Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

„Hol tart ma az online bankszámlanyitás Magyarországon?” Magyarországon a 36 hitelintézet közül hat kínálja a bankfiók nélküli, 100%-ig online bankszámlanyitás lehetőségét. 2017 júliusában indult elsőként az MKB Bank és a GRÁNIT Bank a videochat-es megoldással. Tavaly könnyített a szabályozáson az MNB és az idei évtől már selfie fotóval is nyithatunk bankszámlát, köthetünk kölcsönszerződést bármikor a kanapéról.

A Galileo teheti bizton­ságosabbá a jövő közlekedését Carlo des Dorides, a prágai székhelyű GSA hivatal igazgatója kiemelte, hogy a műholdjelek nincsenek titkosítva, így lehetséges a hamisított jelek továbbítása a vevők felé. A Galileo segítségével viszont ez a kockázat kiküszöbölhető. Jelenleg ez az egyetlen navigációs rendszer, amely ilyen funkciót kínál. A szakember hozzátette, hogy ha az autonóm gépkocsik által vett pozíciós adatok nem lennének korrektek, akkor az drasztikus mértékben aláásná az automatizált járművek koncepcióját.


Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2019: Sikeres vezetők éves konferenciája a trendekről

Munkaerőhiány, aszály, felgyorsult tempójú fejlesztési kényszer. Nagy kihívásokra keresnek sikeres válaszokat az üzleti élet vállalatvezetői idén is. Várjuk az üzleti trendeket megismerni és azokra időben felkészülni akaró cégvezetőket! Cégvezetők Csúcstalálkozója május 9-én, networking koktélpartival. Részletes program és regisztráció: https://piacesprofit.hu/cegvezetok-csucstalalkozoja-2019/


Innovációs erődemonstráció lesz a világ legnagyobb tech expója Az ősz első napjaiban rendezik meg a világ egyik legfontosabb technológiai témájú kiállítását, az IFA-t Németország fővárosában. A berlini vásáron gyakorlatilag minden olyan iparág képviselteti magát, amely árammal működő termékekre épül. Így jelen van háztartási elektronikai szektor épp úgy, mint a szórakoztatóelektronika, telekommunikáció, robotika, a játékos univerzum, és a járművek egyaránt. 

Nincs, aki dolgozzon - Eszement tűzoltás folyik a logisztikai cégeknél? Rettenetesen széttöredezett ma a logisztikai piac, nagy része továbbra is mikro-, kis- és középvállalkozás. Félő, hogy a szervezettebb és magas szintű szolgáltatást ezek a kkv-k nem tudják olyan szinten biztosítani, mint a nyugat-európai multinacionális cégek, ami miatt a magyar cégek örökre alvállalkozói szerepben ragadhatnak. Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője beszél arról, miért tűnt úgy, hogy eltűnt az áru a piacokról a 2008-as válság idején, mit okozna egy újabb pénzügyi összeomlás, miért jelent óriási problémát a munkaerőhiány a logisztikában.

Egyre több ipari 3D nyomtatót értékesítenek Folyamatosan nő az eladott és kiszállított fém- és polimeralapú ipari 3D nyomtatók száma, és a növekedés 2019-ben is folytatódik, az előző évhez képest 25 százalék plusz várható – állapította meg a londoni CONTEXT kutatócég. Az alacsonyabb árfekvésű fémprintereket nemcsak üzemekben, hanem irodákban is használják, és közvetlenül nem versengenek a porokat egyetlen lépésben, lézerrel olvasztó hagyományos robusztus gépekkel.

Elon Musk rettenetesen megszívta a tavalyi szövegelését Musk tavaly egy nyári napon dühbe gurult, és egy teljesen irreális vételi ajánlatról kezdett twittelni, ráadásul tőzsdei kereskedési időközben. A guru, aki egyébként a világ egyik leginnovatívabb vállalkozója, talán végig sem gondolta, hogy egy igen komoly bűncselekményt követ el, amiért börtönbüntetést is lehet kapni. Kijelentéseivel ugyanis olyan mértékben manipulálta a Tesla árfolyamát, hogy ha előtte ő, vagy bárki, aki tudhatott, mire készül, jól bevásárol, akár dollár milliárdokat is kereshet percek alatt a bennfentes, ebben az esetben hamis információkon. 

Nem megy a Samsungnak: hatalmas összeget buktak egy év alatt A Samsung az előzetes beharangozó után hétfőn végre közzétette a 2019 első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. Nagyot fordult a világ egyetlen év alatt a Samsunggal. Míg 2018 áprilisában minden idők legerősebb negyedévét tudhatták maguk mögött pénzügyi szempontból, addig 2019 április elején előzetesen annyit lebegtettek meg, hogy 60 százalékkal csökkent a cég nyeresége. Persze veszteséget még így sem termeltek, de az adatok így is kiábrándítóak.

Holnaptól indul Budapesten a közösségi e-roller szolgáltató, a Lime A rollereket a fővárosiak május 1-jétől használhatják, első körben a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve az ahhoz közel eső kijelölt területeken. A budapesti városvezetés által koordinált Cities4People K+F projekt keretében 200 elektromos roller lesz elérhető egy két hónapos, június 30-ig tartó tesztüzemmódban.

Nagyon csúnya napnak nézett elébe a Google anyacége Zuhant az Google anyavállalata, az Alphabet árfolyama tegnap, a zárás utáni kereskedésben azt követően, hogy a társaság közzétette első negyedéves eredményeit. A bevétel elmaradt az elemzői várakozásoktól és a növekedési ütem lassult, a profit pedig esett a negyedévben az Európai Bizottság 1,7 milliárd dolláros bírsága után. Az egyszeri tételektől tisztított profit felülmúlta az elemzői várakozásokat, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket.

Hatalmas birodalmat épített ki a háttérben a rég elfelejtett mobilóriás A mobiltelefonok elterjedésével a '90-es években szinte a semmiből lett a világ vezető mobilgyártója a Nokia. Majd 2007-ben indult vesszőfutását követően 2013-ban beszüntette a telefonok gyártását, és ezzel egy időre a finn cég sokak számára megszűnt létezni. Pedig a világ 130 országában épít és üzemeltet vezetékes és mobilkommunikációs hálózatokat, világszerte 103 ezer alkalmazottja van, árbevétele évi 22-23 milliárd euró, és az 5G fejlesztések egyik nagy haszonélvezője lehet.

 

HUMAN

A fluktuáció zsoldosai Hazánk egyik legnagyobb munkaerőpiaci problémája a fluktuáció lett mára. A lojalitás sok cégnél csak a következő íróasztalig terjed: a dolgozók azonnal váltanak, ha máshol több pénzt és magasabb pozíciót ígérnek.Sokan még az ősellenséghez is elszegődnek, ha van rá lehetőségük. Néhány tanácsot ugyanakkor érdemes megfogadniuk, különben el fognak bukni!

2070-re több halott lesz a Facebookon, mint élő felhasználó Hogy lesz-e mégFacebook 50 év múlva, azt nagyon nehéz megjósolni. Gondoljunk csak bele: a közösségi oldal 15 évvel ezelőtt indult el, amit 1954-ben még senki sem tudott volna megjósolni – kivéve talán Isaac Asimovot. De feltételezve, hogy a Facebook 50 év múlva még mindig „áll", a mostani tendenciák alapján kiszámolható, mi történik majd a közösségi oldalon.

Kasza Tibor: A legnagyobb cégek sorban állnak értem Több mint egymillió követő a Facebookon, 400 ezer az Instán. Ha csinál egy videót, pillanatok alatt tele lesz vele a közösségi média. Közben néha tévéműsort is vezet, meg hát persze zenél is. Szeretne egy új közösségi platformot, mert azt mondja, Zuckerberg elvette a közösségi élményt. Nagy interjú Kasza Tiborral, aki azt mondja, divat lett cikinek tartani, pedig nem akar ő mást, csak szórakoztatni. És tényleg.

Lehet-e biometrikus azonosítás a munkahelyen? Egyre több cégnél merül fel az igény arra, hogy az elavult, papíron vezetett jelenléti íveket, illetve mágneskártyás beléptető rendszereket ujjlenyomat-, retinaminta-, vagy más hasonló, valamely egyedi testi jellemzőnk lenyomatát tartalmazó biometrikus azonosító rendszerre cserélje. A jogi szakértő szerint az ilyen rendszer számos adatvédelmi kérdést vet fel.

Római jog ötös szigorlattal a munkanélküliség felé Ahogy a mondás tartja: Non scholae, sed vitae discimus. Különösen igaz ez akkor, ha a jó diploma minősítésünk ellenére sem tudunk beilleszkedni a munkaerőpiac rejtelmes és összetett falanxjába. Mi ennek az oka? Nézzük meg röviden, hogy milyen tudást adnak ma Magyarországon a jogi egyetemek. Mik a jövő kilátásai és alkalmazkodik-e ehhez a Ulpianus öröksége? 

Az IT-szektorban dolgozó nők Az IT-szektorban dolgozó nők több mint egyharmadát elriasztja a nemek közötti egyensúlytalanság. A Kaspersky Lab egy friss kutatása a technológiai iparban megfigyelhető nemek közötti egyensúlytalanság okait és azok lehetséges - az ágazatban dolgozók szerint a későbbiekben változást hozó - megoldásait vizsgálta. A kutatás 5000 informatikai szakember bevonásával készült Európa-szerte. A kutatás szerint a technológiai területen dolgozó nők 38 százalékát riasztja el a szervezetekben tapasztalható nemi megoszlás, míg a férfiak 29 százaléka nyilatkozott ugyanígy. 

Kinek van nálad több ideje? Az, hogy a mindenkori vezetők igen elfoglaltak, talán nem meglepő. De vajon mekkora különbség van a társadalom szélesebb rétegei között szabadidejük tekintetében, és hogyan változott ez az elmúlt években? Többek között ezekre kereste a választ három közgazdász ebben a cikkben. A szabadidőt úgy definiálják, mint azt az időt, amikor tévét nézünk, barátokkal találkozunk, stb. – tehát amikor nem dolgozunk, ingázunk, házi, ház körüli munkát vagy hasonlót végzünk.

Ha felrakják magukat egy álláskereső portálra, legalább napi öt hívást kapnak A nyelveket beszélő, jól kereső, fiatal budapestiek jelentős része üzleti szolgáltatóközpontokban, azaz SSC-kben (shared service center) dolgozik. Ez a leginkább a Váci úti A-kategóriás irodaházakban koncentrálódó szektor már tíz éve is a magyar gazdaság egyik jelentős iparága volt, mégis lényegében láthatatlan volt a munkaerőpiacon. Amellett, hogy a szektor sokak számára ismeretlen volt, a presztízse sem volt magas. A jelenleg itt dolgozó közel 50 ezer ember munkájához nagyjából az a kép társult, hogy túlképzett bölcsészek monoton munkát végeznek lelketlenül.

Stratégiai feladattal már nem lehet kerekítési hiba Magyarország IT-gyárakat, szolgáltató központot és beruházásokat hozott Magyarországra, valamint a hazai mobilpiac második legerősebb vállalatává tette kollégáival a Vodafone-t Beck György, a vállalat elnöke. Most átadja a stafétabotot, és többek között a jövő vezetőinek képzésével foglalkozik majd.

Gulyás transzformáció – avagy a magyar agilitás vadhajtásai Robognak a nagyvállalati üzleti transzformációk bankoknál, biztosítóknál, telko cégeknél. Hetente jönnek a „bevezettük az agilitást” típusú győzelmi jelentések. Közben egyre több nemzetközi szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy agilitás téren itthon valami félrement. Mintha a jó öreg „Budapesten megint jobban tudják” elv az agilitást semhagyná érintetlenül…

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: