Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

A kiberbiztonságra fókuszál Oszkó Péter cégének új inkubációs programja Kelet-Közép-Európa első kiberbiztonságra összpontosító inkubációs programját indítja el a kezdeti és korai fázisban lévő vállalkozások szakmai és anyagi támogatását célzó OXO Labs. Az új kezdeményezés szakmai mentora Scheidler Balázs, a BalaBit IT Security egyik alapítója.

Újra növekedési pályán a Facebook. Januárban még kérdéses volt, de a 2019-es első negyedéves jelentés alapján elmondható, hogy a felhasználói aktivitást tekintve a Facebook kezdi visszanyerni a stabilitását, és kicsit talán a lendületét is. Elég csak megnézni a napi és a havi aktív felhasználói számot, amelyik mindkét kulcs piacon (USA + Kanada és Európa) visszanyerte, illetve átlépte a 2018 első negyedéves bázist. Vagyis a Cambridge Analytica botrány és a GDPR okozta sebek gyógyulni látszanak.

Az áfa és az illegális letöltések ölik meg az e-könyvek piacát Érdemben nem bővül a könyvpiac, az e-könyvek pedig továbbra sem népszerűek, mindössze a piac két százalékát teszi ki a legális eladások aránya. Az elmúlt évben nem növekedett szignifikánsan a könyvpiac – jelentette ki Gál Katalin. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke hozzátette: plusz-mínusz 2 százaléknyi eltérés látszik csupán. 

Szépen teljesít a hazai online kereskedelem Elsősorban a nagyobb vásárlóerő és az élesebb piaci verseny miatt jár előbbre a hazai online kereskedelem, mint a romániai vagy a bulgáriai. Míg Magyarországon a teljes kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékát fedi le a web, addig a romániai és a bulgáriai csak a 3 százalékát. Kelet-Európában mindenütt árérzékeny a piac, de a két említett országban még inkább az olcsó termékeket keresik, mint Magyarországon. 

Fegyelmezetten dolgozik a régió meghódításán egy magyar startup Nagyjából tíz éve, a 2008-as válság kitörése után és a big data technológiák felfutásának kezdetén az adatelemzők körében egyre gyakoribb kérdés lett, hogy miképp lehet előrejelezni a gazdasági folyamatokat az interneten elérhető szövegek, adatok és az irántuk tanúsított érdeklődés alapján. Magyarországon is sokan elkezdtek a témával foglalkozni, köztük az a három ekkoriban még egyetemista fiatal, Szekeres Péter, Horváth Róbert és Csikós Zoltán 2012-ben megalapították a Neticle-t.

40 millióan használják már a Venmót 40 millióan használták az elmúlt 12 hónapban a Venmót, ezzel az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb pénzügyi appja lett a pénzátutalási szolgáltatás. A Venmót a fiatalabb generáció használja arra, hogy egymás közt bonyolítsanak le fizetéseket, egyelőre viszont még nem működik nyereségesen. A PayPal most azon ötletel, hogy szerezhetne bevételt a tranzakciókból, melyért egyelőre nem számít fel semmilyen díjat, a kivitelezés költségeit így lényegében átvállalja az ügyfelektől.

Elképesztően sok pénzt keresett megint a Microsoft A Microsoft közzétettelegújabb üzleti negyedévének beszámolójának főbb számait. Ezekből kiderül, hogy a cégnek ismét jelentős mértékben, 14%-kal sikerült növelni bevételeit, aminek köszönhetően azok a 30.6 milliárd dollárt (8850 milliárd forintot) is elérték, amiből a cégnek a korábbiaknál 19%-kal több, 8.8 milliárd dolláros (2545 milliárd forintos) hasznot sikerült realizálnia.

IoT és VR alapú megoldások is nyertek a Vodafone Digitális Díjon Megvannak a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyertesei. A 6 tagú zsűri 144 pályamű közül 8 nyertest hirdetett. Három kategóriában díjazták a legjobb pályaműveket: Digitális Gyerekek, Digitális Családok, Digitális Nonprofit szervezetek.

Okosodik a lakáscsere, digitális lesz az építkezés Kevés olyan iparágat találunk, amit látszólag annyira érintetlenül hagyott a digitalizáció, mint az építőipart. Gondolhatnánk, hogy az építkezés az egyre fejlettebb anyagok és gépek ellenére továbbra is hagyományos, kétkezi munka, de itt és az ingatlanpiacon is egyre nagyobb jelentősége van a digitális technológiáknak. Annyira, hogy már terjed a property technology rövidítése, a proptech fogalma.

Kettősség jellemzi a magyar mobilpiac elmúlt éveit Hosszú évek kihagyása után újra kiad a magyar mobilpiac helyzetéről jelentéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mely évekig egyezkedett a szolgáltatókkal arról, milyen formában készüljön el az új statisztikagyűjtemény, emellett a korábbi, önkéntes adatközlést kénytelen volt kötelezővé tenni a hatóság.

HUMAN

Pozsonyban is többet keresnek, mint Budapesten Itthon a legjobban Budapesten kereshetnek az informatikai igazgatók, átlagosan 1,15 millió forint körül alakul a bruttó havi bérük, ez egyébként harmadával több, mint a legalacsonyabb átlagkeresetet kínáló megyében, Nógrádban. A határokat átlépve azt láthatjuk, hogy Prágában, Pozsonyban és Ljubljanában lényegesen magasabb bérre számíthatnak az IT-vezetők, mint Magyarországon.

Alexa, más is hall minket? Egyre elterjedtebb az Amazon által kifejlesztett hanggal vezérelhető, intelligens digitális személyi asszisztens, vagyis az Alexa. Egy 2018 év eleji becslés szerint közel 8.2 millió háztartás rendelkezik valamilyen Amazon Echo eszközzel, annak ellenére, hogy a termék néhány területen még meglehetősen gyerekcipőben jár. Elég gyorsan felmerül a kérdés: biztonságos az otthonunkba frissen beköltöztetett virtuális személyi asszisztens vagy épp világuralomra tör?

Fel kell pörgetni a vállalaton belüli mobilitást A rendkívül gyors technológiai, gazdasági és társadalmi változások arra késztetik a vállalatokat, hogy egyre inkább a munkavállalókat helyezzék üzleti stratégiájuk középpontjába. A Deloitte üzleti és HR vezetők körében végzett „Globális Humán Erőforrás Trendek 2019” kutatása szerint a társadalomtudatos működés minden korábbinál fontosabbá vált a cégek számára, és egyértelműen kimutatható kapcsolata van az üzleti sikerességgel. A társadalmi szempontokat kiemelten kezelő vállalatok 73 százalékánál nagyobb növekedést várnak 2019-ben.

Az Apple ügyfélszolgálata vizsgázott a legjobbra Az idei laptopos felmérésben sem talált legyőzőre az Apple ügyfélszolgálata. A webes és a telefonos teszteken is kiválóan szerepeltek. A Laptopmag minden évben teszteli a legnagyobb laptopgyártók ügyfélszolgálatát. A több mint 10 éve végzett kísérletükben arra keresik a választ, hogyan reagálnak a vállalatok a webes, telefonos, illetve közösségi média felületeken feltett kérdésekre. 

A hatásos beszéd 8 pillére, avagy hogyan válj profi előadóvá Az Egyesült Államokban egy nagyobb mintán mérték, mitől félnek leginkább az emberek. Nos, érdekes eredmény született: az ezüstérmes a nyilvános beszéd lett, bőven megelőzve a halált. Dale Carnegie már a múlt század elején felismerte eme félelmünket, így 1912-ben elkezdett felnőtteknek esti iskolában nyilvános beszéd órákat tartani. Ma már 90 országban folynak képzések, köztük hazánkban is. Íme, a nyolc irányelv, melyek óriási segítséget nyújtanak prezentációd megtervezéséhez, azok előadásához.

Idén melyik cég lesz a legsportosabb? Már csak néhány napig lehet jelentkezni az ország legsportosabb munkahelye címért történő versengésre. Tavaly összesen 83 munkahelyi csapat 595.159 percet mozgott az egy hónapig tartó kihívás ideje alatt. A Kihívás Hónapja május elsején indul, jelentkezni a www.kihivasnapja.hu online felületen lehet április 29-ig. 

Digitálisan generált katarzis Generálhat-e mesterséges intelligencia újabb portrét a mosolygó Mona Lisáról? Vagy inkább azt kéne kérdezni: lehetséges, hogy korunk legnagyobb művésze épp az az ember, aki ezt az intelligenciát megalkotja? A Magyar Telekom innovációs rendezvénysorozata, a MOST Fórum harmadik kerekasztal-beszélgetése kísérletet tett arra, hogy a digitalizáció korában definiálja újra a művészetek lehetséges szerepeit és jelentéseit

Akinek a hűtője rendetlen, annak a digitális élete is A vállalkozások adatainak biztonságos tárolását sokszor megnehezítik azok az alkalmazottak, akik észre sem veszik, hogy digitális rendetlenséget okoznak, azaz egyre több és több dokumentumot, illetve fájlt halmoznak fel anélkül, hogy végiggondolnák a biztonsági következményeket. A digitális rendetlenségbe beletartoznak mindazok a fájlok, dokumentumok és adatok, amelyeknek tárolására, hozzáféréseik engedélyezésére a cég nem lát rá, vagy nem gyakorol felette ellenőrzést. 

Tartalmi korlátozásra készül az Instagram Mostantól nem fogja ajánlani azokat a tartalmakat, melyeket illetlennek ítél – még abban az esetben sem, ha azok amúgy nem sértik meg az Instagram szabályait. Hogy milyen posztokra kell gondolni? Melyek spam-szerűek (Kattints, hogy…), erőszakosak, sokkolóak vagy szexuális töltetűek. Ha ezek a posztok megsértik a szabályokat, törlésre kerülnek, ám ha nem sértik meg, de közel járnak ehhez, alacsony minőségűnek könyvelik el őket, innentől kezdve pedig korlátozva lesz elérésük. 

Szinte senki sem törli az adatait a pendrive-okról A felhasználók előszeretettel helyeznek idegen, utcán talált, ismeretlen külső meghajtókat (memóriakártyákat, pendrive-okat) a számítógépükbe, pedig az ESET szakemberei szerint az ilyen USB-meghajtók könnyen tartalmazhatnak kártékony kódokat, kémprogramokat, sőt még az is elképzelhető, hogy éppen nekünk helyezték el azt csaliként.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: