Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Szemmel tartott haszonjárművek A járműkövető rendszerek felhasználói is értékelik a fix, havi díjas csomagokat, ami tovább növelheti a szolgáltatások iránti amúgy is élénk keresletet. Alig több mint egy év alatt tízezerrel növelte telematikai végpontjainak számát a WebEye: a régiós szinten is piacvezetőnek számító szolgáltató június végén helyezte üzembe 70000. műholdas járműkövető rendszerét. A vállalat a közelmúltban vezette be új, fix havi díjas csomagjait, amelyek kifejezetten a szolgáltatás- és adatalapú működésre helyezik a hangsúlyt.

Techcégek miatt mehet egymásnak Franciaország és az USA Párizsban szerdán jelentették be, hogy a francia kormány 3 százalékos különadót kíván kivetni azokra a nagy digitális szolgáltatókra, amelyek globálisan 750 millió eurós, Franciaországban pedig 25 millió eurós éves bevételre tesznek szert. A tervezett adó – amelyről csütörtökön szavaz a francia szenátus – nagyjából 30 német, brit, spanyol, kínai és francia nagyvállalatot érint, de köztük van az amerikai Apple, Facebook, Amazon és az Alphabet is, amely a Google anyavállalata.

4iG – T-Systems – mit mond a Telekom? Pár napja adtunk hírt arról, hogy a 4iG és a Magyar Telekom szándéknyilatkozatot írt alá a T-Systems Magyarország megvásárlásáról. A hír kapcsán több kérdéssel fordultunk az érintett társaságokhoz, de egyelőre csak a Magyar Telekomtól kaptunk választ. A társaság hozzánk eljuttatott válasza szerint nem fog zavart okozni, hogy a kis- és középvállalati szegmens – alig két évvel azután, hogy a T-Systemshez került – ismét a Magyar Telekom alá fog tartozni. Mint írják, az elmúlt két évben a szegmens teljesítménye, eredményei jelentősen javultak.

A hazai kis- és nagyvállalatok közötti termelékenységi különbség még mindig háromszoros Egyszerre sikerült fiskális, monetáris és növekedési területen is megújulni – mondta a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján elhangzott előadásában Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője. Cél, hogy a magyar gazdaság dualitása 2030-ra jelentősen csökkenjen, azaz a kisvállalati termelékenység a nagyvállalatokhoz képest a harmadáról felére emelkedjen.

Kína is digitális pénzt akar A kínaiak már öt éve gondolkodnak saját digitális pénzen, a Facebook június 18-i bejelentése a libra bevezetéséről, megszólaltatta a vészcsengőt Pekingben. A kínaiak azért is veszik komolyan a librát ellentétben a bitcoinnal, mert mögötte reális pénzügyi fedezet van. 27 világcég - köztük a MasterCard és a Visa - jelezte eddig, hogy támogatja a Facebooknak ezt az elképzelését. 

Luxusmárkákat segít egy magyar cég, amelyet 30 milliárdért akarnak eladniKevés olyan magyar startup van, amelyik a világ legnagyobb vállalatainak közvetlenül tud szolgáltatásokat eladni. Az Antavo ráadásul marketingterületen érte ezt el, ezzel valószínűleg egyedül van Magyarországon. Ma már rengeteg technológiai megoldás létezik az online marketingben – hirdetések kezelésére, affiliate programokra,egyszóval új vásárlók szerzésére -, és az internetes világ utóbbi egy éve leginkább erre koncentrált, elég, ha csak a Facebook és Google üzleti modelljét nézzük.

Brutális mértékben nő az online import vásárlás Egyre nehezebb sikeresnek lenni a gyorsuló ütemben konszolidálódó piacon. Egyre nő a magyar internetezők import vásárlása. Tavaly 3,1 millióan, azaz minden második online vásárló rendelt külföldi webáruházakban, piactereken, bruttó 400-420 milliárd forint értékben. Ennek a forgalomnak a legnagyobb része az online világkereskedelmi szereplőkhöz áramlik.

Itt az útmutató a tökéletes adatvédelemhez Napjainkban a vállalatok egyre több adattal gazdálkodnak, amelyek megfelelően hasznosítva jelentős üzleti előnyt jelenthetnek. Az adatokat azonban meg is kell védeniük, ami komoly kihívásokba ütközik, ha ezekre az információkra a szervezetek mindennapi működéséhez is szükség van. A Micro Focus szakértői szerint a formátummegőrző titkosítás nyújtja az ideális egyensúlyt a biztonság és a használhatóság között.

Informatikai gigafelvásárlás zajlott le: 34 milliárdért vett céget az IBM A Red Hat egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalat, megvásárlása az IBM valaha volt legnagyobb értékű akvizícióját jelenti és egyszerre a tech-szektor egyik valaha volt legnagyobb ilyen tranzakciója. A Red Hatet teljesen integrálják az IBM strukturájába, a hybrid cloud division alatt fog működni. Jim Whitehurst, a vállalat vezérigazgatója az IBM szenior menedzsmentjéhez csatlakozik majd, Ginni Rometty, az IBM vezére lesz a közvetlen felettese.

Elítélték a Magyar Telekom etikus hekkerét Megvédte a legsúlyosabb büntetéstől a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt a segítő szándékú hekkert, aki biztonsági rést talált a Magyar Telekom informatikai rendszerében, írja a TASZ az Indexhez is eljuttatott közleményében. Bár az ügyészség börtönt kért rá, végül a bíróság csak pénzbírságot szabott ki, de a TASZ nem ért egyet az enyhébb ítélettel sem.

10 cég csatlakozott az iparfejlesztés ászai közé 10 újabb gyár csatlakozott a World Economic Forum Világítótorony-hálózatába," egy olyan csapatba, amely az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztések élenjáróit tömöríti. Jelenleg a hálózat 26 tagból áll. A WEF a McKinsey-vel közösen indította a programot, azért „világítótorony" lett a neve, mert az itt szereplő cégek úgymond utat mutatnak a többi vállalatnak. Ezek a vállalatok olyan technológiákat integráltak, mint a big data-elemzés, a mesterséges intelligencia vagy a 3D-nyomtatás.

 

HUMAN

Ötletmagból innovációs központra váltotta tervét Kizárásos alapon választott egyetemet, és ha már akkor is divatos szó lett volna a startup, most azt mondhatnánk, hogy kettőt is elindított belőle még a diploma megszerzése előtt. Az üzleti tanácsadói évek után az OTP Bankhoz csatlakozott, 2017-től pedig a pénzintézet Retail Innováció főosztályának (OTP LAB) főosztályvezetője. Nem mellesleg az innovációs központ gondolata is tőle származik. Fischer Andrással találkoztunk.

Az Instagram-terapeuták vették át az Instagram-költők helyét Amerikában még az itthoninál is drágább pszichológus járni, illetve segítséget kérni szakértőtől mentális bajainkra – ezt a nehézséget kezdte el áthidalni számtalan terapeuta az utóbbi időben azzal, hogy Instagramon adnak tanácsokat követőiknek, teljesen ingyen. Számukra ez azért éri meg, mert így még jobban tudják népszerűsíteni magukat és praxisukat, a közösségi média felhasználói pedig valósággal zabálják posztjaikat.

Hogyan hozunk döntéseket a túl sok információ és álhír korában? Milyen természetű a döntéshozatal egy olyan társadalomban, melyben az embereket elárasztják az információk? A döntések mögött meghúzódó racionális okok mellett milyen mértékben szerepel a társadalmi befolyásolás? Ezeket a kérdéseket járja körbeA kis döntések fontossága című könyvben két antropológus és egy matematikai közgazdász.

Dr. Beck György szerint nem csak a profit számít Dr. Beck György, a Vodafone korábbi első embere, aki ma már a Neumann János Számítógéptudományi-társaság elnöke, Szabó Zoltán Attila Törzsasztal című televíziós műsorában, a Fix Televízióban jelentette be, hogy a 2023-as informatikai diákolimpiát Budapestre hoznák. Szerinte a mai multinacionális környezetben kevés hangsúlyt fektetnek az empátiára, és a csapatépítés sem igazán cél. Sok esetben a profitorientáltság az említett értékekkel szembe megy, s ezek után történik az, hogy az emberek ugyan dolgoznak, de nem jó kedvvel, nem csillogó szemmel. 

Új ügyvezető az NJSZT élén 2019. július 1-től Szalay Imre, az NJSZT korábbi alelnöke tölti be a társaság ügyvezetői posztját. Szalay Imre 1982 óta tagja az NJSZT-nek, a társaság tavaly novemberi tisztújító közgyűlése óta pedig egyik alelnöke is volt a szervezetnek. Július 1-jétől azonban immár az NJSZT ügyvezetőjeként tevékenykedik tovább. Alföldi István, aki 1997 óta töltötte be a társaság ügyvezető igazgatói posztját, október végén nyugdíjba vonul, és addig fokozatosan adja át feladatait.

Hús- és repülésmentes élet, négynapos munkahét: ez a recept a katasztrófa elkerüléséhez? A klímaváltozás egyre egyértelműbbé válásával és a szükséges politikai döntések elmaradásával egyre erősödik az igény az egyéni hatáskörben megtehető klímavédelmi lépések iránt. A globális szén-dioxid-kibocsátás 72 százaléka a háztartások döntéseivel függ össze, vagyis a kényelmes modern életvitel és a változtatás elutasításának igazolására gyakran hangoztatott hiedelemmel szemben az egyéni döntéseknek igenis jelentős szerepe lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Megduplázza a Facebook a női dolgozói számát A Facebook 2019-es sokszínűségi jelentéséből kiderül, hogy a következő öt évben a vállalat egyik fő célja a női dolgozók arányának megduplázása. Az Egyesült Államokban ugyanezen időintervallum alatt a fekete és a latin etnikumú dolgozók számát is kétszeresére emelnék. A jelentés a Facebook blogposztjában is olvasható, ahol azt is kijelentették, hogy soha nem dolgozott még több nő a vállalatnál, mint a tavalyi év során.

Mennyit is érnek valójában a személyes adataink? A Facebook közelmúltbeli adatbotrányai, újra a mindent átható digitalizáció korában a legértékesebbnek számító árucikkre, a személyes adatokra irányították a figyelmet. Számos országban a korábbinál szigorúbb ellenőrzés alá vonnák az érintett techvállalatokat, a korábbinál pontosabban meghatározott feltételek szerint beszámoltatva azokat arról, mit és hogyan tesznek vagy tennének a platformjaik felhasználóinak adataival.

A jó vezető nem dönteni, hanem delegálni és figyelni tud a legjobban Meglepően sok hasonlóság van a modern haderő és a nagyvállalatok szervezeti átalakításának kihívásai között Dr. Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese szerint. A Szolgálj, hogy vezethess és A stratégia művészete című könyvek szerzője úgy véli, hogy sokkal nagyobb teret kellene adni a pozitív pszichológiának, keresni kellene a tovább fejlődés lehetőségeit a hibáktól való félelem helyett. 

„Egy cég akkor is sikeres lehet, ha minden munkatársa fogyatékos” Amíg egy hétköznapi vendéglátóhelyen a legfontosabb a vendég, addig a Hegyvidéki Ízlelőben a cél az, hogy a dolgozóknak teljes életet biztosítsanak és – életükben talán először – hasznosnak érezzék magukat. A családbarát étteremben dolgozó fogyatékos emberek fájdalmat nem ismerve, minden egyes nap azért küzdenek, hogy dolgozhassanak, és végre ők szolgálják ki az ép embereket.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: