Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

Van egy jó fejlesztése? Vagy HR-fronton történt újítás? Pályázzon az ITBusiness Awardra projektfejlesztés vagy termékfejlesztés kategóriában, valamint a Behaviour Awardra humánmenedzsment vagy üzletfejlesztés kategóriában! A pályázatokat július 31-ig várjuk az award@itbusiness.hu e-mail címre. További részletek az itbusiness.hu-n: ITBusiness Award és Behaviour Award!

 

TECHNOLOGY

Tönkretette az amerikai kiskeres­kedelmet az Amazon? Június elején derült ki, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a kereskedelmi társaságnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása állnak. Az Amazon elleni vizsgálatot az FTC vezeti majd. Steven Mnuchinpénzügyminiszter megvédte az amerikai kormány azon törekvését, amelynek lényege, hogy vizsgálatokat vezessen be az Amazon ellen a piaci verseny akadályozása miatt.

Így kell ingatlanbirodalmat építeni - Egy 400 éves cégtől tudtuk meg a titkotVilágszerte használják a tervezés, fejlesztés és üzemeltetés területén az épületinformációs modellezést (BIM) ezzel rengeteg időt megspórolva, elképesztő számú hibát kiküszöbölve és hatékonyabb munkavégzést eredményezve. Az egyik ilyen, BIM technológiával dolgozó nemzetközi vállalat, a több mint 400 éves japán Takenaka. Az 1610-ben alapított, kezdetben asztalos munkákat és templomok építését vállaló családi vállalkozás, csak Európa 13 országában mintegy 1500 projektet tudhat maga mögött.

600 millió dollárt fektet a Toyota a legnagyobb kínai fuvarmegosztóba Tekintélyes befektetéssel erősíti meg együttműködését a Toyota a kínai Didi Chuxinggal: a japán autógyártó mintegy 600 millió dollárt invesztál a legnagyobb kínai fuvarmegosztóba. A megállapodás eredményeként a két vállalat jelenlegi együttműködése tovább bővül, illetve a páros egy a GAC Toyota Motorral közös vállalkozásba is belefog, amelyben kifejezetten a fuvarmegosztóban dolgozó sofőrök számára nyújtanának a járművekkel kapcsolatos szolgáltatásokat.

Egy jóváhagyást már megkapott az amerikai távközlési megadeal Az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyta a T-Mobile és a Sprint 26 milliárd dolláros egyesülését, a megadeal során a harmadik és a negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató fúzionál. De mielőtt még lezárulna a tranzakció, több államban is bíróságon támadják őket versenykorlátozás miatt. 

A mesterséges intelligenciának fogalma sincs arról, hogy mi az a fogalom A mesterséges intelligencia legfogósabb kérdése a különböző emberi fogalmak kapcsolatrendszerének ábrázolása, használata. Egy önvezető autónak fel kell ismernie a környezetében feltűnő (és esetleg mozgó) tárgyakat, jelenségeket, mert ezekhez kell igazítania a viselkedését. Egy cég pedig akkor tudja a legjobban eladni a termékeit és szolgáltatásait, ha képes felismerni a különböző lehetséges fogyasztói csoportokat, és hozzájuk tudja igazítani a kínálatát és a reklámjait.

A pénz, ami nincs - és mégis van A kriptopénz tisztán digitális, semmilyen fizikai formával sem rendelkező eszköz, mely elsősorban csere-, de ma már egyre gyakrabban fizetőeszközként is funkcionál. Működése kriptográfián, azaz titkosításon alapszik - ez a legfontosabb jellemzője, hiszen olyan pénzről" van szó, amelyet nem felügyel központi hatóság, állam vagy más szervezet, egy adásvételnél a mozgása csak és kizárólag a két érintett szereplőn múlik.

A MÁV a jövő felé vette az irányt Hamarosan megjelennek a MÁV online adatokon alapuló utastájékoztatói, amelyek révén az utasok percre pontosan kaphatnak információkat a vonatok indulásáról és érkezéséről. Az online adatokon alapuló utastájékoztatókon a vonatok valós idejű mozgását lehet majd nyomon követni, GPS-alapon tájékoztatják erről az utasokat - ismertette Loppert Dániel, hozzátéve: az adatok megjelenítése modern LED-monitorokon történik.

Légtelen történet: forradalmat hozhat a kerék újrafeltalálása Ha nincs levegő a gumiban, el sem szökhet belőle, ez pedig számos előnnyel jár. Ennek ellenére mind a mai napig nem terjedtek el az utakon a másfél évszázada már kipróbált levegőmentes abroncsok. Zavarta, hogy fia triciklije ronda nyomot hagy a gyepen, ezért John Boyd Dunlop nemes egyszerűséggel felszerelte a kerti locsolócsövet a járgány kerekeire. A csövekben először víz volt, de Dunlop gyorsan rájött, hogy ha levegővel tölti fel a csöveket, akkor sokkal rugalmasabban viselkednek.

Visszajöttem Magyarországra 6 millió dollárral Liszkay Mihály 1956-ban ment el Magyarországról Hollandiába, ahol huszonévesen nyitotta az első éttermét. Később Kanadában élt, Brit Columbiában. Hallás után tanult meg zongorázni, és ez volt az, amely később meghatározta az életét: előbb kiskocsmákban, aztán nagyobbakban, majd egyre jobb éttermekben játszott, onnan pedig nem volt megállás a Hilton hotelekig, New Yorkig, Párizsig, Londonig.

Ezek a csúcsvezetők legfeljebb 1 dollárért dolgoznak Noha számos sztár cégvezető gyakorlatilag lemondott a fizetéséről, és maximum 1 dolláros éves fizetést kap a vállalatától, nagy tévedés lenne azt gondolni, hogy ettől nem lenne óriási a jövedelmük. A Business Insider által összegyűjtött vállalatvezetők ugyanis évente milliókat vagy akár milliárdokat keresnek, főként a részvényeiken keresztül.

 

HUMAN

A szabadság érték, nem kiváltság Évszaktól függetlenül állandó fejtörés és stresszfaktor a szabadságok kiadása a HR-szakembereknek, akik sokszor még papírforma szerint igyekeznek megoldani a helyzetet. Szerencsére léteznek már olyan megoldások, amelyek rémálomból sétagaloppá változtatják a szabadságmenedzsmentet.

Milyen lesz a HR 2025-ben? Lesz, ahol 2025-re megszűnik a HR? Legalábbis a mai formájában? A Tech Mahindra az elkövetkező hat évben újragondolja a HR funkciókat. A cég humánpolitikáért felelős elnöke, Harshvendra Soin vázolta a folyamatot. Szerinte a HR 2025-re megszűnik. Úgy döntöttünk, hogy több technológiát használunk, és ezt emberközpontúan tesszük.” A mesterséges intelligenciával 2025-ben végzett csapatmunka inkább képlékeny, mint előre elrendelt: nincs rutin, a hangsúly az értelmen és az értéken van. 60%-kal javítják a termelékenységüket, és 40%-al csökkentik majd a költségeket.

Már csak így tudják megtartani a cégek a dolgozóikat A fizetések növelésével megelőzhető az alkalmazottak elvándorlása, ráadásul, ha ezt a vállalatok nem veszik észre, később sokkal nagyobb keresetekkel sem feltétlenül lesznek képesek megtartani a munkásokat. „A béremelés a fluktuáció gyorsulásakor lehet kulcskérdés egy vállalatnál, hiszen a kedvezőtlen folyamat fékezése már jóval többe kerül, mint amennyivel a válsághelyzet elkerüléséhez kellett volna emelni a kereseteket” - nyilatkozta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. 

Ezért van tanárhiány: négyszer annyit nőttek a bérek a versenyszférában, mint a tanároknál A munkerőhiánnyal küszködő versenyszférában öt év alatt 47 százalékkal, azaz közel a másfélszeresére nőttek a bruttó bérek, miközben egy kezdő gimnáziumi tanár bére ezalatt csupán 11 százalékkal nőtt. A bérolló nagyon kinyílt az elmúlt pár évben akkor is, ha a nettó béreket a nemzetgazdasági átlaggal hasonlítjuk össze, írja a Concorde blog elemzése.

A sikertelen emberek 10 jellemző vonása Gyakran olvashatsz hasznos tanácsokat arról, hogyan legyél sikeres az életben. Most nézzük meg a másik oldalról: azt mondjuk el, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket el kéne hagynod, ha el akarod érni a céljaidat. A Medium szerzője, Darius Foroux blogger, életvezetési szakember szerint a legjobb dolog, amit a siker érdekében tehetsz, ha elkerülöd a sikertelenséget. Fel kell ismerned, mi az, ami akadályoz a sikerben, ami boldogtalanná és motiválatlanná tesz, majd száműzöd őket az életedből. Ehhez ad tanácsot a szerző.

Influenszerek, gyermekreklámok A digitalizáció a fogyasztók vásárlási és tartalomfogyasztási szokásaira is hatással van, amelynek kezelésére a Gazdasági Versenyhivatal digitális fogyasztóvédelmi stratégiát alakított ki. A cél elsősorban az edukáció és a jogkövető magatartásra való ösztönzés. Az influenszerektől a gyermekreklámokig számos érdekes, új üggyel foglalkozik mostanában a GVH.

Jony Ive: Senkit nem érdekel, ha valami újat csinálsz – csak az, ha jobbat Ha manapság valakit minden idők legnagyobb hatású terméktervezőjeként tartanakszámon a mindennapi életet egyre jobban átszövő elektronikai iparban, az nem kizárólag büszkeségre adhat okot. Amennyire jól hangzik ez a címke, annyi aggasztó kérdést is felvet: kiknek lehetne nagyobb felelősségük a túlhasználatból eredő, már-már népbetegséggé fajuló fizikai és mentális problémák dolgában, mint azoknak, akik kezéből a mi kezünk ügyébe kerülnek az újabb és újabb készülékek?

Dollármilliárdokat emészt fel a világ leggazdagabb emberének szenvedélye Jeff Bezos a 25 éve alapított online áruházából, az Amazonból származó 124 milliárd dolláros vagyonának nagy részét a Blue Origin űrtechnológiai vállalatának fejlesztéseire fordítja, mert – ahogy azt a CBS-nek nemrégiben adott interjúban kiemelte – úgy gondolja, hogy ezzel fontos dolgot tesz a Föld, a jövő generációi számára.

Kik a legfiatalabb és a legjobban kereső startup vezérigazgatók? Melyik népszerű startup tulajdonosának van a legnagyobb vagyona? A Pinterestet manapság nagyjából már mindenki ismeri: a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten fényképeket osszanak meg egymással, az úgynevezett táblák pedig sokak számára nyújtanak inspirációt. A céget 2010-ben alapították, egy évre rá pedig már az egyik legjobb új startupnak nevezték. A 37 éves vezérigazgató, Ben Silbermann jelenleg nettó 1,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Már alapítványra is lehet bízni a családi vagyont – hogyan? A vagyonkezelő alapítvány intézményének bevezetésével a vagyonkezelés új formája jelent meg. Ebben az esetben a vagyonrendelő által alapított önálló jogi személy végzi a vagyonkezelést alapítványi formában akár az alapító ellenőrzése mellett. A KCG Partners szakértőit kérdeztük a magáncélra létesített, úgynevezett családi vagyonkezelő alapítványok legújabb, és egyben módosítás alatt álló jogi szabályozásról, és adózási előnyeiről.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: