Business

Számok forintosítva (forrás: mixonline.hu)
Számok forintosítva (forrás: mixonline.hu)
Forrás: mixonline.hu

Százmilliárd kerestetik

Egészen pontosan 97,7 milliárd forintos államháztartási hiány keletkezett augusztusban, amely Pénzügyminisztérium közlése szerint nagyjából megegyezik az egy évvel korábbi, 91 milliárdos hiánnyal.

2008-ban, éppen még a pénzügyi válság kirobbanása előtti a "békeidő" utolsó hónapjában 91 milliárd forintos hiányt halmozott fel az államháztartás - írta meg a Napi Gazdaság azt követően ,hogy a pénzügyi tárca közölte az idei, augusztusi adatokat. A most mért 97,7 milliárd forintos nyolcadik havi deficitet elnézve, a PM akár elégedett is lehetne.

Számok forintosítva (forrás: mixonline.hu)
Számok forintosítva (forrás: mixonline.hu)

A pénzügyi tárca tegnap este kiadott közleménye szerint a pénzügyi folyamatok kedvezően alakultak. Ebben a hónapban a vártnak megfelelően mindhárom alrendszerben mérsékelt hiány keletkezett. A központi költségvetésben 54,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapoknál 13,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál pedig 28,9 milliárd forintos deficittel zártak.

A miniszter, Oszkó Péter nemrég arról nyilatkozott, hogy az áfabevételek a várt szinten teljesültek - a júliustól 20-ról 25 százalékra emelt általános forgalmi adó elsőként augusztusban folytak be. A társadalombiztosítási alapoknál keletkezett 28,9 milliárd forint részben magyarázható az öt százalékpontos járulékcsökkentéssel, illetve azzal a hónapok óta tartó folyamattal, hogy a válság miatti elbocsátások nyomán csökken a tb-alapok bevétele.

A Pénzügyminisztérium e hónap (vagyis a harmadik negyedév) végére 1068 milliárd forintos államháztartási hiányt vár, amely az elképzeléseik szerint az év hátralévő részében némileg mérséklődik is. A prognosztizált mérleg decemberre: 992 milliárd forintos pénzforgalmi deficit, mely 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycélnak megfelel.