Business

philips_logo
Forrás: ceoworld.biz

Óvatos marad a Philips

A holland elektronikai óriás az aktuális negyedéves nyereségét illetően megtriplázta profitját, mindezek ellenére is óvatos kilátásokat fogalmazott meg a jövőre nézve, hiszen a piacok és fogyasztói gyakorlataik még mindig nem álltak helyre.

A Royal Philips Electronics NV hétfőn bejelentette: a vállalat adózott eredménye 176 millió euró volt a harmadik negyedévben. Az összeg háromszorosa az egy évvel korábban ugyanezen intervallumban mért eredménynek (58 millió euró), illetőleg majdnem négyszerese az előző negyedévinek - mikor nettó nyereségük 54 százalékot zuhant.

A hollnad cég prognózisok helyett válaszokra vár. A fogyasztói elektronikai piactól.     (fotó: rnw.nl)
A hollnad cég prognózisok helyett válaszokra vár. A fogyasztói elektronikai piactól. (fotó: rnw.nl)

Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai cége, a reményteli eredmények ellenére sem optimista. Az értékesítés még a jelenlegi pozitívumok ellenére is elmarad a várakozásoktól (az egy évvel korábban realizált 6,334 milliárd euróhoz képest most csupán 5,621 milliárd eurót származtatnak innen), így a jövőben sem mernek gyors növekedéssel számolni, hiszen a továbbra is gyenge piaci realitások nem támasztják alá ennek ellenkezőjét – az aktuális negyedévtől is mindössze 5,38 milliárd eurós értékesítést reméltek.

A BBC úgy tartja, hogy a korábbi időszak halovány teljesítményéhez képest jelenlegi eredményességét főleg a takarékossági intézkedésekből származtatja a Philips: világszerte összesen 6000 munkavállalójuk elbocsátásáról döntöttek.

Ami pedig a jövőt illeti, nos, erről úgy vélekednek a hollandus cégnél, hogy a közelgő Karácsony és a kínai újév majd választ adnak arra a kérdésre, hogy valójában visszatért-e a fogyasztói elektronikai piacok étvágya.