Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
23_transitional_living_room.jpg

Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.

Átlépte a 3,5 millió darabot a hazai háztartások személyiszámítógép-állománya – állapítja meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi elemzése. A BellResearch másfél évtizede futó kutatássorozata – a legnagyobb ilyen jellegű hazai felmérésként – évente ad átfogó piaci képet, és mutatja be az információs társadalom és a digitális gazdaság aktuális helyzetét és meghatározó trendjeit. A Jelentés a lakossági szegmensben komplex kutatási megközelítéssel egyaránt vizsgálja a háztartások informatikai-elektronikai infrastrukturális ellátottságát és igénybe vett távközlési szolgáltatásait, és elemzi az infokommunikációs eszközök egyéni szintű használatát.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az elmúlt évben a magyarországi háztartások pc-penetrációs mutatója 62 százalékra nőtt, ezzel immár közel 2,6 millió otthonban találunk számítógépet.

 

A háztartási PC-ellátottság az utóbbi évekre visszatekintve folyamatosan, de igen szerény ütemben, mindössze évi egy-két százalékponttal emelkedett – értékeli a változást Jakab Áron, a BellResearch igazgatója. E meglehetősen lassú fejlődés mellett még mindig több mint másfél millióra tehető a számítógépet nélkülöző hazai otthonok száma. A PC-t nem használók körében meglehetősen alacsony a hajlandóság a jövőbeli beszerzésre, ami konzerválni látszik a jelenlegi helyzetet, és csak minimális növekedésnek nyit teret – teszi hozzá a szakember.

A felmérés eredményei és a piaci folyamatok alapján a következő években a kutatók a PC-penetráció további, alacsony ütemű emelkedését prognosztizálják. Ennek egyik oka, hogy egyre dominánsabbak a motivációs és a digitális írástudatlansággal kapcsolatos, valamint az anyagi jellegű gátak, amelyek leküzdése nem ígérkezik könnyű feladatnak. Másfelől az életciklusuk elején tartó tabletek és egyéb okoseszközök felfutása, dinamikus terjedése hatással lesz a lakossági PC-állomány alakulására is.

Magyar Infokommunikációs Jelentés – Informatika a háztartásokban

Tartalom: számítógép és perifériák, operációs rendszerek és szoftverek, multimédiás eszközök; internet-ellátottság; penetráció, állomány, költések és piacvolumen; trendek, tervek, prognózisok, távolmaradási okok és belépési esélyek.

Információk: www.ictreport.hu

A világháló használatának lehetősége az elmúlt időszakban a PC-penetráció bővülésének elsődleges hajtóerejévé vált, és ez a következő években is fennmarad – mutatnak rá a kutatók. Miután az internetpenetráció utolérte a PC-ellátottságot, lassan le is hagyja azt, mert a háztartások egy része már nem személyi számítógépről, hanem egyéb okoseszközről netezik majd, illetve használ olyan alkalmazásokat, amelyekhez szintén nem szükséges PC.

A Jelentés a lakossági géppark változásairól is képet rajzol. Az egy évtizede még 1,7 milliósra tehető állomány 2012-ben lépte át a 3 millió darabot; ma már 3,5 millió felett jár az összesített PC-szám. Az állománynövekedésnek csak az egyik összetevője a penetráció emelkedése: nemcsak mind szélesebb kör tart otthon számítógépet, de egyre több háztartás már nem csupán egyetlen PC-t használ; minden harmadik otthonban legalább két (működő) gép található.

Az állomány többsége asztali – egyelőre. Évről évre nő a hordozható eszközök elterjedtsége, és a kizárólag laptopot használó háztartások aránya is. Az asztali gépek száma már csökken, tehát az állomány nettó növekedése a laptopok népszerűségének köszönhető.

Az otthoni számítógépek már nagy többsége valamely gyártó készre szerelt terméke. A „márkás” PC-k arányának növekedésében szintén nagy a laptopok szerepe, mert ebben a termékkategóriában nem beszélhetünk „noname” eszközökről, egyedileg összerakott konfigurációkról. Az operációs rendszerek terén a Windows uralma megkérdőjelezhetetlen, különböző verziói egymással versenyeznek.

Az otthoni perifériák között a nyomtatók elterjedtsége egy évtized alatt 60-ról 40 százalék alá apadt. A csökkenés hátterében több tényező áll: az online kommunikációs és adattárolási megoldások egyre jobban átveszik a papír szerepét, és a hordozható (okos)eszközök és a mobilinternet terjedése is támogatja a fájlok elérését; aki pedig digitális képeit hagyományos hordozón szeretné látni, könnyen talál rá költséghatékony fotónyomtatási szolgáltatást.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: