Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Javaslat készült egy, a mesterséges intelligencia igényeit is figyelembe vevő nemzeti adatpolitikai stratégiára A stratégiai javaslat az EU-ban elindult adatpolitikai folyamatok, a 2016-ban elkészült Fehér könyv a nemzeti adatpolitikáról című dokumentum javaslatai, valamint a legjobb nemzetközi gyakorlatok figyelembevételével világos célrendszert és egy feszített intézkedési tervet kínál a gyors előrelépéshez egy jól működő nemzeti adat-ökoszisztéma megteremtése érdekében.

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben Chris Hughesnem csak a Facebook egyik alapítója, a közösségi oldal gyakori kritizálója is. A szakember most a Libra nevű pénznem miatt érezte úgy, hogy fel kell szólaljon. Nem tartja jó ötletnek Chris Hughes, hogy saját pénznem és a mögöttes rendszer fejlesztésébe kezdett a Facebook - így összegezhető a közösségi oldal egykori társalapítójának a Financial Times-ban megjelent véleménycikke, melyben Hughes komoly veszélynek nevezi a Libra digitális valutát.

3D fémnyomtatással újít a Német Vasút Az angol állami vasúttársaság mellett más európai vasúti cégek szintén próbálják alkalmazni at additív gyártást. A Deutsche Bahn a szintén német GEFERTEC 3D fémnyomtató-fejlesztő és beszállító technológiájával állít elő pótalkatrészeket. Az új technikát pilotprojektként tesztelik, régebbi mozdonyok nehezen előállítható, már nem gyártott stb. darabjait kivitelezték vele.

Öreg okostelefonokkal harcolnak a dzsungelek pusztítói ellen Egyetlen öreg mobillal 300 hektárnyi esőerdő-terület megfigyelése és védelme oldható meg. A rendszert a legmodernebb szoftvertechnológiák segítik. Egy kaliforniai társadalmi szervezet arra talált megoldást, hogyan lehet hasznosítani az öreg és kidobásra ítélt okostelefonokat az esőerdők védelme érdekében – miközben az ember által levetett elektronikai hulladékok környezetszennyezéséről beszél a világ.

A magánszféra élharcosává vált az Apple Sokan foglalkoznak azzal, hogy milyen információkat adnak tovább, mások pedig egyáltalán nem, de az érzékelhető, hogy a téma egyre népszerűbb, egyre több felhasználót érdekel. Az emberek lassan kezdik megérteni, hogy mennyire fontos a magánszféra egy jól működő társadalomban és hogy a társadalomnak egyre több energiát kell befektetnie abba, hogy garantálni tudja a magánéletet a tagjai számára.

Több mint 45 ezer működő cégnél nincs még cégkapu A Credit Online-tól kapott adatok alapján a 2019. június 20-án mért adat szerint a cégek 8 százaléka még mindig nem rendelkezik cégkapuval, ami sürgős kormányzati intézkedést igényel! – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Ismeretes, hogy az új cégek úgy jöhetnek létre, hogy nincs cégkapujuk, illetve a cégkapu-elbírálási folyamatot egy vállalat, a NISZ Zrt. végzi, így a hibás döntést nem lehet hatósági eljárásban vizsgálni.

Egymillió számlatulajdonosnál rezeg még a léc Fellélegezhet az a több mint egymillió banki ügyfél, aki még nem végezte el a kötelező banki adategyeztetést, következés képpen két nap múlva zárolhatták volna a számláját. A parlament ugyanis várhatóan hétfőn, de legkésőbb kedden határozhat arról, hogy az adategyeztetési határidőt június 26-áról augusztus 31-ére tolja ki. A bankok amúgy már kérték korábban a hosszabbítást, és egy hónappal több halasztást kértek.

Öt szuperszámítógépekkel foglalkozó kínai céget tett tiltólistára az USA Az Egyesült Államok folytatja a háborút a kínai vállalatok ellen, ugyanis öt, szuperszámítógépekkel foglalkozó kínai céget tettek tiltólistára. Ugyanakkor a Huawei-re vonatkozó májusi döntéssel ellentétben ezt most lényegi indoklás nélkül érvényesítették. Utóbbi azért érdekes, mert az USA eléggé figyelt arra a látszatra, hogyha már egy vállalatot nemzetbiztonsági kockázatnak minősítenek, akkor arra legyen is valami alapjuk. 

Bill Gates élete legnagyobb hibájának tartja, hogy lecsúsztak az Android helyérőlHiába volt piacvezető pozícióban a Microsoft a 2000-es évek elején, mégis lemaradt a mobiléráról. A sorozatos rossz döntések miatt a cég gyakorlatilag lecsúszott az okostelefon-éráról, és ahelyett, hogy piacvezetővé lépett volna elő ezen a fronton, számtalan (kétségbeesett) próbálkozás után végül feladták a windowsos telefonokat –mostanra pedig androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft. (Némi fény viszont ennek ellenére is van az alagút végén.)

Száguldott a hazai infokommunikációs ágazat Az információ, kommunikáció ágazat vállalkozásai 776 milliárd forint árbevételt értek el idén az első negyedévben, 7,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetesi adatok alapján. A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai szolgáltatás és az információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 15,3 százalékkal 337 milliárd forintra emelkedett.

 

HUMAN

Európához zárkózó hazai bérek Látványosan megugrottak a hazai keresetek, már három éve tart a 10 százalék feletti bérnövekedés. A jelenség hátterében a tartós munkaerőhiány áll, de az uniós bérek még mindig kétszer, háromszor magasabbak, mint a magyar fizetések. Csak a felső szinten lévő menedzserek érik el az uniós nagyságrendű javadalmazást (bizonyos ágazatokban).

Bőségesen van kereslet a piacon az új dolgozókra Májusban a munkaadók összesen 26,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be. A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területére össz­pontosult, de jelentős volt a bejelentések száma Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében is. Az esztendő ötödik hónapjában összességében 102,1 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 73,4 ezer maradt betöltetlen – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból.

Érdekes kísérletet folytat az Instagram: eltüntetik a like-okat a képekről? A korábban kiszivárgott pletykáknak megfelelően a Facebook a május eleji F8 Developers Conference keretein belül bejelentette, hogy egy új funkciót, azaz helyesebben talán egy meglévő funkció eltörlését kezdi tesztelni a kanadai piacon: a like-ok számának elrejtését. A döntést azzal magyarázzák, hogy a like vadászat nincs jó hatással a felhasználók mentális egészségére. Jelenleg például sok felhasználó inkább törli azokat a posztokat, amelyek nem kapnak elég like-ot. 

Globálisan a vállalatok csupán 27 százaléka rendelkezik komplex egészségprogramokkal Már rég elavult az a nézet, hogy az egészség meg van írva a génjeinkben, és nem tehetünk semmit érte. Ikerkutatások tanulságai szerint a gének szerepe ugyanis csak 3-10 százalékban határozza meg az egészségünket, és számos más kutatás mutatta meg, hogy életmódváltással rengeteget tudunk javítani egészségünkön. Nem véletlenül uralkodik az egészségfejlesztés piacán is egyre inkább az a trend, melyben a személyes felelősségvállalás és az egészséget támogató munkahelyi kultúrák kapnak hangsúlyt. 

Így tanítanak a magyar pedagógusok - friss felmérés érkezett A magyar pedagógusok nemzetközi összehasonlításban kevesebbet fegyelmeznek, sokat gyakoroltatnak és felkészültebbnek érzik magukat az átlagnál. A kiscsoportos és projektalapú feladatmegoldás ugyanakkor itthon még kevésbé jellemző - idézi az OECD tanítási módszereket vizsgáló legújabb felmérésének megállapításait a Magyar Nemzet.

A túlórázás növeli az agyvérzés kockázatát A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át túlóráztak rendszeresen - állapította meg az amerikai kardiológusok társaságának (AHA) lapjában, a Stroke-ban frissen megjelent tanulmány. A francia orvostudományi kutatóintézet (INSERM), két kórház és két egyetem kutatói több mint 143 ezer felnőtt munkára, dohányzásra, nemre és életkorra vonatkozó adatait elemezte.

A Microsoft iskolai csapatokat készít fel a 21. századi oktatásra Szemléletformálás, vízióalkotás, XXI. századi tanítás, inspiráló szakmai közösség és a legjobb gyakorlatok megosztása – erről szól a Microsoft Innovatív Iskola Program következő éve, amelyre már lehet jelentkezni. Olyan iskoláknak szól a program, ahol már felismerték, hogy itt az ideje a változásnak, ahol nem kérdés, hogy a XXI. század kihívásaira huszonegyedik századi oktatási módszerekkel lehet válaszolni. Ahol a tantestületben megvan az elhatározás arra is, hogy a saját megoldásaikat is kipróbálják – a digitális eszközök és a technológia lehetőségeit kihasználva.

Hivatalosan kevesebb a gond a szabadságkiadással, a munkaadók mégis egyre többet vesznek el dolgozóik pihenőidejéből Ezt a munkaadók is tudják, a megrendelések teljesítése miatt mégis vállalták a szabálytalanság következményeit – derül ki munkaügyi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatait összefoglaló pénzügyminisztériumi jelentésből. A hatóság 2018-ban csaknem 16 ezer munkáltatót és 69 ezer dolgozót ellenőrzött, az érintettek több mint kétharmadánál pedig fel is tártak valamilyen munkaügyi jogsértést. 

Kijevig mennek, hogy a hazai cégek elfelejthessék a munkaerőhiányt Egymillió magyar munkavállaló dolgozhat külföldön, derült ki az OECD nemzetközi gazdasági szervezet elemzéséből. Érzik ennek hatásait a cégek: egyre nehezebb munkaerőt találniuk. Az országok közti munkaerőáramlás azonban Magyarország irányába is megtörténhet. Ennek lehetőségét az elsők között ismerte fel a HSA Group, amely harmadik országbéli állampolgárok munkaerő-kölcsönzésével is képes zökkenőmentessé tenni a hazai cégek működését.

Nyugdíjasként is influencerkednének a magyar fiatalok Jó egészség, a rokoni kapcsolatok ápolása és példaképként élni az ifjúság számára – ezek a mai húszas éveik elején járó fiatalok legfőbb vágyai saját nyugdíjas éveikre. Az OTP Nyugdíjpénztár friss, reprezentatív kutatása szerint, míg a hagyományosan Z generációként számon tartott korosztály 61 százaléka aktív éveit követően anyagi függetlenségben tervez élni, addig majd 80 százalék nem tesz félre a nyugdíjas éveire. Több mint harmaduk azzal sincs tisztában, hogy mire valók a nyugdíj célú öngondoskodási formák.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: