Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
paragrafus
Forrás: Fotolia
Alapjaiban formálja át a kormányzati szektor, illetve az állami vállalatok informatikai beszerzéseit az a több rendeletből álló intézkedéscsomag, amelynek részletei a múlt év végén jelentek meg a Magyar Közlönyben. Egy teljesen új szervezet, új platform és a megváltozott feladatkörű Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) is szerepet kap az új rendszerben, amely még nagyobb fokú központosítást eredményez majd a projekteknél.

Az átalakulás talán legfontosabb eleme a Digitális Kormányzati Ügynökség nevű szervezet létrehozása, amely – a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján – a kormányzati informatikai beszerzések központosításával és az egyes informatikai beruházások szükségességéről szóló döntés központosításával kapcsolatos állami feladatokat közfeladatként látja el. Az új szervezetet az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítéséért felelős miniszter, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal felügyeli.

Portálra várják a terveket

A Digitális Kormányzati Ügynökség koordinálja és ellenőrzi a kormányzati szervek és állami vállalatok informatikai beszerzési tevékenységét és javaslatot tesz egyes IT-fejlesztések megvalósításának módjára. Emellett összehangolja az érintett szervezetek IT-beszerzési tevékenységeit biztosító szolgáltatásokat, illetve megvizsgálja az éves összesített informatikai beszerzési tervüket, a költségkeret terveket, valamint az informatikai beszerzési igényeket.

További fontos információ a hazai ICT-piac szereplői számára, hogy a Digitális Kormányzati Ügynökség központi beszerző szervezetként bonyolítja le az év végén megjelent rendeletben meghatározott keretek között az érintett szervek informatikai tárgyú beszerzéseit. A folyamat támogatására létrejön a Központosított Közbeszerzési Portál, ahova minden érintett intézménynek, állami vállalatnak fel kell majd töltenie az éves IT-fejlesztési és -beszerzési tervét március 31-ig. Bár a rendelet január elsején életbe lépett, a kormányzati informatikai beszerzéseket április 1-től kell az új rendszer szerint lebonyolítani.

Új feladat

Az új struktúrában átalakul az NHIT szerepköre is, ami a jövőben a kormány részére véleményezi a kormányzati informatikai beszerzésekre és alkalmazásfejlesztésekre vonatkozó terveket, illetve javaslatokat tesz arra, hogy milyen irányúak legyenek ezek a fejlesztések. Fontos feladata lesz a szervezetnek a kormányzati informatikai beszerzéseknél is, ugyanis minden évben meg kell vizsgálnia a Digitális Kormányzati Ügynökség által beterjesztett beszerzési terveket és a jóváhagyásától függ majd, hogy azok a benyújtó intézmények, vállalatok eredeti tervei szerint megvalósulhatnak-e.

A változások részeként létrejön egy központi, teljes mértékben az állam által fenntartott és támogatott fejlesztési és tesztelési platform is – Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezet – a lakosságot közvetlenül szolgáló állami megrendelésre történő alkalmazásfejlesztések és továbbfejlesztések technológiai hátterének biztosítására. Emellett elkészül az Állami Alkalmazás-katalógus, ami az állam működése, annak támogatása érdekében fejlesztett informatikai alkalmazások nyilvántartására szolgáló elektronikus adatgyűjtő és adatszolgáltató rendszer.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: