Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Svéd nagyvállalatok fognak össze, hogy közép-kelet-európai startupokat támogassanak A Svéd Nagykövetség védnöksége alatt négy svéd nagyvállalat fogott össze és hirdette meg a MATCH Startup Programot. Ennek keretében a közép-kelet-európai régió innovatív startupjai személyesen mutathatják be termékeiket és szolgáltatásaikat az Ericsson, az ABB, a SIGMA és az AQ Anton döntéshozóinak június 14-én, Budapesten. 

Az Ericsson és a Swisscom elindította az első európai kereskedelmi 5G hálózatotAz Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolták Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát, támogatva a kereskedelemben kapható okostelefonokat. A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. 


Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2019: Sikeres vezetők éves konferenciája a trendekről

Munkaerőhiány, aszály, felgyorsult tempójú fejlesztési kényszer. Nagy kihívásokra keresnek sikeres válaszokat az üzleti élet vállalatvezetői idén is. Várjuk az üzleti trendeket megismerni és azokra időben felkészülni akaró cégvezetőket! Cégvezetők Csúcstalálkozója május 9-én, networking koktélpartival. Részletes program és regisztráció.


Az 5G pörgeti fel a használt mobilok piacát Az IDC előrejelzése szerint a használt mobiltelefonok piaca 52,7 milliárd dollárra bővül 2022-re. A folyamatot gyorsítja az 5G technológia kereskedelmi megjelenése, melynek során a mobilszolgáltatók és a készülékgyártók telefon-visszavásárlási programok indításával ösztönözhetik majd a készülékcserét.

A csődtől mentené meg a FinTechShow győztese a vállalkozásokat Papírmunka nélkül, 24 órán belül nyújtana gyorsfinanszírozást az idei évi FinTechShow győztes, a PénTech. Megoldásukkal sokkal kevesebb hazai cég menne csődbe a késői számlafizetések miatt. A több mint 400 fős csütörtöki konferencián bemutatták Magyarország fintech stratégiáját és az MNB fintech programját, valamint szó esett az azonnali fizetés újdonságairól is.

Indul a jelentkezés a Brain Bar startupversenyére A Brain Bar startupversenye, a BlastOff! célja, hogy a most induló közép-európai vállalkozásoknak lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra, és utat építsen nekik a piaci sikerhez. A versenyre május 12-ig lehet jelentkezni a Brain Bar honlapján a jelentkezési lap kitöltésével és egy rövid, angol nyelvű bemutatkozással. 

PROtACTION 2019 Információbiztonsági Konferencia Harmadik alkalommal rendezi meg a Clico a PROtACTION információbiztonsági konferenciáját, ezúttal május 9-én a Dürer Rendezvényközpontba várják az érdeklődőket. Fókuszban az automatizáltan integrált biztonsági rendszerekkel elérhető magasabb biztonsági szint és a felhőbiztonság. Először mutatkozik be a hazai piacon a Demisto, a Forescout, a Fidelis Security és a Cloudian. De a már jól ismert nevek is izgalmas témákat hoznak: lesz ForcepointJuniperExtreme NetworksRuckusPalo Alto NetworksCyberArk és Rapid7 előadás is. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://protaction.hu/

Duplázott az Amazon Duplázódott az első negyedévben az Amazon profitja a cloud üzletág és a hirdetési bevételek száguldásának köszönhetően. Ugyanakkor a menedzsment-várakozások elbizonytalanították a kilátásokkal kapcsolatban a befektetőket, így nem is emelkedett különösebben az Amazon árfolyama a gyorsjelentés után a zárás utáni kereskedésben. 

Nagyot nőtt az elköteleződés a LinkedInen Bár mióta a Microsoft tulajdonában van, nem igazán kapunk átfogó adatokat a LinkedInről, néhány információból azért kiderült: igencsak jól teljesít az applikáció. A LinkedIn jelenleg 610 millió felhasználóval büszkélkedhet, de különböző felmérések szerint közülük csupán 25%-uk lehet valóban aktív a platformon. Ez viszont nagyjából még így is 153 millió havi aktív felhasználót jelenthet, amivel a LinkedIn lekörözi a Twittert.

A világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása indult el Ghánában A világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása indult el a héten Ghánában – jelentette be a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI), amely szerint a kezdeményezés révén 12 millió embert tudnak ellátni védőoltásokkal, vérrel és életmentő gyógyszerekkel a nyugat-afrikai országban.

Elindult az olasz alapjövedelem: fejenként havi 780 euró „fizetés” jár Szigorított feltételekkel, de április elején elindult az olasz alapjövedelem program, ami fejenként 780 eurót ad minden rászorulónak minősíthető állampolgárnak: 500-at a megélhetésre (pl. ételre, gyógyszerre) 280 eurót pedig a lakbérre és rezsire lehet kifizetni az úgynevezett alapjövedelem-kártyákkal, melyek havonta kerülnek feltöltésre. Az alapjövedelmet április közepéig közel egymillióan igényelték, és 500 ezer igényt már be is fogadtak.

Arcfelismerés - még pontatlan a technológia Bár kétségkívül jelentős előrelépések történtek a területen, a precíz azonosítástól még nagyon messze vagyunk. Jelenleg az a furcsa helyzet van, hogy az arcfelismerést egyszerre túl- és alábecsülik. Tény, hogy egyes rendszerek jobban felismerik az arcokat, mint az emberek. Az arcfelismerő megoldások néhány évvel ezelőttig csak akkor működtek jól, ha az emberek a kamerákba néztek. Mi, emberek azonban akkor is felismerünk valakit, ha csak félig látjuk az arcát - jelentette ki Florian Gallwitz, a Nürnbergi Műszaki Főiskola médiainformatikai professzora.

 

HUMAN

Aranyárban mérik az ICT-szakembereket Egyre több informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, a kötelező digitalizáció miatt (is) megnőtt a cégek éhsége az IT-s munkaerőre, így állítólag már 60 ezer szakemberre lenne szükség hazánkban. Szakértők szerint a havi negyedmillióstól a bruttó kétmillióig terjedhet egy-egy informatikus fizetése hazánkban. Az elég nagy szórás azt jelzi, hogy nemcsak a tapasztalattól, hanem a szükséglettől és az éppen aktuális piacon hiányzó programnyelvtől is függ, hogy ki mennyit keres.

Egy nap alatt egy évnyi tapasztalat A KSH adatai szerint 2018 október és december között több mint 80 ezer munkavállaló hiányzott a magyar gazdaságból, más becslések szerint ez a szám akár a 300 ezret is elérheti. A szakemberhiány jelenleg minden iparágat jelentősen érint és hatása egyre nyomasztóbb vállalati oldalról. Emiatt is egyre kreatívabb módszerekkel fognak össze a felsőoktatási intézmények és a cégek, hogy minél gyorsabban becsatornázzák a tehetséges hallgatókat a munkaerőpiacra.

Az Amazon munkáskövető rendszere az Amazon webáruház egy olyan, teljesen automatizált rendszerrel méri a raktári dolgozóinak teljesítményét, ami nemcsak folyamatosan rögzíti és elemzi a munkával töltött idejük minden egyes másodpercét, de emellett emberi beavatkozás nélkül generál először írásos figyelmeztetéseket az alulteljesítőknek, majd ő fogalmazza meg és küldi el a felmondólevelet is.

A család riasztja el a legtöbb lányt az informatika tanulásától Nagyon kevés az informatikus Magyarországon, ez pedig komoly hátrányt okoz a gazdasági életben. Lehetne még honnan meríteni az informatikushallgatók toborzásain, mégpedig a lányok körében. A 2017/2018-as tanévben a nők részvétele alig 15 százalék volt az informatikai felsőoktatásban. Magyarországon leginkább a közvetlen környezet vagy a család veszi el például az informatika felé orientálódó lányok kedvét e szakoktól – derül ki a Nők a Tudományban Egyesület oldalán fellelhető fókuszcsoportos kutatásokból.

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás Bár a figyelmet a híres áldozatok és az annál is befolyásosabb elkövetők bukása irányította rá a munkahelyi szexuális zaklatásra, a valóságban ez elsősorban nem a felső osztály problémája. Fontos példát statuálni a nagy emberek bukásával, de meg kell értetni minden vállalatvezetővel, hogy a zaklató kultúra eltörlése az ő ügyük és érdekük is. Az átlagos munkavállalók kezében nincs ott a népszerűség és a nyilvánosság fegyvere, ezért máshoz kell fordulniuk: meg kell értetni a cégvezetőkkel, hogy pénzbeli veszteséggel jár a bántalmazók megtartása.

A hazai vállalatok a hagyományosabb tényezőkre fókuszálnak Míg a hazai vállalatvezetők és tulajdonosok hagyományosabb irányt képviselve a költséghatékonyságra és piaci lefedettségre fókuszálnak, a nemzetközi vállalatok vezetői inkább a felforgató technológiai trendekben rejlő lehetőségek feltérképezését preferálják. A hazai és közép-európai magánvállalkozások is kénytelenek azonban a régi, bevett eszközök és stratégiák, valamint az új trendek, technológiai megoldások között egyensúlyozni - derül ki a Deloitte Private globális kutatásából.

Ennyiért bérelhetünk irodát Budapesten - Kijöttek a legfrissebb számok Nemrég jött ki a BRF legfrissebb jelentése az irodapiac aktuális számairól, ami azonban nem tartalmazta az idei első negyedéves bérleti díjakat. Erre kínál megoldást a Cushman & Wakefield ábrája, ami a legfőbb mutatók mellett a bérleti díjak szintjeit is feltünteti. A budapesti prémium bérleti díjak a belvárosban 2019 első negyedévében elérték a 24,5 eurót négyzetméterenként havonta, míg a legkeresettebb lokációnak számító Váci úti irodafolyosón a 16 eurót. 

A munkahelyek 14 százaléka tűnhet el az elkövetkező 15-20 évben A gazdasági digitalizáció mellett a globalizációs és demográfiai folyamatok rohamléptekben alakítják élet- és munkahelyi körülményeinket, ami megköveteli a képzési és foglalkoztatási feltételek új kihívásoknak megfelelő átalakítását is - állapítja meg az OECD „Employment Outlook 2019" tanulmánya.

Egy rossz címre kiküldött mail miatt is óriási bírság járhat A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyre több határozatot hoz, melyek már a 2018. május 25. napjával alkalmazandóvá vált Általános Adatvédelmi Rendeletre (GDPR) épülnek. Ezen döntések között több olyan is található, melyben a hatóság az adatbiztonsági kötelezettségek megsértése okán szabott ki adatvédelmi bírságot. Érdemes tehát végigvenni azon szempontokat, melyekre különösképpen szükséges ügyelni.

Légy a jövő jogásza – tudd meg mi kell hozzá! A Wolters Kluwer által készített A jövő jogásza 2019 felmérés szerint a jogi szektor átalakulása most már nem kérdés, hanem egy ténymegállapítás. A jog globális átalakuláson fog keresztülmenni, ez már bizonyos, ennek az átalakulásnak a motorja pedig a technológia lesz és az ez által kínált egyre szélesebb perspektívákat nyitó lehetőségek.

Személyiségfejlődés vagy inkább személyiségferdülés? Mindenkinek megvannak a maga emlékei arról, hogy kiket is utánzott barátaival még az oviban, az általános iskolában, sőt, akár a gimnáziumi években is. Hogy melyik rajzfilmszereplő vagy sorozatbeli karakter bőrébe bújt volna szívesen. Felnőtt fejjel már látom: a gyermekkorban lejátszott szerepjátékok önmagunk keresésének a legtermészetesebb módja. De ha a színjátszás és az utánzás felnőtt korban sem ér véget, az számtalan, napjainkban is aktuális problémának lehet a gyökere.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: