Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Másfél év hadakozás után visszajutottak oda, ahonnan indultak Donald Trump a jelek szerint kibékült Kínával a G20-csúcson, de Pekingből már jelezték, hogy távol még a kereskedelmi háború vége. A néhány jó hír mellett a világ legnagyobb gazdaságainak találkozója azonban inkább az ellentétekről szólt: a klímaváltozás, a gazdasági ügyek és az intézményi reformok terén is gyengült az egység, és a mélyebb világpolitikai folyamatok alapján nem úgy tűnik, hogy egyhamar radikális változás lesz e téren.

Negyven éves a zenehallgatás forradalmasítója A megfizethető árú, pehelysúlyú, hordozható zenelejátszó kütyük" hétköznapjaink részeivé váltak, olyannyira, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett az élet nélkülük. Pedig az első, ma már kissé szögletesnek ható, kék és ezüst színben pompázó walkman 200 akkori amerikai dollárba került, és hangrögzítésre még nem volt alkalmas. De nem is ez volt Kihara Nobutosi célja, aki a Sony egyik alapítójának, Ibuka Maszarunak az ötlete alapján 1978-ban megépítette az első kazettás walkmant.

Fizetőssé válik az e-töltés Az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőkön és a 43 kW-os AC-villámtöltőkön a jelenlegi tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint. A végleges ár a teszt eredményétől is függ. Eddig 86 nyilvános elektromosautó-töltőt telepített országosan az NKM Mobilitás Kft. – közölte a céget tulajdonló állami NKM Nemzeti Közművek. Ezek összesen 177 töltési pontot jelentenek. Az állomások közül 16 úgynevezett 50 kilowattos (kW) villámtöltő. Utóbbiakat az ország főbb útvonalai mellé telepítették. 

3D nyomtatással megújított sportcipők Öles léptekkel halad a cipészet digitalizálása, amelyben a sportszergyártók járnak az élen. A bostoni New Balance például a Formlabsszal együttműködve személyre szabható és nagyon könnyű cipőrészek gyártásában közreműködő új 3DP platformot indított. A 3DP pontosan a gyártást alakítja át gyökerestől, és a vállalatok hozzáállását is alaposan megváltoztatja.

A mesterséges intelligenciának eleinte bébiként kellene tanulnia Az Aberystwyth Egyetem kutatói szerint a mesterséges intelligencia jobban működik, ha az alapokat úgy tanulja meg, mint egy gyerek és eleinte magától jön rá a különböző dolgokra. Az ilyen esetekben ugyanis a technológia előbb áll készen a nehezebb feladatok megoldására. Patricia Shaw, a témában készített tanulmány szerzője arról számolt be,hogy a korlátozások segítenek abban, hogy egy személy vagy egy rendszer bizonyos problémákra összpontosítson.

Okosgyárrá alakítja át tatabányai üzemét a Bridgestone 36 millió eurós beruházással alakítja okosgyárrá nyolc európai üzemét a Bridgestone EMEA, 2023-as határidővel. A projektben a vállalat tatabányai gyára is szerepet játszik majd, ahol a már digitalizált abroncsgyártás mellett a következő időszakban a gyártás teljes folyamata átalakul. Az új technológiáktól a Bridgestone azt várja, hogy azonos dolgozói létszám mellett 10%-kal kisebb energiafelhasználás mellett 2021-re évi 7,2 millió darabra növeli abroncstermelését.

Elindult a digitális adatszolgáltatás a szállodákban A magyarországi szállodákban a júniusi regisztrációs időszak után hétfőn elindult a digitális adatszolgáltatás a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszerébe. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet majd látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ. 

Üzleti megállapodást kötött a 4iG és az Océ Harmincnál több szakembert vesz át a nyomtatók- és fényképezőgépek gyártásában élen járó Canon tulajdonában lévő Océ Holding magyarországi érdekeltségétől a 4iG. Júliustól az Océ Software Research korábbi munkavállalói már a magyar IT-nagyvállalatot képviselik. Egy külön megállapodás értelmében a 4iG műszaki szolgáltatásokat nyújt a Canon Europe digitális szolgáltatásokra szakosodott csapatának. Az egyezményeket a felek már aláírták.

Furcsa megoldással felforgatták a nagyok játszóterét, mára szupercégek építőivé váltak Mi jöhet ki abból, ha egy kockázati tőkealapot közösségi finanszírozási platformmal ötvözük? Egy olyan megoldás, ami az alapító szerint demokratizálja a magántőke befektetéseket, és mind a startupok, mind a befektetni vágyók előtt a lehetőségeknek egy a korábbinál sokkal szélesebb spektrumát nyitja meg. Hogy ez pontosan mit is jelenthet a tőkére szomjazó startupoknak, vagy a befektetőknek, arról a korábbi paradigmákat felrúgni látszó, igen dinamikusan fejlődő izraeli cég, az OurCrowd alapító partnerével, Jay Kalishsal beszélgettünk.

Mi lesz a reklámadó sorsa? A törvény rövidsége és a saját célú reklámot is hatálya alá vonó, ezzel szinte mindenkit érintő adó sok fejtörést adott a cégeknek. A történetet tovább bonyolította, hogy az Európai Bizottság 2016-ban megtámadta a reklámadót, kifogásolva annak progresszív jellegét. A Bizottság többek között azzal érvelt, hogy az adó felépítése indokolatlanul nem adóztat cégeket (100 milliós árbevétel alatt), míg másokat, szintén indokolatlanul túl magas adóval súlyt (20 milliárd forintot meghaladó rész után 40%, amely később 50%‑ra emelkedett).

 

HUMAN

Álláskeresés és álláshirdetés ennél egyszerűbb és gyorsabb nem lehet Csupán három éve alakult a SimpleJob álláskereső/álláshirdető portál és mobilapplikáció, de máris szép számokat értek el startupként: hárompercenként létrehoznak egy álláskeresői profilt náluk (naponta 260-300 között van a létrehozott profilszám), a jelentkezőszám pedig havonta megduplázódik az oldalukon. Lukács Beáta alapítóval a diákmunkák népszerűségéről is beszélgettünk.

Hangot nyomtat a fényképre az influenszerek kedvenc kamerája 1998 óta létezik az Instax, és a világon több mint 40 millió darabot eladtak belőle azóta. Valószínűleg nagyon jól megragadta a Fujifilm azt az életérzést, ami miatt ennyien rajonganak ezekért a kamerákért. Nem akar többnek tűnni, mint ami valójában, egy percig sem állítja, hogy jó fényképezőgép, nagyjából csak annyit mond, hogy egy ilyen géppel buli az élet. Valamennyit dob a kreativitáson is, mert újra kell tanulni komponálni a képeket, hogy kicsiben is látszódjon minden, amit az ember elképzelt.

Távozik Alföldi István, az NJSZT ügyvezetője 2019. október 31-jével nyugdíjba vonul Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója, akinek tisztségét Szalay Imre, a szervezet jelenlegi alelnöke tölti majd be. 23 éves ügyvezető igazgatói munka után július 1-től megkezdi felmentési idejét és október 31-én nyugdíjba vonul Alföldi István. Az idén 71 éves vezető 1997 óta töltötte be az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatói pozícióját, és idén október végéig fokozatosan adja át feladatait utódjának.

Ezt tegyük, ha nehéz természetű a kollégánk A passzív-agresszív emberek, habár kerülik a konfliktusokat, végül mindig konfliktusokat teremtenek, különösen a munkahelyen. Negatív érzéseiket nem közvetlenül, hanem közvetetten az alábbi formákban fejezik ki: gúny, a feladatok halogatása vagy befejezetlenül hagyása, cinikus hozzáállás, fölényeskedés, rejtett sérelmek emlegetése, makacsság, pletyka, kifogások keresése. A Google és a Facebook coach-a osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan nyilvánul meg ez a fajta agresszió a munkahelyen és mit lehet ellene tenni.

Új igazgatója van a PwC magyarországi adó-üzletágának Deák László személyében új igazgatója van a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának. Eddig Lőcsei Tamás (a vele készült interjúnkat itt olvashatja) igazgatta a területet, de tavaly a cég vezérigazgatójának nevezték ki, illetve a közép- és kelet-európai régióban is van innovációs vezetői feladata, ezért vélhetően a terhek optimális megosztása miatt született döntés az üzletágat illetően.

„Néha bevállalom a kutyasétáltatást, az kiszellőzteti a fejem” - így telik a Bónusz Brigád HR vezetőjének egy napja László Katalin 2017 novembere óta dolgozik HR vezetőként a Bónusz Brigádnál. A 60 fős cég minden HR-es ügyének egyszemélyes felelőse, miközben ideje nagy részét a toborzás, új emberek felvétele tölti ki, azért jut ideje irodai tornát és céges rendezvényeket szervezni.

Több munkával adhat többet a rövidebb reklámfilm A reklámfilmek készítése egyre jobban felgyorsul, a fogyasztók aktuális és releváns tartalmakat várnak el. A szépség nagyon fontos és szükséges a sikerhez, de ötletes, jó történetekkel és művészi szintű kivitelezéssel lehet igazán sikeresnek lenni. Hegyi Nórával, a Kolibri Pictures tulajdonosával készített interjúnkból az is kiderül, hogy miért nem szabad nyárra hagyni a reklámfilm-forgatást.

Elindult a Műanyagmentes Július Ez a hónap így a kezdeményezői szerint elsősorban arról szól, hogy kezdjünk el odafigyelni: vigyünk magunkkal szatyrot a bevásárláshoz, ne használjunk egyszer használatos evőeszközöket; ha nem muszáj, ne kérjünk kupakot az elviteles kávéhoz, ne kérjünk szívószálat az italunkhoz; amiből csak lehetséges, vásároljunk kimérve, saját tárolót hordva magunkkal; hordjunk magunkkal kulacsot a palackos italok helyett és így tovább.

Vennél magyar autót vagy telefont? Megpróbálunk nem versenyezni – ez az egyik titka a márkának, amely nem próbálja titkolni magyarságát. A 2019-es Brain Bar rendezvényen Gém Péter, a Dorko ruházati márka alapítója vallott arról, hogyan építette fel a divatcéget többek között zenészekkel való partnerségek és társadalmi akciók segítségével. Olyan piac iránt érdeklődtek ugyanis, ahol nem túl nagy vagy egyáltalán nincs konkurencia, amely Gém szerint egy nagyon fontos szempont mindenkinek, aki vállalkozásba kezd. 

Átalakuló termékfejlesztés és vezetés a digitalizáció korában Teljesen átalakuló értékláncok, új vagy megváltozó ügyféligények, felgyorsuló döntéshozatal és több forrásból származó nyomás alakítja manapság a vállalati döntéshozók vezetési filozófiáit. Az informatika mellett számos egyéb iparág is digitalizálódik, amit agilissá váló szervezetek próbálnak kihasználni vagy követni, Magyarországon is. 

A kardiológusok szépen kérik, hogy tessék odafigyelni a munkavállalókra ebben a nagy hőségben Bár a munkavállalók védelmét törvény írja elő, a Magyar Kardiológusok Társaságának a hőségre tekintettel kiadott közleménye szerit ezt sok helyen mégsem veszik komolyan". Pedig most, hogy a napi középhőmérséklet biztosan meghaladja a 25 fokot, és immár tartóssá vált a kánikula, nagyon megterhelő a munkavégzés, legyen az fizikai vagy szellemi, írják.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: