Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

RSS

Új, nagy kapacitású tárolóinfrastruktúrával gyarapodik a hazai felsőoktatási és tudományos hálózat. Az elosztott rendszernek három város ad „otthont”.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) HBONE+ elnevezésű ÚMFT projektjének egyik fontos célkitűzése egy 500 terabájt kapacitású, elosztott adattárolási infrastruktúra felépítése, amely egyaránt használható tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok, vagy távoli adatmentések tárolására. Az ország három pontján, Budapesten, Dunaújvárosban és Sopronban telepített tároló-infrastruktúra nagyméretű adatállományok megbízható tárolását teszi lehetővé.

Számolják a terabájtokat (Forrás: Fujitsu)

Az alkalmazott Fujitsu Eternus DX80 maximális alapkiszereltségben egy vezérlő csomópontból és kilenc darab bővítőből áll, amely így összesen 120 merevlemez befogadására képes. Ennek megfelelően egy helyszínen két nagyobb, teljes kiépítésű rendszer található, kiegészítve egy kisebb, 20 terabájt kapacitású eszközzel.

A tárolórendszer-fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó infrastruktúra-fejlesztési projekt része. Az NIIF Intézet 2009 és 2011 között Tiop-projektek keretében a felsőoktatás és kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészére kiterjedő fejlesztést végez, EU-források bevonásával. A hároméves program összköltsége 4,4 milliárd forint, amiből a storage-fejlesztés mintegy 60 millió forintot visz el. 

Az össz-kapacitás fele egyébként a Dunaújvárosi Főiskolára került, a másik fele pedig Sopronba, a Nyugat-magyarországi Egyetemre kerül. A két alrendszer a HBONE+ adathálózaton keresztül kapcsolódik egymáshoz, illetve a rendszer automatikus menedzsmentjét végző kiszolgáló infrastruktúrához.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2062 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Gáspár László

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4921 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: