Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Céget akarunk alapítani? Adózni szeretnék vállalkozásként? Ehhez el sem kell hagyni a kényelmes irodai széket, mindent online intézhetünk. Kiberbiztonság a biztonsági vezetők szemével. A Mesterséges Intelligencia kutatásának mesterei hazánkban! Plantoid, a blokklánc alapú életforma.

TECHNOLOGY

Így állnak össze a vállalati online ügyintézés legódarabjai Céget akarunk alapítani? Adózni szeretnék vállalkozásként? Netán egy hivatallal tervezünk levelezni? Ehhez el sem kell hagyni a kényelmes irodai széket, mindent online intézhetünk. Csak legyen türelmünk megtalálni a keresett szolgáltatást. Az elektronikus ügyintézés jelenlegi állapotáról és várható fejlesztéseiről Hajzer Károllyal, a Belügyminisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.

Közelkép az utakról Óriási adatmennyiséget őriz a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ), hiszen mindenkinél pontosabb képpel rendelkezik az ország közúti forgalmáról. A szervezet eltökélt szándéka, hogy ezt az adatvagyont minél jobban kihasználja és piaci szereplőknek is elérhetővé tegye, akár marketingcélokra is – mondja Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója.

A harckocsiktól a Gripenekig A jó térképnél nem az számít, hogy papíron vagy digitális formában létezik-e, hanem az, hogy mennyire naprakészek és pontosak az adatai. A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata (MH GEOSZ) hamarosan elkészül Magyarország minden eddiginél pontosabb 1:50 000 méretarányú térképével, amelynek a civilek is hasznát veszik majd – mondja Szalay László ezredes, a 100 éves katonai térképészet vezetője.

Húsz év múlva nem lesz annyi áram, amennyit a gépek felzabálnak Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsolod a mobiltelefont, a számítógépet vagy az okostévét, ezek a gépek olyan adatközpontokhoz kapcsolódnak, amelyek irdatlanul sok áramot fogyasztanak. Jelenleg már a világ energiatermelésének 10 százalékát használják fel az ilyen szerverközpontok, és ahogy egyre több gép kapcsolódik az internethez, a helyzet egyre rosszabb lesz.

Nyolcszáz főt foglalkoztató technológiai központot hoz létre a Tesco Budapesten Új üzleti és technológiai szolgáltató központot hoz létre a Tesco-csoport Magyarországon, ezzel 800 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter, aki szerint a fővárosban megvalósuló beruházásért európai uniós, illetve hat EU-n kívüli város versenyzett. A külügyminiszter azt mondta, a budapesti központ diplomás, nyelveket beszélő fiataloknak ad munkát, a bérszámfejtés, a munkaügyi adminisztráció, a termékértékesítéshez kapcsolódó adminisztráció és az ügyfélszolgálat területén.

A legjobb energetikai startupokat keresi az MVM Izgalmas szakaszához ért az MVM Zrt. startupversenye, az MVM Edison program, amelynek célja a jövő legígéretesebb, kreatív, piacképes, környezetbarát és energiahatékony fejlesztéseinek felkutatása. Idén több mint száz pályamunkából választották ki az MVM Edison startupverseny nyolc döntős csapatát. Ők azok, akik nyolchetes szakmai képzésen vehetnek részt, illetve arra is lehetőségük nyílik, hogy akár 50 millió forint magvető befektetést nyerjenek el ötletük megvalósítására.

Elindult a jelentkezés a V4 Startup Force-ra 2019-ben is elindítja a Design Terminal az innovatív vállalkozások képzését, az üzleti kapcsolataik bővítését és globális piacra lépésük elősegítését célzó régiós ösztöndíjprogramot, a V4 Startup Force-t. A régiós startuptámogató program május 6-án, Budapesten indul, és 10 napos körúttal folytatódik a további három visegrádi fővárosba, ahol a helyi üzleti és startup ökoszisztéma képviselőivel találkoznak a startupok. 

Ne áltassuk magunkat: olyan háború zajlik a színfalak mögött, ami nagyon könnyen eldurvulhat Mindenki abban reménykedik, hogy a már eddig is nagy károkat okozó kereskedelmi háború lassan a végéhez közelít és lesz megállapodás Amerika és Kína között. Közben egy másik fronton valóságos hidegháború zajlik, aminek még korántsem látszik a vége. Kína ugyanis a fejébe vette, hogy a világ vezető technológiai hatalma lesz, ami (érthető módon) nem tetszik az Egyesült Államoknak. 

Miért halnak el a jó innovációs ötletek a magyar bankoknál? Idén az azonnali fizetési rendszer indulása és a PSD2 szabályozás köti le a bankok IT-részlegeinek figyelmét. Rengeteg a jó ötlet a szektorban, a megvalósításuk azonban már komoly gondot okoz. Ebben segíthetnek a usage-based alapú technológiák. ahol az IT-költések használat alapúak, és egy-egy innovációs projekt külön cégbe szervezése is jól működő gyakorlatnak számít. Ezek a startupként funkcionáló cégek nem pusztán agilis szervezeti felépítéssel rendelkeznek, hanem agilis folyamatok mentén működnek, így egy ötlet piacra lépése jócskán lerövidül.

Kevésbé várt hatásokkal is számolnunk kell egy hard Brexit esetén Hard Brexit esetén az eddig már sokak által ismertetett Egyesült Királysággal kapcsolatos adó- és vámszabályok változásán túl további következményekre, kockázatokra is fel kell készülni – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának adóigazgatója. Kevesek által ismert például, hogy a magyar webáruházak egy jelentős része az Egyesült Királyságba van bejegyezve. 

A Mesterséges Intelligencia kutatásának mesterei hazánkban! Igazi különlegességnek számító, a Mesterséges Intelligencia (MI), a „deep learning” témáit, a terület kutatási eredményeit, lehetséges fejlődési irányait boncolgató konferenciát rendeznek Budapesten, március 20-22-én. Az Ericsson Magyarország szakmai irányítása és fő támogatása mellett létrejövő esemény nemcsak a hazai, de a hasonló nemzetközi rendezvények között is kiemelkedőnek számít. Előadást tart Budapesten többek között az UBER, a Volkswagen, az IBM, a Google vagy a Twitter szakembere is.

Kiberbiztonság a biztonsági vezetők szemével A Cisco közzétette 2019-es CISO Benchmark Study felmérését, amelyben 18 ország több mint 3 000 biztonsági szakértőjét kérdezték meg. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a biztonsági szakemberek a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártói konszolidációra, a hálózati és a biztonsági csoportok szorosabb együttműködésére, valamint a biztonsági tréningekre. Az információbiztonságért felelős vezetők (Chief Information Security Officer – CISO) egyre inkább bíznak abban, hogy a felhő alapú működés javítja a védelem hatékonyságát.

Kiakadt az internet feltalálója, három súlyos gondra figyelmeztet Tim Berners-Lee brit számítástechnikai tudós 30 évvel ezelőtt megjövendölte az egész világot behálózó internetet (world wide web), most azonban úgy látja, az eredetileg elképzelt nagyszerű találmánnyal három nagy gond is akad.

A GDPR piaci hatásai A GDPR-ra sokan a 21. századi adatvédelem új kihívásainak úttörő megoldásaként tekintenek, mások viszont a Rendeletet túl szigorú, alkalmatlan eszköznek látják ezeknek a problémáknak a kezelésére. Az igazság valahol a két álláspont között húzódik: cikkünkben – ha az igazságot nem is tudjuk kinyilatkoztatni – de a piaci hatások vizsgálatával igyekszünk körüljárni, hogy vajon a Rendelet szűk egy év távlatában mennyire látszik az adatvédelem modern kihívásaira megfelelő, avagy alkalmatlan válasznak.

Tegnap ünnepelte 30. születésnapját a világháló 1989. március 12-én egy szoftvermérnök beadott egy tervet munkáltatójának: ebben leírta, hogyan kommunikálhatnának egymással a távoli számítógépek. A többi már történelem. Az 1989-ben 33 éves Tim Berners-Lee a svájci CERN részecskefizikai kutatóintézet munkatársaként már egy ideje egy olyan megoldáson törte a fejét, ami segítene az egymástól messze dolgozó fizikusok munkájának összehangolásában.

Egy európai nagyvállalat fontos versenyben verte meg a Huaweit A Siemens nyújtotta be Európában tavaly a legtöbb ipari szabadalmat, ezzel pedig még a nagyon látványosan feltörekvő Huaweit is lehagyta. Az Európai Szabadalmi Hivatal tájékoztatása szerint 2018-ban a Siemens-csoport nyújtotta be a hivatalhoz a legtöbb szabadalmi kérelmet. Ezzel a nagyvállalat második helyre utasította a kínai Huaweit.

Így zajlik egy parlamenti választás a megvalósult digitális államban, Észtországban A legutóbbi parlamenti választáson minden eddiginél nagyobb arányban éltek az észtek azzal a lehetőséggel,hogy az interneten adhassák le szavazatukat. A március eleji választáson beérkezett szavazatok 44 százaléka (561 ezerből 247 ezer) online érkezett. A folyamat eléggé egyszerű: a szavazónak internet-hozzáféréssel rendelkező számítógéppel, személyi igazolvánnyal vagy mobilos azonosítóval kell rendelkeznie, illetve utóbbi esetben a megfelelő igazolásokkal és PIN-kódokkal is.

Japántól az USA-ig felkapták a magyar Bitrise rendszerét Bitrise unalmas cégnek tűnhet,programozóknak gyártanak speciális segédeszközt, vagyis a termékükkel az átlag internetező sohasem fog direktben találkozni. Mégis egy szuperizgalmas dologban vannak benne, mert a mobilappok fejlesztését egyszerűbbé és hatékonyabbá tevő platformjukat Japántól a Szilícium-völgyig használják, és most a csapat eljutott arra a szintre, hogy felvásároljon egy londoni céget, az Outlyert.

Szabályozott drón-invázió - A drónok jogi szabályozása, avagy új jogterület születik Napjainkban a drónfelhasználók és a drónreptetések száma rohamosan növekszik - ez a tény pedig szükségszerűen vezetett olyan incidensekhez, mint a londoni Heathrow reptér, vagy Gatwick légi forgalmának leállítása. Hazánkban külön a drónokra vonatkozó jogszabály még nincs, és ez számos nehézséget okoz a felhasználóknak és a légiforgalmi irányítóknak.

 

HUMAN

Hogyan néznek ki a jövő irodái? Milyen kihívásoknak kell megfelelniük a jövő irodáinak, lehet-e egyáltalán erről általánosságban beszélni? Milyen pozitív változásokat hozhat a technológiai fejlődés? Az ideális iroda kialakítására nincs univerzális recept, a személyre szabott megoldás a legjobb, ami magába foglalja a jelenlegi fizikai tér, a menedzsment, a szervezet és a digitális környezet felmérését. A tér kialakítását a különböző osztályok csoportos és egyéni igényeiből kiindulva, a vállalat egységes céljaira építve kell megkezdeni. 

Bőven lenne mit fejleszteniük a magyar városoknak a honlapjaikon Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a minősége egy település honlapjának. Ma már az egyik fontos tényező, amin meg lehet ítélni, hogy jól vagy rosszul működik egy önkormányzat. Ideális esetben minden olyan információ elérhető a falvak és városok honlapjain, ami a lakosok és a vállalatok számára fontos lehet, akik így az interneten tudják követni és intézni a helyi ügyeket. Mindez nem csak a hatékony önkormányzati működést, hanem az átláthatóságot is elősegíti.

Zártkörű, kísérleti alkalmazást indít a Twitter A vállalat a twttr néven induló appban teszteli majd az új funkciókat az éles rajt előtt. Kísérleti alkalmazást indít a Twitter, amelyben az közösségi oldal új funkcióit teszteli majd, azok éles rajtja előtt. A twttr néven induló prototípus-app rajtját a cég annak rendje és módja szerint tweetben jelentette be, az új teszttermék neve ismerős lehet, twttr-ként indult ugyanis annak idején maga a közösségi oldal is, bő 13 évvel ezelőtt.

Kihívások a bérügyvitel területén 2019-ben A Pannonjob Kft. bérszámfejtési üzletágvezetőjével, Szalai Balázzsal beszélgettünk a bérügyviteli szakembereket érintő aktuális szakmai kérdésekről valamint az e szolgáltatás igénybe vételében rejlő - sok esetben kiaknázatlan - előnyökről.

Lehet, hogy mi is csak egy nagy Mátrixban élünk? Lehet, hogy mi is csak egy nagy Mátrixban élünk? A meglepő kijelentést George Hotz tette: a 29 éves fiatalember dolgozott a Facebooknál, a Google-nél. 2015 óta azonban a saját maga által alapított Comma.ai nevű céget vezeti, amely az önvezető autók szoftvereinek „közkinccsé tételét" tűzte ki célul. Az elmélet egyáltalán nem új és nem is Hotz találta ki: a köztudatban „szimulációs elmélet" néven ismerik, és olyan nagy nevek is gyakran eljátszadoznak ezzel a gondolattal, mint Elon Musk vagy a Twitter alapítója, Jack Dorsey. 

Nézünk még Youtube-ot? Kemény lépésre készül az EU Egy napra le fogják kapcsolni a Wikipedia német oldalait a készülő európai szerzői jogi törvény elleni tiltakozásul. Ha az Európai Parlament elfogadja az új jogszabályt, eltűnhet a Youtube-tartalmak jelentős része és sok kisebb weboldal, szolgáltató is hátrányba kerülhet. Kérdés, valami más, új technikával ki lehet-e játszani az új szabályokat. Jelentkezők biztosan lesznek rá. Putyin eközben valósággal saját internetet építene ki.

Uber, Airbnb: ki minősül munkavállalónak? Az egyre gyorsabban terjedő gig economy” cégeivel kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel felhasználóik jogi státusa, vajon ügyfélnek, vagy munkavállalónak tekinthetünk-e például egy Uber-sorfőrt? Párkányi Rita, a KCG Partners Ügyvédi Társulás ügyvédjének segítségével jártunk utána a kérdésnek.

Pál Feri: Az élet természete okán nehéz és drámai. Nem lehet megkönnyíteni Pál Ferenccel – vagy ahogy legtöbben ismerik: Pálferivel -, a papi hivatása mellett évtizedek óta tág, jólléttel kapcsolatos témákban is előadásokat is tartó pappal beszélgettünk mentálhigiéné és hit kapcsolatáról, üzleti előadásairól, sikerről és kudarcokról, abbahagyott keddi alkalmakról.

EU-támogatások és az alkalmazottak megbecsülése: ez a siker receptje?A KKV Top 100 listán szereplő cégeket a folyamatos növekedés, a magas bérek, és sok Európai Uniós pályázati támogatás jellemzi. Az Opten Kft. elemzésében a többségében magyar magánszemélyek által tulajdonolt legsikeresebb kkv cégeket vizsgálta és a kutatásban rámutatnak a siker több összetevőjére is.

Plantoid, a blokklánc alapú életforma Amint elterjednek a blokklánc alapú autonóm programok, számos etikai és jogi kérdés is felmerül majd. Kit, miért lehet felelősségre vonni abban a világban, amikor blokkláncon futó programok alkotnak majd blokklánc alapú programokat? A blokklánc alapú „életforma” illusztrálására alkotta meg a Harvard Egyetem kutatója, Primavera de Filippi a Plantoidot. Jogi személyiségek lesznek-e a Plantoidhoz hasonló programok?

4 hasznos remarketing technika amit érdemes kipróbálni A remarketing az egyik leghatékonyabb megoldás a Facebook hirdetések között, hiszen itt válogatottan tudod utolérni a legjobb célcsoportjaidat. Mégis azt látni, hogy a listaépítés sokszor nehézkes, mert nem áll a rendelkezésre a megfelelő struktúrális háttér (pl. a weboldal nem jó felépítésű).
Szerencsére ma már sok különböző lehetőség van az egyéni célközönségek (mert ez a remarketing hivatalos neve a Facebookon) felépítésére.

Olyan hangot alkottak, amilyen még nem volt Ha digitális asszisztenst keres magának az ember, általában kétfajta hang közül választhat: vagy férfi, vagy nő szólal meg a hangszórókból. A baj ezzel csak az, hogy ma már nem csak két nemet ismerünk el, vannak olyanok, akik egyikkel sem azonosítják magukat. A koppenhágai Pride felvonulás és a Vice kreatív ügynöksége, a Virtue vezetésével most hangdizájnerek, nyelvészek és tech szakértők olyan hangot hoztak létre, ami a bináris genderbesoroláson túlmutat, gyakorlatilag nemtelen, sehová nem sorolható. 

Az erőszakos hírek megbetegíthetnek Szinte ugyanúgy, mintha velünk történtek volna meg a tragikus események. A tévéhíradót kikapcsolhatjuk, a Facebookon azonban továbbra is kontrollálatlan mértékben és részletekkel ömlenek ránk az erőszakos hírek. Más emberek szenvedésének közvetett átélése tudhatóan komoly problémát okoz a segítő szakmákban dolgozóknak is, így joggal merült fel a kérdés Pam Ramsdenben, a brit Bradfordi Egyetem kutatójában, okoznak-e maradandó sebeket a közösségi médiából ránk zúduló erőszakos hírek.

Itt a videó arról, hogy mit csinálnak a tinik a neten! A Be Social 2018-ban közel 10 000 tinédzsert kérdezett meg internetezési szokásairól és arról, hogyan használják a különböző közösségi média felületeket. A néha meglepő, sőt, sokkoló eredményekről eddig is olvashattunk, ám most a legérdekesebb információkat videó formában is megnézhetjük.

Fiatalok jelentkezhetnek az ifjúsági garancia projektbe A 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését különféle támogatásokkal elősegítő VEKOP-8.2.1-15-2015-00001 azonosítószámú, Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű kiemelt projektbe még közel öt hónapig, 2019. július 31-ig jelentkezhetnek az érintettek. 

Ugató drónok vennék el a terelőkutyák munkáját Új-Zélandon Kínai high-tech drónokkal terelik állataikat egyes új-zélandi marha- és juhtenyésztők – adta hírül az RNZ rádió- és televíziócsatorna. A darabonként 3500 amerikai dollárért beszerezhető, kamerával és a kutyaugatást közvetítő, nagy teljesítményű hangszórókkal felszerelt távirányítós repülő szerkezetek állítólag jelentősen megkönnyítik a terelést.

Ez az oldal megmondja, hogy AI írt-e egy cikket Az OpenAI kutatói annyira jó szövegíró mesterséges intelligenciát (AI) csináltak, hogy nem merik közzétenni, most azonban megint kiderült, hogy sárkány ellen sárkányfűvel érdemes harcolni: az MIT-IBM Watson AI Lab és a Harvard kutatói GLTR néven olyan algoritmust hoztak létre, ami pont az ilyen botok által létrehozott szövegről állapítja meg, hogy nem ember írta.

Egyedül az Instagram tudott növekedni tavalyhoz képest Az Edison Research és a Triton Digital nyilvánosságra hozta a közösségi médiára és az okoseszközökre vonatkozó legfrissebb kutatásainak eredményeit, ami újfent megerősíti, hogy a közösségi média jelentős átalakuláson megy keresztül. A The Infinite Dial felmérést 1500, tizenkét évnél idősebb amerikai állampolgár megkérdezésével végezték el, és az eredményekből kiderült, hogy egyedül a Facebook tulajdonában lévő Instagram tudott növekedni 2018-hoz képest.

Nem dobta meg a nyelvvizsgázók számát az ingyenes első vizsga Bár tavaly többen nyelvvizsgáztak, mint 2017-ben, többen valószínűleg csak a nyelvvizsgadíj visszatérítésének bevezetése miatt halasztották 2018-ra a vizsgájukat. 120 ezren nyelvvizsgáztak 2018-ban, négyezerrel többen, mint egy évvel korábban, a nyelvvizsgázók száma azonban még így sem közelíti meg a 2009-es rekordot, amikor összesen 175 ezren vizsgáztak valamelyik idegen nyelvből – írja az Eduline oktatási portál a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ friss statisztikái alapján.

Hamis állásajánlatokkal támadják az álláskeresők gépeit Pár napja jelent meg az a hír, mely szerint állásajánlatoknak tűnő tartalmakkal fertőzik meg a potenciális álláskeresők számítógépeit, közösségi karrieroldalon kutatnak áldozatok után a kiberbűnözők. Az álláskeresés már önmagában is olyan helyzeteket teremt, amikor sok adatunkat kell kiadni, komplett önéletrajzokat feltölteni - vajon mennyire biztonságosak az álláskereső portálok és a vállalati HR-oldalak, ahol rengeteg személyes adatunkat adjuk meg egy-egy álláspályázat során? Csizmazia-Darab István, az ESET IT biztonsági szakértője segített összegyűjteni, hogy mire érdemes figyelni az álláskeresőknek.

Egyre több a szék, fokozódik a küzdelem a nézőkért A kulturális szektorban is megjelent az igény a digitális közönségmenedzsment iránt, a legnagyobb hazai szereplők számára már létszükséglet, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan korszerű eszközeik legyenek a nézők megnyerésére. A kulturális szektor szereplői számára az egyik legnagyobb kihívásnak az tűnik, hogy versenyképesek maradjanak az egyre több program között, és új közönséget szólítsanak meg eltérő megközelítésekkel az üzenetek, csatornák és hozzáállás terén – áll egy, a hazai Crane által jegyzett tanulmányban.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: