Business

Webstore
Forrás: ironpeanut.com

Csapnivalóan rosszak a webboltok?

Mostanában könyvön és pizzán kívül vettem online elektronikai és pc-kütyüt is, és annyira meg voltam elégedve a hazai webáruházakkal, hogy most már mindent ott nézek meg először. Egy eu-s felmérés szerint mindezt rosszul látom.

Átlagon alul szerepeltek a magyarországi online boltok azon a fogyasztóvédelmi felmérésen, amelynek során az európai hatóságok azt vizsgálták, hogy a szórakoztató elektronikai cikkeket kínáló webáruházak teljesítik-e a jogszabályokban előírt információadási kötelezettségeiket - írja a Napi Gazdaság.

Nem mindegy, hol kattintunk rá!    (forrás:cio-weblog.com)
Nem mindegy, hol kattintunk rá! (forrás:cio-weblog.com)

Az Európai Bizottság által koordinált, 28 ország 369 webáruházára kiterjedő májusi vizsgálatok során itthon az összes górcső alá vett tíz üzlettel, kivétel nélkül gondjuk akadt. Ettől csak árnyalatnyival jobb a helyzet Németországban (29-ből 21), Lengyelországban (10-ből 8) vagy Hollandiában (13-ból 10). A miheztartás végett: az EU-ban ellenőrzött webáruházak több mint felénél , egészen pontosan: 55 százalékánál tapasztaltak hiányosságokat a tagállami hatóságok.

A problémás honlapok kétharmadánál a fogyasztói jogokkal (az elállási joggal) kapcsolatos tájékoztatás volt hiányos, illetve megtévesztő, míg az esetek 45 százalékában a honlap félrevezetően tájékoztatott a vételárról (például azért, mert nem szerepelt utalás a szállítási költségre vagy egyéb, a fizetéssel összefüggő költségre vonatkozóan). Az európai vizsgálat 65 olyan webáruházat talált, ahol nem, vagy csak hiányosan szerepeltek a kereskedő adatai - összegzi a jelentést a gazdasági napilap.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint itthon a honlapok jellemzően a fogyasztók elállási jogával, valamint a jótállás, szavatosság feltételeivel kapcsolatos tájékoztatás terén vétettek. A társhivatalok többségéhez hasonlóan az NFH sem tette közzé az elmarasztalt weboldalak listáját. Három hatóság, az izlandi, a norvég és a lett kevésbé volt szemérmes, az általuk megnevezett honlapok között megtalálható a Vodafone és a Pixmania oldala is.