Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

03_Openclipart.jpg

Rólunk sokan tudják, hogy meggyőződésünk: személyiségalapon kell üzletet fejleszteni, stratégiát is személyiséghez kötötten érdemes építeni, s egy új pozícióba is a személyiségjegyek figyelembevételével célszerű kiválasztani a legmegfelelőbb jelöltet. De mi a helyzet a gyerekek esetében? Vajon az ő személyiségüket alapul veszik a szülők, amikor iskolát vagy iskolán túli elfoglaltságot választanak nekik?

A suliválasztás lezajlott, mindenki letette a voksát az állami vagy a magániskola pártján, és egy darabig – akár jól döntött a szülő, akár nem – abba a műintézetbe jár majd a gyerkőc. Korrekcióra, persze csak ha szükséges, esetleg félévben, de inkább a következő évben van mód, hacsak nincs valami olyan ok, ami azonnali váltást indukál. De többnyire nincs ilyen. A szülő boldog: jó helyen van a gyerek, szépen okosodik, s többnyire jól is érzi magát. Valami okból kifolyólag ezzel paralel „beindulnak” a szülök, hogy milyen különórá(k)ra írassák be pici fiukat, lányukat. Érdemben az iskola befejezésétől uszkve kora estig úgy betáblázzák az idejüket, hogy legtöbben alig tartózkodnak otthon. A kisebbeknek nem marad idejük a játékra, de a kicsit nagyobbak sem zavarnak túl sok vizet otthon. Persze nem ez a cél, de sok esetben ez az eredmény. S közben a logisztikai feladatok miatt az anyuka vagy az apuka délutánja is ugrik, mert nem triviális A-ból B pontba juttatni egy vagy két gyereket. Na persze, jó ilyenkor a nagyszülő a háznál, gyerekdisztribúcióban (is) verhetetlenek!

Azt látom, hogy ebben az úszni-focizni-lovagolni-korizni-síelni-néptáncolni-teniszezni-karatézni-gitározni-angolozni és még ki tudja, mi mindent csinálni különórákban inkább az történik, amit a szülő szeretne, és (tisztelet a kivételnek) nem az, amit a gyerek. Nagyon szeretne! Belátom, az első egy-két évben nem árt, ha a szülő dönt és keresztül is viszi az akaratát – „Tanulj meg úszni, fiam, mert arra szükséged lesz az életben, hogy stabilan, helyes levegővétellel ússzál a medencében, a tóban, a tengerben!” De ha látja, hogy a gyerek majd’ megőrül, annyira szeretne focizni, és tényleg ügyes benne, meg esze is van hozzá, ráadásul folyton rúgja a bőrt, ha van rá mód, akkor talán nem ártana ezt a kívánságot meghallania, mi több, akceptálnia. A példákat hozhatnám zsákszámra! De ne teszem.

Inkább azon gondolkodom, hogy amilyen körültekintéssel, elvileg a gyerek személyiségjegyeit figyelembe véve választanak a szülők iskolát, akkor miért ignorálják azt a különórák esetében? Ott sokszor saját gyerekkoruk elfoglaltságait reprodukálják, holott nem egyszer egészen más személyiségjegyekkel rendelkezik az apuka vagy az anyuka, mint a csemetéje. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy vannak nagyon is trendi sportok, amelyekhez vagy kedve van a gyereknek, vagy nincs, de presztízs okokból muszáj odajárnia. Bizony ezek a mellényúlások okozhatnak legalább olyan törést, mint a rossz iskolaválasztás. Emlékszem, anno én is nagyon rajta voltam ezen a „sportolj, fiam” témám. Akkor még fogalmam se volt arról, hogy a személyiségüket előtérbe helyezve válasszunk nekik sportágat. Egyszerre mentek mindenhová: két fiú, kis korkülönbséggel – teljesen más karakterrel. Nagy okosan el is értem, hogy a teniszt az egyik fiam egy életre megutálja, miközben a tesója a mai napig aktívan játszik. De a korizás mindkettőnek bejött, profik a jégpályán! A „tanulj meg legalább egy hangszeren játszani” projekttel mindkettőjüknél alaposan befürödtem: gitárjuk a falnak fordítva porosodik a házban 10 éves koruktól. De tanultam a hibáimból, így most személyiségalapú ismeretekkel és némi élettapasztalattal felvértezve szűkebb és tágabb környezetemben próbálok gyerekek és szüleik előtt ezen témán „ugrálni”. Több-kevesebb sikerrel.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: