást igényel, cserébe egyes területeken hatékony gyógymód a krónikus munkanélküliségre. 

A multik innoválnak, csak azzal mi nem vagyunk kisegítve Ne más, külföldi cégek lopakodjanak be a magyar spájzokba, jussunk be mi más külföldi cégek spájzaiba! – mondja Pintz György, aki szerint nem fogtuk még fel, milyen fontos az innovációvédelem. A Samsung már hetvenszer annyi szabadalmat jelent be egy évben, mint a teljes magyar gazdaság együttvéve, nem is beszélve az Akadémiáról és intézethálózatáról, amelyek 2011 utáni bejelentéseikre összesen láthatatlan, három szabadalmat kaptak.

Ezekben az országokban a legjobb nőként dolgozni PricewaterhouseCoopers évi összesítésében 33 OECD országot vizsgáltak meg az alapján, hogyan bánnak a nőkkel a munkahelyen. A felmérésből kiderül, hogy Izland, Svédország és Új-Zéland áll az első három helye, vagyis ezekben az országokban a legjobb nőként dolgozni. A negyedik helyre Szlovénia került, az ötödik pedig Norvégia lett.

Kevesebbet fizetett a Google a férfiaknak, mint a nőknek, ugyanazért a munkáért Az alulfizetett nők világában meglepő fordulatról számol be a Techcrunch: a Google a belső könyvvizsgálata alapján azt találta, hogy kevesebb bért adott a férfi négyes szintű szoftvermérnökeinek, mint az azonos beosztású női szoftvermérnököknek. Ezért a vállalat 9,7 millió dollárnyi különbözetet fizetett ki 10 677 alkalmazottjának.

Már 1 milliárdon is túl van a Facebookot is megszorongató alkalmazás Csak idő kérdése volt, hogy mikor éri el az egymilliárdos letöltési számot egy olyan alkalmazás, amelyik sok helyen olyan nagy neveket körözött le, mint a Facebook, a YouTube vagy az Instagram. A világon szinte mindenütt előretört a lassan nálunk is hódító TikTok nevű közösségi alkalmazás, amelyről korábban azt jósolták, hogy akár már 2018 végére elérheti az egymilliárdos letöltési számot.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: