Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Az egyik kereskedelmi tévéadó befektető-kereső műsora meglehetősen jól idézi a startup-versenyek hangulatát, amikor néhány percben kell meggyőzni a potenciális befektetőket arról, hogy működőképes az ötlet, a termék. 70 milliárd forint landol a kkv-szektorban. Erős cégalapítási kedvvel indult 2019.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

Megidézték a startup-versenyek hangulatát a tévében Manufaktúrában készült nyalókák; a megfelelő gyerekorvos megtalálását segítő mobilalkalmazás; szalámivégeket védő speciális kupak. Első hallásra egymástól nagyon távol álló dolgoknak tűnnek ezek, azonban mégis van bennük valami közös: mind feltűntek az egyik kereskedelmi tévéadó február közepén indult befektető-kereső műsorban, a Cápák közöttben.

Kilépni a komfortzónából Az egyre nehezebben megtalálható és egyre drágább munkaerő hiányára az egyik megoldás a manuális folyamatok automatizálása lehet. Előrelépni azonban csak szemléletváltással lehet.

Védekezni is tudni kell Hackerképzés sok helyen folyik, de mi legyen azokkal, akik vállalati rendszereket szeretnének megvédeni? Piaci főtevékenységei mellett az ő képzésüket is célul tűzte ki egy nemrég indult magyar IT-biztonsági vállalkozás.

Olajfedezetű kriptovalutát indít Oroszország Egyre nagyobb a mozgolódás a dollár olajpiaci kiváltására. Moszkva egy kriptobarát tör­vény­csomaggal és egy saját kriptopénzzel készül. Minden jel arra mutat, hogy Oroszország egy kriptobarát ország szeretne lenni, így sok pénzt fektetnek egy olajfedezetű kriptopénz létrehozásába. Igor Juszufov, volt energiaügyi miniszter szerint Oroszország a végső fázisába lépett annak a folyamatnak, hogy saját, kriptopénzalapú petrodollárt bocsásson ki.

Központosítani akarja az orosz internetet Putyin, olyan lehet, mint Kínában Komoly változás állhat be az oroszországi internethasználatban, legalábbis erre utal az a törvényjavaslat, amin az orosz törvényhozás dolgozik. A Sovereign Internet (magyarul: szuverén internet) névre keresztelt törvényjavaslat lényege, hogy a hatóság számára az internethasználat mélyebb ellenőrzését tenné lehetővé. Mindez egy olyan központi hub létrehozását jelenti, amin keresztül az információ áramolhat, így azt Oroszországon belül lehetne tartani.

Hol költenek sokat, és hol kevesebbet telekommunikációra A GKI a meglévő, 2017-es statisztikai adatok alapján megbecsülte, hogy 2018-ban az egyes településeken miként alakul a magyar lakosság telekommunikációs költése egy dinamikusan bővülő gazdasági környezetben. Az egy főre vetített kiadás tekintetében az ország gazdagabb, illetve magasabb jövedelmű észak-nyugati része (Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl régiók), valamint a főváros és észak-nyugati agglomerációja emelkedik ki az országból, a fővárosban pedig az I., a II., az V. és a XII. kerület. 

70 milliárd forint landol a kkv-szektorban A Széchenyi Tőkealap-kezelő tőkeprogramjai az elkövetkező három évben a nemzeti tulajdont és a nemzetközi versenyképességet támogatják. A Pénzügyminisztérium stratégiai irányításával működő, 100 százalékos állami tulajdonban álló Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2019-2022 között 70 milliárd forintot helyez ki hazai kis- és középvállalkozásokhoz. A két fő célkitűzés: előmozdítani a befektetési célvállalatok nemzetközi versenyképességét, illetve a versenyképes cégek megerősítésével stabilizálni a családi tulajdonban álló kisvállalkozásokat. 

Gyilkos járványokat állít meg a bitcoin technológiájával egy magyar cég Számos járványt meg lehetne úszni, ha élelmiszer-fertőzés esetén azonnal lekerülnének a polcokról a fertőzött termékek, sokszor még ront a helyzeten az is, hogy egyes élelmiszerláncok manipulálják az árut, például hamis dátumozással. Egy magyar hátterű cég, a Te-Food blockchain-alapú élelmiszer-nyomonkövetési megoldása elég népszerű kezd lenni Ázsiában. 

Itt a technológia, ami kinyírja a jelszavakat A World Wide Web Consortium engedélyezte a WebAuthn nevű szabványt, ami helyettesíti a webhelyeken használt jelszavainkat. Már épp itt az ideje, ugyanis egyre több jelszót használunk különböző platformokon, amelyeknek egyre bonyolultabbnak kell lenniük. Elvégre ahogy a biztonság fejlődik, a hackerek is egyre ügyesebbek. Gyakorlatilag egy biztonsági eszköz közbeiktatásáról van szó, ami lehet egy számítógépbe dugott pendrive, de egy bonyolultabb, biometrikus azonosító is. 

Félelmetesen gyors lesz: itt az új USB, ami 5 GB adatot mozgat másodpercenként Jó ideje dolgoznak már azon a fejlesztők, hogy minden eddiginél gyorsabb adatátviteli sebességre képes USB-szabványt készítsenek. A munka gyümölcse mostanra érett be: az USB szabvány fölött őrködő USB Implementers Forum (USB-IF) az Intellel közösen jelentette be, elkészült a régóta várt USB4. A fejlesztők szerint sikerült megduplázni a jelenleg használt USB 3.2 Gen 2x2 néven futó szabvány adatátviteli sebességét, így az akár 40 Gbps is lehet. 

Hol és hogyan használhatjuk az azonnali fizetést 2019.07.01-től? Az alap, hogy a banki átutalások 5 másodperc alatt megérkeznek a fogadó félhez. Az azonnali fizetést használhatjuk majd webshopban, a hétvégi nagybevásárlásnál, a rezsiszámlák kifizetésénél, a kedvenc kézműves boltunkban, a közös vacsora után, vagy épp mozijegy vásárlásnál, minden élethelyzetben, fizetési szituációban. Ahol eddig készpénzt, sárga csekket, vagy bankkártyát használtunk, ott megjelenik az azonnali fizetés.

Európa szívében nyit kiberbiztonsági központot a Huawei A kínai cég az európai unió intézményeinek helyet adó belga fővárosban kívánja meggyőzni az európai kormányzati vezetőket arról, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint készülékei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ken Hu, a cég alelnöke elmondta, a Huawei kiberbiztonsági központja segítségével minden törvényalkotó, szabványügyi szervezet és ügyfél számára lehetővé kívánja tenni a hálózati rendszerein futó forráskódok vizsgálatát.

 

HUMAN

Erős cégalapítási kedvvel indult 2019 Úgy tűnik, idén újabb cégalapítási hullámmal indul az év, a januári és a februári cégalapítási értékek több mint 10 százalékkal haladják meg az előző évi átlagot” - kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Optimista szemmel nézve úgy tűnik, hogy a növekvő gazdasági teljesítmény egyre több cégalapítást indukál. Kicsit szkeptikusabb értelmezésben viszont azt is látni, hogy a cégek száma összességében még mindig csökken.

Nem számítasz rá, de a te életedet is átalakítja a mesterséges intelligencia A technológiai fejlődés, a klímaváltozás és az urbanizáció a városokra és az emberek életére is hatással lesz. Az épített környezet megtervezése, kialakítása és fenntartása egyre inkább felértékelődik, a kérdés az, hogy ehhez milyen készségekre lesz szükség, és mi lesz a szakemberek szerepe a jövőben - tette fel a kérdést Sander Scheurwater, Director Corporate Affairs, Europe, RICS a Property Forum által szervezett Budapest Proptech Forum konferencián. 

Tartalommarketing ötletek tavaszra A telet már egyértelműen magunk mögött hagytuk: a hőmérséklet emelkedőben és érezhetően tavaszodik. Ilyenkor mindannyian új lendülettel készülünk fel a melegebb időszakra. Tartalommarketing szempontból ez remek alkalmat ad arra, hogy tennivaló listákat készítsünk, illetve tippeket adjunk: mit, hogyan, illetve milyen eszközökkel célszerű csinálni.

Nehezebb lett megfelelő munkaerőt találni az elmúlt egy évben Erről a vezérigazgatók 92%-a számolt be a PwC Magyarország munkatársainak. Az egy évvel korábbi szinthez képest visszafogottabb a bizakodás a világ- és a helyi gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban a vezérigazgatók körében. Ennek ellenére a saját cégük sikereit illetően továbbra is magabiztosak a vezetők, mindezt a működési hatékonyság növelésével, innovációval és az emberi erőforrás bővítésével kívánják elérni.

Erre készüljön, aki felmond a munkahelyén Bármely fél szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, a felmondási idő számításának nagy jelentősége van. A munkavállalónak munkát kell keresnie, ha már talált, akkor kezdenie kell az új munkahelyen, át kell adnia munkakörét, a munkáltatónak pedig be kell töltenie az esetlegesen megüresedett pozíciót, ki kell állítania az igazolásokat, el kell számolnia a munkavállalóval.

Hogyan tegyük magunkat ellenállóvá a stresszel szemben? Néhányan különösen jártasak a nyugtalanító eseményekkel való megküzdésben és kitartásban. Mi a reziliencia kialakításának titka, és hogyan tudjuk önmagunkban kifejleszteni? A reziliencia szó a latin resilire főnévi igenévből ered, amelynek jelentése „visszapattanni”. A reziliens ember nem az, aki soha nem szenved, hanem az, aki szenved, majd magára talál. Ez a tulajdonság segíthet sikeresen átvészelni a stresszes időszakot.

Tíz tipp a munkahelyi halogatás ellen Egyre jellemzőbb a munkahelyeken, hogy a munkatársakat bizonyos keretek között hagyják önállóan dolgozni. Kijelölik a célt, a határidőt, és ezen belül mindenki olyan tempóban dolgozik, amilyenben akar. Ez egyfelől nagyszerű, hiszen felnőtt emberek vagyunk, akik a hátuk mögött lihegő főnökök nélkül is tisztában vannak a felelősségükkel. Másrészt viszont nyomasztó, ha van egy nagy projekt, amivel mondjuk csak hetek, vagy hónapok múlva kell készen lennünk. Ilyenkor ugyanis elkezdjük halogatni a tennivalókat.

A dobogóra sem fér fel a Facebook a tinédzsereknél A magyar tizenévesek körében a közösségi médiumok közül csak az ötödik legnépszerűbb a Facebook – egyebek mellett ez derült ki a tinédzserek közösségimédia-fogyasztási szokásait feltáró felmérésből. Nem arról van szó, hogy a fiatalok elmenekülnének a szüleik elől, csupán arról, hogy az ottani aktivitásukat azokra a tartalmakra korlátozzák, amelyeket a család idősebb tagjai előtt is hajlandók felvállalni, miközben kialakították saját új tereiket. 

Ezek a legnépszerűbb OKJ-képzések Ismét első helyre került a társadalombiztosítási ügyintéző képzés, miután tavaly visszavette vezető szerepét a bérügyintéző képzéstől – derül ki a Perfekt Zrt. toplistájából. Az éves adatok alapján összeállított rangsorban továbbra is a pénzügyi képzések dominálnak, tavaly ugyanakkor sokan jelentkeztek sportedzői, targoncavezetői, valamint emelőgép-kezelői tanfolyamokra is.

Bátraké a szerencse – kkv-ként lépne a tőzsdére a Gloster Akvizícióval és aktív terjeszkedéssel fokozná eddig is figyelemreméltó növekedési ütemét az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó Gloster Kft. A cég a Budapesti Értéktőzsde ELITE programjával készül fel a nagyságrendi bővülésre és a tervezett tőkepiaci részvénykibocsátásra.

A jövő a 15 másodperces videóké A tizenévesek sok szempontból egész másként viselkednek az online világban, mint az idősebb generációk. 78 százalékuk napi 3 óránál többet internetezik, közel felük pedig 4 óránál is többet tölt a neten lógva. Preferencialistájukban csak az ötödik helyre fért fel a Facebook – az Instagram mellett a Messenger, a YouTube és a Snapchat is előtte van –, a tinik 11 százalékánál pedig az utolsó helyre került.

A gyerekek megszokják a mesterséges intelligenciát Stefania Druga a Washingtoni Egyetemen kutatja a gyermekek és a mesterséges intelligencia kapcsolatát. A szakember az MIT-n kifejlesztette a Cognimates nevű nyílt forráskódú platformot, amely a mesterséges intelligencia képzésére használható, míg a HacKIDemia nevű kezdeményezése keretében azt tanítja a gyerekeknek, hogyan kezeljék a robotokat és a technológiát. Az, hogy a fiatalok a mesterséges intelligencia alkalmazásokra további családtagként vagy technikai tárgyként tekintenek, az életkoruktól függ." 

Én vagyok én vagy mégsem? A jelenkor egyik legnagyobb kihívása, hogy a társadalmi normák és elvárások halmaza már nem csak a személyes élettérben, de a virtuális térben is komoly próbák elé állítja az érvényesülni vágyókat, beszéljünk akár alkalmazottakról vagy vállalkozókról. Valamennyien sémáknak és különböző sikerdefinícióknak próbálunk megfelelni. Megalkotunk még egy személyiséget a külvilág számára, miközben a Facebook és Instagram oldalakat böngészve azt csodáljuk, hogy kedvenc influencereink mennyire spontán posztokat osztanak meg magukról.

B2B piacra szakosodott influencer-platform indult Új kezdeményezést indítottak b2binluencer.hu néven, melynek célja, hogy segítsen a cégeknek megtalálni a legfelkészültebb, a számukra legalkalmasabb B2B influencereket. Nem csak közvetítői tevékenységről van itt szó, a két társaság szakértői közlésük szerint a B2B influencerek kommunikációs támogatásával (nyilvános beszéd, tartalomkészítés, közösségi kommunikáció) biztosítják, hogy a megbízók elérjék kívánt céljaikat.

A coaching jövője - a jövő coachingja Technológia és ember. A humán tényező és AI (Mesterséges Intelligencia). Ennek a kettőnek a versenye - abból a szempontból, hogy ki vagy mi kerül a középpontba - és az összekapcsolódása lesz a jövő fő jellemzője. Itt nem az a kérdés, hogy ki kerekedik felül, hanem az, hogy egymásra támaszkodva, egymást kiegészítve hogyan tudnak egyenként és együttesen is érvényesülni: használni a technológiát, hogy támogassa az egyén fejlődését és kérni az embert, hogy tudásával és érzelmi töltetével fejlessze és tegye emberbarátabbá a technológiát.

Készen áll-e a világ a négynapos munkahétre? 2018 végén egy új-zélandi pénzügyi vállalat, a Perpetual Guardian jelentette be, hogy az év elején pár hónapra bevezetett négynapos munkahetes kísérletük sikeres volt: a vizsgált időszakban nőtt a náluk dolgozó 240 ember teljesítménye és a cég profitja is, miközben a munkavállalók is jobb közérzetről számoltak be a plusz egy szabadnap miatt. 

Megdőlni látszik a „modern nő" elmélet: van, amit a nők szerint a férfiak sokkal jobban csinálnak Mindenhol arról hallani, hogyan igyekeznek kiharcolni a nők a férfiakkal szembeni egyenlőséget a munkahelyen és otthon, ehhez képest a UBS friss tanulmánya szerint ha pénzről és pénzügyi kérdésekről van szó, a 20-34 év közötti nők 59%-a a döntést inkább a párjukra bízza.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: