Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Míg az internethasználat évről évre intenzívebbé és mobilabbá válik, a leszakadók bevonása egyre nehezebb feladatot jelent.

Ötmillió fő felett jár az internethasználók száma a 15 év feletti hazai lakosság körében. Mondhatjuk, hogy „már”, hiszen az elmúlt egy évben tovább emelkedett a penetrációs mutató, de indokolt a „még csak” is, mivel a növekedés alacsony ütemű, és sokan vannak még a szakadék túloldalán. A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentés közel másfél évtizedes kutatássorozatának legutóbbi adatai alapján adunk helyzetképet.

 

-
 

 

Már mindenkinek van pc-je

Az infokommunikáció fejlettségének egyik meghatározó indikátora az internet elterjedtsége és használata, amely a digitális nemzet – társadalom, gazdaság és közigazgatás – alapját jelenti. 2014 harmadik negyedévében a 15 éves és idősebb hazai lakosság 60 százaléka internetezik; ez kicsivel több mint 5 millió fő a 8,49 milliós populációból. A háztartások ellátottsága hasonló: az 59 százalékos penetráció 2,4 millió online otthont jelent.

A pc-használat – már és még – együtt jár az internetezéssel. Tíz éve a számítógép-használók kevesebb mint kétharmada netezett így, 2013-ra az internetpenetráció utolérte a közben szintén emelkedő pc-használatot. Tehát az internethasználat gyarapodásának eszközzel már rendelkező bázisa elfogyott, a penetráció további növeléséhez a kutatók szerint a pc-t sem használókat kell bevonni. A két mutató közötti „ollót” az okoseszközök nyitják újra: már mérhető a pc nélkül internetező háztartások száma.

ICT-report

Téma: Lakossági infokommunikáció

Tartalom: pc, okostelefon, tablet; attitűdök, mobilitás; internethasználat, intenzitás, helyszínek, eszközök; használati célok, kompetenciák, távmunka, közösségi oldalak, vásárlás és fizetés, e-kormányzat; mobilinternet; digitális társadalom és szakadék, attitűdök, driverek.

Információk: www.ictreport.hu

A BellResearch a penetrációs mutatók mellett a használat körülményeit is vizsgálja. A trendek kirajzolják, hogy az internetezés egyre intenzívebb és egyre mobilabb. Az alkalmi használat már a múlté: a felhasználók közel 80 százaléka minden nap internetezik, 95 százalékuk hetente többször; kétötödük pedig többet, mint egy évvel korábban. Az általános otthoni internetezés (97 százalék) mellett a mobilitás is lendületet kapott: közel minden második netező a telefonján is eléri a világhálót, minden tizedik pedig már ezen a platformon internetezik legtöbbet.

 

Demográfia

Biztatóak számok és trendek az egyik oldalon, de nem feledkezhetünk meg a lemaradókról sem. Az internethasználat növekedési üteme mostanában már csak évi 2 százalékos. A 15 év felettiek kétötöde, mintegy 3,3 millió fő digitálisan írástudatlan, nem használ sem pc-t, sem internetet. Míg a 24 év alatti fiatalok körében már 97 százalék a penetráció, és a 35-44 éveseknek is a négyötöde internetezik, az idősebbek ellátottsága jóval átlag alatti, különösen a 60 év felettieké. Jelentősek a különbségek régiók és települések között is.

A leszakadó digitális analfabéták eleve hátrányos helyzetben vannak – figyelmeztetnek a Bell‑research kutatói. 58 százalékuk 60 év feletti, közel ugyanennyien csak alapfokú végzettségűek, és hasonlóan magas a 15–60 év közöttiek körében az inaktívak és munkanélküliek aránya is. Míg az internetezők mindennapi előnyökhöz jutnak, a köztük és a digitális analfabéták közötti a szakadék egyre mélyül, a lemaradók bevonása és felzárkóztatása egyre nehezebb feladat.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: