Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Egyre nagyobb kihívás az elzárkózók bevonása. a pc-állományon belül viszont töretlenül növekszik a hordozható eszközök aránya.

Tovább lassult a hazai cégek pc-ellátottságának növekedési üteme az elmúlt évben. A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi eredményei alapján a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek 88 százaléka használ személyi számítógépet: a BellResearch kutatássorozata szerint egy éve nem változott.

 

-
 

 

Mindenki szereti hordozni

Az üzleti szegmensek a vállalatok méretétől függően eltérő utat jártak-járnak be a pc-penetráció fejlődése tekintetében – mutatnak rá a kutatók. Legelőször a 250 fő feletti nagyvállalati kör ellátottsága érte el a száz százalékot, majd a középvállalatok után az évtized elejére már a 10–49 fős kisvállalatok is felzárkóztak ehhez a szinthez. A mikrovállalkozások pc-ellátottsága azonban még ma sem teljes, hetedük nem használ számítógépet. Még aggasztóbb, hogy az elmúlt évek egyre mérséklődő növekedési üteme mára végképp lelassult, a penetrációs mutató 86 százalékon gyakorlatilag stagnál, bővülés alig mérhető.

Tehát a digitális szakadék az üzleti szegmensben is ott tátong, a számítógépet és az internetet nélkülöző, lemaradó, vállalkozások pedig üzleti szempontból is egyre inkább hátrányba kerülnek, versenyképességük romlik. A felzárkóz(tat)ás egyre nagyobb kihívást jelent: a korlátok elsősorban szemléletbeliek, semmint anyagiak, az elzárkózók túlnyomó többsége a cége működésében a hasznát sem látja az infokommunikációnak.

A pc-t használó vállalatok körében tovább nő a hordozható eszközök penetrációja és a gépparkon belüli aránya. Az elterjedtségi mutató vállalatméret szerint erősen differenciált: itt is a nagyvállalatok felé húz, azonban az elmúlt évihez képest valamennyi szegmensben – a mikrovállalatoknál is – emelkedett. Utóbbi körben a legnagyobb (már 40 százalékra rúg) a hordozható pc-k állományon belüli hányada is. A viszonylag új kategóriát képviselő érintőképernyős laptopok elterjedtsége is mérhető már (nem ide sorolva természetesen a tableteket), noha a penetráció egyelőre a nagy- és a középvállalati körben tekinthető jelentősnek.

 

Ki hinné: Microsoft-uralom van…

ICT-report

Téma: Hardvereszközök

Tartalom: Asztali és hordozható pc-k, netbook, érintőképernyős laptop; okostelefonok és tabletek, okoseszközök vállalati integrációja; szerverek, hálózatok; ismeretek, penetráció, állomány, beszerzések, költések, selejtezések, állományváltozások, üzemeltetés.

Információk: www.ictreport.hu

A kliensoldali operációs rendszereket tekintve töretlen a Microsoft dominanciája. Szinte az összes vizsgált vállalat a Windows valamely verzióját futtatja a gépein, a különböző Linux-disztribúciók sem az elterjedtség, sem a gépparkon mért részesedés alapján nem jutnak számottevő szerephez. A verziók tekintetében az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak: a Windows 7 elterjedtsége a legnagyobb (és feljövőben van a 8-as kiadás is), azonban sok cégnél fut még XP a gépeken, ami üzemeltetési és biztonsági szempontból egyaránt számos kockázatot vet fel.

Számítógépeit a 10 fő feletti hazai vállalatok több mint háromnegyede kapcsolja hálózatba, nagyrészt szerver-kliens architektúrában. A mikrovállalatok körében a lan-penetráció jóval alacsonyabb, a legalább két pc-s cégeknél is csak 40 százalék körül alakul; ebben a körben gyakori a peer-to-peer kiépítés is. A 10+ fős cégek saját menedzselésű szerverein szintén a Microsoft operációs rendszerei dominálnak, azonban a piac a kliensoldallal ellentétben nem „egypólusú”, és kevésbé homogén.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: