Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Tartalmak korlátok között Új üzleti modellt kell kialakítaniuk a tartalommegosztó platformoknak, ugyanis az EU 13-as („mémgyilkos”-nak csúfolt) cikkelye korlátozza az internetes tartalmak megjelenítését. Már nemcsak a tartalom előállítója felel a tartalomért, hanem az adott oldal üzemeltetője is, aki a tartalmat közreadta. De milyen szoftverekkel szűrhetjük a tartalmakat? És a szoftverek fel vannak készítve a jogszabályváltozásra?

Amikor az IT van a kormánykeréknél A digitalizáció azt is jelenti, hogy nem igazán lehet szétválasztani az informatikát és az üzletet: a kettő együtt tud hatékonyan működni, ahogy ezt az egyik legnagyobb világcég példája is bizonyítja. 130 globális informatikai rendszer, 500 millió látogató évente a weboldalakon, 21 olyan márka (köztük a Gillette, az Oral-B, a Pampers, az Ariel), amely évente világszinten 1 milliárd dollárnál nagyobb bevételt termel – a Procter&Gamble igazán nem vonhatja ki magát a digitális transzformáció hatásai alól.

Merre viszik az új szabályok a pénzforgalmi piacot? Az idei egy fontos év a pénzforgalmi piacokon – belépünk a nyílt bankolás világába, hatályba lépnek az erős ügyfélhitelesítésre vonatkozó rendeletek, elindul az azonnali fizetési rendszer. Mindez ráadásul szabályozói kezdeményezésre. Boris Martinovicot, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját kérdeztük a pénzforgalmi piac szabályozásának hatásairól.

A kiterjesztett blokklánc algoritmusokról A blokklánc keretrendszerek jelentős elméleti és koncepcionális fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár évben. A kutatás egyik legfontosabb iránya az úgynevezett skálázhatósági problémák legyőzése. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a nyilvános blokklánc rendszerek áteresztő képessége eléggé limitált. A Bitcoin hálózat 3,5-7 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként, míg az Ethereum körülbelül 15-öt. 

Felhők, ha találkoznak Közvetlen összeköttetést teremtett felhőszolgáltatásai között az Oracle, így a felhasználók könnyedén tudnak folyamatokat és adatokat mozgatni a két felhő között. Az együttműködés komoly lehetőségeket teremt a két cég vállalati felhasználói számára. A sajtóközlemény szerint a felhők között megvalósított közvetlen hálózati kapcsolatnak köszönhetően zökkenőmentesen lehet majd akár üzletkritikus feladatokat is migrálni a Microsoft Azure és az Oracle Cloud között, illetve összekapcsolhatók lesznek az olyan Azure szolgáltatások, mint az Analytics és az MI az Oracle Cloud szolgáltatásaival, például az Autonomous Database-zel.

Újabb Vodafone 5G állomások várhatók Budapesten Jelen évszázadunk az összekapcsolódás és a technológia évszázada lesz, de milyen szerep jut ebben az egyénnek, a kormánynak és az ITK piacnak? Hova vezet a technológia véget nem érő fejlődése? Utánajártunk az Infoparlamenten. A Felsőház pódiumán egymást váltották a kormányzati szereplők, telekommunikációs világcégek első emberei és az oktatási szakemberek. 

Sosem fogynak ki a projektekből és az ötletekből Májusban tartották 31. Körkapcsolás konferenciájukat, ami ezúttal a projektmenedzsment területén jelentkező generációs különbségekről és azok kezeléséről szólt. Nos, ahogyan a generációváltás modernizációt, előrehaladást is hoz magával, úgy fejlődik, bővül évről évre a Magyar Projektmenedzsment Szövetség is. Az újításokról a szervezet elnökével, Cserna Józseffel beszélgettünk.

Öt európai piacon már ötezer e-kereskedelmi céget szolgál ki a magyar BarionMagyarország egyik piacvezető fintech cége így már több mint ötezer e-kereskedelmi partnert szolgál ki Európa-szerte, eddig közel másfél millió felhasználó fizetett már a rendszerrel, havi szinten több milliárd forintos forgalmat lebonyolítva. A Barion az év végéig Big Data alapú AdTech (reklámtechnológiai) megoldásával is piacra lép.

Ne gyorsabban, mint az ügyfél! Bár gyakorlatilag a létező összes modern technológiát használják, a gyártóipar élenjáró globális vállalatai mégsem csak a technológiára helyezik a hangsúlyt, amikor digitalizációról beszélnek. Szervezeti átalakulás, kultúraváltás – ezek legalább akkora szerepet kapnak a jövő vállalatának kialakításában.

Nagyon rosszul érintené Európa 5G-fejlesztését a kínaiak kizárása A Huawei és a ZTE kínai távközlési berendezésgyártó vállalatok kizárása az európai 5G hálózati fejlesztésekből 55 milliárd euró többletköltséget és legalább másfél év késedelmet okozna a dolgok internete (IoT) működtetéséhez szükséges ötödik generációs mobil adatátviteli szolgáltatások beindításában Európában a GSMA szakmai képviseleti szervezet tanulmánya szerint.

Megfelelő táptalajt adnak a kiberbiztonsági ötleteknek A kiberbiztonság területén is megvannak a tehetségek, de ezzel foglalkozó startupot indítani az átlagosnál is nehezebb. Ezeken a kezdeti nehézségeken akar átlendíteni néhány kiválasztott ötletet az OXO Cybersecurity Lab inkubátorprogram, mondta el nekünk Illés Gábor, a Lab ügyvezetője és Krasznay Csaba programvezető, mentor.

A magyarok megállítanák a gyilkos robotokat, a nagyhatalmak ragaszkodnak hozzájuk Gyilkos robotnak nevezik azokat a fegyvereket, amelyek emberi közbenjárás nélkül választanak maguknak célpontot, és hajtják végre a támadást. Ezeket másképp halálos autonóm fegyverrendszereknek (lethal autonomous weapons, LAWs) is szokás nevezni, a lényeg, hogy olyan mesterséges intelligenciával rendelkező gépek, amik emberi utasítás nélkül ölnek. Kell-e félnünk tőlük, és hogy mit tesz a világ azért, hogy ne kelljen?

USA vs. Huawei: a mester háborúja a legjobb tanítványával Az amerikai vállalatok a kilencvenes évek eleje óta döbbenetes ütemben helyezték át termelésüket Kínába. Ezáltal napjainkban az amerikai politika kettős problémával szembesül – részben feldolgozóipari, részben pedig technológiai kérdésről van szó. Előbbit az amerikai cipőgyártók Donald Trumpnak írt közös levele is mutatja, ebben a kínai termeléssel elért profitjuk és tőzsdei eredményeik miatt aggódnak. Technológiai oldalon ugyanakkor egyes kínai cégek bedolgozóból komoly versenytársakká váltak. 

 

HUMAN

Kollektíven robogunk a kiégés felé? Frusztráltak, elégedetlenek, túlterheltek, de a stresszkezelésben nem jeleskednek a hazai munkavállalók, ami egyenes út lehet az úgynevezett munkahelyi kiégés felé – derül ki a Workania online kutatásából. Az úgynevezett burn-out szindróma több ember érint, mint azt gondolnánk, nem véletlen, hogy május végén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegségnek nyilvánította. Szerencsére a munkáltatók sokat tehetnek a dolgozói jólét, vagyis inkább jól-lét érdekében; akár egy csapatépítő is csodákra képes.

Hogyan keresünk állást manapság, mobilon vagy számítógépen? A magyar internetezők körében álláskereséshez ma már csaknem annyian használnak mobiltelefont (74 százalék), mint számítógépet (77 százalék). A két csoport között jelentős az átfedés, de az elmúlt 3 évben egyértelmű trendként rajzolódott ki az okoseszközök előretörése. A mobilról böngészők aránya a vizsgált időszakban 8 százalékkal emelkedett, ezzel szemben a számítógépet használók drasztikusan, 19 százalékkal lettek kevesebben.

Munkahelyi viszonyok vagy harcok? – Hasznos tanácsok a munkahelyi kapcsolatokhoz A munkahelyi kollektíva kicsit olyan, mint a család: nem válogathatjuk meg, hogy kikkel akarunk naponta nyolc–tíz órát együtt tölteni. A csapatmunka tehát közismert, bejáratott és egyben elkerülhetetlen stratégiává vált a napjainkban, azonban számos negatív vonzata is akad. A „sok lúd disznót győz” elv valóban győz? Munkahelyi viszonyok vannak vagy inkább harcok? A kollégáink a csapattársaink vagy inkább a versenytársaink? 

Egymilliót bukna a munkahelyünk, ha átlagkeresőként otthagynánk Az egyik legkönnyebbnek tűnő pénzkereseti lehetőség jelenleg Magyarországon, ha van egy olyan ismerősünk, akit át tudunk csábítani a munkahelyünkre. Egy egyszerű beajánlással akár százezreket kereshetünk, már ha olyan munkahelyen dolgozunk. A munkaerőhiánnyal sújtott magyar gazdaságban ugyanis számos cég jutalmazza alkalmazottait, ha sikeresen ajánlják be ismerőseiket.

Útmutató a sikeres munkavállaláshoz A kutatás célja egy felmérés készítése volt, hogy az egyén, aki karrierjét tervezi, vagy épp karrierváltás előtt áll, milyen szakemberhez fordulhat segítségért, és ténylegesen kit keres fel. Maxim Valentina2018 őszén a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának Tudományos Diákkonferenciájára (TDK) készített pályamunkájával második helyezést ért el.

Közel 500 ezer kilométert a tekertek a Bringázz a munkába! tavaszi kampánya alatt Több mint ötezer biciklis együttesen közel 500 ezer kilométert tekert a Bringázz a munkába! kampányban május 6. és 31. között Magyarország egész területén. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy a jövőben nemcsak ezzel a kampánnyal, hanem más kormányzati intézkedésekkel is tudják támogatni a kerékpárral munkába járást.

A legnagyobb magyar sztárokat már felépítette, most hétköznapi embereknek segít a menedzsernő „Mindig is az első második ember akartam lenni valaki mögött, eszem ágában sem volt előtérbe lépni” – mondja Kende-Hofherr Krisztina, a Forbes 2018 áprilisának címlaposa, a legnagyobb hazai sztárok menedzsere. Most mégis arról kérdezem egy budai kávézóban, miért lépett motivációselőadói szerepbe. Vagy egyáltalán: miért szeretne egy 220 milliós árbevételű, piacvezető cég alapító-tulajdonosa, hétköznapi emberek százainak, ezreinek problémáival foglalkozni?

Meglepetések a XV. Manager Open fehérvári állomásán A 2019. évi Országos Menedzser Teniszbajnokság győri, majd nyíregyházi versenyét követő újabb sikeres állomás Székesfehérvár volt. Miután a szabadtéri pályák talaja a soknapi esőzések miatt még meglehetősen puha volt, és az időnként felerősödő szél is zavarta a játékosokat, nem csoda, hogy az indulók zöme inkább a fedett pályát választotta.

Facebook organikus elérés: változások és új stratégiák Az elmúlt hónapokban több olyan változást vezetett be a Facebook organikus elérését illetően, amelyek sok cég marketingjére negatív hatással lehettek. Az alábbiakban a socialmediaexaminer.com Mari Smith Facebook tanácsadóval készült interjújának összefoglalóját olvashatjátok, melyben arra keressük a választ, hogy hogy lehet a változások ellenére is a kihozni a maximumot a Facebook organikus eléréseinkből. 

Színek tudatos alkalmazása az e-kereskedelemben Az ember vizuális lény. Az agynak továbbított információ 90%-a a látottakon alapul, és ezeket az információkat kb. 60 000-szer gyorsabban dolgozza fel az agyunk, mint bármilyen más beérkező információt. A legtöbb ember számára leginkább a látottak számítanak, és ez alól a vásárlóid sem kivételek. Lehet, hogy nem tudatosul bennük a vállalkozásod arculatának színsémája, vagy nem nyűgözi le őket a gondosan kiválasztott CTA gomb árnyalata, de a tudatalattijukban minden esetben reagálnak rá valahogy.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: