Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Számos opcióval gazdagodik az a vállalat, amelyik nem akarja saját üzemeltetésében tartani szervereit. Közel minden harmadik magyar cégnek női vezetője van. Kínos dolog derült ki a mesterséges intelligenciáról. Valós problémák megoldása a virtuális térben.

Jön! ITBusiness&Technology 2019 – Adj király, katonát!

Digitalizáció, automatizáció, robotika, mesterséges intelligencia. Önnek mit jelentenek ezek a fogalmak? És milyen céget irányít? Mikrót? KKV-t? Multit? 

Mi vállalatméretnek megfelelően beszélünk a legújabb technológiákról – de a humán oldalt sem hagyjuk ki! És jön a Top 52 – a hazai piac legsikeresebb ICT-cégei az elmúlt egy évben!

ITBusiness&Technology, 2018. március 12-13., Bambara Hotel

 

TECHNOLOGY

Szükségből erény A teljes magyar interneténél is nagyobb adatforgalmat bonyolít le egy budapesti adatközpont, ugyanakkor a működtetése során felhalmozott tudást a tudományos élet szolgálatába is állította. Magyarország és az ICT-szektor számára óriási jelentőségű volt, amikor az MTA Wigner FK 2012-ben megnyerte a CERN pályázatát a Nagy Hadronütköztetőben (LHC) keletkező adatok fogadását biztosító adatközponti szolgáltatás nyújtására.

Szerverek bértartásban Számos opcióval gazdagodik az a vállalat, amelyik nem akarja saját üzemeltetésében tartani szervereit.Az informatika üzemeltetésébe belefáradt cégvezető első dilemmája általában az, hogy érdemes-e tovább is saját telephelyen üzemeltetni a szervereket. Sok esetben nem, ugyanis egy profi szerverterem számos előnyt kínál – mondja a hostingszolgáltatásokkal foglalkozó RackForest tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Atiyeh Nabil.

Magyar siker a messzi északon Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként olcsón felépíthető és üzemeltethető, minden eddiginél hatékonyabb adatközpont prototípusát építette meg és kezdte el üzemeltetni egy magyar középvállalkozás.

Kínos dolog derült ki a mesterséges intelligenciáról Egy friss tanulmány szerint az elvileg mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó európai startup vállalkozások 40 százalékának nincs köze a mesterséges intelligenciához. Az AI egyszerűen nagyon trendi lett, s most nagyon sok induló cég ezzel a jelszóval akar befektetőket magához csábítani.

Bekapcsolta saját mobilhálózatát a DIGI Hosszú évek várakozását követően március elejétől bekapcsolta saját, kereskedelmi célra szánt mobilhálózatát a DIGI Magyarország Kft. A cég egyelőre ugyanakkor nem hagyományos mobiltelefonos szolgáltatást kínál a szolgáltatási területen élő előfizetőknek, hanem helyhez kötött szolgáltatásokat - vezeték nélkül.

A versenyképesség javításáról a kkv-k szemével Egy, a mikro- és kisvállalkozások körében végzett friss fókuszcsoportos felmérés szerint a kiscégek versenyképességének és termelékenységének javulását leggyorsabban az állami bürokrácia radikális csökkentése és a büntetési szándékú hatósági hozzáállás megszüntetése segítené a legjobban. 

Valós problémák megoldása a virtuális térben A mezőgazdaság legtöbb területén kézzelfogható hatékonyságjavulást hoz az informatikai megoldások alkalmazása, ahol pedig kevésbé, ott a szemlélet elsajátítása céljából érdemes már most is áldozni rá – állapították meg a Codecool Programozóiskola szakember-találkozóján. Nem pár év alatt lezajló folyamat lesz a digitalizáció, hanem várhatóan sokkal hosszabb távon gyakorol majd jelentős hatást a mezőgazdaságra – így a programozók iránti igény sem csak átmeneti.

Nagy változás jön az ingatlanpiacon - itt az új irányvonal A mesterséges intelligencia jelentősége a gőzgép vagy az elektromosság feltalálásánál is nagyobb lehet, és jócskán átszabhatja az ingatlanszektort - erre a következtetésre jutottak egy, a technológiai forradalom ingatlanpiacra gyakorolt hatását vizsgáló konferencián. Vajon mi lesz a világgal, ha minden proptech megoldás megvalósul? Ha például 2050-re az építőiparban egyáltalán nem kellenének emberek? 

A Huawei beperelte az USA-t Pert indított az Egyesült Államok szövetségi kormánya ellen a Huawei kínai távközlési vállalat, mert a cég szerint Washington alkotmányellenesen korlátozza üzleti tevékenységét - tudatta a vállalat. A kínai távközlési cég azt kifogásolja, hogy az amerikai kormányzat törvényes eszközzel tiltotta meg a kormányzati szerveknek és ügynökségeknek, hogy olyan cégekkel szerződjenek, melyek a Huawei által gyártott berendezéseket használnak.

Hol van már a szupertraffipax? Kínában arcfelismeréssel fognak vadászni az ittas vezetőkre A tömeges megfigyelést lehetővé tévő, nagy felbontású köztéri kamerák az arcizmok mozgása alapján képesek lesznek kiszűrni, ha valaki részegen vezet, abból, ha zavaros a tekintete, rendszertelen a légzése, a feje le-lehanyatlik, vagy ásít a volánnál. Az adatok alapján a rendszer riasztja majd a közlekedési rendőröket, akik a rendszám alapján feltartóztathatják a járművet, és megszondáztathatják a sofőrt.

Átnevezik a Taxify-t, Boltnak fogják hívni Átnevezik a Taxify észt utazásmegosztó alkalmazást, Bolt lesz az új neve. A cég hamarosan újabb tőkeinjekciót kaphat, és az erről szóló tárgyalások megkezdése előtt döntöttek a névváltoztatás mellett. A Bolt nem egy teljesen új név a cég környékén, ugyanis a Taxify elektomos rollerjeinek eddig is ez volt a márkaneve.

Hallo, tegnap volt a telefon szülinapja Alexander Graham Bell február 14-én nyújtotta be, és március 7-én kapta meg szabadalmát „a beszéd és egyéb hangok telegrafikus átvitelére... a beszédet és egyéb hangot kísérő levegőmozgáshoz hasonló elektromos hullámmozgás útján". Egyébként órákon múlott, hogy ma Bellt tekintjük a távbeszélő atyjának, ugyanis ugyanazon a napon Salemben egy Elisha Gray nevű fizikus is szabadalmat kért egy ugyanilyen elvek alapján készített készülékre, a „messzeszólóra".

Jövőre indulhat a második digitális átállás Jövőre lejár az Antenna Hungária 2008-ban elnyert, földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatokra vonatkozó építési és üzemeltetési joga, az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig már most készül az újrapályázásra. Akárki is nyer, 2020-tól több ezer háztartásban szükségessé válhat a vevőberendezések cseréje.

Digitális megoldások a logisztikai vállalkozásoknak is A szállítási és raktározási szektorban is növekszik az igény az olyan korszerű informatikai megoldások iránt, amelyek a megrendelői igények hatékony kielégítését segítve növelik az ágazat vállalkozásainak versenyképességét. A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások innovatív szemléletének és naprakész üzleti tudásának növelése.

Vigyázz, hogy kinek adod kölcsönbe a Bitcoinod! Nem biztos, hogy jó dolog, ha zálogba adod a Bitcoinodat. Kikerül az „uralmad” és rendelkezésed alól, aztán ki tudja, hogy ki, hogyan rendelkezik vele. Most annak a kétségnek adunk hangot, hogy az sem biztos, hogy ha kölcsönbe adod a BTC-det, akkor jobban jársz. Tudom, hogy ma ez egy népszerű dolog, hiszen vannak cégek, akik akár éves 6,2%-ot is fizetnek a részükre „átadott” Bitcoinért.

 

HUMAN

Közel minden harmadik magyar cégnek női vezetője van Március 8-án manapság virággal, csokoládéval és bókokkal kedveskedünk női ismerőseinknek, holott eredetileg ez a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos mozgalom napja volt.

A fiatalok teljesen átalakítják a munkahelyeket Az úgynevezett Y és Z generációk tagjai már teljesen máshogy tekintetnek a munkahelyekre, mint idősebb társaik. Ennek következtében a fiatalok sok kritikát is kapnak, azonban nem lehet megkerülni a tényt, hogy globális trend, a munkához való viszony, illetve maguk a munkahelyek is alapjaiban kezdenek átalakulni.

Az outsourcing előnyei és veszélyei Kezdetben indultunk a munkavállalók normál alkalmazásától, a fő tevékenységhez nem kapcsolódó munkákat pedig a vállalatok külső felektől egyszerűen megrendelték. Aztán beköszöntött a munkaerő-kölcsönzés kora, amikor a cégek bérbe vettek külsős munkatársakat. A legfrissebb trend a core tevékenységek és a kritikus támogató folyamatok kiszervezése.

GDPR: mikor kell adatvédelmi tisztviselő? Az adatvédelmi tisztviselő nem ismeretlen fogalom, hiszen az általános adatvédelmi rendelet hatályba lépése előtt is tartalmazta az Infotv. A hatályos törvény két esetet határoz meg, mikor kell adatvédelmi tisztviselőt alkalmazni: 1) ha az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó állami feladatot vagy jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot lát el – kivéve a bíróságokat -; 2) ha törvény vagy az Európai Unió jogi aktusa azt előírja.

Nyereségesebbek a nők által vezetett vállalkozások Magyarország az előkelő 12. helyen szerepel a női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások arányát tekintve, miközben a Start it @K&H, hazánk vezető nagyvállalati inkubátora szerint ez az aktív részvétel a startupok esetében is megfigyelhető.

5 tanács a hatékony állásbörze részvételhez Elkezdődött a tavaszi állásbörzeszezon. Minden tavasszal és ősszel cégek százai és álláskeresők (tíz)ezrei gyűlnek össze különböző állásbörzéken. A börzék egyre inkább marketing eszközként szerepelnek a vállalatok toborzási stratégiájában, a nap végén azonban mégis az a cél, hogy a résztvevők előbb-utóbb valós jelentkezővé konvertáljanak a nyitott pozícióink valamelyikén. 

Itt vannak 2019 e-learning innovációi Az AR és a VR tovább feszegeti a határokat A két legizgalmasabban csengő betűszó mind a technológiában. A kiterjesztett (AR) és a virtuális valóság (VR) olyan tapintható, valósághű tanulás élményt nyújt, ami a mélyebb megismerésnek köszönhetően, erősen vonzza a tanulókat. Különböző e-learning szakértők máshogy vélekednek erről, a VR jobban „beszippantja” a tanulót, de elsőbbséget ad az AR-nak. Az AR technológiával lehetőségünk van olyan teszt forgatókönyvek létrehozására, amik gyakorlatilag teljesen valós élethelyzeteket mutatnak. 

Csekély értékű ajándékokkal elégedhetnek meg idén a munkavállalók A vállalkozások kétharmada azzal együtt is megtartotta a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatásokat, hogy ezek többségének adókedvezményét ez év elejétől jelentősen megnyirbálták. Akadnak azonban olyan megoldások (pl. az ún. csekély értékű ajándék), amelyek 2019-ben is megőrizték adóelőnyüket, de csak kevesen ismerik őket.

Kizsigerelik az egyetemekről elcsábított diákokat a cégek A munkaerőhiány az egyetemi oktatásban is érezteti hatását: informatikai és gazdasági szakokon figyelhető meg, hogy egy jól fizető állás kedvéért a hallgatók már az alapszakot sem fejezik be, inkább elmennek dolgozni. Nem tudni, hány hallgatót érint  a jelenség, mivel kevés egyetem elemzi külön a lemorzsolódás okait. Jellemzően rutinszerű, képzettséget nem igénylő munkakörökben tudnak elhelyezkedni. A munkáltatók járnak jól, mert könnyen és olcsón foglalkoztatható munkaerőhöz jutnak.

Hogyan neveljünk zsenit? – A Brain Barra jön Elon Musk édesanyja, Maye A májusi Brain Bar vendége lesz Maye Musk, aki dietetikusi és modellkarrierje mellett arról is ismert, hogy a SpaceX- és Tesla-alapító Elon Musk édesanyja. Hiába múlt el hetvenéves, Maye Musk még mindig elég aktív, májusban például Budapestre jön, hogy a Brain Baron meséljen többek között arról, hogyan kell zsenit nevelni. A hírt a jövőfesztivál szervezői osztották meg a Forbesszal.

Elegük lett Tim Cookból az Apple producereinek Hamarosan indulhat az Apple videoplatformja, amely a Netflix és az Amazon Prime Video vetélytársa lehet, s amely az indulás után nem sokkal Európában is elérhető lesz. Az új videoszolgáltatás csak az Apple termékein működik majd. Tim Cooknak, a társaság vezetőjének világos elképzelései vannak arról, hogy milyen filmsorozatokat szeretne látni a kínálatban és folyamatosan beleszól a zajló munkákba. Ez nagyon frusztrálja és idegesíti a sorozatok producereit. 

Sokkal biztonságosabb és privátabb üzenetküldést ígér Zuckerberg Blogposztban jelentette be Mark Zuckerberg, hogy jelentős változás előtt áll a Facebook, és a jövőben a privacy lesz a működésének egyik fő fókusza. A Facebook alapítója és vezetője szerint a jövő ugyanis a biztonságos, privát üzenetküldő szolgáltatásoké.

Már lehet kérelmezni az alapjövedelmet Olaszországban Az ún. „alapjövedelmet" az olasz állampolgárok, valamint a legalább tíz éve ott élő külföldiek kérvényezhetik, közülük is azok, akiknek éves bruttó bevétele nem haladja meg a 9360 eurót, a saját tulajdonban lévő esetleges lakásukon kívül nincsen 30 ezer euró feletti ingatlan vagyonuk, és bankszámlájukon nincsen több 6 ezer eurónál.

Tanulási agilitás szerepe a digitális transzformációban A digitális transzformáció egyre gyorsuló mértékben alakítja át életünk szinte mindegyik színterét. Magánemberként gyökeresen más módon fogyasztunk, utazunk, ügyintézünk, dolgozunk, kommunikálunk, mint akár 5-10 éve. A cégek stratégiájában, versenyképességének fejlesztésében, de akár a túlélésében is napról-napra nagyobb szerepet kap a technológia.

Kiderült, miért bízunk meg a robotokban A Torontói Egyetem kutatói nagyon érdekes kísérletet végeztek, hogy kiderítsék, vajon milyen tulajdonságokkal kell felruházniuk a robotokat ahhoz, hogy az emberek szociálisan kötődjenek hozzájuk. A kutatócsoport a kísérlet eredményeit a szociális robotok fejlesztésére szeretné felhasználni, azaz olyan mesterséges intelligenciával dolgozó gépeket készíteni, amelyekkel az idősek, a gyerekek, esetleg a beteg emberek közelebbi kapcsolatot is kialakíthatnak, biztonságot és társaságot nyújtva az arra rászorulóknak.

Nagyon beindult a TikTok, Zuckerberg kezdhet aggódni A TikTok videós alkalmazás 2016-ban kezdte meg a karrierjét Kínában Douyin néven, egy évvel később érkezett meg nyugatra, 2017-ben összeolvadt a musical.ly-vel, hogy 2018 októberében már a legtöbbet letöltött app legyen az Egyesült Államokban. A jelentésből kiderül továbbá, hogy a januári letöltők száma 71,3 millió volt, ami 161%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A TikTok letöltők negyede egyébként indiai felhasználó, januárban innen regisztrálták az új felhasználók 43 százalékát.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: