Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
49_Erhardt_Zoltan_GYU_8485_2.jpgErhardt Zoltán, Porion Digital

A technológiai és piaci változások gyakran bezárják a régi kapukat a vállalkozások előtt. Ám ugyanezek a változások új kapukat is kitárnak, ha valaki nyitott szemmel jár a világban.

Nincs könnyű helyzetben egy olyan megoldásszállító, amelynek legfőbb piacát eddig a kisebb-nagyobb hazai kábelszolgáltatók tették ki. Ebben a szegmensben óriási átrendeződés ment végbe az elmúlt egy-másfél év során: a Digi felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát, a Vodafone a UPC-t. A néhány nagy mellett a  100-120 kisebb szolgáltató együtt is csak a piac kevesebb mint 10 százalékát mondhatja magáénak. Körükben most nagy a bizonytalanság, nem találják a helyüket, és úgy érzik, az államtól sem kapnak megfelelő támogatást.

 

Házon belül

„Mi is ezen a piacon nőttünk fel, ezek a szolgáltatók voltak a legfontosabb ügyfeleink. Megoldásszállítóként, a mérnöki szolgáltatásokat, a szoftverfejlesztést, a rendszerintegrációval és -üzemeltetéssel egyesítő vállalkozásként a legeredményesebb KKV lettünk ebben a szegmensben – mondja Erhardt Zoltán, a Porion Digital ügyvezető igazgatója. – Az ISP-k világában jól megtanultuk a szakmát, és olyan speciális tapasztalat, valamint technológiai jártasság került a birtokunkba, amit most tágabb területen is kamatoztatni szeretnénk.”

A jövő egyik iránya mindenképpen az épületeken belüli vezetékes és vezeték nélküli hálózatok építése. A Porion Digital – a KIFÜ megbízásából – mintegy 500 közoktatási intézményben építi ki az iskolai wifi-hálózatokat. A munka részét képezi a hálózat megtervezése, az építési tervek elkészítése, a szükséges rendszerek beszerzése, leszállítása, beüzemelése és a próbaüzem lebonyolítása.

Egyedi projektekben

Szakmai tudását az alaptevékenységétől kissé távolabb eső területeken is ki tudta használni a Porion Digital. A vállalat részt vett a 2 MW-os solti adó felújításában, illetve az MVM Net partnereként a 450 megahertzes LTE mobilhálózat kiépítésében.

 

Minden osztályteremben 100 százalékos, a közösségi területeken pedig 50 százalékos lefedettséget kell biztosítani, egy-egy hozzáférési pontnak (access point, AP) pedig 50-60 felhasználót kell egyidejűleg kiszolgálnia. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden osztályteremben lesz dedikált access point, így minden diák egyszerre használni tudja informatikai eszközét. A kitűzött cél szerint jövő májusra végezni is kell, így ez egy nagy projekt, ami sok erőforrást igényel.

Komoly lehetőségeket lát Erhardt Zoltán a nagyméretű létesítmények (irodaházak, kórházak, sport- és kulturális létesítmények) belső hálózatainak kiépítésében. Itt informatikai gerinchálózatok mellett biztonságtechnikai hálózatokról (kamera- és beléptető rendszerek), illetve vezeték nélküli hálózatokról is szó van.

 

Épülő hálózatok

A jövő két másik fontos területe az IoT-hálózatok, illetve az 5G lehet. Ami az előbbit illeti, a Porion Digital már több pilotprojektben is részt vett, például Budapesten telepített több LORA-alapú antennát ezekhez a kísérleti rendszerekhez. „A közeljövőben egyre több ilyen kezdeményezés várható. Aki most tapasztalatot szerez ezen a téren, az a későbbi versenyben is előnyösebb pozícióból indul” – fogalmazza meg ennek jelentőségét Erhardt Zoltán.

Legalább ennyire meghatározó kommunikációs technológiája lesz az 5G mobilhálózat. Bár értelemszerűen minden szereplő igyekszik a meglévő infrastruktúra minél több elemét felhasználni, óriási hálózatépítési feladatok állnak mindenki előtt. Annál is inkább, mert a városi területeken csak sűrűn telepített bázisállomásokkal lehet biztosítani a nagy sávszélességet. „Ezekben az irányokban mi is nyitva tartjuk a szemünket és lépést tartunk mind a technológiával, mind a szolgáltatókkal” – mondja végül Erhardt Zoltán.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: