Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Mit csinál a vevőm? A modern adatelemzési technológiáknak köszönhetően a fizikai boltok üzemeltetői is majdnem annyit megtudhatnak vevőikről, mint az online kereskedők. A nagy áruházláncok eleinte csak nevettek az online kereskedelmen – mit akarnak ezek a számítógépes fiúk egy olyan területen, amit mi már évtizedek, évszázadok óta csinálunk? Aztán amikor olyan nagy nevek tűntek el a piacról, mint a Barnes & Noble vagy a Toys”R”Us, mindenki megijedt, hogy a hagyományos kereskedelemnek végképp befellegzett. Ekkor jött az Amazon, hogy közel 14 milliárd dollárt fizetett egy amerikai élelmiszer-kereskedelmi láncért. Most akkor merre van az előre?

Eddig három cég szoftvere kapott engedélyt, a szállodák töredéke teljesíti a kötelező adatküldést Már július 1-én el kellett volna induljon a mindenre kiterjedő adatgyűjtés a szállodavendégekről, amelyet aztán az állami Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központba továbbítanának, de még kevés az engedélyezett szoftver,így csak a szállodák töredéke kapcsolódott rá a rendszerre.

Vakokat segítő navigáló rendszert fejlesztett ki egy magyar vezetésű konzorcium A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az általuk vezetett - magyar, osztrák, spanyol, portugál és brit partnerekből álló - konzorcium az úgynevezett VUK projekt (Visionless sUpporting frameworK - Látássérült embereket támogató keretrendszer) keretében a városi közlekedésben használható, háztól házig navigáló rendszert fejlesztett a vakoknak és a gyengén látóknak.

A 3D nyomtatás kulcsfontosságú az európai ipar jövőjében A 2017-ben az Európai Bizottság által alapított Industry 2030 csoport beszámolót készített a kontinens iparának közeljövőjéről. Másfél évig dolgoztak rajta, az additív gyártás mellett többek között a génszerkesztést, a kvantumszámításokat, a hidrogén üzemanyagcellákat emelték ki meghatározó jelentőségű technológiákként. A 3D nyomtatás kitüntetett szerepet tölt be az odáig vezető folyamatokban, az ajánlásokban nagyon fontos hangsúlyt fektetnek rá, a stratégiai növekedés egyik kulcsát látják benne.

Már nem a fanatikusok játékszere az elektromos autó A magán- és a vállalati szektorban is egyre inkább a tudatosság jellemzi a gépjárművásárlásokat, ami megmutatkozik a ma még szűk piaccal rendelkező elektromos autók térnyerésében – mondja Gablini Gábor. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke az e-töltőpontok hazai elterjedése kapcsán megjegyezte: nem lehet csak az államtól várni a megoldást.

Molekulák tárolják a felvételeket amerikai kutatók kémiai számítógépén A Brown Egyetem tudósai megtalálták a módját annak, hogy ne mikrocsipekkel, hanem apró molekulákkal kódoljanak és dekódoljanak felvételeket. A kémiai számítógép legalább 98 százalékos pontossággal működik. A kismolekulás információtárolás képes sikeresen kódolni több mint 100 ezer bitnyi digitális felvételt szintetikus metabolomokra. Ezek kisebbek, jóval sokfélébbek és megvan az adottságuk arra, hogy információt tároljanak jóval tömörebben, mint a genom.

Nem tudjuk, mi lesz belőle, de a Facebook saját pénzében benne van a totális megfigyelés lehetősége A kriptopénzeknek is megvan a maga lehetetlen szentháromsága. Nem tudunk egyszerre erősen skálázható, teljesen decentralizált és tökéletesen biztonságos hálózatot létrehozni. Csak az egyik tulajdonság rovására vagyunk képesek javítani a másikon. Ki tudja, egyszer talán majd a technológia fejlődése megoldja, hogy mindhárom területen egyszerre legyünk jók, de jelenleg még nem tartunk ott. 

Mostantól mindenki számára elérhető az Apple Pay Magyarországon Az OTP virtuális kártyájának köszönhetően mostantól bármelyik bank ügyfele hozzáférhet Magyarországon az Apple mobilfizetési szolgáltatásához. Hosszú évek várakozása után június elején végre Magyarországon is elérhetővé vált az Apple kényelmes mobilfizetési szolgáltatása, az Apple Pay. Elsőként az OTP ügyfelei örülhettek neki, július 3-án pedig másik két banknál, az Ersténél és a Gránitnál is elérhetővé vált a szolgáltatás. Az OTP viszont most olyat lépett, aminek köszönhtően mindenki számára elérhető vált a szolgáltatás Magyarországon.

Elhalasztanák a Facebook Libra bevezetését az amerikai politikusok A tervek szerint 2020-ban válna mindenki számára elérhetővé a Facebook nemrég bejelentett saját pénze, a Libra, de az amerikai politikusok szerint átfogó kockázatelemzésre lenne szükség a bevezetés előtt. Az amerikai törvényhozók ugyanis most azt kérték Zuckerbergéktől, hogy egyelőre függesszék fel a Libra és a hozzá tartozó, Calibra nevű pénztárca fejlesztését. (A technológiát 2020-ban tenné elérhetővé a Facebook.) A politikusok azzal indokolják a kérést, hogy a Kongresszusnak és a felügyeleti szerveknek legyen elég idejük tanulmányozni az esetleg biztonsági és pénzügyi kockázatokat.

Felrobbantotta a magyar gazdaságot a beruházási boom A tavalyi nagyon dinamikus GDP növekedés után a magyar gazdaság idén is rendkívül dinamikusan fog bővülni. A Takarékbank elemzői úgy látják, hogy a javuló gazdasági eredmények révén gyorsulhat a felzárkózás az európai országokhoz. 5,3 százalékkal nőtt a hazai GDP az első negyedévben, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 5,2 százalék volt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. 

 

HUMAN

Nem csoda kell az innovációhoz, hanem jól képzett dolgozók A magyar növekedés és felzárkózás egyik fontos akadálya, hogy a magyar vállalatok kevés új terméket vagy eljárást vezetnek be, azaz keveset innoválnak. Az új technológiák működtetéséhez lényegesen több diplomás dolgozóra van szükség. Ezért a megfelelő mennyiségű magasan végzett dolgozó az innováció és ezen keresztül a gazdasági növekedés kulcsfeltétele.

Az unalom termékenyítőleg is hathat Nem is olyan könnyű az unalmat tanulmányozni, mint gondolnánk. Guihyun Parknak és kutatótársainak is csak sokadik próbálkozásra sikerült megtalálniuk a feladatot, ami teljes egészében kizárta a kreativitás véletlen fellángolásának esélyét: alanyaiknak zöld és piros babszemeket kellett szétválogatniuk, de szigorúan egy kezüket használva, egyesével.

Így győzd meg az ügyfelet, hogy nem vagy drága „A magyarok árérzékenyek” – tízből kilenc embernek ez az első mondata, ha az árakról kérdezzük őket. De akkor miért nem mindenki a legolcsóbb dolgokat veszi? Hogyan lehet, hogy valamire többet költünk, mégsem találjuk drágábbnak? És mi az a kognitív könyvelés?

Az összeomlásnak így vagy úgy, de meg kell jelennie A belső harcos esszenciája az ugrás bátorsága, egyfajta vakugrás, amit minden embernek meg kell tennie az életében - állítja Sárvári György pszichológus-coach. Hazánk egyik legmeghatározóbb szakembere szerint a személyes és a szakmai én összeérve integráns egészet képez, összeomlás nélkül pedig nem lehetséges az újjászületés. A szakember részletesen beszél saját módszereiről, az intuitív működésről, az erős jelenlétről és a semlegesség elvetéséről, s néhány kemény helyzetbe is beavatott minket.

Lelassult a magánklinikák növekedése 2017-ben (is) kifejezetten gyors ütemben nőtt a magánegészségügyi szolgáltatások piaca Magyarországon, mert a bővülést több alapvető tényező is folyamatosan táplálja. Egyrészt nő a lakosságnál lévő elkölthető pénz mennyisége, az állami egészségügyről szinte naponta derül ki egy-egy elborzasztó adat vagy vizuális elem, a népességen belül egyre több az időskorú, vagyis a potenciális páciens, a 30 év alatti fiatalok körében pedig szerencsére áttört a megelőzés fontossága, így ők is hajlandók költeni például a szűrővizsgálatokra.

Mit csinálj, amikor leáll a Facebook? Mostanában gyakoriak a Facebook leállások, ami sok szempontból kellemetlen, hiszen ilyenkor a privát hírekhez sem jutunk hozzá, ráadásul a céges folyamatok is megakadhatnak. Főleg, ha egy jó kis kampány legfontosabb szakaszában történik a leállás. Mert nyilván mikor, máskor? De mit kezdjünk ezzel a helyzettel oldalkezelőként? (azontúl, hogy bosszankodunk) Először is ha futnak hirdetések, érdemes megfontolni, hogy leállítod őket. 

Automatizálás a kiválasztási folyamatban: hatékonyság vs. személyesség? Az emberierőforrás-gazdálkodás területén is fontos kérdés a digitalizáció, a folyamatok fejlesztése, automatizálása. Az elmúlt évek során a témában folyamatosan születtek pro és kontra vélemények, azonban az tagadhatatlan, hogy a HR területnek is fel kell vennie a lépést a többi stratégiai terület fejlődésével. De hogyan is lehet automatizálni ezen a területen, és ebből mit érzékelnek az érintettek?

Kapunyitási pánik: hogyan kerüljük el? A fiatal most, 18–23 évesek érdeklődési köre rendkívül színes és széles körű. A kapunyitási pánikkal való megküzdésük így a munka világára vetítve számos szektor és alszektor közüli választás elé állítja őket, amikor nem tudják, hogy merre van az arra. A kapunyitási pánik az élet első negyedének végén található sajátos krízisállapot, mely a fiatalok egyik legnagyobb ellensége lehet.

Mióta az akta elterjedt, már nem csak halálbüntetéssel lehet valakit szabályozni Forgács D. Péter szociológus, tanácsadó és zenetudós, de most olyan témáról írt könyvet, amiről kevesen mernek: a bürokráciáról. Szerinte az akta az egyik leghumánusabb találmány, és alapvetően jobb olyan korban élni, amikor bürokrácia van, mint bármi másban. Ha egy átlag magyar meghallja azt a szót, hogy bürokrácia, az első érzések, amelyek elöntik: a szorongás, a düh, az undor. Ön azt mondja, hogy ebben egyáltalán nem vagyunk kivételesek. Miért alakult ez így?

Globális felmelegedés - égető társadalmi kérdések Az éghajlatváltozás korunk egyik meghatározó kihívása. Az, hogy miként kezeljük ezt a kihívást, döntő hatással lesz a jövőnkre. Elfogadhatatlan társadalmi és gazdasági következményei lesznek annak, ha nem hozzuk meg a szükséges éghajlatvédelmi intézkedéseket. Az egyre súlyosabb és gyakoribb aszályok, futótüzek, tenger- és folyóparti áradások már napjainkban is zavarokat és nehézségeket okoznak. Az új, 2019-es „Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában” című jelentés megerősíti, hogy a globális felmelegedés következtében az Európai Unió GDP-jének akár két százaléka is elveszhet évente.

ITB Club június: Kiszervezzem? Ne szervezzem? IT-outsourcing – sok vállalat számára még mindig félelmetesen hangzik ez a kifejezés. Kiadni a saját kezünkből az informatikát? Fizessünk azért, amit eddig mi magunk csináltunk? Júniusi ITB Clubunk fókuszában az IT-kiszervezés volt.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: