Business

layar_logo
Forrás: sprxmobile.com

Hollandiában a valóság került a mobilra

Igazán innovatív megoldással rukkolt elő a holland SPRXMobile csapata, amikor olyan böngészőt fejlesztettek ki, melynek segítségével mobilok kameráján keresztül kaphatók extra lokális információk.

Hollandiában jár, s éppen munkát, eladó ingatlant, vagy egy kis kikapcsolódást keres? Akkor az SPRXMobile fejlesztése, a Layar AR névre keresztelt böngésző lehet a fentiek legjobb alternatívája. Az alkalmazás segítségével, telefonunk kamerájának használatával juthatunk lokális infófröccshöz a keresett tartalmakat illetően.

Nini! Egy ATM-fiók!     (fotó: cnet.com)
Nini! Egy ATM-fiók! (fotó: cnet.com)

Mindezt az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR – Augmented Reality) segítségével garantálja a fejlesztő, mely egyben a világ első valósidejű megoldását alkotta meg a Layar AR révén. A valódi látkép így virtuális objektumokkal egészíthető ki, melyek célja elsősorban az információ megosztása, segítségnyújtás, szórakozás.

Az Android rendszerrel megtámogatott kézibeszélőkre készített Layar AR-böngésző, a telefon beépített GPS vevőjét és digitális iránytűjét felhasználva képes meghatározni a felhasználó pontos helyzetét és irányát, melyek segítségével a kamera által látott képekre extra információkat helyez, bár egyelőre csak a németalföldi állam privilégiumaként.

Jól mutatja ezt, hogy csak Hollandiában és csak üzleti partnerek részére elérhető a fizetős szolgáltatás. Az SPRXMobile ehhez olyan vállalatokkal szerződött, melyek a juttatásokért cserébe információkkal szolgálnak a helyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Így mikor eladó/bérelhető ingatlant keresünk, egészségügyi szolgáltatást, ATM-fiókot, munkát, vagy csupán hot-spotokat, elég végigpásztázni mobilunk kamerájával a terepet. A kijelzőn máris megjelennek a kívánt adatok, ráadásul szinte minden részletre kiterjedően. Mindezt a funda (ingatlan), Hyves (bárok, klubok), tempo-team (munkahely), ING (ATM), ZEKUR.nl (egészségügy) cégek által megtámogatott szolgáltatás használatával érhetjük el.

Mint említettük, a Layar egyelőre csak Hollandiában használható, Android alapú okostelefonokon (HTC Magic, G1). A fejlesztői gárda reményei szerint, szolgáltatásuk terjedésével egyre több platformot tudnak megnyerni, többek között az Apple iPhone-ja is kitűzött célként szerepel az SPRXMobile jövőképében.

Nézzenek meg a szolgáltatásról egy videót itt.