Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
NISZ_PR_cikk_foto_AdobeStock_74513968.jpg
Forrás: ITB

Mérföldkőhöz érkezett a magyar elektronikus közigazgatás - a fejlesztésének köszönhetően már távolról, személyes megjelenés nélkül is meghallgathatók egy ügy szereplői, érintettjei az országos videokonferencia-rendszer használatával.

A NISZ Zrt. által vezetett konzorcium országos videokonferencia-rendszert épített ki a „VIKI” projekt keretében, amely az elektronikus közigazgatás megvalósításának egyik mérföldköve, megreformálja a személyes jelenlétet igénylő közigazgatási folyamatokat.

A szolgáltatás különböző közigazgatási telephelyeket kapcsol össze, idén 215 végpontot alakítottak ki – ezek közül 133 távmeghallgatásra is alkalmas, melyből 72 a bíróságokon, 39 a büntetés végrehajtási intézeteknél, 18 a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál található, és 4 mobilvégpont is rendelkezésre áll.

A videokonferencia-rendszer meghatározó szerepet tölt be a bíróságok digitalizálásában is azáltal, hogy a kialakított infrastruktúra távmeghallgatásra is alkalmas. Amennyiben a vádlott büntetés-végrehajtási intézetben van, akkor nem kell őt a tárgyalásra elszállítani, hanem távmeghallgatás keretében meghallgatható. További előnye a rendszernek, hogy használatával a több száz kilométer távolságban lévő szakértők és tanúk utazása is elkerülhető.

Az audiovizuális rendszer hozzájárul az utazási kiadások és a kiesett munkával tölthető idő csökkentéséhez.  A rendszer elősegíti a földrajzilag távol eső felek munkáját, az azok közötti kommunikációt, valamint arcot társít az eddig csupán nevek alapján ismert munkatársakhoz, partnerekhez.

Az országos videokonferencia-rendszer két fő egységből áll: az üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videokommunikációs központból, mely a Kormányzati Adatközpontban helyezkedik el, valamint a végpontokból. A megoldás megfelel a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is, a videokonferencia jelfolyam az átviteli hálózat teljes szakaszán titkosított.

A Belügyminisztérium szakmai felügyeletével megvalósult projekt 2,984 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: