Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Itt a fordulat: feloldják a Huawei elleni szankciókat – de nagy kérdés, hogy mi történik ezután A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat. Ezzel még csak keretet biztosítottak egy későbbi, lehetséges megállapodáshoz, az viszont már konkrétum, hogy Donald Trump sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányzat ismét lehetővé az amerikai cégek beszállítsanak a Huaweinek.

Senki sem akar a hírekért fizetni Mióta a Facebook sok ember első számú hírforrásává vált, rendkívüli módon foglalkoztatja a szakembereket, hogy a világ és egyes nemzetek társadalma milyen módon keresi és fogyasztja a híreket. A Reuters Institute Digital News „The Digital News Report: Australia 2019” című jelentése 38 országon keresztül vizsgálta, hogy hogyan viszonyulnak jelenleg a hírekhez. A felmérésből kiderül, hogy globálisan az emberek még mindig elsősorban offline értesülnek a hírekről. A televízió és a rádió tehát még mindig prioritást élvez, ha információszerzésről van szó.

A magyar cégeknek drága a robotizáció, egyre jobban lemaradnak A magyar vállalkozások digitális felzárkózását, korszerű technológiák és alkalmazások használatát sürgették közös sajtótájékoztatójukon Budapesten a Cloudera, a Dell Technologies és a Reach képviselői. Rab Gergely, a Dell Technologies tanácsadója hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok digitális lemaradása csökkent, de egy részük még mindig elzárkózik az újítások elől, és szakmai szinten felkészült cégek maradnak le digitális fejletlenség miatt. 

Egy korszak vége: Jony Ive otthagyja az Apple-t Közel 30 év után távozik az Apple-től Sir Jony Ive, a cupertinói cég megkerülhetetlen és egyik legfontosabb embere – a hírt maga a vállalat jelentette be. A közlemény szerint saját vállalkozás indítása miatt szakít az Apple-lel, habár ez csak papíron lesz így, a formatervező és az almás termékek felelőse ezután is kapcsolatban marad, az Apple lesz ugyanis Ive LoveForm névre keresztelt üzletének első (és alighanem kiemelt) ügyfele/partnere. Azt egyelőre nem tudni, mit is jelent ez a minősítés.

Bécs humanista Szilícium-völggyé alakulna A technológia szolgálja a társadalmat és ne fordítva, a fejlődés új irányát pedig Európának kell megmutatnia – nagyjából így foglalható össze a Bécsben tartott digitalizációs konferencia fő üzenete. Bécs okosvárossá akar válni, amihez minél több kutatót és vállalkozást csábítanának a városba. De nem új Szilícium-völgyet szeretnének létrehozni, hanem az emberekkel együtt és az emberekért akarnak digitális szolgáltatásokat fejleszteni.

A technológia teljesen átformálja a szállítmányozást Mesterséges intelligencia alapú fogyasztásoptimalizálás, Internet of Things (IoT) eszközök segítségével történő fuvarkövetés, Big Data elemzésre épülő logisztikai tervezés. Mind azt jelzik, hogy egy szállítmányozó cég folyamatosan lépést tart a technológiai fejlődéssel.Az újkori innovációk olcsóbbá és hatékonyabbá tehetik az áruszállítást, az a cég, amely a technológiában is képes lépést tartani, végső soron a partnereinek szerez versenyelőnyt. 

Dübörög az Apple Music – elérte a 60 millió előfizetőt Apple egy újabb mérföldkövet ért el szolgáltatások terén. Eddy Cue a francia Numerama lapnak adott nyilatkozatában jelentette be, hogy az Apple Music már 60 millió előfizetőt számlál. Ezzel fél év alatt 10 millió új felhasználó iratkozott fel a szolgáltatásra: az idei januári jelentésben még csupán” 50 millióan élvezték az Apple zeneszolgáltatását. Folyamatos frissítésekkel és új funkciók bevezetésével arra törekednek, hogy behozzák lemaradásukat a Spotify 100 millió prémium hallgatójával szemben.

Csak Trump meg ne tudja: Amerikából Kínába viszi a Mac Pro gyártását az Apple Az utóbbi hónapok kereskedelmi háborús lépéseinek amerikai részről épp az lenne a céljuk, hogy az amerikai cégek vigyék haza termelésüket, hogy azzal kikerüljék a kínai exportra kivetett büntetővámokat. A jelek szerint azonban az Apple épp ellentétes utat jár be. Ha a hír igaz, akkor az azt sugallja, hogy az Apple bízik a kereskedelmi háború békés rendezésében - mondta D.A. Davidson, a Tom Forte elemzője. Eközben a múlt héten olyan hírek is megjelentek, hogy bizonyos termékek gyártását Kínából Délkelet-Ázsiába vinné az amerikai cég.

Hogyan lesz az adatból érték és kik képesek erre a transzformációra? Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. Az Oracle legújabb felmérése szerint a vállalatok ezen képességei nem fognak javulni a következő három évben.

Ördögi körbe kerülhet az emberiség a globális felmelegedésben: egyre több energia kellene, hogy ellensúlyozzuk Még egy mérsékelt mértékű globális felmelegedés is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re – mutatták ki klímakutatók a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. A szakemberek 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzését, a népességnövekedés és öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv előrejelzéseinek adatait felhasználva készítettek globális elemzést arról, miként alakul az energiaszükséglet 2050-re.

 

HUMAN

Mindent visznek a nyári fesztiválmunkák a diákok körében Valóságos iparággá fejlődött napjainkra a diákmunka, a munkaerőhiánnyal terhelt piacon két kézzel kapnak a cégek a szorgalmas, tanulmányaik mellett pénzt keresni igyekvő hallgatók után. A diákok pedig, ha ügyesek, nemcsak anyagilag járhatnak jól, de célirányos elhelyezkedéssel szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.

Klíma a munkahelyen: mennyire lehet hűteni nyáron? Idén hirtelen szakadt ránk a hőség. Még éppen, hogy nyár elejét mutatnak a naptárak és máris túl vagyunk az első hőség riadón. Szerencsére egyre több lakásban, középületben, munkahelyen van klíma berendezés. Sokan szeretik, de olyanok is vannak, akik nem igen tudják tolerálni a mesterséges hűtést. Nem egyszer viták forrása, hogy mennyire hűtsük le a munkahelyet a nyári melegben. Milyen szabályozás él a munkahelyi hőmérséklettel kapcsolatban?

A személyes imázs építése során a céges értékekhez is alkalmazkodni kell Hogyan lesz valakiből példakép; milyen módszerekkel és felületeken erősítheti a róla kialakult imázst; miért fontos a hitelesség – többek között ezek a témák is terítékre kerültek a Human Hungary konferencia záró kerekasztal-beszélgetésén. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszanak az édesanyák elismert szakemberek közösségi médiás aktivitásában, de az is kiderült, hogy tehetséggel vagy szorgalommal lehet-e előrébb jutni.

Továbbra is tízezreknek hiányzik a nyelvvizsgája Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki – közölte az Oktatási Hivatal (OH). Összesen 8139 mesterképzéshez sem kapcsolódik oklevél- és nyelvvizsgakövetelmény-teljesítés, vagyis ennyi mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

Minden 3-4. magyart bántalmazhatták már a munkahelyén Egyes becslések szerint minden 3-4. magyart bántalmaztak már a munkahelyén: vagy a főnöke, vagy a munkatársai, de az sem kizárt, hogy egy beosztottja terrorizál valakit. A mobbing pszichológiai, gyakran klinikai pszichológia szintű, vagy pszichiátriai zavarokat is okozhat. Szakértőnk segítségével járjuk körül a jelenséget, tárjuk fel az okokat és keressük a megoldást.

Humánerőforrás-élményre vágyik az új generáció Változnak a munkavállalók, változnak az igények és az azokat kiszolgáló eszközök, módszerek – ráadásul mindez egyre gyorsabban történik. Az a cég, amelyik nem tud lépést tartani HR-fronton korunk kihívásaival és tempójával, végképp elvérzik. A NEXON ügyvezető igazgatójával, Ocskay Szilárddal a HR jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Ismerd meg az embert, akinek köszönheted, hogy olyan az iPhone, amilyen Elhagyja az Apple-t a legendás vezető tervezője, Jony Ive - jelentette be a napokban az amerikai technológiai óriás. Ive az Apple egyik legfontosabb embere volt, ő felelt a termékek dizájnjáért, neki köszönhető gyakorlatilag, hogy az iPhone-ok és a Macintoshok úgy néznek ki, ahogy. Összesen 27 évet töltött a cégnél. A következőkben bemutatjuk életét és munkásságát az Apple-nél.

Kell-e tartanunk az előttünk álló bizonytalan, robotikai forradalom küszöbén álló jövőtől? Ma már maximálisan technológiai eszközökkel hozhatunk létre digitális zenét vagy képeket, a virtuális kiterjesztéssel operáló eszközökről, vagy a teljes egészében mobiltelefonokkal készített játék-illetve dokumentumfilmekről nem is beszélve. „Ugyanakkor a gépek valószínűleg nem fognak utolérni bennünket kreativitásban, ahogy az érzelmek, az empátia terén sem” – tekint a jövőbe Kömlődi Ferenc, aki hozzáteszi, a média általában túlriogat, többnyire indokolatlanok a gépi intelligenciától való félelmeink.

Így változott a világ turistáinak száma az elmúlt 70 évben Ma már senki nem lepődik meg azon, ha valaki pár napra, vagy egy-egy hétre egy külföldi országba utazik, hogy felfedezze annak látnivalóit. Ez nem volt azonban mindig így. Néhány évtizeddel ezelőtt a külföldi utazások száma töredéke volt a mostaninak és az is nagyrészt Európába koncentrálódott. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy miként alakult a nemzetközi turisták száma és kontinensek közti eloszlása az 1950-es évek óta az Our World in Data interaktív statisztikái alapján.

Több százezer fiatalt hagynak kallódni a magyar munkaadók Magyarország mellett sok más európai országban is nehezen találnak dolgozót a cégek, ennek fényében különösen érdekes, hogy a fiatal felnőtteknél van egy tekintélyes méretű csoport, amelynek tagjai nem tanulnak tovább, de munkát sem vállalnak. Az Eurostat statisztikái szerint tavaly a 20 és 34 év közötti korosztályba eső fiatalok 16,5 százaléka tartozott ebbe a körbe, ami hozzávetőleg 15 millió embert jelent.

Apró nüanszokon múlik a siker Arra kell vigyáznunk, hogy a magyar turizmus növekedésének üteme magasabb legyen a fő versenytársainkénál, tehát magasabb, mint az osztrák és a cseh – mondja az utóbbi években rekordot rekordra halmozó hazai ágazatról Guller Zoltán. Ezt nagyjából tudjuk is hozni, bizonyos turisztikai mutatók növekedési ütemének tekintetében sikerül Csehországot megelőznünk és Ausztriát megközelítenünk. A cél, hogy a csehországi turizmus számait meghaladja Magyarország, az osztrákot pedig minél inkább megközelítse.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: