Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
47_william_wu.jpg
William Wu, Huawei Technologies HungaryForrás: ITB

A Huawei Technologies infokommunikációs vállalat egy nemrégiben készített tanulmánya szerint 2025-re 60,3 millió 5G-vel összekapcsolt gépjármű lesz forgalomban. A következő generációs mobilhálózat és az annak köszönhető rugalmasság segítségével új autók, teherautók és buszok csatlakoznak majd egymáshoz. Magyarország is ambiciózus az úgynevezett „connected car”, azaz összekapcsolt és önvezető autók fejlesztésében, a zalaegerszegi Zala Zone Járműipari Tesztpálya építésének első szakasza e hónapban fejeződik be.

Az 5G-t várhatóan széles körben 2020-ban kezdik el alkalmazni, és legalább 20-szor gyorsabb lesz, mint a jelenleg használt 4G-s infrastruktúra. Az 5G olyan gyorsan és minimális késleltetéssel továbbítja majd az adatokat, videókat, hangokat, közvetítéseket, hogy majdnem minden valós időben jelenik majd meg.

 

Mindent visz az 5G

A kínai távközlési vállalat, a Huawei Technologies, amely jelenleg élen jár az 5G kiépítéséért folytatott globális versenyben, 2019 márciusáig 40 kereskedelmi szerződést kötött a következő generációs, úgynevezett 5G-s mobilhálózatok kiépítésére, ebből 23-at Európában. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok lassan hat hónapja kampányol intenzíven a vállalat ellen – bár bizonyítékai nincsenek –, egyetlen más ország sem zárta ki a Huawei-t a távközlési piacáról. A cég szerint ez annak köszönhető, hogy kiváló minőségű termékeik vannak és az ügyfelek továbbra is bíznak bennük.

A multinacionális cég most további növekedést vár az 5G világban való elindulásától. Az 5G potenciális felhasználási területei közé tartozik majd például a több nyelv azonos idejű fordítása nemzetközi konferenciahívások során; egy, akár kétórás hosszúságú 8 GB-os film letöltése hat másodperc alatt; vagy az önvezető autók irányítása.

„Az 5G-s csatlakozás lehetővé teszi majd a balesetmentesebb, stresszmentesebb és a szennyezőanyag-kibocsátásmentesebb vezetést, megkönnyíti az életet a vezető számára” – mondja William Wu, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. A mobilitás forradalmát és az úgynevezett connected car, azaz intelligens, összekapcsolt autók piacát olyan kulcsfontosságú technológiai trendek, mint az önvezetés, a környezettel interaktív mobilitás, a jármű életciklus-karbantartása és az érzékelők, szenzorok adatgyűjtése, továbbítása határozza meg. Mindehhez biztonságos, megbízható, alacsony késleltetésű és nagy sávszélességű hálózat szükséges. „Csak az 5G képes kielégíteni ezeket a szigorú hálózati csatlakozási követelményeket” – véli William Wu, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb használható legyen például a hamarosan megnyíló, önvezető autók tesztelését szolgáló pályán is Zalaegerszegen.

 

Élen járva

A Huawei volt egyébként az első gyártó a világon, amely 2018 elején egy teljes 5G portfólióval állt elő. Az end-to-end paletta magában foglalja a maghálózati termékeket, a vezeték nélküli hozzáférési hálózati eszközöket, az úgynevezett felhordó hálózati megoldásokat, valamint az 5G-s végponti terminálokat, mint a router vagy az okostelefon. A Huawei 5G portfóliója teljes mértékben a 3GPP szabványokon alapul. Majd 2019 januárjában bemutatták a Balong 5000 5G chipet, ami alapján a Huawei kifejlesztette a világ első 5G-es autós modulját, amely nagy sebességgel és magas színvonalon képes az összekapcsolt autók kommunikációját segíteni.

William Wu elmondta, hogy az MH5000 modulja fontos kommunikációs termék a jövő intelligens autós közlekedéséhez, a szállításhoz. A vállalat az elmúlt években egyébként a kínai Sanghajban, Shenzhenben tesztelte az összekapcsolt, intelligens autókra fejlesztett technológiáját, s partnerséget kötött például az Audival és a Volkswagennel. Ahogy William Wu fogalmazott: nagy várakozásokkal tekintenek a terület magyar fejlesztései elé is.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: