Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
19_syncurity.net.jpg

Az informatikai biztonság jelentősége és növekvő fontossága már-már közhelyszámba megy. Mégis, a hazai mezőnyben élenjáró nagyvállalati körnek is van hová fejlődnie ezen a téren.

A hazai vállalatok ezen évre kicsivel kedvezőbb IT-biztonsági összképet mutatnak, a fejlődés azonban mérsékelt, és a szinteket tekintve is jelentősek a különbségek – olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben, amely immár tizenötödik évfolyamában monitorozza a hazai piacot. A BellResearch frissen elkészült kutatási eredményei szerint jelenleg már szinte minden hazai vállalat és intézmény alkalmaz valamilyen IT-biztonsági megoldást; csupán a cégek néhány százaléka teljesen „lefedetlen”, ezek is főként mikrovállalkozások.

 

A vállalati gyakorlatban leginkább elterjedt megoldások túlnyomórészt a rendszerek integritásának, üzemképességének megőrzésre szolgálnak – mutat rá Jakab Áron, a BellResearch szakértője. A vírusvédelem, a külső adatforgalom szabályozása és a levélszemét kiszűrése áll a toplista első három helyén. Az adatvagyon titkosításon, illetve kifinomultabb felhasználói autentikáción alapuló védelme jelenleg még általában kimerül a jelszó alapú azonosítás alkalmazásában.

ICT-report

Téma: Infrastrukturális és üzleti megoldások

Tartalom: IT-biztonság, adattárolási megoldások és technológiák, üzletkritikus és támogatott folyamatok, integráció, erp, crm, tudásmenedzsment, honlapok és hoszting, big data; eszközök és megoldások penetrációja, jelenlegi gyakorlat, fejlesztések és költések.

Információk: www.ictreport.hu

Az infokommunikáció egyéb aspektusaihoz hasonlóan az IT-biztonság terén is a nagyvállalatok járnak az élen. Ez nemcsak a megoldások kiterjedtségében és összetettségében, hanem az egy cégre jutó, a többi szegmensétől nagyságrendileg eltérő költésekben is megragadható. A méret és a komplexitás csökkenésével – általánosságban, hiszen pozitív és negatív kivételekre is akad példa – egyre ritkább a szofisztikált eszközök használata is.

A BellResearch éves kutatássorozata az infrastrukturális megoldások mellett az azokat alapvetően meghatározó vezetői attitűdöket is felméri. Az IT- és információbiztonság egyelőre a periferiális, másodlagos jelentőségű a hazai vállalatok és intézmények többségének menedzsmentje számára; ez a terület nem vált a szervezetek automatikus önvédelmi reflexévé. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy a 10 fő feletti cégek csupán egyötöde fogalmazott meg IT-biztonsági stratégiát, informatikai szabályzatot is csak minden negyedik fektetett le. A nagyvállalatok mutatói magasabbak, azonban a lefedettség ebben a körben sem teljes.

A hazai cégek és intézmények IT-biztonsági feladatait jellemzően házon belül látja el az informatikai csapat (különösen a nagyvállalatoknál jellemző ez a kizárólagosság); külső szakemberek igénybevétele inkább kiegészítő jellegű, a teljes kiszervezésre viszonylag alacsony arányban látunk példát. Dedikált IT-biztonsági, illetve adatvédelmi felelős kinevezésével elsősorban szintén a nagyvállalati kör erősíti a területet (itt is csak minden második cég), a közép- és kisvállalkozások elmaradása jelentős. A kutatássorozat eredményei azt mutatják, hogy mutatók évről évre csak lassan mozdulnak felfelé, a fejlődés felgyorsításához elengedhetetlen a piac nevelése és a vállalati döntéshozók tudatosságának növelése.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: