Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

11,15 milliárdból valósul meg a HKIR rendszer bevezetése A 4iG és a T-Systems Magyarország konzorciuma nyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet által Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezésére kiírt pályázatot – tette közzé az informatikai vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A közlekedés informatikai rendszer az elektronikus jegyértékesítésen túl számos olyan szolgáltatást biztosít – többek között integrált menetrendi rendszer, elektronikus ügyfélszolgálat –, melynek köszönhetően az utasok számára tervezhetőbbé és kényelmesebbé válik majd a helyközi közlekedés.

Előkelő helyen végzett a Huawei a Fortune Global 500-as listáján A Huawei előre lépett a lista 61. helyére. A vállalat 2018-ban 22 százalékkal növelte árbevételét, továbbá mintegy 28 százalékos profitnövekedést tudhatott magáénak. A technológiai óriás harmadik éve szerepel a Fortune Global rangsorának TOP 100 vállalata között ésidén érte el eddigi történetének legjobb helyezését. Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke elmondta: A Fortune nemzetközi 500-as rangsorában való folyamatos feljebblépés egy újabb bizonyítéka a vállalatunk 2019-es sikereinek”.

Digitális teljesítményünk Megjelent az Eurostat friss elemzése a tagállamok digitális felkészültségéről. Vizsgálták a cégek internethasználatát különböző mutatók segítségével, különböző cégtípusok esetére. Az elemzés kiemeli, hogy a vizsgált adatok azért fontosak, mert korunkban egyre inkább versenyképességi kérdés a vállalkozások digitális felkészültsége. Ehhez pedig szakemberekre is szükség van. Ezért az Eurostat azt is megvizsgálta, hogy mennyire nehéz jól felkészült infokommunikációs szakembert felvenniük a cégeknek. 

Azt hitted, hogy amit megveszel, az a tiéd? „A könyvek működése leáll” – ez az abszurd mondat is szerepelt a Microsoft közleményében, amelyben a cég arról tájékoztatta a felhasználóit, hogy 2019 júliusától a Microsoft Store-ban megszűnik a könyves részleg, és vele együtt a már megvásárolt e-könyvek olvashatósága is. A kölcsönzésre épülő gazdaság (rental economy) problémája ennél univerzálisabb: ha egy szolgáltató csak látszólag árulja a termékeit, és valójában csak bérbe adja őket, akkor bármikor – például egy csőd esetén – vissza is tudja venni őket, a tulajdonos pedig csak nézhet maga elé, hogy hová tűnt a gépéről, telefonjáról a tartalom, amiért fizetett.

Egyre több magyar kerül be a milliomosklubba - De már több kell, mint havi 200 ezres fizetés Egyre több magyarból válik prémium banki ügyfél, a Portfolio Prémium Banki felmérése szerint ehhez viszont már nem elég a havi 200 ezres fizetés. Sok szolgáltató megemelte a belépési limitet, így annak, aki bekerülne a milliomosklubba, legalább havi 400 ezres jóváírás kell, hogy legyen a számláján. A szolgáltatók adatközléséből kiderül, hogy továbbra is az OTP a legnagyobb prémium banki szolgáltató Magyarországon kezelt vagyont tekintve, de nem sokkal marad le az Erste, ügyfelekből viszont a K&H gyűjtött a legtöbbet fél év alatt.

1,7 milliárd forintot kap kutatásra a Szegedi Tudományegyetem Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem. A három kutatási területhez kötődő négy projekt a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

Kezd magához térni a Tesla Csökkent a Tesla vesztesége: az elektromos autó gyártó társaság azt közölte, hogy a június végével záródott második negyedévben a vesztesége 408 millió dollárra esett az első negyedévi 702 millió dollárról. A tavalyi második negyedévben a veszteség nagyobb, 718 millió dollár volt. Az idei második negyedévben a részvényarányos veszteség 1,12 dollár lett, ami azonban jóval nagyobb a szakértők véleményének átlagában szerepelt 36 centnél.

Akadályozzák a piaci versenyt az amerikai IT-óriások? Az amerikai igazságügyi minisztérium eljárást indított az egész világgazdaságot meghatározó informatikai cégek ellen. Bár a szaktárca nem nevezte meg konkrétan az Amazont, a Facebookot és a Google-t, de a közleményében említett területekből - webes keresés, közösségi média, online kiskereskedelem - egyértelműen kiderül, hogy mely vállalatokat vádolja azzal, hogy a magatartásukkal akadályozták és jelenleg is akadályozzák a piaci verseny kibontakozását. 

A felére zuhant a Facebook nyeresége Tovább bővült a Facebook felhasználóinak száma a második negyedévben, már világszerte több mint 2 milliárdan használják a cég valamelyik szolgáltatását. A hirdetési bevételek kétszámjegyű ütemben nőttek, viszont az 5 milliárd dolláros bírság miatt a profit zuhant és a kilátások is bizonytalanabbak a szigorúbb adatkezelés követelménye miatt. 

Mindig a drága munkaerő okozta az ipari forradalmat Utoljára ilyen népességcsökkenést csak éhínségek vagy háborúk esetén láttunk, ami vagy végleg megszünteti régiónk gazdasági növekedését, vagy új technológiai forradalomhoz vezet – véli a Közép-Európával foglalkozó bécsi agytröszt, a Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézetének (WIIW) igazgatóhelyettese. Sokkszerű gazdasági átmenetről, régiónkból kiáramló külföldi profitokról, gazdasági válságállóságunkról és arról is beszélgettünk, mi a közös a futball és a gazdaság innovációiban. 

Milliókra tett szert egy robotika-startup, amely más startupoknak segítene 6,6 millió dollárnyi forrást vont be a Freedom Robotics, egy olyan startup, amely a robotika Amazon Web Service" szeretne lenni. A Freedom Robotics elsődleges célja, hogy más robotikával foglalkozó startupoknak segítsen a piacra menni, hiszen rengeteg friss cég kerül csődbe azelőtt, hogy akár egy működő prototípust össze tudtak rakni. Így járt többek közt a Jibo, amely 72,7 millió dollárnyi forrásbevonás után került csődbe, vagy az Anki, amely 200 millió dollárt szívott fel a kockázati tőkésektől,mielőtt idén áprilisban bedobta a törölközőt.

A Fujitsu szerint fontos a bizalom az MI-alapú döntéshozásban A Fujitsu közzétett új vizsgálati jelentése kiemeli, milyen fontos a bizalom a hosszú távú üzleti siker – különösen is a mesterséges intelligencián alapuló döntéshozás – megalapozásához. Az eredményekből kiderül, hogy a szervezetek nagyobb valószínűséggel hajtják végre sikeresen a digitális átalakulást, ha konkrét intézkedéseket hoznak a bizalom megteremtése érdekében, például javítják a hosszú távú kilátásokat, ösztönzik az önálló dolgozói munkavégzést (empowerment) és az empatikus vezetést.

 

HUMAN

10 képesség, ami nélkül nem boldogulunk a (közel)jövő munkahelyén A digitalizáció átalakítja a munkahelyeket, új típusú munkaerőre lesz szükség a jövőben – hallhatjuk lépten-nyomon. De milyen legyen ez az új munkaerő? Mit kell tudnia, milyen képességekkel kell rendelkeznie? Élethosszig tartó tanulás, ma még nem létező munkakörök, digitalizálódás, exponenciális technológiai fejlődés – a szakértők egyetértenek abban, hogy a nem is olyan távoli jövő munkavégzése gyökeresen más lesz, mint amit a mai 40-esek, 50-esek (vagy akár részben a 30-asok) eddig megszoktak.

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti, amely akadályozza a növekedésüket is. A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket - csupán a magánvállalkozásokat vizsgálva. Viszonyításképp: ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.

Így vakációznak a magyarok A férfiak és a nők más arányban veszik ki a nyári szabadságukat – ez is kiderült a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felméréséből. Míg az összes válaszadó 43 százaléka 11-15 napot tölt pihenéssel nyáron, addig a férfiak ennél jóval magasabb arányban (60%) vesznek ki ennyi szabadságot. Érdekes azonban, hogy több mint három hét távollétet a nők 45, míg a férfiak csupán 30 százaléka engedélyez magának (és engedélyez neki a cég) nyaranta. Az is sokat eláruló adat, hogy minden tizedik férfi egyáltalán nem vesz ki szabadságot, míg a nők közül senki nem válaszolt így a kérdésre.

Nemzetközivé bővült a Manager Open salgótarjáni regionális tornája A kilenc regionális versenyből valamint a budapesti döntőből álló XV. Menedzser Teniszbajnokság versenysorozata immár ötödik alkalommal Salgótarjánban folytatódott. Rekordszámú nevezés érkezett a versenyre, melynek nemzetközi jellegét két szlovák páros biztosította, összességében hat megye és kilenc város képviseltette magát. 

A világ nem arról szól, hogy rátátogunk dalokra, és majd valaki eltart Egészen karcos véleményeket is megfogalmaztak az influencer összeállításunk résztvevői. Ez ugyanis a Kreatív nyári lapszámának egyik fókusztémája. Az összeállításból az derül ki, hogy máig ellentmondásos a terület, sok megoldandó kérdés, probléma akad. A fókusztémánkban éppen ezért a legfontosabb érintetteket, az ügyfeleket, ügynökségeket és influencermenedzsment-cégeket kérdeztünk meg, hogy miként látják a területet, és mit gondolnak, hogyan fog kinézni az influ marketing jövője.

Gauder Milán vezeti a Mastercard teljes európai termékfejlesztési és innovációs részlegét A szakember felel mostantól a kártyatársaság meglévő és új termékeinek fejlesztéséért Európa 56 országában. Feladatai közé tartozik a hagyományos hitel-, betéti-, vállalati- és prémium kártyák innovációja; az azonnali fizetéshez, a Mastercard részletfizetési szolgáltatásához, továbbá a kártyák és bankszámlák közötti pénzküldéshez és a legújabb digitális megoldásokhoz kapcsolódó fejlesztések, mint például a mobilfizetés, a hazai piacon újonnan bevezetett Apple Pay, valamint a banki mobiltárcák is.

Csapatépítés kreatívan A csapatépítés nyáron sem áll meg, sok cég dönt úgy, hogy a kevésbé terhelt nyári időszakra szervezi éves csapatépítő eseményét. A programok tárháza óriási, ám a kínálat ilyenkor a szokásosnál is szélesebb, hiszen számos outdoor program közül válogathatunk. Sport, kaland, élmények, nézzük, mi az öt legizgalmasabb szabadtéri csapatépítő elfoglaltság idén nyáron!

A magyar fiatalok megdolgoznak a nyári szórakozásukért Strand fesztivált és az EFOTT-ot tervezte meglátogatni idén a legtöbb fiatal, a Sziget a harmadik helyre került a listán. A nyári fesztiválozók jellemzően 1-2 napot maradnak és átlagosan naponta 10 ezer forintos költéssel számolnak, amiből a legtöbbet az italok és az étkezés visz el. A kutatásból az is kiderült, hogy a diákok 61 százaléka szüleitől kér pénzt a költségek fedezésére. A fesztiválra járó fiatalok többsége tudatosan tervezi kiadásait: harmaduk meghatároz egy napi limitet, és ezt próbálja betartani.

Hogyan jutunk el a munkahelyre? Statisztikai adatok itthonról és külföldről Mindenki életében fontos kérdés, hogy mennyit kell naponta utazni a munkahelyre, hogy mennyi időt, pénzt és energiát visz el. Ugyanakkor sokan inkább hajlandóak napi 2-3 órát ingázással tölteni, hogy jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést kapjanak. Nézzük, mit mondanak a statisztikai adatok. A Lechner Tudásközpont statisztikai adatai szerint csaknem másfél millió magyar, összesen 1 340 831 fő dolgozott a lakóhelyétől eltérő településen a legfrissebb népszámlálási adatok szerint.

Elérte a határait a foglalkoztatásban Magyarország? Növekvő foglalkoztatás, csökkenő munkaerő-tartalék, rengeteg betöltetlen állás és sokáig húzódó álláskeresés – kijött a KSH új kiadványa, amely a magyar munkaerőpiac idei első negyedéves teljesítményét veszi górcső alá. A foglalkoztatás bővülésének üteme jelentősen visszaesett 2017 óta, ahogy igen nagy mértékben csökkent a mobilizálható munkaerő-tartalék is – indítja összefoglalóját a KSH. A növekedés ugyanakkor még kitart, így az idei első negyedévben 1,4 százalékkal lett több dolgozó magyar, akiknek a száma elérte a 4,497 millió főt.

Egy cselekvő, de meg nem értett generáció Úgy gondoltam, hogy meg tudom váltani a világot, de aztán találkoztam a valósággal, az Y generációt pedig egy félre- és meg nem értett generációnak látom – fogalmazott Cseh Orsolya újgenerációs coach. A történet ugyanakkor nem állt meg itt, hiszen a szakember nem csupán önmagát fejleszti azóta is folyamatosan, hanem egy nemzetközi cégnél immár globálisan is segít az embereknek a gondolkodásmód-váltásban. Éppen Malajziában értük el.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: