Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Digitális átalakulás – itt van a Z generáció! Az előző cikkben átnéztük, milyen ipari forradalmak voltak eddig, és rávilágítottunk arra, hogy egyre kevesebb idő telik el köztük, tehát erőteljes gyorsulás figyelhető meg. A digitális átalakuláshoz vezető első lépcső az új generáció elvárásainak megfelelő vállalati kultúra kialakítása.

Már kölcsönből is egyre több kkv fejleszt Bár sokak szerint a versenyszférában a fű se nő júliusban, és ahogy számos szektor takaréklángon működik a nyári szabadságolások idején, úgy a pályázati piac is pang. Ezzel szemben több uniós felhívás ebben az időszakban is megmozgatja a cégeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), amelynek 2014–2020-as ciklusában már 17 782 pályázatot hagyott jóvá az irányító hatóság, 2532 milliárd forintot odaítélve a projektgazdáknak.

De mi az a Facebook Libra? Június közepén – számos pletyka és spekuláció után – a Facebook kezdeményezésében elindult a Libra: egy új, blockchain elemekre épülő, pénzügyi infrastruktúra kialakítását célzó projekt. A cél nemesnek tűnik, a támogatók köre figyelemre méltó és mindent megtettek annak érdekében, hogy bizalmat építő elemekkel „körbe bástyázzák” a projektet. Mindezek ellenére, máris a jogalkotást előkészítő testületek figyelmének középpontjába került a Libra.

Nyomtatott fából zöldebb termékek készíthetők Minden növényhez és természetes anyaghoz hasonlóan a fák a növekedésüket, környezetükben való létüket biztosító egyedi tulajdonságokkal (speciális lyukacsosság, keménység stb.) rendelkeznek. A svéd Chalmers Műszaki Egyetemen ilyen szerkezeteket „átmentő”technikát dolgoztak ki. Korábban, a fapép nyomtatható nanocellulóz géllé alakításával, faalapú „tintát” hoztak létre. Most pedig a fa genetikai kódját „értelmező” és a 3D printert az ultraszerkezetek másolására utasító megoldást találtak.

Új leányvállalatot alapít a 4iG DOTO Systems néven konszolidációs körébe tartozó leányvállalatot alapít a 4iG – tette közzé az informatikai vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A társaság többségi tulajdonosa a 4iG, vezérigazgatója és kisebbségi részvényese pedig Galambos László Péter lesz, aki a megállapodás részeként tulajdonában lévő DOTO programcsomag licence jogait, illetve 37 fős fejlesztő csapatát biztosítja a vállalat indulásához. A DOTO Systems rendelkezik majd a komplex informatikai rendszer kizárólagos fejlesztési és értékesítési jogaival is.

Jött a GDPR, és hirtelen több mint 10-szeresére ugrott a kiberincidensek száma 2018-ban hatalmasat ugrott a brit pénzügyi felügyeletnek (FCA) jelentett kiberincidensek száma a pénzügyi szolgáltatóknál: a 2017-es 69-hez képest tavaly 819 esetet regisztráltak. Az incidensek 21 százaléka külső szolgáltatóknál keletkezett hiba miatt következett be, 19 százalékát hardveres/szoftveres hiba okozta, 18 százaléka vezetői hibához volt köthető. 93 hackertámadást regisztráltak tavaly, vagyis többet, mint amennyi IT-s incidenst összesen jelentettek a pénzintézetek 2017-ben. 

Újabb fontos mérföldkő az önvezető autók bevezetésében A California Public Utilities Commission (CPUC) engedélyt adott a Waymo számára, hogy kísérleti jelleggel (Autonomous Vehicle Passenger Service Pilot) a vállalkozás már személyszállítást is lebonyolítson viszonylag kis területen (South Bay, San Francisco) a sofőr nélküli járművekkel. De szigorítás is van: díjat nem számíthatnak fel, és személyszállításkor kötelező a biztonsági sofőr jelenléte. A pilot természetesen nemcsak a Waymót érinti, mások is bejelentkezhetnek, ha teljesítik a feltételeket.

Heteken belül indulhat a Loon kereskedelmi szolgáltatása Közeleg a Google szárnyai alatt indult Project Loon magaslégköri ballonokra építő internetszolgáltatás kereskedelmi rajtja, a Reuters értesülései szerint a megoldás heteken belül elindulhat Kenyában. A lassan egy éve önálló vállalatként működő Loon a Telekom Kenyával, az ország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával együttműködve kezdi meg működését, ügyfelei pedig a piaci árakhoz igazodó díjazás mellett vehetnek majd igénybe 4G szolgáltatást. 

Lehetne tanulni a Samsung vezérétől, aki nem félt beismerni, elsiették a Galaxy Foldot Nagyon várta a világ a Samsung technológiai bravúrját, az összehajtható Galaxy telefont, azonban a reményteljes februári bemutatkozás után jött a hidegzuhany az első tesztpéldányoknál, és a dél-koreai gyártó kénytelen volt bizonytalan időre elhalasztani az április végére tervezett piacra dobást. Egyelőre még nem tudni biztosan a megjelenés idejét (lehet, hogy a Galaxy Note10-zel együtt várható?), azonban néhány napja igen csak önkritikus hangot ütött meg a Galaxy Folddal kapcsolatban DJ Koh, a Samsung Electronics vezérigazgatója. 

Online hitelbírálat, nem csak valós időben Távoli, videós azonosítással eddig is lehetett online módon hiteleket igényelni. Mostantól mindezt nem csak banki időben tehetjük meg, legalábbis az egyik szolgáltatónál. Egy évvel ezelőtt a MikroCredit a magyar piacon az elsők között kínált az igényléstől a folyósításig teljes körűen online hitelterméket. A MiniKölcsön igénylői fényképet csinálnak magukról és igazolványukról, ezeket, illetve a jövedelemigazolást elektronikusan beküldik a szolgáltatónak. 

Fontos előrelépés történt a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában Az Országgyűlés keddi döntése fontos előrelépés a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában, a kormány az új keretek között 32 milliárd forinttal több támogatást szán a területre - nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint mondta, a törvényi szintű szabályok megalkotásával lehetővé válik az intézményrendszer és finanszírozás nemzetközi mintákon alapuló korszerűsítése.

 

HUMAN

Robotújságírás Honnan tudod, hogy aki ezt a cikket írta, az egy élő ember és nem egy robot? Számos nagy kiadó már napjainkban is alkalmazza a gépi tanulási eszközöket a különböző tartalmak gyorsabb előállításához. Milyen jövőre számíthatnak az újságírók és milyen típusú cikkekhez lehet felhasználni a mesterséges intelligenciát? Június 6-a Svédország nemzeti ünnepe, de másról is nevezetes volt ez a nap idén: a United Robots előrejelzése szerint addigra készült el 1 milliárdodik automatikusan írt cikkük a 2016-os alapításuk óta. 

Meghalt a 20. század egyik menedzseristene 94 éves korában elhunyt Lee Iacocca,az amerikai autóipar Henry Ford után tán legismertebb arca. Hírnevet már a Ford Mustang alkotójaként is szerzett, de amikor az 1980-as években megmentette a csőd szélére sodródott legendás amerikai autógyárat, a Chryslert, már félisten-státusba került.

Belviszály dúl a Wikipédiánál Egy önkéntes szerkesztő fiókjának váratlan tiltásával a világ leghozzáférhetőbb tudástárának a üzemeltetője magára haragította az oldal életben tartóit. A Wikipédia ma már megkerülhetetlen tudástár. Ugyan a legtöbb egyetemen, sőt, sok gimnáziumban kifejezetten ellenzik a használatát, mégis rengeteg kutatás kezdődik az oldalon. Alapításakor sokaknak ijesztő volt, hogy teljesen önkényesen bárki szerkeszthet bármilyen cikket, de mára legtöbben megszoktuk, sőt, néhányan talán el sem tudnák képzelni a mindennapjaikat a Wikipédia nélkül. 

5 kifejezés, ami gyengítheti az alkupozíciónkat egy bértárgyaláson A bértárgyalás előtt érdemes például előre felkészülni a munkapiac ajánlataival, a cég feltételeivel és elvárásaival. De pontosan melyek azok a kifejezések, amelyek erősítik és melyek azok, amelyek gyengítik az alkupozíciónkat?

Hiába a bérrobbanás, nem megyünk sokra Az elmúlt években a hatéves bérmegállapodás és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként jelentős béremelkedésnek lehetünk szemtanúi hónapról hónapra. Ez azonban még kevés: mind bérfelzárkóztatás szempontjából, mind pedig a jegybanki célokhoz képest is. A Magyar Nemzeti Bank szerint ugyanis minimum az osztrák bérszínvonal 80 százalékát kellene elérni. Az Eurostat közlése szerint vásárlóerő-paritáson mérve (vagyis mennyit lehet vásárolni az adott összegből) a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt, vagyis 47 százaléka az osztrák 28 888-nak. 

Milyen marketingesre vágynak a munkaadók? Az innovációknak és a piaci kihívásoknak köszönhetően folyamatosan változnak azok a készségek, melyekre a marketingeseknek szükségük lesz a jövőben. Egy friss felmérésből kiderült ugyanis, hogy a munkaadók számára vonzó marketingesek ma már nem csak kiváló kommunikációs készségekkel rendelkeznek, jó értékesítők és otthon vannak a digitális csatornák kezelésében, hanem értenek a projekt menedzsmenthez, pszichológiai ismereteik vannak, valamint ismerik a viselkedési közgazdaságtant is.

A rugalmassághoz jó szabályok kellenek A Libri-Bookline és a munkavállalók megtalálják egymást, így a cégnél a munkaerőhiány egyelőre nem okoz húsbavágó gondokat, hiszen a könyvesboltok a kereskedelmen belül is más típusú munkavégzést képviselnek. A cég 2019-ben HR szempontból a munkavállalói élményt helyezte középpontba, a középvezetők bevonásával. Bevonásról, hatékony információáramoltatásról, munka és magánélet egyensúlyáról és a kultúrával való feltöltődésről beszélgettünk Szeleczky Noémivel, a Libri-Bookline HR vezetőjével.

Határozatlan ideig megőrzi a rögzített Alexa-parancsokat az AmazonHatározatlan ideig megőrzi a felhasználókról készített hangfelvételeket az Amazon Alexa - erősítette meg a virtuális asszisztenst fejlesztő vállalat. Az Amazont még májusban, Chris Coons amerikai szenátor kereste meg levélben, amelyben arra kért választ a cégtől, hogy az mennyi ideig tárolja a virtuális asszisztense által rögzített hanganyagokat, illetve átiratokat, valamint hogy mire használja fel a tárolt információkat. A szenátor a CNET szerint idén június 30-ig adott időt a cégnek a válaszadásra, a válaszlevél pedig végül június 28-án érkezett meg. 

Mi van akkor, ha a munkáltató a szabadság megszakítására kötelez? A Munka törvénykönyve szerint a munkáltató kizárólag kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működését közvetlenül és súlyosan veszélyeztető ok esetén utasíthatja a munkavállalót a szabadságának megszakítására. A rossz hír azonban az, hogy a rendes szabadság kiadása a munkáltató hozzájárulásával történik meg és annak nagyobb részéről – legalábbis, ami a kiadás időpontját érinti – a munkáltató rendelkezik.

Több ezer új munkahelyet teremt az Amazon Európában Bejelentette az Amazon, hogy idén 1.800 új munkahelyet teremt Franciaországban – amely a harmadik legnagyobb európai elosztója –, miközben a bútor-kiskereskedő Conforama elbocsátásokról számolt be – írja a Reuters. Az új dolgozókkal az amerikai kiskereskedelmi vállalat 9.300-ra növeli majd a franciaországi munkavállalóinak számát – ez jelzi egyúttal elkötelezettségét is a francia piacon.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: