Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

TECHNOLOGY

Az egységes kormányzati infokommunikációs fejlesztések őre Jelentősen átalakult az Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) munkája az év elején. Az egyik legfontosabb feladat a közigazgatási infokommunikációs beszerzések szakmai kontrollja lett, de megmaradt a klasszikus tanácsadói munka is – mondja a Tanács régi-új elnöke, Vágujhelyi Ferenc.

Új módon is segíti a hazai kisvállalkozásokat a Hiventures Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures több, mint 300 portfolió startuppal és 20 milliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött, 31 milliárd forint tőkével rendelkező, új kkv üzletágat indít, amely a hazai kis- és középvállalati szektort erősíti a generációváltást, piaci konszolidációt és külföldi befektetés ösztönzést érintő tőkefinanszírozás terén. Ezzel a hazai startup és kkv szektor első számú stratégiai partnerévé válnak.

650 ezer kábelnetes végponton mehetne gigabites net a Telekomnál A Magyar Telekom mai közleménye szerint szeptember elejétől immár 1,7 millió potenciális lakossági és üzleti végponton képes akár gigabites letöltési sávszélességet biztosítani a szolgáltató. Az optikai hálózatok után a HFC-hálózat továbbfejlesztése révén javult jelentősen a letöltési sávszélesség, a visszirányhoz azonban nem nyúlt a szolgáltató - okkal.

Segítség mobilfizetéssel Új lehetőséget kínált az OTP Bank több idei fesztiválon a mobilfizetést választók számára, a pénzintézet kezdeményezésének köszönhetően gyorsan és egyszerűen adakozhattak az eseményekre kilátogatók, akik a jó tettekért cserébe kisebb ajándékokat is kaphattak. Ma már nem számít újdonságnak, ha egy üzletben valaki a mobiltelefonjával egyenlíti ki a számlát, a fesztiválokon pedig már természetes, ha az okostelefont veszik elő az éttermeket, büféket felkeresők, amikor fizetésre kerül a sor.

A magyar gazdálkodók a jövőben könnyebben férhetnek hozzá a digitális tudáshoz A digitális, vagy smart technológia alkalmazásához – amely egy eszköz a magasabb jövedelmezőség, a gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelés eléréséhez – komoly tudás szükséges. Ennek összegyűjtése és a gazdálkodóknak átadása fontos feladata és célja a szaktárcának – fogalmazott Bábolnán, a Smart Farm konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Indulhat a Fintech forradalom A közeljövőben a pénzügyeiket intézve az ügyfelek ismét szembesülhetnek egy uniós szabályozással, változhat ugyanis az online fizetéseknél alkalmazott azonosítás. A rövidítve PSD2-nek nevezett, a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv (Payment Services Directive) azonban ennél sokkal messzebbre mutat, hiszen a szakértők szerint fizetési forradalmat indíthat el. Ez ugyanis lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgáltatások piacán a FinTech cégek megjelenését és térhódítását.

Az autózás szabad élménye Ki ne szeretne nyűgöktől mentesen, kiszámítható költségekkel autózni? A tartós bérlet pont ezt teszi lehetővé. Cégautót már többnyire lízingben vesznek a vállalkozások (és azok vezetői). A lízing azonban csak pénzügyi konstrukció, az autó üzemben tartásával járó nyűgöktől nem szabadít meg, ráadásul inkább csak új autókra lehet igénybe venni. Egyesíti viszont a lízing és a flottakezelés előnyeit a tartós bérleti konstrukció, mondja Bezdány Zsolt, az Easylease alapító tulajdonosa.

IFA 2019: 50 éves a Samsung A gyártó a berlini IFA-n ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Az okosotthonoktól kezdve a csatlakoztatott IoT eszközökön keresztül körülbelül mindenről volt szó, elsősorban viszont az 5G hálózatokban rejlő lehetőségekről. A Samsung Galaxy S10 5G, Note10 és Note10+ 5G mellett Magyarországon is elérhető lesz a nemrég bemutatott Samsung Galaxy A90 5G mint a Samsung első, szub-prémium kategóriás 5G modellje.

Tudományos kiválóság és társadalmi hasznosulás A teljes magyar gazdaság kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének javulásához járulhat hozzá az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 intézménynek 55 tématerületen megítélt mintegy 14,6 milliárd forint – mondja Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovációs és általános elnökhelyettese.

Miért megy nehezen az innováció? Máshogy fogalmazva: miért jön nehezen? Az innovációhoz kreatív megoldások, azokhoz pedig kreatív gondolkodók kellenek. Míg manapság szinte bálványozzuk őket, és az lehet a benyomásunk, hogy mindenben az újdonságot, a formabontást keressük, a valóságban a legtöbb ember kockázatkerülő. Ehhez társul még, hogy – bár a nyugati kultúra individualista – a konformitás felé mutató nyomás is jelentős: inkább nem bolygatjuk a dolgokat, még ha ez azzal jár is, hogy egy-egy jó ötlet elsikkad. Hogyan jönnek létre mégis az ünnepelt innovatív megoldások?


Ha szeptember, akkor INSIDE! Amíg a gyerekeknek az iskolába csengetnek be szeptember elején, addig a hazai ICT-szakembereket az INSIDE várja – szezonnyitó konferenciánk jól bevésődött már a szektorba. Idén a jó nevelés koncepciója köré építettük fel szakmai napunkat, hiszen akinek gyermeke van, az mindent megtenne érte – egy cégtulajdonos sem érez és viselkedik másként.

 

HUMAN

Top 25 – 6. helyezett: Új generációt hoz a bankvilágba Ismét az élvonalban köszönthetjük Johancsik Tibort; az OTP Bank informatikáért felelős vezérigazgató-helyettesének három vezérelve volt az elmúlt egy évben: az IT-transzformáció, az agilis szervezeti transzformáció és az új munkaerő behozatala a régi megtartása mellett. Vezetésével a pénzintézetben idén elindult az IT Transzformációs Program, melynek kapcsán három fő célkitűzést határozott meg: az informatikai rendszerek stabilitásának további növelését; a time-to-market, azaz az új termék vagy szolgáltatás esetén a piacra jutás idejének csökkentését; valamint az IT-költségek csökkentését.

Az ingyenélés egyszerű szabályait is képtelenek betartani a közösségi média véleményvezérei Felnőtteknek influenszerekről írni nem túl hálás dolog. A közösségi médiában változóan nagy követői bázissal rendelkező, különböző termékekért vagy egyenesen pénzért cserébe finomhangolt hirdetésekkel nyomuló sztárokat a dolgozó nép egy hangos szegmense zsigerből gyűlöli, és még akkor járnak jól a százezrek-milliók által kedvelt internetes hírességek, ha csak annyit kommentelnek a posztjaik alá, hogy „ki ez a szerencsétlen?? biztos én vagyok gáz, de még sosem hallottam róla XDD.”

Top 25 – 7. helyezett: Tehetségekre építi a szervezetet „A sajátunktól eltérő nézőpontok kellenek ahhoz, hogy új utakat keressünk, és máshogy gondolkozzunk. Minél több különböző embert hozunk be egy szervezetbe, annál többet tanulhatunk egymástól, tehát a diverzitás megnyitja a lehetőséget a kreativitás és a növekedés előtt” – vallja Erik Slooten. A szakember bő másfél éve érkezett az IT Services Hungary élére egyenesen Írországból, ám Hollandiában született. Közel két évtizednyi felsővezetői tapasztalatát nemzetközi környezetben, globális piacvezető mobil- és ICT-vállalatoknál szerezte, pályafutását jelentős IT-rendszerek bevezetése és átalakítása jellemezte.

Stratégiai igazgató és új főszerkesztő-helyettes az Indexnél Új feladatkörökkel bővült az Index.hu online hírportál szakmai irányítása, de az új feladatokat a lap régi munkatársaira bízta a cég. Szabó Zoltán feladata a cég jövőjének stratégiai tervezése, a tartalomelőállítás átalakításának előkészítése lesz az elkövetkező időszakban, illetve az Index támogatói kampányát szervezi újjá. Munk Veronika főszerkesztő-helyettesként az olvasókkal való kapcsolattartást, és a döntés-előkészítést modernizálja majd, emellett az Index külföldi szakmai kapcsolatait fejleszti.

Top 25 – 8. helyezett: Innovál, fejleszt, nagyobb sebességre kapcsolja a vállalatot Bő egy évvel ezelőtt lett a Magyar Telekom vezérigazgatója és igazgatóságának a tagja, de szakmai és vezetői kvalitásaival már több mint 10 éve erősíti hazánk legnagyobb távközlési szolgáltatójának csapatát. Érthető, hogy nem hiányozhat listánkról Rékasi Tibor, aki számára a kihívások talán nem is a vezérigazgatói szerep átvételében és a társaság irányításában rejlettek az elmúlt egy évben (hiszen a menedzsment tagjaként korábban is részt vett a stratégia kialakításában), hanem a piaci és a működési környezet igencsak erőteljes változásában.

Elindult a Facebook ismerkedős alkalmazása, amivel a Tinder piacára törne be Közel egy évvel azután, hogy elkezdték az alkalmazás tesztelését, csütörtöktől az 20 ország felhasználói számára letölthetővé is vált a Facebook ismerkedős alkalmazása, a Dating. Az alkalmazás használatához minimum 18 évesnek kell lennie a felhasználóknak, és az ismerkedési felület nem egy külön app-ban, hanem a Facebook mobilos applikációjából lesz majd elérhető. Ugyanakkor a felületen belül lehetőség lesz majd külön profilt létrehozni, melyet a Dating többi felhasználója láthat, így nem a rendes Facebook-profiljukkal kell ismerkedniük az embereknek.

Top 25 – 9. helyezett: A telco piac egyik legnagyobb felvásárlását koordinálja Borítékolható volt, hogy Amanda Nelson nem hiányozhat toplistánkról, és az is, hogy bár új belépő, de egyből az élen, a top 10-ben végez. Az angol szakember irigylésre méltó karrierívet épített fel magának, és több szempontból is ritkaságszámba megy eddigi pályafutása. Egyrészt több mint 20 éve csatlakozott a Vodafone-hoz, és vállalatához mindig hűséges maradt, másrészt mindezt úgy tette, hogy igazi világutazónak számít, aki rugalmasan és profi módon igazodik aktuális megbízásaihoz – miközben nagycsaládosként, négy gyermek édesanyjaként magánéletét is egyensúlyban tudja tartani.

A szaktudás gyors elévülése az IT-szakma legnagyobb kihívása Az Országos IT Megmérettetés által készített felmérésből kiderül az informatikusok 85 százaléka számára a bérezés mellett jelenleg a szakmai továbbképzési lehetőség a legfontosabb szempont egy munkahelyen. 30 százalékuk a magasabb bérek mellett, a képzés miatt mennek külföldre - írják közleményükben.

Top 25 – 10. helyezett: Mindent tud a B2B és a sales világáról Nyolc éve dolgozik majdnem ugyanannál a vállalatnál – azért a fura megfogalmazás, mert bár az Invitelnél kezdte ICT-üzletfejlesztési igazgatóként, a vállalat átszervezéseivel az ő pozíciója is rendre átalakult; 2015-től az Invitech vállalati és kormányzati főigazgatója volt, idén június óta pedig már a cég vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese lett.

Teljesen normális, ha valaki a karrierje közepén úgy érzi, vakvágányon az élete Miközben a friss diplomás kezdő munkavállalók arról a szebb jövőről álmodoznak, amikor végre fel tudják majd mutatni az elfogadhatóbb munkát kínáló álláshirdetésekben többnyire megkövetelt minimum 2-3 év munkatapasztalatot, a szakmai eredményeket már felmutatni képes, a kutatások szerint a karrierjük közepe táján az igát húzó alkalmazottak többnyire elégedetlenebbek az életükkel, mint korábban. Ez ráadásul a legsikeresebbek jelentős részére is igaz.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: