Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Pontos igényre jó választ adni Már egy bő fél éve működik a VIKI, a központi kormányzati videokommunikációs platform. Ez a projekt mintegy dióhéjban mutatja meg, hogy miért nem lehet mindig kész kereskedelmi megoldásokat alkalmazni az államigazgatásban, de azt is, hogyan lehet időtálló rendszereket kifejleszteni – mondja Ádám Csongor, a NISZ fejlesztési ágazati igazgatója.

Fitneszgéptől a proptechig – Már nem csak a lámpákról szól a TungsramPrecíziós beltéri növénytermesztés, smart city és proptech megoldások, valamint innovatív partnercégek termékeinek fejlesztése, gyártása – ez az a három új piac, ahol a tavaly áprilisban újjászületetett Tungsram az alapvető üzletágát jelentő világítástechnika további fejlesztése mellett saját termékekkel és szolgáltatásokkal kíván megjelenni. A cég új üzletágairól Pongrácz Ferencet, a vállalatcsoport innovációért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A fogyasztókkal való személyes kapcsolat erősítése mentheti meg a boltokatNagyon úgy tűnik, hogy a jövő boltjainak komoly attitűdváltásra lesz szükségük, ha meg akarnak maradni a piacon – többek között ez is kiderült Káli György szavaiból. A design sprinteket szervező SD4Good formáció alapítója mondott is néhány olyan megoldást, ami segíthet a vevő és a boltok közötti személyes kapcsolat kialakulását. A témát a két napos Shop Experience Design Sprinten a járták körül.

Bekapcsolta a Google a Chrome hirdetésblokkolóját, ami megtisztítaná az internetet Még 2018 februárjában mutatta be a Google a Chrome böngészőhöz fejlesztett hiredetésblokkolót, aminek nagy szerepet szánt a vállalat. A cég ugyanis saját bevallása szerint azt tűzte ki célul, hogy megtisztítja az internetet az idegesítő hirdetésektől. A tavaly óta működő rendszer csak az olyan reklámokat szűri, amelyek böngészés közben felugró ablakként jelennek meg, vagy automatikusan, hanggal együtt indulnak el. 

Kínán kívüli hardver­gyártás - cáfolt a Microsoft A Nikkei Asian Review július elején számolt be arról, hogy a Microsoft, a Hewlett-Packard és a Dell Kínából más ázsiai államba akarják teljesen vagy részben áthelyezni a készülékei gyártását. Elsősorban Vietnam és Tajvan tűnik jó helyszínnek, míg a Microsoft Thaiföldre és Indonéziára gondolt. Az utóbbi mellett szólnak az alacsony bérköltségek, a meglévő, használható infrastruktúra és számos új, potenciális munkatárs. 

Nő az online import vásárlás, koncentráció várható a hazai piacon is Egyre nő a magyar internetezők import vásárlása – áll egy friss kutatásban. Tavaly 3,1 millióan, azaz minden második online vásárló rendelt külföldi webáruházakban, piactereken, bruttó 400-420 milliárd forint értékben. Ennek a forgalomnak a legnagyobb része az online világkereskedelemi szereplőkhöz áramlik. E külföldi vásárlások elsődleges szempontja az ár. A világ legnagyobb kereskedői gyakran jelentősen kedvezőbb áron kínálják ugyan azt a terméket, ráadásul egyre többen szállítanak Magyarországra.

A kibertámadások elleni uniós irányelv legfontosabb szabályai Már meglehetősen sokan tudják, hogy mit jelent a GDPR mozaikszó, de az úgynevezett NIS irányelvről nem nagyon hallani. Pedig, a kiberbiztonsági szabályozásnak egy fontos eleme, és az előírásainak történő nem megfelelés ugyanúgy jogkövetkezményekkel jár, mint a GDPR szabályainak be nem tartása. Célja annak biztosítása, hogy az uniós országok jól felkészültek legyenek az európai infrastruktúra elleni kibertámadásokra, készen álljanak azok kezelésére, illetve az azokra való hatékony reagálásra. 

Nagy változás előtt áll az egyik legnagyobb coworking területeket bérbeadó cégA közösségi irodatereket bérbeadó, illetve saját kereskedelmi ingatlanokkal is rendelkező amerikai WeWork, az első nyilvános részvénykibocsátás előtt, az adósságállományát 3-4 milliárd dolláros összeggel kívánja felemelni, hogy ezzel biztosítsa a növekedését, amíg nem lesz profitábilis a cég. A WeWork amerikai cég, a kisebb bérlőknek kínál világszerte közösségi irodatereket és a bérléshez kapcsolódó szolgáltatásokat, Európát nézve többek között Prágában, Brüsszelben, Milánóban és több német, illetve angol városban vannak jelen. 

A klímaváltozás a legnagyobb kockázat a cégeknek A technológiai változás átértékelte mindazt, amit a vállalatok ellenálló képességéről gondoltunk. Aki csak a más kárából tanul, az már le is maradt, a saját próbálkozásaink és kudarcaink visznek előre, ráadásul a technológiai diszrupció és a klímaváltozás egy kiszámíthatatlan, gyorsan változó környezetet teremt - mondta Robert Stöllinger a KPMG vezérigazgatója a cég mai sajtóreggelijén. A KPMG felmérése szerint a nagyvállalati vezetők előszeretettel gondolják magukat agilis vezetőnek, de pusztán ettől a cég maga nem válhat éllovassá. 

Ipari robotközpont Székesfehérváron Ipari Robottechnikai Központ jött létre, köszönhetően Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat, a Hanon Systems Hungary Kft., az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft. összefogásának eredményeként. A robotközpont példaértékű összefogással a résztvevők célja az, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre az Óbudai Egyetem székesfehérvári karán, amely digitális korszakunkban a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

HUMAN

Amerikai összefogással mondanák ki a magyar munkaerőhiány halálos ítéletétNégy amerikai pénzügyi intézmény kezdett el együttműködni az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának égisze alatt, hogy a magyarországi tehetségeket gondozzák, az egyetemeket támogassák és a külföldön élő magyar munkavállalókat hazacsábítsák. A társaságok vezetői úgy vélik, hogy az automatizáció komoly átalakulást hozhat a piacon a következő években, viszont nem kell aggódni, hogy az új technológiák miatt ezrek kerülnek az utcára, hiszen számos munkahely átalakul, a képzett munkaerőre pedig egyre nagyobb lesz a szükség. 

Tíz év alatt minden a feje tetejére állt a turizmusban, köszönhetően a telefonjainknak A Citibank jövőkutatással foglalkozó szakemberei 2016-os riportjukban több iparágban megvizsgálták, hogy mennyi időbe telt, hogy az iparág addigi szereplőinek piaci pozícióit a digitális trónkövetelők megingassák. A turisztikai iparágban mindössze 4 év kellett ahhoz, hogy az addigi szereplők elveszítsék piacuk 10%-át. 10 év után pedig a piac felét már azok a digitális szereplők uralták, akik felforgatták a status quót: új üzleti modellekkel, digitális technológiákkal felvértezett innovációikkal rombolták le az addig megszokott kereteket.

Szívbajhoz vezethet a stresszes munkahely Egy friss kutatás szerint a rossz és bizalmatlan munkahelyi légkör nem csak úgy általában húzza le a munkavállalót, de kihat annak egészségügyi állapotára is, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyeit. A Gallup által gyűjtött adatok felhasználásával készült tanulmány szerint - amit az International Journal of Environment Research and Public Health szaklap közölt - a munkaadó cégbe illetve a munkahelyi vezetőkbe vetett bizalom összefügg olyan kockázati tényezőkkel, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin, vagy akár a cukorbetegség. 

Elengedtem a gyerek kezét – Gerendai Károly fesztiváliparról és életről „Nem vagyok fenn a Facebookon, nem bújom a YouTube-ot, sem időm, sem energiám nincs e párhuzamos világokban is jelen lenni. Amikor eldöntöttem, hogy ezekből kimaradok, az is eldőlt, hogy a mai világ mércéjével nézve le fogok maradni. Ezt tudatosan bevállaltam, de azt is felismertem, hogy át kell majd adnom a stafétát” – magyarázza Gerendai Károly, miért szállt ki a Sziget Fesztivál szervezéséből. 

Azért nincsenek itt bolti eladók, mert ők épp idénymunkán vannak Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek és több a szabadidejük. A szakszervezet szerintősszel elengedhetetlen lesz, hogy konkrét megoldásokat keressenek a piaci szereplők, máskülönben az év végére komoly fennakadások lehetnek az ellátási láncban.

Magyarok és a közösségi hálózatok A múltkor már csemegéztem az NMHH kutatásából, aminek keretében részletesen felmérték a hazai internetezők szokásait. Itt megtaláljátok összehasonlítva a hazai adatok függvényében a legnagyobb platformokat. Ha az öt legtöbb felhasználóval rendelkező közösségi platformot elemezzük, nem kérdés, hogy a Facebook a legnagyobb, a YouTube a második. A harmadik helyen azonban az Instagram van, míg a negyedik és az ötödik helyen követi őket az Indavideo/Indafilm valamint a Videa.

Eléri-e valaha a számítógépek memóriája az emberi agy 2,5 petabájtos kapacitását? A Manchesteri Egyetemen nemrég építettek egy szuperszámítógépet, hogy mesterséges intelligencia (MI) segítségével modellt készítsenek az emberi agy felépítéséről. A SpiNNaker nevű gép különlegessége, hogy egymillió darab, másodpercenként összesen 200 000 milliárd tranzakció végrehajtására képes processzorból épül fel, azaz több idegsejt valós idejű modellezésére képes, mint bármely korábban épített rendszer. A gép azért is számít újdonságnak, mert üzemelése sokkal jobban hasonlít az emberi agy működésére, mint egy hagyományos számítógépére. 

„A rejtvényfejtés izgat a borban" Hogyan jut el a szőlőszem a palackig? Hogyan lehet a cukorfokot a szőlőlevelek elrendezésével befolyásolni? Hogyan adjuk el a borokat, és mitől lesz híres egy bor? Herczeg Ágnes borszakértőt a bor útjának teljes képe érdekli – számára a bor a logika művészetéhez tartozik.

A Viharvadász nevű titkos Facebook-szoftver leszedi a konteókat Egy új jelentés szerint a Facebook a nyilvánosság elől elzárva már évek óta üzemeltet egy programot, ami megkeresi azokat a bejegyzéseket, amikben rossz színben tüntetik fel a közösségi oldalt. A Bloomberg tárta fel, hogy a közösségi óriás 2016 óta használ egy szoftvert, ami a Facebookról terjedő valótlanságokat hivatott felfedezni.A titokzatos programot Stormchaser néven emlegetik a vállalaton belül.

Új ügyvezetője van a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak Az új pozíciót vállaló Szalay Imre mostanáig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnöke volt, július 1-jétől azonban a társaság ügyvezetőjeként tevékenykedik. Szalay 1982 óta tagja az NJSZT-nek, a társaság számára számos konferenciát szervezett az elmúlt évtizedekben.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: