Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Új generáció, perszonalizáció, agilitás Próbáljunk egy repülőgépet menet közben átalakítani vagy egy vendégekkel teli szállodát az alapoktól újjáépíteni – nagyjából erre hasonlít egy működő nagybank informatikai megújítása. Az OTP Bank eddig is élen járt a fejlesztésekben, ám most radikális informatikai és szervezeti átalakításba kezdett.

Szigorúan ellenőrzött szoftverek Ahogy a szoftverek egyre több területen irányítják életünket és munkánkat, úgy lesz egyre fontosabb azok minősége. Ezt a minőséget azonban nem lehet pusztán a fejlesztési folyamat végére beiktatott teszteléssel biztosítani – a minőségbiztosításnak már a kezdetek kezdetétől be kell épülnie a folyamatokba.

Hibák az üzleti modellben – jogász szemmel A Startup Safari Legal útvonalának első napján az érdeklődő startupperek megtudhatták, hogy mire kell figyelniük első vállalkozásuk kiépítésekor. Miként kerülhető el, hogy az ötletek ne csak az íróasztal fiókjában porosodjanak, a megvalósítás pedig ne okozzon nagyobb problémákat a kelleténél? Beszámoló dr. Havas-Sághy Gábor előadásáról. 

Hogyan lehetnének a vállalatok a digitalizáció bajnokai? A digitalizáció nem cél, hanem eszköz, ám amíg ez gondolat nem hatja át a vezetői mentalitást, a vállalatok nem lesznek képesek a folyamatok előnyeit kihasználni – summázhatnánk Bálint Dániel gondolatait. A KPMG tanácsadója szerint miközben az alapvető infrastruktúra adott, addig a digitális transzformáció lényegi megértésének hiánya akadályozza a fejlődést, ám szerencsére egyre több a hazai jó gyakorlat is.

Az e-sport területén tevékenykedő startupok is pályázhatnak idén az AHa! BrainStore programra Az e-sport területéről is várja idén az innovatív startupok jelentkezését az Antenna Hungária (AH), a Drukka Startups és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures együttműködésében megvalósuló AHa! BrainStore akcelerátor program. A döntés egyik fő oka, hogy Magyarországon közel fél millióan űzik esetenként vagy rendszeresen az e-sportot és a piac folyamatosan nő. A jelentkezés határidejét meghosszabbították, így május 12-ig lehet pályázni a legjobb megoldásokkal.

A digitalizáció vagy a munkaerőhiány a nagyobb probléma? Ördögi spirálba ránt az a gondolatmenet, melynek elején a munkaerőhiány és az ezzel járó bérnövekedés áll, mint a hazai kkv-k legnagyobb problémája. Követve a spirál útját: a költségemelkedést csak a termelékenység növelésével lehet kigazdálkodni, ennek pedig elengedhetetlen eszköze a digitalizáció.

Egy magyar startup mutatja, hogyan kellene működnie a parkoló-biznisznek.Változatos befektetői-baráti kör több mint 230 millió forintot fektetett eddig a Parkl nevű magyar startupba. Zárttéri és utcai parkolást is tudnak intézni mobilalkalmazásból, a jövő elektromos autósaira gondolva pedig töltőket is telepítenek. Budapesten foghíjtelkeken és nagy parkolócégeknél is ott vannak. Fantáziát látnak bennük az Equilor alapítói és az OTP-vezérigazgató helyettese is.Közös projektbe kezdtek a Greengóval.

Óriásit nőtt a Huawei piaci részesedése, nem sok választja el őket a SamsungtólA Counterpoint Research legfrissebb adatai szerint a Huawei óriási növekedést produkált az év első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A cég 11 százalékról 17 százalékra növelte a piaci részesedését, míg a Samsung 1, az Apple pedig 2 százalékot zsugorodott. Mindez azt is jelenti, hogy a jelenlegi második kínai és az első dél-koreai céget már tényleg csak egy hajszál, alig 3 százalék választja el egymástól.

Egyre olcsóbb Magyarországon a netezés és a mobilozás 2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására. A kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető, derül ki az NMHH elemzéséből.

Magyar tudást az agrotechnikába! Patinás magyar céggel közösen fejleszt a mezőgazdaságban hasznosítható műszereket és vezérlőberendezéseket a Szent István Egyetem. A nagy múltú gödöllői oktatási intézmény az idén 119 éves Közlekedési Műszergyártó Zrt.-vel (KMGY Zrt.) közös fejlesztési terveket dolgozott ki. A pályázati források felhasználásával létrejövő úgynevezett Univerzális terminál a mezőgazdasági termelésben képvisel csúcstechnológiát.

 

HUMAN

Iskolává válik a Budapest School, a Prezi-alapító magánsulija  A Budapest School Általános Iskola és Gimnázium kerettantervét az EMMI április 30-án fogadta el. A Budapest School célja a kezdeményezéssel az volt, hogy az általuk használt saját, személyre szabott tanulási modell a mai magyar törvényi keretek között elfogadottá váljon, és a gyerekeknek lehetőségük legyen arra, hogy az általános iskola első osztályától az érettségiig saját tempójukban, saját céljaikat követve tanulhassanak.

Nem csak nálunk gond a munkahelyi stressz Világszerte még mindig sok munkavállaló szembesül ugyanazokkal a nehézségekkel a munkavégzése során, a többi között munkahelyi stresszel, monotonitással, illetve a nemek közti bérkülönbségekkel - áll az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) hétfőn közreadott jelentésében. A jelentés kitér a nemek közti bérkülönbség problémájára is, kiemelve ennek kapcsán azt is, hogy a nők gyakrabban dolgoznak a férfiakénál alacsonyabb beosztásban.

A sok botrány után a Facebook átalakul: a privát kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. Nagy kérdés, elhisszük-e Zuckerbergnek, hogy itt majd tényleg megvédi a felhasználók adatait. A Messenger és a Whatsapp előretolásával a cél  továbbra is az, hogy minél több interakció történjen a Facebookhoz tartozó felületeken: a megosztás helyett azonban a nagy üzlet most már a vásárlás, a közvetlen pénzutalás és a csevegőappokra fejlesztett egyéb online szolgáltatások lehetnek.

„8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” már a múlté A változások miatt szinte naponta felmerülő problémát jelent, hogy mi számít munkaidőnek. A rugalmas munkaidő-rendszerek alkalmazása - előnyeinél fogva -, inkább segíti, mint hátráltatja a termelékenység növelését. A munkaadókat és a munkavállalókat persze más és más cél vezérli a rugalmas munkarend bevezetésekor. A helyzetet a NEXON szakértői foglalták össze.

A szakma, amiből nem lehet megélni, de néha hozza a milliókat Vannak hivatások, amelyeknél általában nincs havi fizetés, mégis sokan – jól vagy rosszul, de valahogyan mégis – megélnek belőle, a tehetségesebbek (és a szerencsésebbek) pedig elismerésre és hírnévre is szert tesznek. Ilyenek például a művészeti szakmák, amelyek ritkán járnak kiszámítható, fix állással. 

Mielőtt lemásolná mások trendi irodáit, tegyen egy próbát a munkatér-analízissel! Csak ma hányszor érezte úgy a munkahelyén, hogy nincs egy perc nyugalma, és nem tud sehol zavartalanul telefonálni? Hány meetinget kellett áttennie helyhiány miatt, és hányszor megy el az életkedve, ha ránéz az irodai asztalára? Szerencsére ma már egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a munkahelyi környezet a dolgozók teljesítményére is jó hatással van. Utánajártunk, mi is az a munkatér-analízis, és miért éri meg belevágni.

Nem is gondolnád, mitől lesz vonzó a jövő munkahelye Korábban kevés példa volt arra, hogy egy cégnél a munkavállalókra egyéniségekként tekintsenek és úgy próbáljanak megoldásokat találni a felmerülő igényekre. Ez ma már sok helyen másképp van annak ellenére, hogy a teljes szabadság, vagyis az irodától való függetlenség a munkavállalók nagyon kis része számára elérhető csak. Ezért is fontos, hogy ha valaki 8-9 vagy még több órát az irodában tartózkodik, a lehető legjobb körülményeket kaphassa meg.

Az álláskeresés napi 8 óra munka Az álláskeresés egy munkanélkülinél napi 8 órás munka kell, hogy legyen, egy állásban lévő embernek nincs ennyi ideje, ráadásul munkaidőben nem illik állást keresni, meg etikailag is kifogásolható lenne. Emellett egy munkanélkülinek folyamatosan érdemes min. 8-10 lehetőséget menedzselnie,egy állásváltónak kevesebb is elég, de azoknak nagyon specifikus, kifejezetten neki való állásoknak kell lennie, hogy érdemes legyen utánuk menni.

Virtuális asszisztensek alkalmazásán is érdemes elgondolkodni
Nem robot, hús-vér ember. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a virtuális asszisztensek foglalkoztatása, miközben sokan még nem is hallották ezt a kifejezést. Van, aki robotokra asszociál, és olyan is akad, aki online titkárnőként képzeli el őket. Hogy mi az igazság? Ennek tisztázására beszélgettünk Kiss-Márton Adrienn HR szakemberrel valamint Botka-Ilyés Szilvi virtuális asszisztenssel.

Kiderült, hogy nem a közösségi média teszi tönkre a fiatalokat A boldogtalanság és a Facebook kapcsolata a legtöbb korábbi kutatásban valahogy úgy nézett ki, mint a tyúk meg a tojás: nem volt világos, hogy vajon amiatt neteznek többet a fiatalok, mert boldogtalanok, vagy azért boldogtalanok, mert többet neteznek. Az Oxfordi Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ, a Facebook-függők pedig fellélegezhetnek:a közösségi média nélkül is pont olyan üres, reménytelen és sivár lenne az életük, mint amilyen. Már persze ha üres, reménytelen és sivár az életük egyáltalán.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: