Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal
„Olyan időben élünk, amikor a kultúránk abban a veszélyben forog, hogy a kultúra eszközein megy tönkre” – állította Nietzsche 130 évvel ezelőtt. Olyan korban jelezte a technicizmus veszedelmét a filozófus, amikor még az elektronika, mint a rádió, tévé, pláne az Internet, még nem létezett. Profétikus előrelátás? Egy zseni totális tévedése és félelme az újtól?

Az olyan tartalomhordozók, mint a papír vagy az elektronikus kijelző, Nietzsche aggodalmától függetlenül elég jól bírják a nyomást. Évezredek szellemi teljesítményei, vagy éppen jelenünk felbecsülhetetlen mennyiségű írásterméke szabadon nyilvánosságra jutnak a globalitás szintjén, vagy akár országonként, nyelvenként megszervezett publikációs gyűjteményekben, és mindinkább a perszonalitás saját könyvtáraiba rendezve is.

Ettől függetlenül a Nietzsche által jelölt problémasorról heves viták zajlanak továbbra is. A szöveg-megjelenítés metamorfózisának kérdése egyaránt foglalkoztatja az írókat és olvasókat. A színvonalas, néha bölcsész-szolidaritást mellőző, érzelmileg túlfűtött eszmecserék egyszerű tény körül forronganak: a text ténylegesen új hordozóra került, legalábbis a nyomtatott kiadvány elvesztette a monopolhelyzetét. Az irodalom és a tudomány részlegesen elhagyta a papírt, terjeszkedik elektronikus felületeken, és látható-érzékelhető, hogy még további, az elfogadott kulturális kommunikációs területektől távol eső informatikai tartományokat foglal el, mint például az okos szemüveg, az intelligens karóra kijelzőit. Pillanatokig élő gépi karakterek, jelsorozatok váltják a print formációk stabilitását. Ez a paradigmaváltás nem könnyen kezelhető.

 

De valójában milyen eszközön olvasnak a betűbarátok? Azért érdemes feltenni ezt a kérdést, mert sokan – így a média nagy része is – abban a hitben él, hogy e-könyvet feltétlen csak e-könyv-olvasó eszközön futtatnak az olvasók. Ez vaskos félreértés. E-könyvet sok gépezetre lehet letölteni. Sőt, tulajdonképp azt kell mondani, hogy az e-readerek, mint a Kindle, Nook, Kobo, és más típusok, egyre inkább veszítenek vonzerejükből a tabletek és az okostelefonok előretörése nyomán. Digitális instrumentumok széles választékán lapozgatnak az olvasók, ám a dedikált ebook-masinák töretlen népszerűsége megtorpant (de nem az e-könyveké!). Úgy tűnik, a tenyérnyi média-szerkezetek, a táblagépek, legyőzhetetlenek, egyre újabb korcsoportok és foglalkozási rétegek választják egyedüli informatikai kapcsolatként a nagyvilág felé.

 

Az e-szövegek minőségét, tartalmi értékét nem befolyásolja az, hogy milyen eszközön olvassuk. A klasszikusok attól nem változnak meg, a mű ugyanaz marad, ha nem e-readerrel, hanem más informatikai apparátussal közelítjük meg a nyomtatásból más ismert regényt, tanulmányt. Szöveget, tartalomprezentációt, közlésproduktumot futtathatunk az alábbi eszközökön:

dedikált e-könyv olvasó (Kindle, Nook, Kobo, és más típusok), táblagép (iPad kategória);
okostelefon ;
laptop, ultrabook;
okos (smart) televízió (csak html-dokumentumokat);
asztali számítógép, pc;
fényújság, kommunikációs kijelzők, információs e-táblák;
Google-szemüveg, Apple-karóra, háztartási gépek kijelzői.

A felsoroláshoz hozzá kell tenni, hogy telefonra, ebook-olvasóra is többnyire pc-n keresztül töltekezik az olvasó. A pc egyszerűen gyorsabb. Az adatbázis, a gyűjtemény, ahonnan leinicializáljuk a szöveget, pc-n jobban áttekinthető. Könnyebb előzetesen – a felkínált minta alapján – beleolvasni is a műbe, hogy megítéljük, egyáltalán szükségünk van-e a kiválasztott vagy elénk került könyvre, tanulmányra. Az asztali számítógép, vagy laptop abban is segítség, ha esetleg konvertálni kell a szöveget. Ez is pc-én a legegyszerűbb, kivéve, ha Kindle-használó valaki, neki az Amazon egy kattintásra a Kindle eszközre varázsolja a Word-dokumentumot.

 

Van Nietzschének egy másik mondása: „A modern embert meg kell váltani a modernség átkától.” („Művelődési intézményeink jövőjéről”, negyedik előadás.) Ez a megjegyzés is száz évesnél régibb.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: