Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

A klímaváltozás a mi világháborúnk Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász talán a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági gondolkodója, akit sikerült pár kérdésre elkapnunk, amikor a CEU diplomaosztójára Budapestre utazott. A tudományos és közéleti lapokban is rendszeresen publikáló amerikai közgazdásszal arról beszélgettünk, hogy szerinte meg tudjuk-e állítani a klímaváltozást, hogy recesszióba sodorja-e a világot Donald Trump, és hogy föl kell-e darabolni a Google-t.

Vajon hol lesz az európai Szilícium-völgy? Jelenleg Európában startup körökben az egyik legvonzóbb helynek Berlin számít: az itt működő kezdő technológiai cégekhez évente mintegy 2 milliárd euró kockázati tőke vándorol. A McKinsey & Company tanácsadó cég elemzői arra számítanak, hogy a német fővárosban a múlt évhez képest 2020-ig 100 ezer új munkahely fog létrejönni a technológiai szektorban. A pezsgő üzleti életre jellemző, hogy az itt működő startupok 11 százaléka külföldi (máshol ez az arány rendszerint 2 százalék környékén mozog).

Több ezer embert vesz fel az Apple Az Apple jelentősen bővíti Seattle-i jelenlétét, a tervek szerint 2 ezer új alkalmazottnak lesz hely a cég két toronyházában, amely az Apple főhadiszállásához lesz közel. 2019-ben 60 ezer négyzetméternyi irodát nyit meg az amerikai technológiai vállalat, ahova már idén kétszáz új alkalmazott érkezik, és a következő öt évben az itt dolgozók száma eléri majd a kétezer főt.

Budapest után az USA-ban is globális service centert nyit a Getronics A globális információ- és kommunikációtechnológiai szolgáltató legújabb ügyféltámogatási központja Dél-Karolinában nyílik, ahonnan Észak- és Latin-Amerika, Európa, Ázsia és a Csendes-óceáni térség ügyfeleit szolgálják majd ki. Az új központ a vállalat globális, nyolc ügyféltámogatási központból álló hálózatának részeként jön létre. Ezek sorába tartozik a Budapesten több mint 10 éve működő Getronics Global Service Center is, 120 fős helyi csapattal, mely 55 ország részére nyújt támogatást, főként az EMEA régióban.

Július elsejétől alapértelmezett a Mobile-First Index az új weboldalakon Július elsejétől a Mobile-First Index lesz az alapértelmezett indexálás minden olyan új weboldalon, amivel a Google robotja eddig még nem találkozott. A keresőcég internetszerte platformtól független, reszponzív weboldalakat szeretne látni. A kereső felismerte, hogy a jövő az okostelefonoké, ezért a weboldalak jelentős részét ma már a számítógépes változat helyett azok mobilos nézete alapján indexálja. Januárban bejelentették, hogy a keresések felét már az új módszerrel szolgálja ki a Google.

Ultimátumot kaphat az Ericsson és a Nokia? Úgy tűnik, hogy nem csupán a kínai konszern lett célpont az Az USA-ban, hanem az Ericsson és a Nokia is, ugyanis a The Wall Street Journal bennfentesektől származó értesülései alapján a Trump-kabinet arra akarja felszólítani a két gyártót, hogy a jövőben ne Kínában készítsék el vagy fejlesszék ki az 5G-hálózatokhoz szükséges eszközeiket. A két európai céget már meg is kérdezték az amerikai kormány képviselői arról, hogy képesek lennének-e a routerek, a szoftverek és más termékeik Kínán kívüli gyártására.

A kínai Netpincér már többet ér, mint a legnépszerűbb keresőmotor Kína három meghatározó technológiai cégére gyakran hivatkoznak BAT-ként, ami a Baidu, Alibaba és a Tencent nevek első betűiből álló szócska. Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan cserélni kell valamelyik betűt abban, mert a Meituan Dianping nevű, 2010-ben alapított cég látványos erősödéssel szorongathatja meg az eddigi éllovasokat.

A compliance digitális átalakulása Az AI mindent megold, az AML compliance-t is? A SAS Instutite és a Consortix közös szakmai eseményének fókuszában ezúttal a törvényi megfelelés (compliance) területe állt, melynek digitális átalakulását vitatták meg résztvevő szakértők bevonásával. A pénzintézeteket célzó rendezvényen az ágazatot foglalkoztató trendek kerültek terítékre.

Nem elég a technológiai beruházás, 7 dolog szükséges még az üzleti sikerességhez a jövőben Az Oracle és a WHU – Otto Beisheim School of Management új közös kutatása szerint az üzleti hatékonyság kétharmaddal növelhető a megfelelő technológiák alkalmazásával és a tanulmányban feltárt 7 fő faktor figyelembevétele mellett. Kétharmaddal nagyobb üzleti hatékonyság érhető el, ha az új technológiák bevezetéséhez céges kultúra és hosszútávú digitális jövőkép is társul. A kutatási eredmények szerint szoros összefüggés van az üzleti hatékonyság és a vállalat általános átalakulása között.

Adategyeztetés kitolása: nem felhőtlen a bankok öröme Merthogy hiába kaptak a kértnél is hosszabb, négyhavi haladékot arra, hogy azonosítsák az azzal még adós mintegy egymillió ügyfelüket, az az új kötelezettség, miszerint a törvény hatályba lépésétől számított harmadik munkanap végéig, azaz e hét péntek délutánig értesíteniük kell a még érintett ügyfeleket, rendkívüli terhet ró rájuk.

 

HUMAN

Már az apró figyelmesség is a fluktuáció ellenszere lehet A fluktuáció megelőzése a vállalat átlátható működésével és őszinte külső-belső kommunikációjával kezdődik. Ha sikerült megtalálnunk a vállalati kultúrához leginkább illő alkalmazottakat, akkor az apró figyelmességek megléte a mindennapi munkamenet során, a világos karrierút, a (semmibe sem kerülő) dicséret és az építő jellegű értékelés is a céghez kötheti a dolgozókat.

Nem nagyon foglalkoztatja a felhasználókat, hogy a techcégek mit kezdenek az adataikkal Miközben a nagy techcégek egyre több és több információt tudnak megrólunk folyamatosan, és egyre közelebbről követik nyomon minden lépésünket, van egy dolog, amiben elég biztosak lehetnek: minket ez az egész nem is zavar annyira. Az Axios iparági felméréseket ismertetve ír arról, hogy a techóriások fogyasztóinak többségét annyira nem zavarja a személyes adatainak sorsa mindaddig, amíg jó termékeket vagy szolgáltatásokat kap ezektől a cégektől. 

Egyre népszerűbb az otthoni munka Egyre több vállalat engedélyezi munkavállalóinak a távmunkát, az Egyesült Államokban már négymillió ember - a munkaerőpiac 3%-a - dolgozik otthonról. Egyes területeken több mint 50%-ot nőtt csak tavaly az otthoni munkavállalók száma - derül ki a FlexJobs adataiból. A CNBC összeszedte, melyek azok a területek, ahol a legnagyobb arányban nőtt az otthoni munkavállalók száma a tavalyi évben és a Payscale adatai alapján összeszedték azt is, mennyi e munkakörökben az átlagos éves fizetés.

Mennyire befolyásolja külsőnk az állásinterjú kimenetelét? Minden személyes ügyfélkapcsolattal járó munkakörnél előny a csinos, esztétikus külső, hiszen a vezetők fontosnak tartják, hogy a cég arcai jó benyomással képviseljék a nyilvánosság előtt a vállalatot. A szép embereket értékesebb munkavállalónak tartják, és keményebb munkaerőt látnak bennük. A Rice Egyetem kutatóinak tanulmányában megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik arcán anyajegyek, hegek vagy foltok találhatóak, róluk a kérdezőbiztosok kevesebb információt tudtak felidézni, ami negatívan befolyásolta az értékelést.

A fenntarthatóság, az oktatás és a közlekedés érdekli a fiatalokat Mondj a környezetedből egy problémát és hozz rá kreatív, reális megoldásokat! - így hangzott a British Council People 2 People projektjének felhívása. A kampány célja az volt, hogy népszerűsítsék a társadalmi felelősségvállalást a fiatalok körében. Közel 200 fiatal reagált jobbnál jobb ötletekkel. A résztvevők öt témakörben oszthatták meg ötleteiket (egészség/sport, közlekedés, társadalmi probléma, környezetvédelem és oktatás), és utóbbi kettő elsöprő népszerűségnek örvendett. Több mint 80 ötlet érkezett az újrahasznosításra, fenntarthatóságra és az erőforrásokkal való takarékoskodásra.

Itt van a nagy magyar gamer felmérés, lehet szörnyülködni Az átlagos internetezők másfél, a core gamerek alkalmanként közel két és fél órát töltenek játékkal − ez utóbbi épp fele annak az időnek, amit egy átlagos magyar egy átlagos napon tévénézésre szán. Az LG Electronics (LG) friss, reprezentatív, országos kutatása azt mérte fel, hogy mivel, milyen gyakorisággal és milyen eszközökön játszanak a magyar gamerek − vagyis azok, akik gyakran és sokféle játékkal szórakoznak, de nem erről szól az életük − valamint az átlagos internetezők.

„A technológia folyamatosan alakítja a magánszférát, így az alkotmányjogi mércéket” A technológia folyamatosan alakítja a magánszféra terjedelmét, amelyre válaszként a bíróságok ehhez igazítják az alkotmányjogi mércéket. Ennek megfelelően a bíróságok a technológiai változások tükrében is a magánszféra védelméneknagyjából azonos szintű megőrzésére törekednek – fogalmazott Orin Kerr, a University of Southern California Gould School of Law jogászprofesszora.

A robotok nem veszik el az emberek munkáját. Illetve dehogynem Az Oxford Economics tanulmánya szerint a következő évtized végéig 20 millió állás is megszünhet a robotok térnyerése miatt. Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a robotok miatt kirúgott emberek jelentős része azt fogja tapasztalni, hogy a szolgáltatószektor általuk elvégezhető feladatait már ugyancsak kisajátították maguknak az automatizált megoldások. Azt elismerik, hogy az automatizálás teremthet is állásokat, illetve segítheti a gazdasági növekedést. Viszont növekedhetnek a jövedelmi különbségek, melyek megelőzése csak állami beavatkozással lehetséges.

Ezért nem fizetnek a magyarok bankkártyával Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) közleménye szerint a kutatás egyértelműen megállapította, hogy a háztartások többsége rendelkezik bankkártyával, okostelefonnal és laptoppal. A válaszadók kétharmadának van otthonában internet előfizetése, leggyakrabban kapcsolattartásra, hírek olvasására használják az internetet, az internetezéssel töltött órák száma átlagosan napi 3 óra. A kutatás szerint az elektronikus fizetési módokat megszokásból mellőzik, 46 százalék ezért készpénzzel fizet. 

Átalakul a munkaerőpiac, a negyedik ipari forradalom hatására Egy újabb ipari forradalom korszakát éljük, amely alapjaiban alakítja át a munkaerő-piaci viszonyokatés a lehetséges karrierutakat. Milyen következményekkel jár a technológiai fejlődés a munka világában, és mire kell figyelned, hogy képben maradj? Tóth Réka szakértő foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. Az automatizálás révén sok munkahely és munkatípus megszűnésére lehet számítani, de ezeknek a technológiáknak a megjelenésével új szakmák és munkahelyek jönnek létre.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: