Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


IT-infrastruktura
Forrás: teleco-ilm.com

Egységesítik és hatékonyabbá teszik a tavaly átszervezett közigazgatási intézményrendszert kiszolgáló informatikai infrastruktúrát. A 2,5 milliárd forintos projekt jövő év végére fejeződik be.

Megvalósítási szakaszba lépett a „Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3)” elnevezésű projekt. A hivatalosan a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 számot viselő fejlesztésre 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást kap a végrehajtó konzorcium két tagja, a NISZ és a KIFÜ.

Már hat éve zajlanak KKIR projektek az első kettő már le is zárult – mondta az új projekt beharangozó sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a NISZ projektmenedzsment igazgatóságának vezetője. A mostani viszont az egyik legátfogóbb munka lesz, amelynek célja a meglévő minisztériumi és szakigazgatási rendszerek korszerűsítése, a mindennapi munkavégzéshez szükséges folyamatok egyszerűsítése, ezáltal a hatékonyság növelése és a működtetési költségek csökkentése. A fejlesztésre pedig azért volt szükség, mert a minisztériumi háttérintézmények tavalyi átszervezése alaposan átszabta az eddig működési rendet, jelentős terheket róva a meglévő infrastruktúrára.

Bogó Viktor projektvezető tájékoztatása szerint a projektnek négy fő eleme lesz.

1. Az ellátási környezet korszerűsítése: ennek során közös csoportmunka-platformot hoznak létre a minisztériumok és intézmények számára, ahol minden érintett egyetlen helyen szerkesztheti a közösen létrehozandó dokumentumokat (például előterjesztéseket). Ennek köszönhetően megszűnhet az óriási állományok email-mellékletként történő küldözgetése és mindenki a legfrissebb verziót láthatja majd. Mindehhez a NISZ egységesíti a felhasználókat tartalmazó Törzsadattárat és korszerűsíti az ügyfélazonosító rendszerét is.

2. Alkalmazási szolgáltatások korszerűsítése: feltérképezik a használatban lévő alkalmazásokat, majd konszolidálják azokat, és amit lehet, virtuális környezetben működtetnek tovább. Így nem csak az alkalmazások menedzsmentje lesz egyszerűbb, hanem könnyebb lesz a nyílt forráskódú alkalmazások bevezetése is.

3. Központi infrastruktúra bővítése és korszerűsítése: ennek keretében fejlesztik a szervereket, a tárolókat, modernizálják a hálózati komponenseket. A minisztériumi szakrendszerekhez távoli elérést is biztosítanak, így az újonnan átvett dolgozók korábbi munkahelyükről, költözés nélkül is elérhetik a munkájukhoz szükséges alkalmazásokat.

4. Ügyfélszolgálati fejlesztések: a telephelyeket és a felhasználókat bekötik a NISZ által működtetett IP telefóniás rendszerbe, illetve nyomtatókiszolgálási megoldásába. Már az idén sor kerülhet a hangátviteli fejlesztések lebonyolítására, illetve az alkalmazáskonszolidációs szempontrendszer kialakítására, mondta Bogó Viktor. Jövő év elején lehet számítani a szerver- és alkalmazásvirtualizáció megvalósítására, illetve a tárolási és mentési kapacitások bővítésére.

A teljes projekt határideje 2018. december 31.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: