Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Kötelezően digitális káoszt okoz a transzformáció? Egy vállalat digitális átalakulása új üzleti lehetőségeket teremt, ugyanakkor szétfeszíti a meglévő, adott esetben merev vállalati kereteket. A változás okozta digitális káosz kezelése történhet a kommunikáció erősítésével, tréningek szervezésével, és egy kellően rugalmas szervezet kialakításával, ahol el tudják fogadni, hogy nem mindig a felső vezetőnek van igaza.

Mindent visz a webshopoknál a felhasználói élmény javítása Alaposanfelforgathatja a hazai e-kereskedelmi piacot az Extreme Digital és az eMAG összeolvadása, az új cég várható fejlesztései miatt lépéskényszerbe kerülhetnek a riválisok. Iparági jelzések alapján egyre nagyobb hangsúlyt kap a webshopok technológiai beruházásainál a perszonalizáció és a felhasználói élmény növelése.

Elkezdődhet a katonarobotok kora A robotika alkalmazását a hadseregben jelenleg még erős kétségek övezik, leginkább azért, mert ha egy ország tényleg elkezd katonai robotokat gyártani, onnan nagyon nehéz lesz megállítani a katasztrófát. Ezzel Dél-Korea nem sokat törődik: a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció (Defence Acquisition Programme Administration, DAPA) bejelentette, hogy hamarosan a természet inspirálta robotokat fognak bevetni a saját haderejükkel együtt, szerencsére még csak felderítésre.

Megvan a megoldás a húszezer hiányzó informatikusra? Sokat kérnek, kevesen vannak, de van megoldás. Igaz, ehhez gazdasági szemmel kell nézni az informatikát – állítja Odri Kornél, a SERCO Informatika szolgáltatási igazgatója. A megfelelően kiválasztott informatikai eszközök és megoldások használatával jelentősen javítható a termelési és szolgáltatási hatékonyság, ezért az informatika szerepe erősödik. A folyamat következtében a piac munkaerő-felszívása jelentős. Sajnos a fejlettségi különbségek miatt a nyugati piac elszívó ereje nagyobb, mint a hazai megtartó ereje.

Az Apple-élmény lehet a hazai bankok és az azonnali fizetés jövője – exkluzív interjú Hetényi Márkkal Determinált, hogy a bankok milyen sebességgel és mennyire agilisan építkezhetnek a digitális térben. A digitális változás már elkezdődött a bankszektorban, de ez mindenhol egy lassú folyamat. A GAFA digitális ökoszisztéma modelljét már kezdik itthon is megérteni a bankok, mégis hosszú évekre lesz szükség, míg képesek lesznek átállni a jelenlegi szeparált termékgondolkodásról, bankfióki értékesítésről és személyes tanácsadásról. 

3D nyomtatással készül Jeff Bezos Holdra szálló egységének motorja Az Amazon-főnök Bezos világűr felfedezésére, majd kolonizálására vonatkozó tervei, akárcsak Elon Muské és másoké elég képlékenyek még, az e célra alapított Blue Origin vállalat viszont előszeretettel használja az additív gyártótechnológiát. Hamarosan tesztelni is fogják a Holdra szálló egységhez szinte teljes egészében 3D nyomtatással készülő BE-7 motort.

Újabb meglepetés! Itt a friss GDP-adat! Az első negyedévben - szezonálisan és naptárhatással igazítottan - 5,2%-kal bővült a magyar gazdaság, jelentette a KSH. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 5,3% volt, előzetesen az elemzők 5,1%-ra számítottak, vagyis a teljesítmény még a magas várakozásoknál is erősebb volt valamelyest. Az előző negyedévekben 5% körül alakult a magyar gazdasági növekedés, és bár az idei évre lassulást várnak a szakértők, abban szinte teljes volt az egyetértés, hogy ez nem az első negyedévben kezdődött el. 

Elstartolt a Brillit.com nevű üzleti közösségi platform Sosem volt olyan egyszerű árajánlatot adni és kapni, mint most, köszönhetően a Brillit.com nevű új online üzleti közösségnek. Vége a keresők bogarászásának és a hosszas e-mail láncolatoknak: a tömeges árajánlatkérés folyamatát sikeresen leegyszerűsítette és automatizálta a rendszer. A száz százalékban magyar tulajdonban lévő platform jelenleg a B2B területre, ezen belül is a kis- és középvállalkozások összekapcsolására fókuszál.

Győrben bekapcsolták az 5G-t Kísérleti jelleggel az országban először Győrben kapcsolta be szerdán a Telenor az ötödik generációs (5G) hálózatát. Az élő, de zárt hálózattal a Széchenyi István Egyetemen megtörtént egy 5G-vel működő telefonnal az első 5G videóhívás is Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, valamint Jan Hanus,a Telenor Magyarország vezérigazgatója között. 

A Skynet átveszi a hatalmat a reklámok fölött? Milyen lesz a perszonalizált reklámok jövője? Tényleg jön a a reklám-Skynet, ami totálisan uralni fogja az emberiséget? Vagy inkább az lehetséges, hogy az ember kevesebb, de tökéletesen egyénre szabott hirdetést fog kapni? Szakértők szerint az átlag felhasználó számára kifejezetten pozitív eredménye lesz a robotvezérelt reklámoknak. Azt jósolják, hogy a mesterséges intelligencia bevetésével szűrhetők lesznek a spamek, a rosszindulatú és az adathalász reklámok. 

 

HUMAN

Tarol az okostelefonos életforma – nemcsak a fiataloknál Az ötvenesek körében egyre népszerűbb az okostelefon, és a fotót megosztó hetven éven felüli netezők negyede posztolt már szelfit magáról az NMHH legfrissebb, 2018-at vizsgáló kutatása szerint. Egy év alatt a 2017-es 51 százalékról 64 százalékra emelkedett az okostelefont használók aránya az ötvenes korosztály körében. A hatvan év feletti internetezők 46 százaléka már okostelefonon netezett (2016-ban ez az arány még csak 36 százalék volt). 

Megérkezett a fizetős Youtube Magyarországra Keddtől itthon is elérhetővé vált a Youtube Music és a Youtube Prémium, azaz a fizetős Youtube, amin reklámok nélkül lehet tartalmat fogyasztani, és a környezetet is kímélni. A Youtube Music egy külön alkalmazás, hasonló bármelyik streaming szolgáltatáshoz, csak bizonyos dolgokban más. Például abban, hogy nemcsak hagyományos értelemben vett zene van rajta,hanem videók, és azok a tartalmak is, amik esetleg a legnagyobb streaming oldalakon nem.

Könyvtárellátóként kezdte, ma 10 millió idegen nyelvű könyvet kínál online – a magyar mini-Amazon története Az angol nyelvű könyvpiacban az a szép, hogy nem tudsz olyan fura témát mondani, amiről ne jelent volna meg kiadvány: így az is talál magának olvasnivalót, akit a kunyhóépítés érdekel, az is, akit a kígyóbűvölés, meg az is, aki egzotikus gasztronómiai könyvet keres. Ez motiválja Janzer Frigyest, akinek több mint 20 éves könyvkereskedő cége, a Prospero Könyvei mára sokmilliós adatbázist épített fel külföldi kiadványokból. 

Londonba ment négy győri testvér, és még a Big Bent is lenyomta a vállalkozásuk A szabadulószobák akkor már elkezdtek terjedni Magyarországon.Mivel Gábor már kilenc éve Angliában élt testnevelő tanárként, közösen arra jutottak, hogy Budapest helyett Angliában vágnak bele a vállalkozásba. Januárban már dolgoztak a megvalósításon, Londonban egy lepattant külvárosi irodaházban húztak fel egy szabadulószobát 60 négyzetméteren. Teljesen önerőből, a győri származású testvéreknek csak szüleik és egyikük barátnője segített. 

Egyre több magyar fiatal él a mamahotelben Ahogy drágulnak az albérletek és a lakásvásárlás, nehezebb különköltözni a szülőktől. A 18 és 34 év közötti magyarok 42,2 százaléka él a szüleivel – derül ki az Eurostat – adataiból. A magyar fiatalok átlagosan 27 évesen költöznek el a szülői házból. A mostani adat a második legmagasabb az elmúlt tíz évben, és jókora növekedés az egy évvel korábbihoz képest, amikor még csak 40,8 százalékos volt az arány.

HRBEST néven HR-es szakmai verseny indul A pályázat célja, hogy megmutassa azokat a példaértékű HR-es munkákat, amelyek sikeressé teszik a cégeket és jobbá teszik a munka világát. A HRBEST nevezési kategóriái lefedik a HR legfontosabb területeit, de eközben előtérbe helyezik a jelen és a jövő HR-es kihívásait valamint a menedzsment szempontokat. A zsűribe a HR-szakma legkiválóbb szakemberei, a HR-rel párhuzamos területek (kommunikáció, marketing) szakemberei mellett cégvezetők is meghívást kaptak, hogy a pályázatok értékelése során a menedzsmentgondolkodás is megjelenjen.

Hogyan foglalkoztassunk nyáron diákokat - és miért? Az elmúlt években - sok más ágazat mellett - a diákmunkát szervező iskolaszövetkezeteket sem kímélte a munkaerőhiány: 2010-hez képest mostanra eltűnt a felsőoktatásban tanuló diákok egyharmada. Csökkent a férőhelyek száma az egyetemeken, és egyre több magyar diák megy külföldre továbbtanulni. A vonatkozó törvények szerint, ha a magyar diák hazajön nyári szünetre, de nem Magyarországon jár iskolába/egyetemre, akkor nem foglalkoztatható iskolaszövetkezeti kedvezménnyel. A hazánkban tanuló külföldi diákok viszont igen…

A munkahely nem helyettesíti az egyetemi tanulást Főként az informatikai és a gazdasági szakokra jellemző, hogy egy vonzó álláslehetőség elcsábítja a diákokat – pedig a cégeknek ebben felelőssége van, hiszen pillanatnyilag talán jó ötletnek tűnik pénzt keresni a tanulás helyett, de a karrierterveket erősen befolyásolhatja a diploma hiánya. A DXC Technology Hungary is rendszeresen együttműködik egyetemekkel, ám csakis csökkentett óraszámban alkalmaznak diákokat, hiszen a fő cél az egyetemi tanulmányok sikeres lezárása.

A csillagokat is lehazudják az égről az állásinterjúkon a magyar cégek Hiába hangoztatják a munkáltatók, hogy az új toborzás a megtartás, sok helyen még mindig az a gyakorlat, hogy lehazudják a csillagokat az égről. Aztán a jelentkező nagyot koppan, mert nemhogy az első napon, még utána sem nagyon érzi, hogy ő igenis fontos tagja a csapatnak - hívta fel a figyelmet Barathi Tamás. A Colibri HR Solutions alapítójával az employer branding létjogosultságáról, a coaching szemléletű vezetési kultúráról, a csoportos bölcsességről, illetve a vállalatok belső kommunikációjáról beszélgettünk.

Maradtak még kihívások a GDPR kapcsán Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy számos technikai és megvalósíthatósági probléma merül fel az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a tavaly május óta kötelezően alkalmazott GDPR kapcsán az adatbiztonsági kontrollok technológiai bevezetése és működtetése során. A legnagyobb kihívást továbbra is az éles rendszerekben jogalap nélkül tárolt személyes adatok törlése, valamint a teszt- és fejlesztői környezetek deperszonalizációja jelenti.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: