Business

Mire jó még?
Mire jó még?
Forrás: atmmatters.co.cc

Gázspay-vel védekező bankautomaták

Különös módját választotta a bűnözőkkel szembeni védekezésnek a dél-afrikai Absa bank. A pénzintézet gázspray-t szereltetett ATM automatáiba, a bombabiztos védelem azonban visszafelé sült el…

A Guardian jelentése szerint rohamosan növekedik a Dél-Afrikában felrobbantott bankautomaták száma. A múlt évben közel ötszáz ilyen esetet regisztráltak, a lesújtó számadatok pedig feltehetően arra ösztönözték a pénzintézeteket, hogy megerősítsék az ATM automaták biztonságát. Az országban működő Absa bank érdekes megoldást választott a bűnmegelőzést elősegítő alternatívákból.

Nem ATM, viszont hasonlóképpen védekezik.     (fotó: tootoo.com)
Nem ATM, viszont hasonlóképpen védekezik. (fotó: tootoo.com)

A helyi médiumként operáló Independent Online arról számolt be, miszerint az Absa a rendőrséggel kooperálva 11 bankautomatát ruházott fel különleges védelemmel: kamerákat és gazspay-t tartalmazó dobozkákat integráltak a gépekbe, megelőzni próbálván a Fok-félsziget egyre szaporodó ATM-rablásos eseteit.

Amikor a kamera észleli, hogy valaki manipulálni próbálja a gépet – akár csak a kártyanyílást babrálja, vagy éppen egy bombát installál -, az intelligens szerkezet rögtön gázspay kivezetésével hatástalanítja a bűnözőt, a rendőrségnek is időt adva a megfelelő intézkedéshez.

Múlt héten azonban visszafelé sült el az Absa védelmi fegyvere. Rutinszerű karbantartási munkálatokat végeztek az egyik Fish Hoak-ban található ATM automatán, azonban a biztonsági rendszer „félreértette” a három szerelő szándékát, majd jól helyben hagyta őket. A gázspray áldozatává vált alkalmazottakat természetesen a rendőrség helyett a helyi mentő vette kezelésbe.