Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Kenczler_Mihály_100x100
Forrás: ITB
Időről-időre előkerül a billentyűzet. Mindig elmeséljük, hogy C. Latham Soles finommechanikus feltaláló az angol nyelvbeli gyakoriság miatt szórta szét a betűket 1873-ban, hogy a gyakoriak ne kerüljenek egymás mellé, nehogy összeakadjanak a betűkarok – így alakult ki a QWERTY elrendezés. Amely annyira elterjedt, hogy lehetetlen megszabadulni tőle, a Dvorák és egyéb, még ritkább elrendezések számtalanszor bebizonyított előnyei ellenére sem.
De most a szintén kiirthatatlan CapsLockot szeretném lejáratni.

Olvastam valahol, hogy a korai (3-4000 éve készült) korongozott agyagedényekre gyakran keresztmintákat karcoltak, hogy hasonlítson a kosárfonás belsejébe tapasztott, még ősibb edényekre. Ilyen a CapsLock is.
Tökéletesen értelmetlen maradvány, annyira hozzászoktunk, hogy nem is gondolkozunk el az értelmetlenségén, még a hátrányait is elviseljük a megszokás kedvéért. Ha a 0,03% energiamegtakarításért érdemes cikkezni, meg zöldezni (telefontöltő kihúzása a konnektorból), akkor az értelmetlen és káros, laptoponkét legalább egy köbméter CO2-lábnyomú CapsLockért miért nem?!

Ezen a gépen a hengert emeli a Shift
A mechanikus írógépeken nehéz volt gépelni. A billentyűket a ma szokásos erők sokszorosával kellett megnyomni. A nagybetűre váltás volt a legnehezebb: vagy az egész kocsit kellett egy ujjal megemelni. (Nyilván volt áttétel, de képzeljük el, egy széles gépen, mekkora a súlya!) , vagy a teljes betűsort kellett egy erős rugó ellenében lenyomni. Ha meg csupa nagybetűvel akart írni az alany, akkor hosszan lenyomva kellett tartani azt a nyavalyás Shift gombot. Teljesen nyilvánvalóan adódott a kényelmi megoldás: akadjon be az a Shift, hogy ne kelljen nyomva tartani.

Ez a kor elmúlt. Legalább háromszor. Először az elektromos írógépnél. Aztán a gömbfejes írógépnél. Majd a számítógépnél. Tévedés ne essék: körülbelül 1955-ben.

Most ugye 2015-öt írunk, tehát 60 (hatvan) éve kerülgetjük a CapsLock gombot, és kapunk gutaütést, ha véletlenül lenyomtuk, és már legalább tíz éve maga a szövegszerkesztő felismeri, hogy valószínűleg tévesen, de úgy maradt. De a gomb még mindig ott van, a 13 mm vastag ultrabook 13 hüvelykes kicsi képernyője alá véres verejtékkel összekapart klaviatúráján is. Nem a levegőbe beszélek, ez itt az Asus Zenbook UX305 billentyűzete:


Egyébként ez az elrendezés szokásosnak mondható. A legtöbb gyártó ilyen bűntettet követ el: Acer, Dell, HP, Toshiba, stb. – tisztelet a nagyon kevés kivételnek. A kurzorgombokra rárakják a PgUp-PgDn-Home-End funkciókat, amelyek csak az Fn gombbal együtt érhetők el. Miközben a CapsLock ott terpeszkedik, és legfeljebb tévedésből nyomjuk le.

Itt az ideje, hogy leszámoljunk vele, Amíg a gyártók észbe nem kapnak, addig egy késsel pattintsuk le a gomb „sapkáját”, és dobjuk el. Nem lesz szép a helye, de legalább nem lehet megnyomni. (Cirka két hét alatt megszokjuk, hogy nem szabad odanyúlni – és akkor vissza lehet rakni, hogy a sebhely eltűnjön... )

 A helyes megoldás pedig az, hogy a Shift kétszeri megnyomásra akadjon be, és írjon csak nagybetűvel a gép, a következő Shift megnyomásra meg akadjon ki. Az a led meg kerüljön be a bal Shift alá.
Amely legyen nagyobb, a jobb kézzel használt egér miatt amúgy is ballal nyomja az ember a Shiftet. A CapsLock helyére – és a megkisebbedett jobb Shift mellé mehetnek a speciális nemzeti karakterek vagy az eddig elátkozott, eldugott @ és \, amelyeket évtizedek óta kell előkotorászni naponta több tízszer – avagy a kurzorgombokról leválasztott navigációs funkciók.

És most jöhetnek az anyázó hozzászólások, biztos van, aki naponta CapsLockozik – legyen tudatában annak, hogy törpe, elhanyagolható, még az összegződő kerekítési hibával sem előkerülő kisebbségben van.

A gyártók is legyenek tudatában ennek. Nem kell a CapsLock.

Egy kis tökösség, az kell. Hogy valaki szakítani merjen a hagyománnyal. Hogy a copywriter kitalálja, hogyan kell a tökös gyártó múlhatatlan értékévé tenni a 21. század billentyűzetkiosztását.

Kenczler Mihály

(Van egyébként tökös gyártó. Ki más, mint a Google? A Chromebook Pixel a Chromebookok csúcsa. Na, azon nincs CapsLock. A keresés funkciót tették oda, de ebben ki is merült a tökösség. A fél hektáros jobb Shift alatt üres helyek vannak, és nincs Del gomb a la Mac. A navigációs funkciók meg Ctr-Alt-osak. Nos?)

(Annak, aki pedig eljut idáig, elárulom, hogy a kicsi, szétszedhető tablet-laptopoknál valami elmozdulás látszik a jó irányba. A Lenovo Yogánál a CapsLock ugyan nagy, de nem Fn-esek a navigációs gombok. Az Acer Switch 10-nél viszont simán levágták a CapsLock kétharmadát egy plusz billentyű kedvéért!)

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: