Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
66_Wired.jpg
Forrás: ITB

Nehéz hinni még a saját szemünknek is egy olyan világban, ahol a videofelvételek is könnyűszerrel hamisíthatók. Az önvezető autó korában érdemes a járművek IT-biztonságára is figyelni. A BYOD helyett ma már saját, központilag menedzselt mobileszközt adnak a kollégának.

A bizalom az alapja az IT-biztonságnak, és egy olyan világban, ahol nemcsak hangfelvételeket, hanem videót is könnyűszerrel lehet hamisítani, magától adódik a kérdés: miért is bízunk valamiben vagy valakiben? Azért, mert úgy gondoljuk, hogy ismerjük őt? Vagy betöltött tisztsége, az általa képviselt intézmény vagy vállalat miatt jár a bizalom az adott embernek? Hiszünk az e-mail küldőjében, mert a cím jónak tűnik? Vagy elolvassuk egy híroldal tartalmát, csak azért, mert hírportál? Ha bizalmunkat jó helyre és megalapozottan helyezzük, ott a számításunkat is megtaláljuk – legyen szó akár a céges, akár a privát életünkről vagy az informatikai biztonságról.

 

Nehéz bízni a botrányok mellett

Rendkívül globalizálodó világunkban nehéz ezt a bizalmat megtalálni – a mögöttünk hagyott év erről szólt –, elég csak a Kaspersky kémbotrányra, a Facebook–Cambridge Analytica-botrányra vagy a kínai telekommunikációs gyártók amerikai piacról való kiszorulására gondolni. Vagyis elég egy hiba, és máris a tiltott gyártók listáján találhatja magát a biztonsági termék gyártója. Mi a megoldás? Legyen egy nemzeti IT-biztonsági szolgáltató? Nem fenntartható, hiszen saját hazáján kívül ez a gyártó sikereket nem érne el, pont a bizalom hiánya miatt.

 

A számtalan területet érintő biztonsági kihívás mellett szinte megfeledkezünk az autókról, melyek informatikai felszereltsége egy közepes vállalkozás IT-infrastruktúrájával vetekszik. Pesszimista becslések szerint egy autó szoftvere, IT-rendszere 50 ezer nem kritikus biztonsági hibával kerül a piacra. 2019-ben megjelennek az első 5G-s rendszerek, az önvezető autók egyre több úton megszokott valósággá válnak – érdemes lenne a biztonságot minél inkább szem előtt tartani a tervezésükkor.

 

Szervezett biztonság, a BYOD lecsengőben

Az IT biztonsági környezete szervezett, az állam meghozta a szükséges szabályozásokat, így a vállalatok is elkezdhettek az utóbbi években ezeknek a szabályoknak megfelelően működni – véli Zala Mihály, az EY kibervédelmi üzletágának vezetője. Ugyancsak örvendetes fejlemény, hogy a szoftverek fejlesztésekor egyre több alkalommal végeztetnek penetrációs teszteket, vagyis a szoftverfejlesztés is a biztonság figyelembe vételével történik. Nem sok vállalat él ugyanakkor a forráskódvizsgálat lehetőségével, de erre is vannak már példák. A vállalatok felismerték az IT-biztonság fontosságát, ennek megfelelően, ha a cég mérete úgy kívánja, saját Security Operations Centert üzemeltetnek vagy csatlakoznak egy már meglévőhöz.

A BYOD trend lecsengőben van, mert nagyon sok vállalat belátta, hogy mobileszközei védelmét csak úgy tudja garantálni, ha azokat központi megoldással menedzseli. A saját eszköz elfogadása helyett az alkalmazottaknak előre konfigurált, korlátozott felhasználású eszközöket adnak. Ezzel a lehetőséggel 2019-ben is több vállalat fog élni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: