Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
datacom_420

A hazai üzleti piacon már nemcsak elterjedtségben, hanem értékben is lekörözte a bérelt vonali technológiát az ip alapú adatkommunikáció.

Adatátviteli tevékenységet a 10 fő feletti létszámú hazai cégek mintegy 20 százaléka folytat – olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentésben. A BellResearch a kutatássorozat legutóbbi felmérésében a vállalatok belföldi és nemzetközi relációban, valamely dedikált csatornán történő adatkommunikációját vizsgálták.

 

-
 

 

A Jelentés számaiból kitűnik, hogy az adatátvitel elterjedtségében a nagyvállalatok állnak az élen. Ezt több tényező együttes hatása magyarázza. Egyfelől ebben a körben a leggyakoribb, hogy egy cég több, egymástól távol levő telephellyel rendelkezik, és ezek között épít ki kapcsolatot. Szintén elsősorban a nagyvállalati szegmens jellemzője a külföldi anyavállalati vagy (rész)tulajdonosi háttér, ami a nemzetközi adatátvitel szükségét megalapozza; emellett az általában összetettebb informatikai infrastruktúra is a fejlettebb megoldásokat valószínűsíti -- mutatnak rá a kutatók.

A kisebb szervezetek felé haladva az adatkommunikáció elterjedtségi mutatója meredeken csökken, az 50-249 fős középvállalatok bő harmada, a kisvállalatoknak pedig alig hatoda esik ebbe a körbe.

ICT-report

Téma: Adatátvitel és üzleti kommunikáció

Tartalom: adatkommunikációs irányok és területek; telephelystruktúra, nemzetközi kapcsolatok; technológiák, bérelt vonali, ip-alapú és egyéb megoldások, üzleti kommunikációs szolgáltatások; a piac mérete, szerkezete, szolgáltatói részesedések; mozgatórugók, trendek, folyamatok.

Információk: www.ictreport.hu

Az adatkapcsolatok relációit tekintve is szembeötlőek az üzleti szegmensek közötti eltérések -- tűnik ki a Jelentés eredményeiből. Az adatátvitelt folytató kisvállalatok legtöbbje csak országon belüli végpontokkal (elsősorban saját telephelyekkel, bankokkal, üzleti partnerekkel) kapcsolódik, míg a nagyvállalati szegmensben a többség nemzetközi irányban (például az anyacéggel vagy csoporton belüli testvérvállalattal) is létesít adatkommunikációt.

Az adatátvitel céljait tekintve vegyes kép rajzolódik ki. Az üzleti körben a leggyakoribb felhasználási terület a központi adatbázisok, adattárház, illetve vállalati szervereken lévő alkalmazások elérése, de szintén gyakori az üzleti adatok továbbítása, az elektronikus levelezés és a fájlok elérése ezen a csatornán. Az éves rendszerességű kutatássorozat számai azt mutatják, hogy az alkalmazás a vállalatoknál egyre több területre terjed ki.

A BellResearch kutatói a Jelentésben a piacok technológiai szerkezetét is vizsgálják.  A legelterjedtebbnek az elmúlt évek trendjei nyomán az ip alapú virtuális magánhálózati megoldások számítanak, „lekörözve” a bérelt vonali és az egyéb adatátvitelt. Értékben számolva az adatkommunikációs piac erősen koncentrált, meghatározó részét párszáz nagyvállalat ráfordításai adják -- világítanak rá az elemzők. A technológiai átrendeződés ebben a tekintetben is erőteljes: míg eddig a „tradicionális” szolgáltatások, elsősorban a menedzselt bérelt vonalak értékbeli részesedése dominált, mostanra az ip alapú megoldásokból származik a teljes piac nagyobbik része.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: