Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Mindenkinek a maga IT-útját kell járnia A kiszervezésben nincsenek kész sikerreceptek, mindenkinek a saját környezete és igényei szerint kell megtalálni a helyes utat. Ezzel együtt vannak olyan bevett gyakorlatok és tapasztalatok, amelyek igénybe és figyelembe vételével a kezdeti (és későbbi) fájdalmak nagyrészt kivehetők az outsourcing-együttműködésekből.

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben Az egészségügy is tud üzlet lenni Magyarországon, nem is akármilyen: gyűjtésünk szerint a magánpiaci szolgáltatók 2018-as éve is jól sikerült, a 2017-es kimagasló évet azonban nem sikerült megismételni. Az árbevétel növekedési üteme csökkent, azonban az adózott eredmény tekintetében érzékelhető javulásokat tapasztalhatunk.Érdekes trendet figyelhetünk meg a magánszolgáltatók által foglalkoztatottak létszámában is. 

Jön a munkavállalók és a kis cégek korszaka, a nagyoknak fájhat a fejük Harmadik alkalommal készítette el a Republic Group és a BrandFestival aTrendLab nevű előrejelzését, amely a 2020-as év menedzsment- és marketingtrendjeit mutatja be. Lehet, hogy ez száraznak, vagy csak egy szűk réteget érintő témának tűnik, de egyáltalán nem az: a tizenöt-tizenöt trend már címszavak szintjén is érdekes, és teljesen nyilvánvaló, hogy mindannyiunk életét befolyásoló folyamatokról van szó. Arról, hogy hogyan és mikor jelentkeznek Magyarországon ezek a trendek, mi a következő évek legnagyobb kihívása, és mit észlel majd ebből a fogyasztó.

A nemzetközi techcégek elhagynák Kínát Véget érhet az a kor, amikor már a legamerikaibbnak mondott termékek is Kínában készülnek. És ez bizony nem feltétlenül jó a kereskedelmi háború egyik résztvevőjének sem. A Nikkei Asian Review szerint több olyan amerikai vállalatról tudni, amelyek már keresik az alternatív helyszíneket gyártásuk teljes vagy részleges áttelepítésére. A cikk többek között az Amazon, a Dell, a HP és a Microsoft nevét említi, akik eleve nem kis játékosok. 

Átértékelted a márkád? – „ma” volt a deadline Kun Miklóssal, a MEDIACOM stratégiai igazgatójával a közelmúlt márkázási paradigmáját felforgató brandek sikerének titkairól és az erre adható válaszokról beszélgettünk. A fiatalok márkákkal kapcsolatos elvárásai radikálisan eltérnek az előző generációkétól, ezért csak az lehet hosszú távon is sikeres márka, amelyik minél hamarabb megtalálja a számukra is érdekes és hiteles értékeket és megfelelően tudja kommunikálni feléjük.

Több mint 130 startup jelentkezett az Antenna Hungária startup programjáraÖsszesen 132 startup jelentkezett 29 országból az Antenna Hungária által életre hívott AHa! BrainStore vállalati akcelerációs programra. A jelentkező startupok közül a szakmai zsűri által kiválasztott 13 legjobb csapat vehetett részt a július eleji bootcamp-en, amelyen az Antenna Hungária, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, a Drukka Startups és az Intellitext szakértőitől kaphattak visszajelzéseket a megoldásukra. 

Köpni-nyelni nem tudnak a bankok a Facebook új szuperpénzétől Egyelőre távol tartják magukat az európai és amerikai pénzintézetek a Facebook blockchain-alapú projektjétől, a Libra - írja a Financial Times. Sok pénzintézet még nem döntötte el, hogy konkurensként, partnerként vagy nem fontos tényezőként gondoljon a kriptopénzre. Két hete jelentette be a Facebook, hogy új virtuális devizát bocsát ki, mellyel kicsavarhatja a bankok kezéből a globális pénzügyi rendszer felett gyakorolt irányítást.

Saját mobilfizetési rendszert tesztel a Lidl Spanyolországban elkezdte tesztelni saját mobilfizetési megoldását a Lidl. A Lidl Pay névre keresztelt szolgáltatás nagyon hasonló az Apple vagy a Google Pay-hez: egy applikációt kell letölteni, és az abban tárolt bankkártyaadatok alapján a telefont a terminálhoz érintve lehet fizetni. Mindez azért érdekes fejlemény, mert a Lidl így közvetlen versenybe száll az Apple-lel és a Google-lel, rá akarja venni a fogyasztókat, hogy fizetéskor például ne az iPhone-ba eleve beépített Wallet applikációra, hanem a saját alkalmazására kattintsanak.

Minden webáruháznál talált jogsértést az ügyészség A fogyasztók jogainak védelme érdekében az ügyészség tizenhat webáruház szerződési feltételeit vizsgálta és mindegyikben talált törvénysértő kikötést. Az ügyészség olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, vagy gépjármű alkatrészeket forgalmaznak.

Az Apple példáját próbálja követni a Huawei Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a Huawei alapítója és vezérigazgatója nyilvánosan is megvédte az Apple-t a kínai-amerikai kereskedelmi harc hevében, és elismerően nyilatkozott a cupertinói vállalat magánszférához való hozzáállásáról. Cseng-fej a Financial Timesnak adott interjújában mondta el, hogy a Huawei a vádakkal ellenben nem szolgáltat felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és sosem oldanának fel kérésre sem eszközöket, ahogy az Egyesült Államokban az Apple sem teszi meg ezt a saját kormánya számára.

HUMAN

Jó hír érkezett a jövő nyugdíjasainak Kiváló első féléven vannak túl a nyugdíjpénztárak. Aki maradt a magánnyugdíjpénztárban, tovább gyarapíthatta a reálhozamát, az önkéntes pénztárak növekedési és kiegyensúlyozott alapjainak hozamai is legyűrték az inflációt. A tavalyi nehéz év után most nagyon szép első féléven vannak túl a hazai nyugdíjpénztárak. A nyilvánosságra hozott árfolyamadatok alapján nincs olyan portfólió, amelyiknek az árfolyama ne emelkedett volna.

Mi a baj az asszertív kommunikációval? A kommunikációs vagy vezetői tréningek igyekeznek gyors megoldást nyújtani olyan problémákra (bocsánat: kihívásokra), melyek gyökerei a személyiség fejlődésében vagy éppen a munkahelyi szervezet vagy a külső gazdasági viszonyok nyújtotta kontextusban rejlenek. A tréning- és csapatépítő iparág bevételének talán fele abból származik, hogy vezetőket és beosztottakat igyekeznek jól (vagy kevésbé jól) képzett szakemberek az asszertív kommunikációra, valamint a win-win helyzetet kereső érdekérvényesítésre megtanítani. 

Olyan jól megy a magyar programozósuliknak, hogy már a régióban terjeszkednek Három-négy évvel ezelőtt jelentek meg Magyarországon is a programozó gyorstalpalók, amelyek az informatikai szektor egyik legnagyobb problémájára, a munkaerőhiányra kínáltak megoldást azzal, hogy pár hónapos intenzív oktatással junior programozókat kezdtek képezni. A jelentkezők száma is arra utal, hogy nem csökkent az 1-1,5 milliós tandíjért cserébe elvégezhető gyorstalpalók népszerűsége.

A turisták a legjobban a tömeget és egymást utálják Nagyon úgy néz ki, hogy az emberek aggódnak ugyan a túlturizmus és annak hatásai miatt, de annyira azért nem, hogy ők maguk ne keljenek útra, ha úgy van. 2018-ban csúcsra ért a turizmus: a Turisztikai Világszervezet (UNTWO) adatai szerint tavaly 1,4 milliárd ember érkezett turistaként külföldre, ez 6 százalékos emelkedést jelent a 2017-hez számokhoz képest. Ez nem azt jelenti, hogy 1,4 milliárd ember utazott külföldre nyaralni, mivel sokan évente többször is utaznak, a magas szám így jön ki. 

Közel 20 ezer embert küldenek el: Leépít a Deutsche Bank A következő három évben 7,4 milliárd eurót felemésztő szerkezetátalakítást hajt végre a Deutsche Bank, és ennek keretében munkavállalói mintegy ötödét, 18 ezer embert bocsát el. A legnagyobb német kereskedelmi bank vasárnap a felügyelő bizottság ülése után hozta nyilvánosságra történelmének legnagyobb szabású átalakítási tervét, amelynek révén megpróbálja áramvonalasítani tevékenységét és újra stabilan nyereségessé tenni működését.

66 milliárd forintnyi büntetést kaphat a British Airways, mert kiszivárogtak az utasok adatai Hétfőn reggel jelentette be a brit adatvédelmi hatóság, hogy a tervek szerint mintegy 183 millió font, vagyis nagyjából 66 milliárd forintnyi büntetés szabna ki a British Airwaysre egy tavalyi adatszivárgási ügy miatt. Ha az összeg nem változik, akkor ez lesz az eddigi legnagyobb bírság, amit az uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) életbelépése óta kiszabdtak.

Találd és tartsd meg a tökéletes munkatársat! A munkaerőpiaci igények gyökerestül megváltoztak az utóbbi években. Amíg sok vállalat küzd a munkaerőhiánnyal, addig a pályakezdők vagy az egyre idősödő társadalom tagjai kirekesztve érezhetik magukat a munkaerőpiacról, mondván: nem felelnek meg a számtalan elvárásnak, amelyet a munkaadók felállítanak egy-egy állásajánlatnál. Szerencsére a vállalatok egyre inkább nyitnak az új lehetőségek felé.

Toxikus filantrópia:  a múzeumtámogatás sötét oldala Egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan intézmények vagy magánszemélyek ajánlják fel a támogatást, amiktől, illetve akiktől azt a múzeumok nem, vagy nem szívesen fogadják el. Vagy, ha a múzeumok le is csapnának a pénzre, a közvélemény, a szakma, vagy az aktivista-körök nyomása visszakozásra kényszeríti őket. Azonban sokkal gyakoribb eset, hogy a múzeum, a művészeti szakma vagy a nagyközönség értékrendjével ellentétes, például a környezetet súlyosan károsító vagy hadiipari tevékenységből származik a támogatásra szánt pénz. 

Muszáj nyaralni, a ki nem vett szabadság nem váltható pénzre A munkavállaló nem dolgozhat szabadság nélkül, vagy a törvényben meghatározottnál kevesebb szabadsággal. Hogy kinek pontosan hány nap jár egy évben, legkönnyebben online kalkulátorral ellenőrizheted, melyek megbízhatóan kiszámolják és nem kell a törvényi értelmezéssel bajlódni. De mi van abban az esetben, ha a munkavállaló nem tudja, vagy nem akarja kivenni a neki járó napokat: pénzre válthatja azokat? 

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz! A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: