Business

Volvo
Forrás: atmasphere.net

Kínai lesz a Volvo is

Tessenek ízlelgetni: Geely Volvo. Amennyiben a svéd autómárka előtti szót nem ismernék: az egy kínai autógyártó neve. Állítólag ők egyeztek meg a tulajdonos Forddal, hogy a távolkeletre viszik a "világ legbiztonságosabb" autómárkáját.

Oké, oké, a Volvo legutóbb talán a V70 idején volt tényleg svéd autó, és tényleg "előfordult", hogy a váltót simán a Renault-kból szerelték át, na de az imázs lassan változik, pláne, ha vannak olyan vészkijáratok, mint a gyártó SUV-ja, az XC90.

De ettől még a Volvo azért a svéd autóipar kedvenckéje - noha ez a Saabot megvásárló Königseggnek köszönhetően bizton rövidesen megváltozik. Pláne, ha igazak a hírek, hogy a Geely kínai autógyártó tényleg megegyezett a Forddal, hogy átvenné tőle a már jó ideje eladó márkát.

Sárga Volvót is csak Kínából eztán? (forrás:atmasphere.net)
Sárga Volvót is csak Kínából eztán? (forrás:atmasphere.net)

A Ford az amerikai autóipart sújtó válság miatt válna meg a veszteséges svéd autógyártótól, a Geelynek viszont a hírek szerint akár tízmilliárd dollárnyi befektetéssel együtt is jó üzlet lehetett a vásárlás. Pláne, hogy a Gelly terveiben az szerepel, hoa Volvókat a jövőben, sőt, egy komplett tervezőközpontot is építeni terveznek.

Nem kell talán különösképpen ecsetelni, hogy az európai törésteszteken eleddig minden esetben elvérző (sőt, megsemmisítő alkalmatlanságot mutató) kínai autók számára mit jelenthet az a knowhow, amit egy-egy ilyen patinás autógyártó megszerzésével magukénak tudhatnak.

A Ford egyelőre még nem erősítette meg hivatalosan a Volvo eladását.