Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
60_hbr.org.jpg
Forrás: ITB

A blockchain technológiát – logikája miatt – elméletileg mindenre lehet használni, mégis kevés területen találkozhatunk vele a hétköznapokban. Egyelőre. A fintech iparág már kacérkodik vele, és az energiaszektor sem zárkózik el tőle. Ez a találmány hamarosan gyökeresen átalakítja az üzlet és a marketing világát.

A blokklánc mögött egy utópisztikus demokratizált társadalom rejtekezik, ahol nincs központosítás, minden közvetlenül a szerződő felek között történik, nincs beleszólása másnak a tranzakcióba. Maga a lánc egy digitális és decentralizált nyilvános főkönyvnek tekinthető, melyben a tranzakciókat és a különböző, ehhez köthető adatokat tárolják. Ezeket egy blokkba gyűjtik, melyek időrendi sorban csatolódnak a többi blokkhoz (innen ered a neve). A blokklánc megengedi a felhasználóinak, hogy nyomon is kövessék digitális tranzakciójukat, egy harmadik (központi fél) beavatkozása nélkül.

 

Üdvözöljük a modern hétköznapokban!

Hol találkozhatunk áldásaival a leghamarabb? Megdöbbentő módon a művészeti szektorban: a zeneipar már bevállalta ezt a technológiát. Radikálisan átalakíthatja a művészek és rajongóik közötti kapcsolatot, a fizetést, a művek kiadását és publikálását. A blokklánc segítségével az opuszokat egyedi azonosítóval és időbélyeggel lehet ellátni megjelenésükkor (ez továbbiakban már nem módosítható). Nem kell nagy fantázia elképzelni, hogy ez a metódus mennyire egyszerűen tudja felszámolni a mai illegális, digitális hangzó tartalom másolhatóságának egyre növekvő fekete kereskedelmét. Egyben azt is biztosítja, hogy az adott tartalom használatáért a megfelelő emberek kapjanak majd fizetséget (és jogdíjakat).

Mivel a blokklánc alapja az okos szerződés, olyan biztonságos szolgáltatás tud létrejönni, ahol a felhasználók a zene lejátszásával egy időben díjazhatják az előadókat. Az pedig csak járulékos előny, hogy a vásárlók és az alkotók között közvetlen kapcsolat jöhet így létre, nem kell külön értékesítési felület vagy közvetítő, minden egyes lejátszáskor közvetlenül részesedhetnek a díjakból. Vagyis végre a zeneszerzők és az előadók (az iparág tényleges művelői) lesznek a kedvezményezettjei a bevételeknek.

 

Felfigyeltek rá minden szinten

A zeneipar mellett a videó és a mozgóképes iparág, de a műkincs-kereskedelem is fantáziát lát a blokkláncos kereskedelemben. A technológia annyira népszerű lett, hogy a magyar kormányzat is érdeklődik a bevezetése iránt, sőt már partnereket keres hozzá. A cél az, hogy hazánk regionális vezető szerepre tegyen szert a blokklánc technológiák terén (is); olyan technológiák nyerjenek teret itthon, melyek növelik az ország versenyképességét, javítják a magyarok életminőségét és gyarapítják digitális kompetenciájukat.

A blokklánc a mai gazdasági tranzakciók kikezdhetetlen nyilvántartása, teljesen egyedi, másolhatatlan digitális „tárgyakat” lehet vele létrehozni. Gazdasági hatása az internet és a közösségi média megjelenéséhez hasonlítható. Nem véletlen, hogy a fintech ipar számára ma már kötelezően választandó technológiává vált.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2054 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Lakovich Nándor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4911 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: