Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Informatikushiány? Van megoldás! Valós megoldást kínál Magyarország piacvezető továbbképzési központja az egyre kritikusabbá váló informatikus hiány enyhítésére. A Training360 az általa képzett informatikusokat nemcsak naprakész elméleti és gyakorlati tudással vértezi fel, de felkészíti őket az új munkahelyre való beilleszkedésre is. A munkaadói oldalt pedig saját mentorprogrammal segíti. Több száz informatikust helyeztek már el így partnereik megelégedésére. Amennyiben Ön is bővítené IT csapatát, érdemes felvenni velük a kapcsolatot!

 

TECHNOLOGY

Rengeteg pénzt vettek ki az ICT-cégekből a tulajdonosok Több mint 113 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki a tulajdonosok az ITBUSINESS által megvizsgált hazai infokommunikációs vállalatokból tavaly, ami majdnem 80 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a Telenor például 57 milliárd forintot hozott az új gazdának. Annak ellenére, hogy az összeállításunkban szereplő cégek árbevételében csak visszafogott növekedés volt, a nyereségük összességében közel ötödével bővült, és látványosan nőtt az egy alkalmazottra jutó profit is.

Tananyag az ipar 4.0 A Siemens egyre aktívabb az Egyesült Királyság additív gyártásában. Tavaly 27 millió fontos 3DP létesítményt nyitott Worcesterben, hathatósan részt vett a Nottinghami Egyetem fejlett gyártótechnológiákon alapuló kutatóintézetének megnyitásában, nemrég pedig bejelentette több felsőoktatási intézménnyel való együttműködését, amelynek keretében Connected Curriculum címen ipar 4.0-ás oktatási programot indítanak.

Elérhetővé vált az Erste banknál is az Apple Pay! Az OTP kizárólagossága miatt hazánkban csak egy banknál indulhatott el az Apple Pay május 21-én. Ez a kiváltság július 2-án véget ért, és ezzel együtt az Erste banknál is elérhetővé vált a szolgáltatás! Ennek köszönhetően több bank, köztük a Revolut is sorba állhat már a magyarországi második rajthoz. Érdemes azt is kiemelni, hogy az Erste esetén a MasterCard és Maestro mellett a Visa kártyák is hozzáadhatók az Apple Pay-hez.

Fizetni is hajlandó a Samsung, ha van egy jó ötlete – és nem is keveset Ismét összeállt a Samsung és a Dezeen, hogy versenyt hirdessen a kreatív vénával rendelkezőknek. Túl nagy megkötés nincs, a lényeg, hogy az ötlet illeszkedjen a gyártó okoseszközeihez. A gyártók időnként az egyszerű állampolgárokat is beveszik a fejlesztésbe, méghozzá különféle versenyek révén: ha a résztvevők megvalósíthatónak tűnő ötletet küldenek be, még az is lehet, hogy a tervből előbb-utóbb kész termék lesz. A Samsung is hirdet ilyeneket, és most újra nekiveselkednek.

Egyedülálló képzést indít a szöveti terápiák területén a Semmelweis Egyetem A kurzus vezetője, Dr. Szabó Zoltán orvosigazgató célul tűzte ki a hazai szövetbanki tevékenység bekapcsolását a nemzetközi, különösen az európai hálózatba, kutatási és fejlesztési együttműködésekbe. Az emberi testből származó terápiák egyik legismertebb változata a szervátültetés, amelyet szigorú protokollok mentén hajtanak végre orvoscsoportok világszerte. Szintén egységes, áttekinthető és jól szervezett rendszerben működnek ma már az őssejtbankok, valamint a vér és vérkészítmények gyógyítási célú felhasználásai. 

Újabb öt japán autógyártó csatlakozott a Toyotához A Daihatsu, a Subaru, a Mazda, a Suzuki és az Isuzi egyaránt befektet a Monet Technologies nevű vegyesvállalatba, amit a Toyota és a SoftBank 2018-ban hoztak létre. A Monet célja olyan szolgáltatások nyújtása, mint például az önvezető járművekkel végzett, igény szerinti fuvarok szervezése Japánban. A Daihatsu egyébiránt 100%-ban a Toyota tulajdona, míg a Subaruban 16,8%, a Mazdában pedig 5,1%-os részesedése van a japán autógyártónak.

A növekedési időszakok nem érnek véget „öregkorukban” Az Egyesült Államok gazdasága a folyamatos bővülés tizenegyedik évébe lépett, amivel megdőlt a recesszió nélküli leghosszabb időszakra vonatkozó korábbi rekord. Sok közgazdász azonban egyáltalán nem ünnepel, mert e példa nélküli gazdasági teljesítményből azt a következtetést vonta le, hogy már esedékes a recesszió bekövetkezte, ha nem is azonnal, de biztosan a 2020-as elnökválasztás előtt. 

Mit ad nekünk a mesterséges intelligencia? A mesterséges intelligencia egyenlő a gépi tanulással. Ez az állítás jelenleg megállja a helyét, de nem volt így a múltban, és a jövőben sem lesz helytálló. Akkor mi is pontosan a mesterséges intelligencia (MI vagy angolul artificial intelligence: AI) ami ilyen gyorsan változik, és hogyan segíthet minket a hétköznapi életben és a munkában? Erről beszélgettünk Szabados Levente vezető AI szakértővel, a Kürt Akadémia képzésvezetőjével.

19 milliárdos informatikai projekt beszállítója a 4iG A BKV informatikai rendszerének hosszú távú üzemeltetésében vesz részt a 4iG, a Sys IT Services nevesített alvállalkozójaként. A magyar IT-nagyvállalat 5+5 évre nyújt szolgáltatásokat a közlekedési társaságnak másik alvállalkozóval, a T-Systems Magyarországgal közösen. Az első öt évre szóló megbízás keretösszege meghaladja a 19 milliárd forintot. 

A magyar egészségügybe és vasútfejlesztésbe is beszállna a Huawei A Huawei és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös szándéknyilatkozatban erősítette meg, hogy a kínai cég nagyobb szerepet vállal a magyar infokommunikációs szektor fejlesztésében. A dokumentumot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vu Pi-csiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója írta alá. Az ITM és a Huawei között létrejött megállapodás a 2018. november 6-án, Kínában elfogadott közös nyilatkozatban foglaltakat bővíti ki konkrét feladatok meghatározásával.

 

HUMAN

Szabadságharcok „A szék határozza meg a tudatot” hozzáállás gyönyörűen tükrözi, hogyan változik az ember viszonya a szabadság topikhoz. Életkortól, élethelyzettől, gazdasági helyzettől, digitális felkészültségtől, cégben betöltött pozíciótól függően „dinamikusan” alakul.

„Minél kevesebbet tud valaki, annál automatizálhatóbb” Tavaly a Dawson és haverok premierjének húszéves évfordulója kapcsán azt nyilatkozta Kevin Williamsonforgatókönyvíró, hogy ma már nem lehetne leforgatni a sorozatot. Utoljára a 80-as években született generáció ismerte a világot internet nélkül, és ennek megfelelően alakultak problémái is. Az internet elterjedése megváltoztatta gondolkodásmódunkat, mély rétegeiben hat a társadalomra. Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense szerint nem ez a probléma, hanem az, ha nem tudjuk kezelni a kérdést.

A magyarok idén rengetegen utaznak külföldre Egyre több utas tér vissza az utazási irodákba a jó feltételek miatt. Rendkívül sikeres éve lehet a kiutazó turizmusnak az idei. Az utasszám és az elköltött összegek is nőnek. A magyar kiutazók elvárásai azonban az évek folyamán jelentősen átalakultak – nyilatkozta Békefi Veronika, a Neckermann utazási iroda ügyvezetője.

A nyár nagy kérdése: diákmunkával lehet orvosolni a munkaerőhiányt? A munkaerőhiány mára teljesen behálózta az országot.Egyes piaci becslések szerint Magyarországon 100 ezer, mások szerint legalább 200 ezer dolgozó hiányzik. „A versenyszféra a szakképzett munkavállalók hiányától szenved leginkább, de mérnökökből és informatikusokból is jókora hiány van. Bajban van a vendéglátóipar, a feldolgozóipar legtöbb ágazatában pedig még betanított munkásból sincs elég. Kicsit enyhített a feszültségen, hogy az autóipar éppen csak döcög.” – mondta Gazsi Attila a VOSZ elnökhelyettese.

Új irodába költözne? Olcsóbban jön ki, ha támogatja a távmunkát és több időt ad a burkolónak Egy év alatt 16 százalékkal nőttek átlagosan az irodakiépítési árak, a rugalmassággal nem csak spórolni lehet, hanem a munkavállalókat is könnyebb megtartani. A világ egyik vezető ingatlanpiaci tanácsadócégének, a CBRE magyar leánycége kétévente szokta kihozni az irodapiaci beruházási költségeket összegző Fit-Out kiadványát, de sokat elmond a szektorban uralkodó állapotokról, hogy olyan számokkal találkoztak az építőiparban, hogy nem várhattak még egy évet, frissítették.

Mégsem olyan károsak a közösségi oldalak az egészségre Egy új kutatás szerint a közösségi oldalak és a csevegőprogramok mégsem olyan károsak az egészségre, sőt növelik a magabiztosságot, és csökkentik a magány érzését - írja az Independent az Edge Hill Egyetem kutatásáról. Nagyon sok vita van arról, hogy a közösségi oldalakon töltött idő mennyire káros, ugyanakkor most kiderült, hogy nem is olyan rossz, mint gondoltuk" - mondta Linda Kaye, az egyetem egyik vezető pszichológia tanára. 

Új hirdetési felület Instagramon: Explore feed Az Instagram szerint az Explore felületet a felhasználók több, mint 50%-a használja, ezért teljesen logikus, hogy ezt is érdemes hirdetési szempontból kihasználni. Ez hamarosan meg is történik. Nagyjából. Az Explore felületen ugyanis közvetlenül nem jelenik meg hirdetés, de ha ott rákattintunk egy képre vagy egy videóra, az ott megjelenő feed-ben már találkozhatunk hirdetéssel.

Korlátozza a művészeket az Instagram és a Facebook - a TikTok az organikus elérés sztárja Szabó Szabolcs Szabyest néven az első között lett kedvelt vlogger, de az online videók helyett inkább a zenei karrierjét erősíti. Ma már a legtöbb közösségi média platformon nagyon nehéz tömegekhez eljutni, és a cégek algoritmusai egyre inkább csak a fizetett tartalmakat juttatják el az emberekhez. A megszokott közösségi média felületeket egyre több fiatal hagyja ott, ma már a TikTok-on lehet a leginkább elérni őket, ami a tartalom előállítóknak is több lehetőséget biztosít.

Így változnak a munkaerő-piaci szereplők igényei - paradigmaváltás a toborzásban „Az egyén munkahelyére mára csak egy munkahelyként tekint!?” Az emberi erőforrás hierarchikus rendszerének legalsó fokán helyet foglaló toborzás és kiválasztás, napjaink legszignifikánsabb tényezőjévé vált. Az okok között a szervezetekben megjelenő, konzisztensen fokozódó munkaerő iránti igény áll. A témasorozat első részében a munkaerőpiac jelenlegi állapotának érintőleges bemutatásáról, a szervezetben megjelenő toborzási folyamatokról, azok átrendeződésének szükségességről, lehetséges megoldási módozatokról vizsgálódik Ötvös Bernadett, HR Generalista.

2019-ben megújul a vállalati felelősségvállalást elismerő legfontosabb szakmai díj Idén új szemlélet mentén és új néven kerül kiírásra a vállalati felelősségvállalás legfontosabb hazai elismerése. Az „Effekt 2030 - A közösségi befektetések díja” arra ösztönzi az üzleti élet szereplőit, hogy társadalmi és környezeti befektetéseik kimutathatóan, mérhetően járuljanak hozzá a fenntarthatósághoz. A díj átalakulása követi a Magyar Adományozói Fórum (MAF) szervezeti átalakulását is, az egyesület ezentúl Effekteam néven folytatja a munkát.

 

Human Hungary 2019 – Kerekasztal-beszélgetés a generációváltásról Milyen új elvárásokat hozott be az új generáció (az 1985–1996 között születettek) a modern menedzserek életébe? És milyen elvárásokat támaszt feléjük az 1973–1984 között születettek generációja? Milyen trendek jelentek meg az informatikai képzések piacána generációváltás következtében?

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: