Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
digitalizacio
Forrás: enegia.com

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnyitották az Ipar 4.0 Technológiai Központot. A digitális gyártástechnológiák megtekintésére más most regisztrálhatnak a KKV-k, a látogatások áprilistól kezdődnek.

Magyarország digitális átalakulásához elengedhetetlen a feldolgozóiparban és gyártásban tevékenykedő kis- és középvállalkozások fejlesztése, hogy azok minél jobban kihasználhassák az Ipar 4.0 adta lehetőségeket – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a BME I épületében tartott ünnepélyes megnyitón.

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár
 

A magyar kormányzat gazdaságpolitikai céljai között előkelő helyen szerepel az újraiparosítás, vagyis annak elérése, hogy a bruttó nemzeti összterméken belül az ipar adja a legnagyobb szeletet. Ez viszont nem működhet a több ezer hazai mikro-, kis- és középvállalat versenyképességének javítása nélkül, ami pedig a digitalizáció, a negyedik ipari forradalom vívmányainak alkalmazása nélkül elképzelhetetlen.

Ezen célkitűzés megvalósításának egyik zászlóshajója az egy évvel ezelőtt meghirdetett GINOP-1.1.3 pályázat (Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása). Ezen projekt keretében alakították ki az Ipar 4.0 mintagyárak rendszerét: az eddig kiválasztott öt mintagyárban az érdeklődő KKV-k működés közben tekinthetik és ismerhetik meg a modern eszközöket és módszereket, hogy utána saját vállalkozásaikban is alkalmazzák azokat.

Vityi Péter, IVSZ
 

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ ennek a tevékenységnek a következő állomása, tette hozzá Vityi Péter, az IVSZ alelnöke. A mintagyárakban „élő”, gyakorlati termelő környezetben mutatják be a technológiákat; ugyanezen technológiák megismerésére viszont a most átadott központ szolgál majd. A központban 11 különféle technológiát (lásd a listát) mutatnak be versenysemleges módon, az adatgyűjtés – optimalizáció – automatizáció hármas felosztásának jegyében. Áprilistól hetente többször, 8-10 fős csoportokban fogadják majd a programban regisztrált KKV-k munkatársait (a demonstrációkra már most lehet jelentkezni).

A központban kiállított technológiák

– autonóm robot
– logisztikai AGV
– digitális ikerpár
– kollaboratív robot
– interaktív gyártástervezés
– virtuális beüzemelés
– gyártási folyamatvezérlés
– VR/AR
– MES-ERP
– integráció termelésmenedzsment és IoT
– szenzitív robot

 

Vityi Péter reményei szerint legalább ezer KKV számára sikerül demonstrációt tartani; közülük 350 számára tudnak egyszerűsített fejlesztési tervet készíteni, 50 esetében pedig ezt a fejlesztési tervet konkrét és részletes beruházási tervvé tudják átfordítani. Kérdésünkre a szakember elmondta, hogy a bemutatott technológiák a program két éve alatt nem maradnak változatlanok: egyrészt újabbak is kerülhetnek a mostaniak mellé, másrészt a meglévők frissítése is folyamatos lesz.


Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: